Все новости Херсона

Лента новостей
Политика
Відбулася Всеукраїнська нарада з інклюзивної освіти
26 января 12:35
240
Відбулася Всеукраїнська нарада з інклюзивної освіти

Відбулася Всеукраїнська нарада з інклюзивної освіти

«25 січня з ініціативи Президента Всеукраїнської благодійної організації «Фонд Порошенка» Марини Порошенко відбулася Всеукраїнська нарада з інклюзивної освіти. 

У заході взяли участь: Президент України Петро Порошенко, Віце-прем`єр-міністр – міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко, Міністр освіти і науки України Лілія Гриневич, Перший заступник Міністра освіти і науки України Павло Хобзей, Уповноважений президента України з прав дитини Микола Кулеба, Президент національного комітету спорту інвалідів України Валерій Сушкевич, Голови обласних державних адміністрацій, представники низки Благодійних фондів та Громадських організацій, викладачі педагогічних спеціальностей ЗВО, батьки дітей з особливими освітніми потребами», -- про це повідомив народний депутат України Олександр Співаковський в соцмережі:. 

На данном изображении может находиться: 4 человека, в помещении

«Президент України Петро Порошенко наголосив, що завдяки реформі в галузі освіти та реалізації програми впровадження інклюзивної освіти в Україні нині вже більше 14 тисяч українських дітлахів з особливими освітніми потребами можуть відвідувати дитячі садочки та загальноосвітні навчальні заклади разом з іншими дітьми.

Президент справедливо зазначив, що головним локомотивом, а правильніше сказати – серцем цієї важливої справи є Перша леді України, Президент ВБО «Фонд Порошенка» Марина Порошенко.

На данном изображении может находиться: один или несколько человек и толпа

Марина Анатоліївна обрала для себе важкий, але вкрай важливий напрямок діяльності – запровадження інклюзивного освітнього середовища в Україні. Я глибоко переконаний, що саме завдяки активній та послідовній позиції Першої леді нам вдалося багато зробити у питанні впровадження інклюзивної освіти в нашій державі.

Свій виступ на Всеукраїнській нараді я присвятив стану законодавчого забезпечення інклюзивної освіти в Україні, зазначивши про те, що вже зроблено Комітетом з питань науки і освіти та парламентом у цьому напрямку.

По-перше, у травні 2017 року був прийнятий Закон України «Про внесення змін до Закону України "Про освіту" щодо особливостей доступу осіб з особливими освітніми потребами до освітніх послуг (р.н. 6437 від 12.05.2017).

Фактично вперше на законодавчому рівні було передбачено:
- закріплення права на освіту осіб з особливими освітніми потребами і надання їм можливість отримувати освіту в усіх навчальних закладах, у тому числі безоплатно в державних і комунальних навчальних закладах, незалежно від "встановлення інвалідності"; 
- визначення поняття "особа з особливими освітніми потребами", "інклюзивне навчання";
- надання можливості особам з особливими освітніми потребами отримати психолого-педагогічну та корекційно-розвиткову допомогу, створення для таких осіб інклюзивних та спеціальних груп (класів) у загальноосвітніх навчальних закладах.

По-друге, у вересні 2017 року Верховна Рада України прийняла нову редакцію базового закону «Про освіту» (р.н. 3491-д від 04.04.2016). І всі ці положення щодо особливостей доступу осіб з особливими освітніми потребами були імплементовані в базовий закон.
По-третє, спільно з Міністерством освіти і науки ми забезпечили розміщення тексту Саламанської декларації в українському перекладі на сайті Верховної Ради України. 

На данном изображении может находиться: 2 человека, люди стоят, свадьба и борода

По-четверте, за ініціативи Марини Анатоліївни Порошенко та Фонду Петра Порошенка був розроблений проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо доступу осіб з особливими освітніми потребами до освітніх послуг (р.н. 8556 від 04.07.2018), який було прийнято у вересні 2018 року. 

Закон вніс зміни до Законів України “Про загальну середню освіту”, “Про позашкільну освіту”, “Про професійно-технічну освіту” в частині забезпечення права осіб з особливими освітніми потребами на здобуття освіти, отримання психолого-педагогічних та корекційно-розвиткових послуг у закладах освіти та приведення цих законодавчих актів у відповідність з нормами актів міжнародного права та базового Закону України “Про освіту”.

У своєму виступі я також поділився враженнями від вистави, яку відвідав цього тижня у Херсонській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. Олеся Гончара. Всі ролі у цій виставі грали діти, особливі діти. Це приклад того, як можна облаштувати особливих дітей в соціокультурному просторі, розкриваючи їхні вроджені таланти та здібності. Більш детально про досвід впровадження інклюзивної освіти в Херсонській області розповів Голова Херсонської ОДА Андрій Гордєєв. 

На данном изображении может находиться: 2 человека, люди сидят и в помещении

Хочу запевнити, що 

Наприкінці наради я мав можливість звернутися до Міністра освіти і науки України Лілії Гриневич щодо Наказу Міністерства освіти і науки України № 36 від 15.01.2018 р. «Про затвердження Типової освітньої програми організації і проведення підвищення кваліфікації педагогічних працівників закладами післядипломної педагогічної освіти» з проханням, щоб до цього процесу долучали також і університети, які здійснюють підготовку майбутніх вчителів, а не тільки мережу регіональних інститутів післядипломної педагогічної освіти. Це потрібно для того, щоб ті фахівці педагогічних спеціальностей, які випускаються з університетів, були вже підготовлені відповідно до нових сучасних стандартів, а не чекали на підвищення кваліфікації в ІППО. 

На данном изображении может находиться: 5 человек

Загалом, сьогоднішній Форум показав, що Президент України, Перша леді України, Міністр освіти і науки України, Національна академія педагогічних наук України, народні депутати України та інші високопосадовці докладуть максимум зусиль задля того, щоб Україна успішно здолала шлях до повної інклюзії у нашому суспільстві».

На данном изображении может находиться: один или несколько человек, люди стоят и толпа

0 комментариев
20 апреля 2024, 12:54
Ваш комментарий будет опубликован после модерации.
Читают / Обсуждают
Яким буде літо 2024 року: синоптики склали прогноз
Яким буде літо 2024 року: синоптики склали прогноз
Погода влітку в Європі буде неоднорідною. На півночі очікується холодніша і мокра погода, ніж зазвичай, а на півдні та сході - спека і посуха. Про це повідомляє severe-weather.Перші прогнози показують...
22 марта 03:00
1532
Українські чоловіки тисячами переходять кордон, щоб залишити країну, - NYT
Українські чоловіки тисячами переходять кордон, щоб залишити країну, - NYT
Українські чоловіки ризикують життям, перепливаючи річку Тису, щоб не ризикувати життям на сході у війні проти Росії. Про це пише американське видання New York Times.Як пише газета, влада Румунії проі...
16 апреля 02:48
1303
Нардеп Гончаренко жахнувся від ситуації на армійському навчальному полігоні
Нардеп Гончаренко жахнувся від ситуації на армійському навчальному полігоні
Народний депутат Олексій Гончаренко оприлюднив скриншот свого листування із військовим, який проходить базову загальновійськову підготовку на одному з навчальних полігонів у зоні відповідальності ОК «...
02 апреля 08:02
1051
Очільник "поліції" окупованої Голої Пристані отримав 15 років
Очільник "поліції" окупованої Голої Пристані отримав 15 років
Очікують розгляду суду справи 15 перебіжчиків, ще 5 зрадникам повідомлено про підозри.Про це повідомило 29 березня Державне бюро розслідувань.Зокрема за матеріалами ДБР засуджено засуджено очільника п...
29 марта 19:40
972
ЗСУ стерли наміри окупантів повернутися на правий берег Херсонщини, — Гуменюк
ЗСУ стерли наміри окупантів повернутися на правий берег Херсонщини, — Гуменюк
На правому березі вже правильно облаштовані оборонні рубежі, через що контрбатарейна боротьба, навіть по воді, на підходах, призводить до того, що наміри окупантів провалюються, говорять в ОК "Південь...
08 апреля 19:26
628
2
В Україні виник гострий дефіцит молодих чоловіків: “Наслідки будуть критичними“
В Україні виник гострий дефіцит молодих чоловіків: “Наслідки будуть критичними“
В Україні виник гострий дефіцит молодих чоловіків. Йдеться про громадян 18-30 років. Демографічна криза пов'язана з різними причинами. З'явився несприятливий прогноз щодо ситуації, що склалася у нашій...
18 апреля 04:16
267
1
У селі Одрадокам'янка росіяни вдарили двома FPV-дронами по автобусу, який віз гуманітарну допомогу
У селі Одрадокам'янка росіяни вдарили двома FPV-дронами по автобусу, який віз гуманітарну допомогу
Транспортний засіб і вантаж – знищені. Лише дивом водій і пасажири не постраждали.Про це повідомив Олександр Прокудін у Facebook.
26 марта 14:20
707
1
Херсонская городская больница заказала строительство операционного блока «под землей» свыше 27 миллионов гривен
Херсонская городская больница заказала строительство операционного блока «под землей» свыше 27 миллионов гривен
Коммунальное предприятие “Херсонская городская клиническая больница” провело тендер на реконструкцию хранилища с устройством в нем медицинско-операционного блока. Строительные работы обойдутся бюджету...
11 апреля 22:21
563
1