Все новости Херсона

Лента новостей
События
Синоптики шокували прогнозом погоди на липень: вся Україна – в зоні ризику
30 июня 08:15
585
Синоптики шокували прогнозом погоди на липень: вся Україна – в зоні ризику

Синоптики шокували прогнозом погоди на липень: вся Україна – в зоні ризику

Перший місяць літа – червень – майже позаду, на зміну йому поспішає липень, який називають "маківкою літа", це не від слова "мак", а від поняття "верхівка голови".
За інформацією синоптиків, липень – найтепліший місяць року. Однак у липні світловий день все стрімкіше меншає, пише ТСН.
 
Якщо за останній тиждень червня він скоротився лише на три хвилини, то у липні сонце кожного дня перебуватиме на небі на 2-3 хвилини менше. В підсумку за липень світловий день скоротиться більш ніж на годину і триватиме на кінець місяця в середньому трохи довше, ніж 15 годин на добу. Але не скрізь: на крайньому півдні України – це мис Сарич – довгота дня складе 31 липня всього 14 год. 40 хвилин, в на крайній півночі – це село Грем’яч на Чернігівщині – день 31 липня найдовший в Україні, аж 15 з половиною годин.
Укргідрометцентр: Дощів на всіх не вистачить
 
 
За інформацією Українського гідрометцентру, нинішній липень буде теплішим за норму на 1,5-2 градуси. Середня місячна температура повітря передбачається 20-26 градусів тепла, в Карпатах +16-18 градусів, це на 1-3 градуси тепліше, ніж у червні.
 
За даними багаторічних спостережень, абсолютний мінімум температури повітря у липні становить 1 градус тепла, на півдні Одеської, Херсонської областей та в Криму не бувало нижче +10 градусів. Однак на високогір’ї Карпат у липні зафіксовано навіть 1 градус морозу.
 
Абсолютний максимум температури – 39,9 градусів тепла, у південних, східних, Дніпропетровській областях та в Криму – 41 градус вище нуля. В гірських районах +26-33.
Якщо порівняти липень з червнем, то в червні найбільші морози сягали у Карпатах -5 градусів, а в найжаркіший день було не вище +39,8 градусів. Тобто обидва перші літні місяці подібні за температурними показниками.
 
 
Місячна кількість опадів у липні очікується 37-95 мм, у 49-90 мм, у Карпатах, на Прикарпатті та в Рівненській області місцями 101-170 мм. Це в межах норми і приблизно стільки ж, як і в червні.
Та, як зазначив заступник директора Укргідрометцентру Анатолій Прокопенко, кількість опадів по регіонах у липні буде помітно відрізнятись.
 
"У західних, північних областях це 60-120 мм, на решті території країни – значно менше, від 37 до 75 мм, - конкретизував нам Анатолій Прокопенко. – Також липень, як і червень – це місяць з періодами нестійкої погоди з грозами, шквалами та чергуванням жаркої посушливої погоди і більш прохолодної. Перша декада липня буде спекотною і без опадів, короткочасні дощі і навіть зливи пройдуть переважно у західних і північних областях, а південь і схід України потерпатимуть від спеки. У липні нерідко спостерігаються шквальні пориви вітру, смерчі, зливи, градобої. Однак де конкретно їх очікувати – на місяць наперед передбачити важко, бо високоточний прогноз можливо скласти лише на три-п’ять днів, максимум на тиждень. Це не лише у нас, це й світова практика. Скажемо так: у зоні ризику – вся Україна. Все залежатиме від того, куди рухатимуться циклони, антициклони, яку територію вони охоплять".
 
Погодні сайти: "Рай" - на заході, "пекло" – на сході
 
 
Узагальнений прогноз погодних сайтів показує, що липень в Україні очікується неоднаковим у різних регіонах. Найбільш комфортна погода – не жарко і не холодно, з дощами – прогнозується на заході країни. А от у інших областях – палюче сонце на небі і опадів набагато менше.
 
Захід
На заході країни – це Закарпатська, Львівська, Івано-Франківська, Тернопільська, Чернівецька та Хмельницька області - незначні червневі дощі посиляться з перших днів липня. З 1-го по 3-тє число це можуть бути зливи з сильними грозами. Надалі небо трохи проясниться, але дощитиме до 7-го, а на Закарпатті – до 11 липня. Однак, незважаючи на опади, в регіоні буде тепло, лише на кілька днів на початку місяця температура знизиться до +20-21 градуса вдень і до +14-16 вночі. Надалі потеплішає до +24-26 градусів, дощі припиняться, а спека не настане. В цілому в регіоні у другій і третій декадах переважатиме комфортна погода: вдень +24-27 градусів удень і +16-19 уночі. Також можливі невеликі короткочасні дощики, які "приб’ють пилюку", однак не завадять хліборобам збирати врожай.
 
Північ
У північних областях – це Волинська, Рівненська, Житомирська, Чернігівська, Київська, Сумська – липень розпочнеться по-різному. На Рівненщині, Житомирщині і Волині у перші 10 днів прогримлять грози і пройдуть сильні дощі, на Волині навіть на кілька днів похолодає до +18, тобто температура впаде більш ніж на 10 градусів. У Київській області і в столиці опадів у першій декаді майже не буде, а на Сумщині дощовий тиждень прогнозується з 7 по 14 липня. На цьому погода з опадами закінчиться для жителів півночі України аж до початку серпня.
 
 
Температура у північному регіоні очікується трохи вищою, ніж у західному, але днів, коли термометр показуватиме понад +30 градусів, буде небагато, не більше п’яти. В основному вдень матимемо +27-29, вночі +16-20. Лише у Сумській області перший тиждень виявиться спекотним: удень від +32 до +34 градусів, вночі +19-20. Та надалі і тут стане прохолодніше, весь місяць - не вище за +28 градусів.
 
Центр
А от жителям центральних областей – це Вінницька, Черкаська, Кіровоградська, Полтавська та Дніпропетровська – про рясні дощі доведеться лише мріяти. Трохи пощастить мешканцям Полтавщини і Дніпропетровщини: тут майже половина місяця очікується з такими-сякими опадами, але вони можливі у перші півтори декади липня, надалі – безхмарне небо і спека у +33-35 градусів удень і +21-23 вночі. Та й у дощові дні тут буде жарко: майже щодня вище +30 градусів.
 
В Черкаській області дощитиме з 3 по 10 липня, можливі грози. Але "з великої хмари – малий дощ", у прямому значенні цього народного прислів’я. У Вінницькій і Кіровоградській областях липень прогнозується найсухішим у регіоні: днів з незначними опадами можна буде перерахувати на пальцях якщо не однієї руки, то двох рук точно вистачить із запасом. Очевидно, що й температура повітря виявиться високою: майже весь місяць удень близько +30 градусів, в окремі дні +32-34, вночі +20-22.
 
 
Схід
З-поміж трьох східних областей – це Харківська, Донецька і Луганська – умовно найпрохолодніша погода очікується на Харківщині. Тут після суперспекотної першої половини липня: вдень +33-35 градусів уночі +21-23, надалі температура знизиться на 4-6 градусів, тобто "лише" до +28-29 і + близько +20 відповідно. А от донеччанам і луганцям не пощастить: увесь місяць денна температура протримається вище +32 градусів, нічна – вище +20.
 
І якщо на Харківщині хоча б у перші півмісяця пережити спеку допоможуть короткочасні дощі, то в Донецькій і особливо в Луганській областях на них годі сподіватися. Бо дві крапельки, які означають невеликий дощик на піктограмі прогнозів погодних сайтів, насправді на практиці частенько "дематеріалізуються", і з неба так нічого й не капає, незважаючи на розрахунки синоптиків. Тобто пекельний липень на сході України дуже вірогідний.
 
Південь
Надзвичайно спекотно буде на півдні України: температурні максимуми в Одеській, Миколаївській, Херсонській, Запорізькій областях і в Криму становитимуть +36 градусів і більше вдень і +24 вночі. Найжаркішою очікується перша половина липня, у другій половині температура дещо знизиться, але +32 градуси вдень стануть звичайним явищем аж до серпня.
 
 
Трохи прохолодніше, завдяки освіжаючому подиху Чорного моря, буде на Одещині, в усякому разі у її південній, ближчій до моря, половині, а також у Криму. Тут денна температура коливатиметься біля +30, причому частіше нижче за "тридцятку", аніж вище. Однак нижчі показники термометра компенсуються майже повною відсутністю опадів – днів, коли парасолька може знадобитися для захисту не від сонця, а від незначного дощу, тут набереться обмаль. Найбільш дощовою може стати Запорізька область, у якій з 5 по 15 липня інтернет-синоптики "бачать" цілих 10 днів з невеликими опадами.
Як бачимо, прогнози Укргідрометцентру та погодних сайтів близькі: місяць виявиться спекотним і засушливим, але без значних погодних катаклізмів.
 
0 комментариев
03 июля 2024, 19:25
Ваш комментарий будет опубликован после модерации.
Читают / Обсуждают
Окупаційна влада Херсонщини опублікувала список житлових приміщень, що мають ознаки “безхазяйного” майна
Окупаційна влада Херсонщини опублікувала список житлових приміщень, що мають ознаки “безхазяйного” майна
7 червня окупаційна влада Херсонщини повідомила, що нібито виявила на території окупованої Херсонської області житлові приміщення, що нібито мають ознаки “безхазяйного” майна.Про це повідомили на сайт...
09 июня 12:20
1233
Каховське водосховище знову з водою: що це означає?
Каховське водосховище знову з водою: що це означає?
Через рік після руйнування греблі Каховської ГЕС Каховське водосховище знову наповнене водою. Науковці розмірковують, як його можна використовувати надалі.Після руйнування греблі Каховської ГЕС Каховс...
13 июня 18:26
1042
Які ризики повного блекауту в Україні
Які ризики повного блекауту в Україні
Оператор системи передачі електроенергії в Україні компанія "Укренерго" поки що не передбачає ймовірності блекауту в країні.Про це йдеться у коментарі компанії "Укренерго" для " РБК-Україна ". Що таке...
07 июня 12:02
997
В Херсонському районі з’явився ще один безпековий простір для дітей
В Херсонському районі з’явився ще один безпековий простір для дітей
Головне управління ДСНС України у Херсонській області спільно з Національною поліцією та органами влади відкрили ще один Клас безпеки на базі загальноосвітнього навчального закладу.Про це звітує пресс...
07 июня 12:33
997
Працівники МКП "Херсонелектротранс" виконали аварійний ремонт контактної мережі на вулицях Херсона
Працівники МКП "Херсонелектротранс" виконали аварійний ремонт контактної мережі на вулицях Херсона
Учора, 25 червня, працівники МКП "Херсонелектротранс" виконали аварійний ремонт контактної мережі на вулицях Стрітенській, Каштановій, Грецькій та проспекті 200 років Херсона.Про це звітує пресслужба...
26 июня 18:32
348
2
Фермери-колаборанти з лівобережжя Херсонщини масово скаржаться росіянам на відсутність води для поливу
Фермери-колаборанти з лівобережжя Херсонщини масово скаржаться росіянам на відсутність води для поливу
Аграрії, які погодились співпрацювати з росіянами на лівобережжі Херсонської області, розлючені тим, що їхні поля просто “горять”. За рік після підриву окупантами дамби Каховської ГЕС, вони так і не с...
22 июня 15:37
637
1
Окупанти намагаються спалити урожай на Херсонщині
Окупанти намагаються спалити урожай на Херсонщині
На Херсонщині окупанти продовжують нищити екосистеми регіону та спалювати цьогорічний урожай.Про це повідомили в пресслужбі ДСНС України в Херсонській області.У дописі йдеться про те, що протягом доби...
05 июня 20:49
774
1
Як українці тікають від мобілізації: розслідування The Times
Як українці тікають від мобілізації: розслідування The Times
Військовозобов'язані чоловіки тікають з України не лише долаючи річку Тиса, а й підкорюючи гори. В оповитих туманом Карпатах водяться ведмеді, рисі, вовки та дикі кабани. А вершини гір покриті снігом...
07 июня 02:01
879
1