Все новости Херсона

Лента новостей
Аналитика
Херсонці спиваються з пелюшок?
22 декабря 07:41
301
Херсонці спиваються з пелюшок?

Херсонці спиваються з пелюшок?

Сьогодні алкогольні напої вживають в усіх без виключення країнах світу. І в більшості з них пристрасть до спиртного набрала масштабів справжнього національного лиха. З року в рік до рейтингів країн із високим рівнем алкоголізму населення потрапляють Молдова, Естонія, Латвія, Росія, Казахстан. У першій десятці таких держав ви зустрінете і Україну.

Алкоголізм, на жаль, уже давно став національною проблемою українців. Згубна пристрасть до міцних напоїв є однією з основних причин передчасної смерті наших громадян, адже більшість нещасних випадків стаються через алкогольне сп’яніння, до того ж, тривалість життя залежних від алкоголю скорочується у середньому на 20 років. Щорічно жертвами «зеленого змія» у  нашій країні стають близько 40 тис. людей.

Станом на жовтень цього року Міністерство охорони здоров’я України зареєструвало більше 650 тис. людей, які перебувають на обліку як хворі на алкоголізм. Однак слід розуміти, що реальна цифра вища щонайменше в 3 – 5 разів, адже по допомогу до спеціалістів звертається лише невелика частина алкоголіків. При цьому більшість таких людей мають дітей, які зростають, споглядаючи нетверезі обличчя своїх батьків та їх товаришів по чарці. Дехто може сказати, що подібні картини з дитинства викликають у молоді огиду до спиртного і відбивають найменше бажання його спробувати. Проте такі роздуми не більше як оптимістичне самонавіювання, адже як свідчить світовий рейтинг Всесвітньої організації охорони здоров’я, Україна є лідером за рівнем дитячого споживання алкоголю.

Згідно опитування, проведеного Дитячим фондом ООН, майже 90% українських підлітків вперше скуштували спиртне у віці до 14 років. 40% із них вже мають «стаж» вживання алкоголю. Таким чином, кожна сота українська дитина страждає на алкоголізм.

Частіше за все дитина починає вживати алкоголь, наслідуючи спосіб життя своїх батьків та оточуючих. Вона починає сприймати спиртне не як згубну звичку, а як буденність будь-якого дорослого. Тому, аби і собі швидше «подорослішати» і набути ваги в очах однолітків, дитина, так само як і дорослі, береться за пляшку.

У погоні за «дорослістю» дитина не здатна збагнути наслідки свого вчинку, і це при тому, що про шкідливий вплив спиртного на дитячий організм розповідають мало не з першого класу. Вчительки старанно пояснюють учням, їх органи ще остаточно не сформовані, тому навіть невеликі дози алкоголю впливатимуть на розвиток дитячого організму і є для нього вкрай небезпечними. У першу чергу алкоголь вражає клітини головного мозку дитини і буквально спустошує її психіку. Вона припиняє інтелектуально і емоційно розвиватися. До того ж, печінка дитини не має спеціального ферменту, який розщеплює етиловий спирт, тому токсична дія алкоголю на дитячий організм у кілька разів сильніша, ніж на організм дорослого.

Навіть одноразове вживання спиртного можуть мати найсерйозніші наслідки. Сильно сп’янівши, дитина може померти не лише через алкогольне отруєння, але й через зупинку серця, травму або нещасний випадок.

Тривале зловживання алкоголем стимулює розростання тканини у внутрішніх органах, що призводить до атеросклерозу судин. Внаслідок цього порушується живлення органів і наступає передчасна старість. Окрім цього систематичне вживання алкогольних напоїв призводить до підвищення стійкості організму до спирту. Через це для того, щоб п’яніти, алкоголіку необхідно збільшувати дозу. На фоні цього в організмі розвиваються такі тяжкі недуги як гастрит, гепатит, цироз печінки, панкреатит, хронічні захворювання легень. І все це у 18 – 19-річної людини. Не лякає? Та, на жаль, зараз така ситуація доволі поширена.

Більше того, сьогодні збільшується кількість дітей-алкоголіків із благополучних родин, чиї батьки ніколи не зловживали спиртним. Такі мама з татом часто навіть не здогадуються на що їх чадо витрачає свої кишенькові. В цій ситуації виною усьому подекуди вільний доступ підлітків до алкоголю, адже в нашій країні безвідповідальні продавці спиртного не гребують збагачуватися навіть ціною дитячого пияцтва. От і маємо, що за результатами все того ж опитування, проведеного Дитячим фондом ООН, 68% підлітків не мають жодних складнощів з придбанням слабоалкогольних напоїв, а 61% – без жодних перешкод купують пиво. До того ж, часто підприємці свідомо розміщують точки продажу алкоголю поблизу навчальних закладів, ігноруючи при цьому відповідні заборони.

Спиртне дітям продають і херсонські бізнесмени. Так, з початку року за фактами продажу алкогольних напоїв неповнолітнім фахівці Державної фіскальної служби в Херсонській області вилучили 18 ліцензій на збут спиртного. Таку ж кількість ліцензій вилучили минулого року. У 2012 році через недобросовісних продавців підприємці втратили 41 ліцензію. Окрім анулювання ліцензій, кожен бізнесмен, чий продавець продав алкоголь дитині, сплатив 6 тис. 800 грн. штрафу. Та невже це достатнє покарання за споювання підростаючого покоління? Невже одна скалічена алкоголем дитяча доля коштує всього 6 тис. 800 грн.? Цікаво, у яку суму безчесні продавці оцінили б здоров’я та благополуччя власних дітей? Та й хіба про гроші вони вели б мову? Навряд чи, бо ж ми говоримо про безцінні речі.

Торік у Верховній Раді намагалися зменшити продажі алкогольних напоїв неповнолітнім. З цією метою у парламенті був зареєстрований законопроект про внесення змін до Закону України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів». Документ передбачав посилення вимог до роздрібної торгівлі алкогольними напоями, пивом та тютюновими виробами, зокрема збільшення мінімального віку покупців алкогольних напоїв, пива та тютюнових виробів з 18 до 21 року.

Окрім цього пропонувалося відокремити магазини або відділи, які здійснюють продаж алкогольних напоїв, від точок продажу інших товарів, особливо товарів для дітей. За словами авторів законопроекту, такий крок спрямований на те, щоб не дати змоги дітям вже з молодшого віку психологічно сприймати алкоголь як нормальний товар, такий же звичний як і іграшка.

Також законопроектом передбачалося заборонити продаж алкогольних напоїв у радіусі двохсот метрів від наявних загальноосвітніх та дошкільних навчальних закладів.

Більше того, документ передбачав обмеження видачі ліцензій на роздрібний продаж алкоголю і тютюну залежно від кількості населення, а також розширення повноважень органів місцевого самоврядування щодо регулювання роздрібного продажу спиртних напоїв і тютюнових виробів. Зокрема пропонувалося надати міським, сільським та селищним радам повноваження визначати кількість ліцензій на роздрібну торгівлю алкоголем і тютюном із розрахунку одна ліценція на 10 тис. мешканців. Також пропонувалося надати органам місцевого самоврядування право запроваджувати додаткові обмеження місць та часу продажу пива, алкогольних, слабоалкогольних напоїв та тютюнових виробів.

Беручи до уваги перераховане, документ однозначно зменшив би продажі спиртного дітям, однак законопроекту так і не судилося стати законом – депутати його не підтримали. Сумно, проте не дивно, адже більшості наших народних обранців просто не збагнути, що ж воно таке – те дитяче пияцтво. Ця проблема ніколи не торкнеться їхніх власних дітей, бо ж, погодьтеся, депутатським чадам буде вкрай важко знайти бодай єдиний спиртний ларьок поруч зі своїм вишем посеред Парижу, або ж Лондону. От і не звертають уваги наші чиновники на проблеми простих, як то кажуть, смертних людей.

Коли надії не залишається на владні ешелони, до справи долучаються зіркові. На думку багатьох психологів, зіркові кумири мають неабиякий вплив на свідомість молодого покоління, популяризуючи серед підлітків ті чи інші вподобання та звички. Через це у всесвітній День відповідального споживання пива українські зірки закликали молодь до здорового способу життя та зняли відео, в якому запропонували батькам не висувати дітям ультиматуми, а відкрито і чесно поговорити з ними про неприпустимість вживання спиртного у ранньому віці.

Залишається сподіватися, що зіркові настанови вплинули на підростаюче покоління. А от тим підприємцям, які збувають алкоголь чи тютюн неповнолітнім, нагадаємо, що на них чекає анулювання ліцензії та штрафні санкції згідно ст. 17 Закону України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів».

0 комментариев
28 марта 2024, 18:06
Ваш комментарий будет опубликован после модерации.
Читают / Обсуждают
Херсонці можуть зареєструватися до 29 березня на грошову виплату від міжнародної компанії
Херсонці можуть зареєструватися до 29 березня на грошову виплату від міжнародної компанії
Херсонська міська військова адміністрація продовжує співпрацю з французькою неурядовою гуманітарною організацією Acted. Так, була проведена установча зустріч та презентація грошової програми для власн...
08 марта 14:56
4714
Карпатський знахар розповів, коли закінчиться війна
Карпатський знахар розповів, коли закінчиться війна
За пророцтвом карпатського знахаря Любомира, відомо, коли закінчиться війна в Україні, та що чекає на Росію у майбутньому.Про це йдеться у відео, розміщеному у YouTube. Знахар Любомир проживає у глиби...
15 марта 03:33
963
Після повернення з окупації, з вагою лише 15 кілограмів, померла 6-річна вихованка херсонського інтернату: що відомо
Після повернення з окупації, з вагою лише 15 кілограмів, померла 6-річна вихованка херсонського інтернату: що відомо
Анастасія була вихованкою інтернату для малюків у Херсоні. Під час захоплення військами РФ, її разом з іншими дітьми намагались ховати, але окупаційна влада незаконно вивезла дитину до Криму. Після по...
07 марта 02:45
926
Окупанти вирішили повоювати з українським гумористом після його смерті
Окупанти вирішили повоювати з українським гумористом після його смерті
Окупаційний сайт з «незалежним аналізом політичної, економічної і соціальної ситуації на Україні» иа2.пе\л/є вирішив повоювати з тим, хто не може дати відсічі. Хоча ні - може, але спочатку, вибачте, п...
07 марта 19:40
838
Протягом доби армія РФ атакувала Херсонщину 30 FPV-дронами
Протягом доби армія РФ атакувала Херсонщину 30 FPV-дронами
Протягом 14 березня армія РФ атакувала Херсонщину 30 FPV-дронами та скинула 17 осколкових боєприпасів.Про це повідомили Сили оборони півдня України.Зазначається, що окупаційні війська хаотично обстріл...
15 марта 18:53
599
3
Іванка Хильченко: маленька дівчинка з великими планами на відновлення Олександрівки
Іванка Хильченко: маленька дівчинка з великими планами на відновлення Олександрівки
Наприкінці минулого року дванадцятирічна Іванка Хильченко з Олександрівки отримала грамоту від Головнокомандувача Збройних Сил України. Генерал Валерій Залужний відзначив школярку «За активну громадсь...
24 марта 14:34
212
1
У селі Одрадокам'янка росіяни вдарили двома FPV-дронами по автобусу, який віз гуманітарну допомогу
У селі Одрадокам'янка росіяни вдарили двома FPV-дронами по автобусу, який віз гуманітарну допомогу
Транспортний засіб і вантаж – знищені. Лише дивом водій і пасажири не постраждали.Про це повідомив Олександр Прокудін у Facebook.
26 марта 14:20
108
1
Гуменюк: РФ намагається артобстрілами посилювати тиск уздовж лінії зіткнення
Гуменюк: РФ намагається артобстрілами посилювати тиск уздовж лінії зіткнення
Наразі росіяни намагаються посилювати тиск артилерійськими обстрілами уздовж лінії зіткнення.Про це в ефірі телемарафону "Єдині новини" поінформувала керівник об’єднаного пресцентру Оперативного коман...
20 марта 21:48
398
1