Все новости Херсона

Лента новостей
Аналитика
Росія як кібер-агресор, та Україна як ціль у кібервійні РФ
30 января 13:29
314
Росія як кібер-агресор, та Україна як ціль у кібервійні РФ

Росія як кібер-агресор, та Україна як ціль у кібервійні РФ

Що таке кібер-простір? Це віртуальна реальність, яка являє собою інший світ, як у «середині» комп’ютерів, так і в «середині» комп’ютерних мереж. Чи можлива кібервійна в Україні? На це ми спробуємо відповісти далі.

Уже понад два роки наша країна веде класичну війну з Російською федерацією. Якщо згадати історію, то Росія ніколи не обмежувалась виключно класичним типом ведення війни. РФ паралельно вела кібервійну з тими країнами, які загрожували їй, або діяли в супереч її інтересам. Згадаємо всі країни, які піддавалися російському кіберудару.

Естонія – перша жертва російської кібер-атаки

Одна з країн, яка зіштовхнулася із агресією РФ стала Естонія. Після «бронзової» ночі 27 лютого 2007 року, на сервери, які підтримують роботу більшості популярних веб-сторінок Естонії, обрушилися велика кількість запитів. У результаті, від перевантаження більшість із них «впали». Жителі Естонії не мали змоги читати Інтернет-видання, користуватися державними та банківськими послугами.

Естонія зіштовхнулася з DDos-атакою. Це попередньо запрограмований потік Інтернет-трафіку, який виводить з ладу, або блокує мережу. Тобто, тисячі користувачів Інтернету були перенаправлені на той чи інший сайт, щоб перенаситити сервери.

Деякі комп’ютери активізують ботнет і перетворюються на зомбі-комп’ютери. Зазвичай за декілька тижнів або місяців до атаки ботнета (RO)BOT + NET(WORK), користувач заходить на певний сайт і автоматично скачує програму, яка перетворює комп’ютер у маріонетку.

Естонська кібер-атака була наймасштабнішою, тому що кожен із зомбі-комп’ютерів заразив десятки тисяч інших. Естонія стверджувала, що куруючі машини знаходились у Росії і в програмному коді використовувалась кирилиця. Звичайно, РФ відкинула свою причетність до кібер-атаки.

Кібервійна з Грузією

У липні 2008 року повстанці південної Осетії (або російські агенти) почали бомбардування декількох грузинських сіл, чим спровокували конфлікт. Грузинська армія відповіла на ракетний удар, та 7 серпня окупувала весь регіон південної Осетії. Наступного дня російська армія ввела свої підрозділи на окуповану Грузією територію та швидко відтіснила їх.

У цей же момент підключилися і кібер-військові. Вони повинні були завадити жителям Грузії дізнатися, що відбувається на фронті, тому вони атакували сайти грузинських ЗМІ. Потім, під удар потрапили урядові сайти. Проводилась звичайна DDos-атака на офіційні сайти грузинського керівництва, а також президентський веб-сервер. Для того, щоб вивести його з ладу, на нього добавили картинку, на якій грузинський лідер М. Саакашвілі уподібнювався до А. Гітлера.

Потім РФ обмежила доступ громадян в Інтернеті. Доступ Грузії до Інтернету створювався через Росію і Турцію. Більшість каналів, через які проходив грузинський трафік, піддався масивним атакам, і таким чином потік блокувався. У зв’язку з цим населення не могло користуватися зовнішніми новинами та інформаційними ресурсами.

Також Росія спробувала атакувати банківську систему, але грузини відключили сервери своїх банків, щоб перечекати DDos-атаки. Росіяни почали розсилати від своїх ботнетів величезні потоки інформації, імітуючи кібер-атаку від самої Грузії. Атаки спровокували відповідні дії європейських банків, і зв’язок із банками Грузії перервався. Була відключена система кредитних карток, а згодом мобільного зв’язку по всій країні. Кібер-атаки відбувалися паралельно з воєнними діями Кремля, таким чином «осліпивши» країну.

Російська кібер-атака на Україну

Якщо порівнювати Естонію та Грузію з Україною, то наша держава не піддавалася таким маштабним кібер-атакам. Але одна з імовірних атак РФ – це злам сторінки в Facebook батальйону «Донбас», на якій було розміщено рапорт про відставку С. Семенченка з посади глави батальйону. Пізніше Семенченко спростував розміщену заяву: він додав, що сторінку у соціальній мережі було зламано. Це було зроблено для того, щоб викликати розчарування суспільства в конкретній людині. Тобто, він звільнився із батальйону, не захотів захищати український народ, а пішов у депутати заради заробітку та наживи.

Також один із найвідоміших прикладів – це розсилання смс-повідомлень військовим в АТО. Під Дебальцевим українським військовим розсилалися смс різного змісту. Наприклад: «Нас накрили градами! Б’ють прицільно! Куча трупів! Не втримаємося», «Порошенко нас зливає!». Подібні смс-повідомлення були направлені на поширення паніки та злам духу української армії.

0 комментариев
02 мая 2024, 11:56
Ваш комментарий будет опубликован после модерации.
Читают / Обсуждают
"Україна готова": Зеленський прокоментував імовірність переговорів із Путіним
"Україна готова": Зеленський прокоментував імовірність переговорів із Путіним
Президент Володимир Зеленський прокоментував імовірність переговорів із диктатором Володимиром Путіним щодо врегулювання агресії РФ.Як підкреслив він в інтерв'ю PBS, Україна готова до переговорів, але...
17 апреля 03:32
2596
Українські чоловіки тисячами переходять кордон, щоб залишити країну, - NYT
Українські чоловіки тисячами переходять кордон, щоб залишити країну, - NYT
Українські чоловіки ризикують життям, перепливаючи річку Тису, щоб не ризикувати життям на сході у війні проти Росії. Про це пише американське видання New York Times.Як пише газета, влада Румунії проі...
16 апреля 02:48
1680
"Ті, що вижили, позаздрять мертвим": з'явився похвилинний опис подій при ядерному ударі
"Ті, що вижили, позаздрять мертвим": з'явився похвилинний опис подій при ядерному ударі
Ядерна війна починається з проблиску на екрані радара. На годиннику 4:03 ранку, і в полі за 20 миль від столиці Північної Кореї Пхеньяна величезна хмара вогню вибухає всього в декількох метрах від зем...
10 апреля 12:47
1387
Справжньої війни ще не бачили: мольфар дав шокуючий прогноз на літо
Справжньої війни ще не бачили: мольфар дав шокуючий прогноз на літо
Відомий мольфар Макс Гордєєв поділився двома прогнозами на літо. За його словами лише до кінця осені Україна отримає ще одну систему ППО Patriot, а наприкінці літа західні партнери нам передадуть якус...
19 апреля 14:32
1334
ЗСУ стерли наміри окупантів повернутися на правий берег Херсонщини, — Гуменюк
ЗСУ стерли наміри окупантів повернутися на правий берег Херсонщини, — Гуменюк
На правому березі вже правильно облаштовані оборонні рубежі, через що контрбатарейна боротьба, навіть по воді, на підходах, призводить до того, що наміри окупантів провалюються, говорять в ОК "Південь...
08 апреля 19:26
896
2
Херсонская городская больница заказала строительство операционного блока «под землей» свыше 27 миллионов гривен
Херсонская городская больница заказала строительство операционного блока «под землей» свыше 27 миллионов гривен
Коммунальное предприятие “Херсонская городская клиническая больница” провело тендер на реконструкцию хранилища с устройством в нем медицинско-операционного блока. Строительные работы обойдутся бюджету...
11 апреля 22:21
999
2
Как правильно подобрать размер тактических кроссовок для ЗСУ: практическое руководство
Военная служба предъявляет особые требования к экипировке и, в частности, к обуви. Тактические кроссовки для военнослужащих Збройних Сил Украины (ЗСУ) должны сочетать в себе не только защитные функции...
22 апреля 17:56
529
1
Бійці ЦСО «А» СБУ гарно працюють по ворожій логістиці на лівому березі Херсонщини
Бійці ЦСО «А» СБУ гарно працюють по ворожій логістиці на лівому березі Херсонщини
 Бійці ЦСО «А» СБУ гарно працюють по ворожій логістиці на лівому березі Херсонщини.Про це повідомляється у телеграм на каналі Сил оборони півдня України. 
21 апреля 22:29
351
1