Все новости Херсона

Лента новостей
События
Тарифи на воду: вартість може злетіти у два етапи
07 февраля 03:30
330
Тарифи на воду: вартість може злетіти у два етапи

Тарифи на воду: вартість може злетіти у два етапи

Після невдалої спроби 2023 року в Україні знову хочуть підняти тарифи на холодну воду. Сьогодні Нацкомісія з регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг мала розглянути підвищення для Києва та інших міст, але засідання перенесли.
Докладніше про те, на скільки можуть піднятися тарифи на воду, коли саме і чому це не вдалося зробити раніше, - у матеріалі РБК-Україна.
 
Одну з крайніх заяв щодо тарифів наприкінці січня зробив прем'єр-міністр Денис Шмигаль. Зокрема, на засіданні Кабміну він зазначив, що пільгова ціна на електроенергію у розмірі 2,64 гривні за кВт*год. збережеться, і в принципі прокоментував питання комуналки.
 
 
"Загалом цієї зими уряд не планує зміни жодних тарифів для населення", - заявив він.
Судячи з його слів, про продовження замороження на весь 2024 рік не йдеться. І сьогодні Нацкомісія планувала розглянути підвищення тарифів на холодну воду у два етапи.
 
Підвищення у два етапи. Перелік міст та якими будуть нові тарифи
На порядку денному засідання НКРЕКП значилося питання підвищення тарифів для 14 постачальників холодної води у Києві та інших містах України. Згідно з проектами постанов, заплановано зростання з 1 квітня та 1 липня.
Зокрема, тариф на воду в Києві хочуть підняти з 1 квітня - до 40,776 грн, з 1 липня - до 46,896 грн. за кубометр. Тобто навесні мешканців столиці може чекати підвищення на 34% з нинішніх 30,384 гривні за куб. А після другого етапу вони, можливо, платитимуть на 54% більше, ніж зараз.
 
Зазначимо, всі цифри розраховані, виходячи із сум, які позначаться у платіжках. Загальний тариф на воду включає постачання, відведення та 20% податку на додану вартість (ПДВ).
Жителі Дніпра наразі споживають воду за тарифом 31,36 гривні за кубометр. Відповідно, з 1 квітня пропонується підняти до 37,61, з 1 липня - до 46,25 гривні. А це зростання на 20% навесні та майже на половину за підсумками року.
 
 
З цього переліку найвищий тариф може бути встановлений для Нікополя (Дніпропетровська область). Там двоетапне підвищення призведе до того, що у платіжках спочатку з'явиться ціна 49,64, а потім і 63,35 гривні за кубометр. Порівняно з нинішніми 33,62, це +48% та +88%.
Цього року майже вдвічі мають намір підняти тарифи у Черкасах, Броварах та Вінниці. Більш детальне порівняння наведено в інфографіці нижче.
 
Зазначимо, вищезазначені тарифи сформовано з урахуванням:
•  погоджених з місцевою владою річних планів водопостачання та водовідведення
•  норм питомих витрат паливно-енергетичних ресурсів
•  технологічних нормативів використання питної води, затверджених органами місцевого самоврядування
 
Як наголошують у самих водоканалах, на необхідність підвищення впливають зниження обсягів реалізації, врахованих у чинних тарифах, збільшення витрат на електроенергію (на близько 50%), а також збільшення витрат на оплату праці, закупівлю реагентів та інші причини.
 
 
Тим не менш, сьогодні Нацкомісія не змогла погодити нові тарифи на воду. Представник НКРЕКП Дмитро Коваленко запропонував перенести питання через відсутність профільного члена комісії.
"Члени комісії, не заперечуєте…? Тоді переносимо питання №15 (щодо схвалення проектів постанов за тарифами, - ред.)", - зазначив голова НКРЕКП Костянтин Ущаповський.
 
До підвищення повернуться на одному з наступних засідань. Конкретна дата наразі невідома. На думку директора аналітичного центру "Асоціація міст України" Ярослава Рабошука, перегляд необхідний, бо востаннє тарифи для комунальних підприємств водопостачання змінювалися ще до війни.
 
"Зрозуміло, що складові тарифу, наприклад, електрична енергія суттєво зросли, ці витрати треба якось компенсувати. Місцеві бюджети не можуть, у них забрали фінансовий ресурс. Відома історія про вилучення податку на доходи фізичних осіб-військовослужбовців, по суті, компенсаторів зараз немає. Будь-яка діяльність має бути економічно обґрунтованою, тому це звичайна ситуація, коли тариф переглядається відповідно до витрат на виробництво того чи іншого продукту", - зазначив він у коментарі РБК-Україна.
 
 
Крім того, є велика заборгованість підприємств водопостачання за електричну енергію, держави – за різницю у тарифах, і вона не хоче відшкодовувати ці кошти. Відповідно вже є випадки відключення від світла або подачі води, додав аналітик.
 
Як уже намагалися підняти тарифи на воду
Тарифи на холодну воду встановлюються окремо для кожного водоканалу. Тому залежно від регіону ціни можуть відрізнятись.
Минулого року очікувалося підвищення із 1 червня. Передбачалося, що тариф для Києва зросте до 40,46 гривні, для Одеси - до 44,86, для Дніпра - до 38,79, для Вінниці - до 47,75 гривні за кубометр. Найвищі ціни в Україні були визначені для Павлограда - зростання до 70,62 з 53,66 гривні, що діють, за куб.
 
Примітно, що в 2024 році запропоновані розцінки лише трохи відкоригували порівняно з тим, що планувалося раніше. Переважно йдеться про різницю у кілька десятків копійок.
 
 
Національна комісія, яка здійснює держрегулювання у сфері енергетики та комунальних послуг, затвердила нові тарифи лише 29 червня. Середнє підвищення склало 32% і очікувалося, що українці вже в серпні мали отримати платіжки з новими сумами. Підвищення не торкалося Херсонської, Миколаївської та Харківської областей, оскільки на їх території проходили бойові дії та є населені пункти, які постраждали від російських окупантів. Власне, цього року бойові дії там також продовжуються.
 
У роз'ясненні йшлося, що для середньостатистичного домогосподарства з 2-3 осіб суми у платіжках мали зрости на 62 гривні. Тоді, як і сьогодні, за середнього тарифу 29,78 гривні за кубометр вона становить 194 гривні. Рішенням регулятора середній тариф збільшувався до 39,37 гривні за куб, а платіжки - орієнтовно до 256 гривень.
 
Важливий момент. Для тих, хто отримує субсидії, суми в платіжках підлягали автоматичному перерахунку, тому вони б не змінилися. Найбільші тарифи встановлювалися для водоканалів з малими обсягами постачання,високою часткою реагентів та великою протяжністю мереж, як у Вінниці, Павлограді, Дрогобичі та Житомирі.
Згодом виявилося, що регулятор поквапився, а його рішення нарвалося на критику.
 
 
0 комментариев
08 сентября 2024, 02:41
Ваш комментарий будет опубликован после модерации.
Читают / Обсуждают
Переселенцю з Генічеська відмовили у виплатах на Іванофранківщині, бо не вважають Генічеськ окупованим
Переселенцю з Генічеська відмовили у виплатах на Іванофранківщині, бо не вважають Генічеськ окупованим
Олег Горбовський, геніченець, який разом із багатодітною родиною нині проживає на Іванофранківщині, отримав відмову у поновленні виплат внутрішньо-переміщеним особам, на підставі того, що Генічеськ на...
09 августа 12:40
1216
В Херсоні побудують підземний перинатальний центр вартістю понад 100 мільйонів гривень
В Херсоні побудують підземний перинатальний центр вартістю понад 100 мільйонів гривень
До кінця грудня поточного року в Херсоні має з’явитись підземний пологовий будинок. Договір на реконструкцію сховища, в якому розміщатиметься медичний заклад, було підписано 6 серпня 2024 року. Підряд...
10 августа 11:13
1031
На окупованій території Херсонщини немає світла у понад 130 населених пунктах
На окупованій території Херсонщини немає світла у понад 130 населених пунктах
Станом на 11 серпня на окупованій території Херсонської області світла немає у 133 населених пунктах (157 тисяч 900 людей).Про це повідомили в окупаційній службі надзвичайних ситуацій.За їхньою інформ...
11 августа 10:57
1005
Названо зарплату, з якою українці отримуватимуть пенсію у 23 тис. грн
Названо зарплату, з якою українці отримуватимуть пенсію у 23 тис. грн
Максимальна пенсія для українців становить 23 тис. грн. Названо заробітну плату, яку слід отримувати, щоб у майбутньому розраховувати на таку виплату від держави.Пенсії більшості українців є низькими...
16 августа 09:20
929
Що відбувається з цінами на хліб в Україні
Що відбувається з цінами на хліб в Україні
Українські пекарі попереджають, що їм доведеться підвищувати ціни на продукцію або згортати виробництво. А це, мовляв, означатиме перебої з хлібом. Серед причин називають подорожчання сировини, електр...
22 августа 13:03
559
2
Ворог атакував дронами Широку Балку на Херсонщині, є поранені
Ворог атакував дронами Широку Балку на Херсонщині, є поранені
Російські війська атакували село Широка Балка Станіславської громади на Херсонщині, внаслідок ударів ворожих дронів поранені двоє людей.Як передає Укрінформ, про це повідомляє Херсонська ОВА у Телегра...
04 сентября 16:09
147
1
Українці активно купують квартири за кордоном: названо країни з найнижчими цінами на житло
Українці активно купують квартири за кордоном: названо країни з найнижчими цінами на житло
Частка біженців, котрі планують залишитися на ПМП за кордоном, зростає. Українці активно стають власниками житла за кордоном. Стало відомо, в яких країнах наші співвітчизники купують квартири частіше...
15 августа 01:17
1147
1
Багатотарифні лічильники більше не діють: вартість популярної послуги рахуватимуть за єдиним тарифом
Багатотарифні лічильники більше не діють: вартість популярної послуги рахуватимуть за єдиним тарифом
Багатотарифні лічильники втратили свою функцію. З 1 серпня споживачам нараховуватимуть плату за комунальну послугу лише за загальним обсягом споживання. Йдеться про лічильники гарячої води, які встано...
20 августа 09:24
714
1