Все новости Херсона

Лента новостей
События
Телефонні шахраї обманули більше 700 людей
24 июня 14:06
185
Телефонні шахраї обманули більше 700 людей

Телефонні шахраї обманули більше 700 людей

Незважаючи на широку профілактично-роз’яснювальну роботу, яку проводить поліція області, громадяни через свою довірливість продовжують ставати жертвами шахраїв. Лише з початку року більше 700 чоловік потерпіли від дій ошуканців, про це повідомляє прес-служба ГУ НПУ.

Для більшої поінформованості наводимо найбільш поширені види шахрайствта способи їх уникнення.

1) «Телефонні» шахрайства

Нещодавно жертвою «телефонного» шахрая стала 86-річна жителька Херсона. Жінці зателефонував чоловік, який представився правоохоронцем. Він сказав, що син заявниці скоїв злочин, тому потрібні гроші для вирішення питання про не притягнення його до кримінальної відповідальності. Потерпіла віддала зловмиснику 50 тисяч гривень. Лише після цього передзвонила сину і дізналася, що він нічого не скоював.

Шановні громадяни! Пам’ятайте, що жертвами «телефонних» шахраїв стають не лише громадяни похилого віку. Шахраї добре знаються на психології людини і вміють використовувати усю доступну інформацію. А також ту інформацію, яку жертва видає під час спілкування. В першу чергу, зловмисники розраховують на довірливих людей, які одразу ж виконують усі вимоги.

Мета «телефонних» шахраїв – змусити людину віддати гроші добровільно. Тобто, передати гроші таксисту або перевести кошти на вказаний рахунок.Зазвичай, злочинці відключають і викидають мобільні телефони після отримання грошей.

Окрім того, у випадку перерахування грошей на банківський рахунок деяку складність викликає встановлення особи власника рахунку. Оскільки ця інформація є банківською таємницею, на отримання доступу до якої витрачається певний час.

Шановні громадяни, попередьте своїх родичів та знайомих! Якщо вам телефонують незнайомі люди, представляються працівниками поліції та вимагають за щось гроші, одразу ж дзвоніть по телефону «102». Ні в якому разі не віддавайте і не перераховуйте свої заощадження.

Частішають випадки, коли громадянам телефонують невідомі особи, представляються банківськими працівниками та повідомляють про начебто виникнення проблем із банківськими рахунками, що може призвести до зникнення грошей із карток. При цьому особа, що телефонує, пропонує вирішити питання телефоном і просить співрозмовника назвати реквізити банківської картки, на якій у потерпілого зберігаються грошові кошти. Отримавши необхідну інформацію, шахрай запевняє, що всі проблеми будуть вирішені. Проте у подальшому всі гроші з рахунку зникають.

Так, жертвою цього виду злочину став 56-річний житель Скадовськогорайону. З його банківської картки зловмисники зняли 10 тисяч 200 гривень.

Шановні громадяни, запам’ятайте! Нікому і за жодних обставин не надавайтенаступну інформацію, особливо у телефонному режимі: номер банківської картки, рахунку, CVV-код, пін-код, особливо людям, які представляються працівниками банків. Якщо з вами трапилась така подія, необхідно одразу ж повідомити про неї до поліції.

2) Інтернет-шахрайства

Схема скоєння такого виду злочинів однакова. Шахрай виставляє на сайт товар, нібито для продажу, і пропонує здійснити передоплату або перерахувати завдаток. Після того, як жертва перерахувала гроші, зловмисник перестає виходити на зв’язок. Іноді трапляється, що жертва надсилає товар замовнику, а грошей за нього так і не отримує.

Упродовж минулої доби до поліції із заявами про інтернет-шахрайства звернулися троє жителів області. 30-річний херсонець на одному з сайтів замовив скутер і перерахував за нього 12 тисяч гривень. Але до цього часу товар йому не надійшов, а продавець на дзвінки не відповідає.

Так само постраждав і 40-річний житель Білозерського району. Він перерахував 4 тисячі гривень за човен, який замовив на одному з сайтів. Товар йому досі не надійшов. А житель Бериславського району втратив більше 5 тисяч гривень, які перерахував за запчастини до автомобіля.

Шановні громадяни! При купівлі товару через Інтернет вас повинна насторожити відсутність номеру телефону та адреси продавця, який пропонує підтримувати контакт лише електронним засобом зв'язку; відсутність фотографії товару та граматичні помилки в самому оголошенні; занадто низька ціна товару.

Запам'ятайте: дешеві товари можуть бути неіснуючими, поганої якості, або ви одержите зовсім іншу річ замість оплаченої. Тож намагайтесь купувати речі лише на офіційно зареєстрованих сайтах. Уважно читайте відгуки про веб-портал. Якщо купуєте річ на сайті інтернет-оголошень, відправляйте гроші лише після того, як отримаєте товар та перевірите його якість.

3) Обмін грошей старого зразка на нові купюри

Жертвою такого виду злочинів нещодавно стала 80-річна жителька Херсона. Жінка повідомила, що вранці до неї додому прийшов чоловік, який представився працівником соціальної служби. Він розповів про грошову реформу і необхідність обміну грошей старого зразка на нові. Пенсіонерка довірилась незнайомцю, віддала 16 тисяч гривень заощаджень, а натомість отримала конверт з нарізаним папером. В інших випадках зловмисники кладуть у конверти сувенірні купюри, тож потерпілі не одразу помічають підміну.

Шановні громадяни! Коли у ваш дім приходять люди, які представляються працівниками різноманітних служб, організацій та пропонують обміняти гроші, не вірте їм - це шахраї!

Якщо відвідувач вам незнайомий i відрекомендувався представником служби, до якої ви не зверталися, не знімаючи з ланцюжка дверей, перевірте його посвідчення. Коли виникли сумніви, зателефонуйте в службу, попросіть його зайти іншим разом, зверніться в поліцію, покличте на допомогу сусідів.

4) Гадання та зняття порчі

Цим видом злочину займаються жінки не слов’янської зовнішності. Найчастіше їх жертвами стають люди літнього віку, молоді жінки та підлітки.

Аферисти заходять на подвір’я, зупиняють жертв на вулиці та представляються цілительками чи екстрасенсами. Під час спілкування зловмисниці розповідають потерпілим, що на них «прокляття» чи «порча», лякають хворобами чи смертю рідних. Обіцяючи допомогти, шахрайки проводять «ритуали», вимагаючи за це віддати усі гроші або золоті прикраси. Люди одразу ж виконують всі умови шахрайок. Лише згодом жертви розуміють, що їх ошукали.

На цьому тижні мало не стала жертвою шахрайки молода жінка. В центрі Херсона зловмисниця «знімала порчу» з потерпілої та вимагала віддати за це гроші і золоті прикраси. Попередити злочин допомогли перехожі, які підійшли до молодої жінки та стали переконувати її не віддавати гроші. За словами людей, жертва була ніби у стані гіпнозу і деякий час не могла ясно мислити. Лише за півгодини вона усвідомила, що мало не стала жертвою злочину. Шахрайку доставили до відділу поліції, вона перевіряється на причетність до скоєння подібних злочинів на території обласного центру.

У таких ситуаціях найкраща порада – взагалі не звертати на таких людей уваги, звести до мінімуму вербальний та зоровий контакт з ними, у жодному разі не дивитися їм в очі, не відповідати на особисті запитання. Не бійтеся здатися грубими і відмовити такій людині, краще якомога швидше відійти на інший бік вулиці.

Також радимо батькам школярів постійно проводити роз’яснювальні бесіди з дітьми, частіше нагадувати їм про те, що на вулиці не варто розмовляти з незнайомими людьми. Особливо, якщо вони пропонують поворожити чи «зняти порчу».

Шановні жителі області! Якщо ви стали жертвами вищезазначених чи інших видів шахрайств, у жодному разі не зволікайте, одразу ж звертайтеся до найближчого відділу чи відділення поліції або ж за номером «102».

0 комментариев
07 октября 2024, 09:23
Ваш комментарий будет опубликован после модерации.
Читают / Обсуждают
До 15 років ув’язнення засуджено псевдогубернатора Херсонської області
До 15 років ув’язнення засуджено псевдогубернатора Херсонської області
Сімох учасників організованої групи у Херсонській області визнано винними у пособництві державі-агресору, а трьох з них ще й у колабораційній діяльності (ч. 3 ст. 28, ч. 1 ст. 111-2, ч. 3 ст. 28, ч. 6...
16 сентября 14:04
1277
Апеляційний суд залишив у силі обвинувальний вирок Георгію Тамбовцеву, заступнику окупаційного міністра молоді та спорту Херсонщини
Апеляційний суд залишив у силі обвинувальний вирок Георгію Тамбовцеву, заступнику окупаційного міністра молоді та спорту Херсонщини
Волинський апеляційний суд 3 вересня залишив у силі обвинувальний вирок Луцького міськрайонного суду від 2 травня 2024 року щодо Георгія Тамбовцева (на фото у центрі), одного із ідеологів та ініціатор...
08 сентября 14:44
1024
До лікарні звернулася ще одна жителька Велетенського
До лікарні звернулася ще одна жителька Велетенського
До лікарні звернулася ще одна жителька Велетенського, яка постраждала через удар російського дрона.Про це інформує пресслужба ХОВА.У 34-річної жінки – вибухова травма та поранення голови. Їй надали ме...
13 сентября 13:24
908
В окупованому Генічеську провели арт-пленер «Стрєлка-арт»
В окупованому Генічеську провели арт-пленер «Стрєлка-арт»
Окупанти намагаються створити ілюзію мирного життя в окупації через культурні заходи в Генічеську.Про це редакції Район.Генічеськ стало відомо з окупаційних джерел новин.В окупованій Генічеській грома...
11 сентября 11:00
905
Как распечатать стикерпак: от идеи до готовых наклеек
Вы когда-нибудь мечтали увидеть свои digital-стикеры в реальной жизни? Или хотели создать уникальный набор наклеек для своего бренда? Пришло время воплотить эти идеи в жизнь! Давайте разберемся, как р...
18 сентября 22:28
993
7
В Україні змінили список предметів, які заборонено пересилати поштою: нові правила
В Україні змінили список предметів, які заборонено пересилати поштою: нові правила
Пересилання продуктів харчування поштою в Україні тепер здійснюється за оновленими нормами. Зокрема, тепер заборонені до відправки продукти визначають не за загальним терміном придатності, а за конкре...
12 сентября 22:00
1180
3
В Києві у вересні різко подорожчала оренда квартир: названо нові ціни
В Києві у вересні різко подорожчала оренда квартир: названо нові ціни
У Києві стрімко подорожчала оренда квартир у вересні. Це пов'язано насамперед із сезонним стрибком попиту на житло у столиці.За даними порталу M2bomber, середня вартість орендованої квартири у Києві у...
24 сентября 01:47
659
1
В Україні змінилися терміни подання показань газових лічильників: названо нові дати
В Україні змінилися терміни подання показань газових лічильників: названо нові дати
Тепер показання газових лічильників у серпні потрібно подавати після 5 числа. Один із постачальників оголосив нові терміни. Про це повідомили у пресслужбі компанії "Нафтогаз".В Україні в серпні змінил...
09 сентября 01:03
1257
1