Все новости Херсона

Лента новостей
События
Що вразило гостей Нової Каховки?
31 января 10:01
149
Що вразило гостей Нової Каховки?

Що вразило гостей Нової Каховки?

Добрий день! Мене звати Анастасія Хазова, я з Рівненщини. 26 – 28 січня була у м. Нова Каховка за національним обміном  у громадській організації “Центр сучасного розвитку “Астра”. Пропоную вам для опублікування матеріал.

Такого листа нещодавно отримала редакція NK Online.tv. Ми вважаємо, що нашим читачам буде цікаво дізнатися, яке враження залишається у гостей  після відвідин Нової Каховки.

Прокладайте містки дружби!

Можна годинами сидіти та фантазувати над тим, як щось змінити, чим зайнятися та як розвиватися, і при цьому йти на повідку за стереотипами. На щастя, сьогодні в Україні розвивається молодіжна політика, а разом із тим – мобільність.

26-28 січня мала можливість взяти участь у програмі національних обмінів за фінансування Європейського Союзу та Національного фонду підтримки демократії (США). Обов`язковою умовою було те, що проходити стажування можна у громадській організації, яка знаходиться мінімум через три області. Я поїхали на Південь України на Херсонщину у громадську організацію «Центр сучасного розвитку «Астра» з якою у нас схожі інтереси щодо збереження культурної спадщини та розвитку молодіжної політики.

Місто Нова Каховка, де знаходиться ГО «Астра» – це «кам`яні вишиванки» Григорія Довженка, який також оздобив Літній відкритий театр, яким пишаються місцеві мешканці та «каховське море» – ГЕС. Порівнюючи роботу громадських організацій на Заході та Півдні, стало зрозуміло, що там місцева влада дуже пасивна у питанні розвитку молодіжної політики, але, незважаючи на це,  є люди, які активно намагаються змінити ситуацію на краще та розвиватися.

«Головне здобуття цього стажування – це налагодження контактів…»

Діана Іваннікова, ініціатор та організатор стажування, менеджер проектів громадської організації «Центр сучасного розвитку «Астра»:

«Вважаю, що стажування стало успішним завдяки формі його проведення. Саме тому, що п’ять учасників представляли Західну та Центральну Україну, а з нашої сторони були представники шести організацій різного спрямування. Всі стажери взяли участь у декількох заходах та були експертами у певних напрямках роботи громадських організацій. Ми були вражені активністю молоді Західної та Центральної України, причому їх проекти у чомусь перегукувались з нашими,  разом з тим,  з`явилося багато нових ідей та способів реалізації. Нас відрізняло те, що стажери активно співпрацюють з органами влади, всеукраїнськими громадськими ініціативами та міжнародними фондами. Більшість учасників вперше були на півдні України. Нам було цікаво поспостерігати за їхніми здивуванням, яка велика відстань між населеними пунктами на Херсонщині, чому майже немає рослинності, який широкий у нас Дніпро, що воду можна пити прямо з крану, як раділи наші діти снігу, який вперше випав в нашій місцевості саме перед початком стажування в кінці січня. Головне здобуття –  налагодження контактів між представниками громадських організацій різних областей України. Активісти обмінялися контактами та запланували спільні проекти, які я сподіваюся, будуть здійснені вже у цьому році.»

«Я отримав більше, ніж очікував»

Владислам Єленчин, студент юридичного факультету КНУ ім. Шевченка, громадський активіст, м. Чернівці:

Спочатку я шалено не хотів їхати (доба у дорозі, край світу, невідомі люди), але вирішив взяти себе в руки і жити за принципом «не хочеш – роби». Незабаром я опинився на автовокзалі Нової Каховки і одразу познайомився з пані Діаною (керівником стажування), бесіда у нас одразу зав‘язалася і я зрозумів, що не такий страшний той край світу, яким собі його уявляв. Майже одразу познайомився з Андрієм (учасником з Ірпіні) та Сергієм (з мальовничого містечка посеред гір), Романом та Настею (з Клеваня). Не очікував, що це міні – стажування справить на мене подібне враження. Я не лише відкрив для себе людей  Півдня, які, як виявилося, є проукраїнськими, патріотичними, привітними (в більшості своїй) та намагаються розмовляти українською (це було особливо приємно!), а й дізнався про специфіку соціально-економічного життя регіону, корупцію, проблематику реформування та декомунізації (і це окрім основної теми – культурної спадщини та шляхів захисту). Про те, що радянське теж може бути гарним і цікавим, про те, що історію міста ми пишемо самі (і не важливо місту 600 років чи всього 60), про те, що ми нічого не знаємо про свою країну і мені дійсно соромно, що я не знав нічого про неймовірні містечка з глибокою багатою історією (Кременець та Клевань).

Я отримав більше, ніж очікував, і хотів би ще як мінімум раз поїхати вже в інше містечко для нових відкриттів та знайомств.

«Протягом трьох напружених, але неймовірних днів»

Колісецький Сергій, керівник громадської організації “Молодь Кременеччини”,    м. Кременець Тернопільська обл.

Місто Нова Каховка – здалека таке примітивне, але якщо придивитися краще то можна побачити 60 річну архітектурну пам’ятку. «Кам’яні вишиванки» – ось, що вражає найбільше! Беручи участь у стажуванні в громадській організації «Центр сучасного розвитку «АСТРА»,  я не мав здогадок, що так буде цікаво. Нові знайомства, ідеї спільних проектів з ГО інших регіонів, шляхи збереження історичних цінностей, вивчення спонсорської пропозиції, фандрайзинг та залучення донорів – все це ми розглянули протягом трьох напружених, але неймовірних днів. Здобуття досвіду, можливість порівняння співпраці громадських організацій з іншими організаціями, державними органами влади та місцевим самоврядуванням, ось ті теми, які неможливо обминути під час стажування. Цей проект дуже корисний та дозволяє задуматися над багатьма речами, які можна було б реалізувати у своєму власному місті.

«Я вперше відвідав Південь України…»

Роман Смик, студент історичного факультету СНУ імені Лесі Українки, заступник голови громадської організації «Центр ініціатив «Віадук», смт. Клевань, Рівненська обл.:

Зустріччю з Херсонщиною я був здивованим, бо там був сніг. Для мене Південь України завжди асоціювався із теплим морем, спекою та безсніжною зимою. Вразило те, що громада Нової Каховки дуже активно сприяє своєму розвитку. Є досить велика кількість активних та не байдужих людей, які здатні зробити все і навіть більше… Рідкість зустріти в одному осередку таку кількість творчих, позитивно налаштованих та ідейно спрямованих людей.

Це, справді, туристичне місце, де можна побачити мальовничі роботи художника – монументаліста Григорія Довженка. Неповторність орнаментів та вражаюча краса “кам’яних вишиванок” – це те, що потрібно бачити на власні очі. Я вперше відвідав Південь України…».

0 комментариев
27 апреля 2024, 07:24
Ваш комментарий будет опубликован после модерации.
Читают / Обсуждают
Розстріл поліції: підозрювані, які хотіли втекти з України, назвали причину нападу
Розстріл поліції: підозрювані, які хотіли втекти з України, назвали причину нападу
Підозрювані у нападі на поліцейських на Вінниччині планували втекти з України і після затримання назвали правоохоронцям причину скоєного.Про це розповіла представник Нацполіції Олена Бережна, повідомл...
22 апреля 04:02
1891
Українські чоловіки тисячами переходять кордон, щоб залишити країну, - NYT
Українські чоловіки тисячами переходять кордон, щоб залишити країну, - NYT
Українські чоловіки ризикують життям, перепливаючи річку Тису, щоб не ризикувати життям на сході у війні проти Росії. Про це пише американське видання New York Times.Як пише газета, влада Румунії проі...
16 апреля 02:48
1590
Справжньої війни ще не бачили: мольфар дав шокуючий прогноз на літо
Справжньої війни ще не бачили: мольфар дав шокуючий прогноз на літо
Відомий мольфар Макс Гордєєв поділився двома прогнозами на літо. За його словами лише до кінця осені Україна отримає ще одну систему ППО Patriot, а наприкінці літа західні партнери нам передадуть якус...
19 апреля 14:32
1193
В Херсоне руководитель ТЦК организовал преступную группу по переправке уклонистов за границу
В Херсоне руководитель ТЦК организовал преступную группу по переправке уклонистов за границу
Руководитель территориального центра комплектования и социальной поддержки в Херсоне вместе с подчиненным и местным жителем организовал коррупционную схему заработка на военнообязанных мужчинах.Об это...
15 апреля 18:03
981
Наслідки обстрілу росіянами Херсонського державного університету (Фоторепортаж)
Наслідки обстрілу росіянами Херсонського державного університету (Фоторепортаж)
Сьогодні росіяни сплутали головний корпус Херсонського державного університету з базою НАТО і вдарили по ньому з лівого берега Дніпра. Пошкоджено три поверхи навчального закладу. Зруйновано кілька учб...
28 марта 17:01
854
4
ЗСУ стерли наміри окупантів повернутися на правий берег Херсонщини, — Гуменюк
ЗСУ стерли наміри окупантів повернутися на правий берег Херсонщини, — Гуменюк
На правому березі вже правильно облаштовані оборонні рубежі, через що контрбатарейна боротьба, навіть по воді, на підходах, призводить до того, що наміри окупантів провалюються, говорять в ОК "Південь...
08 апреля 19:26
761
2
Херсонская городская больница заказала строительство операционного блока «под землей» свыше 27 миллионов гривен
Херсонская городская больница заказала строительство операционного блока «под землей» свыше 27 миллионов гривен
Коммунальное предприятие “Херсонская городская клиническая больница” провело тендер на реконструкцию хранилища с устройством в нем медицинско-операционного блока. Строительные работы обойдутся бюджету...
11 апреля 22:21
782
1
Бійці ЦСО «А» СБУ гарно працюють по ворожій логістиці на лівому березі Херсонщини
Бійці ЦСО «А» СБУ гарно працюють по ворожій логістиці на лівому березі Херсонщини
 Бійці ЦСО «А» СБУ гарно працюють по ворожій логістиці на лівому березі Херсонщини.Про це повідомляється у телеграм на каналі Сил оборони півдня України. 
21 апреля 22:29
197
1