Все новости Херсона

Лента новостей
Политика
Сальдо поширює міф, спростований навіть близькими до Кремля істориками
19 апреля 18:01
103
Сальдо поширює міф, спростований навіть близькими до Кремля істориками

Сальдо поширює міф, спростований навіть близькими до Кремля істориками



Окупаційна влада Херсонської області за допомогою своїх медіа просуває російську пропаганду в усіх її різновидах, в тому числі і у вигляді так званих «історичних екскурсів», присвячених пам’ятним датам.

Що кажуть окупанти

В Telegram-каналі окупаційного губернатора Херсонської області Володимира Сальдо 18 квітня 2024 року розміщене повідомлення з нагоди 782-ї річниці битви на Чудському озері, яку радянська, а потім російська історіографія назвала Льодове побоїще.    

Сьогодні в Росії відзначається День військової слави на честь перемоги російських воїнів новгородського князя Олександра Невського над німецькими лицарями на Чудському озері 1242 року. 18 квітня 1242 року (782 роки тому) війська святого благовірного князя Олександра Ярославича у кровопролитній битві розбили об’єднане військо Лівонського ордена, Дерптського єпископства та чудських найманців на льоду Чудського озера. Перемога у битві поклала край домаганням німецьких лицарів на землі Русі. Нинішні історики сперечаються про масштаби та місце Льодового побоїща. Проте безперечним залишається його духовно-історичне значення: у цей день було закладено політичну основу російської нації, визначено цивілізаційну самобутність російського народу. Росіяни пішли своїм шляхом, відмінним від західноєвропейського і від східного. Перемога в Льодовому побоїщі повернула росіянам віру у себе після катастрофи монгольських навал. Надалі витончена візантійська політика російських великих князів допомогла майбутній Росії зміцнитися як на східних, так і на західних кордонах, - йдеться в цьому повідомленні.
Супроводжується повідомлення ілюстраціями у вигляді карток із зображеннями та текстом, де, зокрема, йдеться про те, що велику роль в досягненні військом Олександра Невського перемоги відіграло те, що крихкий лід Чудського озера не витримав лицарів Лівонського ордену – важку кінноту – і це дозволило новгородцям отримати велику перевагу.
Також йдеться про те, що Олександр Невський нібито добився пом’якшення політики Золотої Орди стосовно Русі, і про те, що перемога новгородців на Чудському озері нібито мала величезне значення для формування антизахідного вектору розвитку російської цивілізації.

Чому це неправда

Майже усі значні події російської історії і майже усі значні постаті в ній у різному ступені міфологізовані. Така подія як битва на Чудському озері і така постать як князь Олександр Невський міфологізовані у дуже великому ступені.

І ця міфологізація дратує навіть тих російських істориків, хто приймає і поширює кремлівські погляди та концепції.

Так, ще у 2021 році заступник голови Ленінградського регіонального відділення Російського військово-історичного товариства Володимир Казаков сказав в коментарі для прокремлівського медіа РІА Новості, що Льодове побоїще 1242 року відбувалося не на льоду Чудського озера, як вважалося раніше, а на його березі. Він нагадав, що битва відбулася у квітні. Де-не-де крига вже підтанула, а де-не-де її підмила течія: в озеро впадають понад 30 річок та струмків, а витікає з нього річка Нарва.

Оскільки це була весна, болота були замерзлі, і, швидше за все, з майже стовідсотковою ймовірністю, битва відбувалася не на льоду, а на замерзлому болотному березі, яким могли пересуватися коні, - розповів Казаков.

За його словами, більшість воїнів і з російської, і з тевтонської сторони – «це були кінні лицарі, кінні дружинники».

І ми розуміємо, що битися на воді було небезпечно, і жодна людина не виведе коня на лід, розуміючи, що все може статися,
додав Казаков.

Він спростував і міф про те, що лівонські лицарі були дуже важкими, тому під ними ламався лід, і вони провалювалися у воду. Для перевірки цього твердження російські історики створили повні копії тодішньої амуніції воїнів.

Це не грандіозна різниця у вазі, через яку крига могла б тріскатися, - пояснив Казаков.

Тобто, Telegram-канал Володимира Сальдо поширив неправду, яку спростували навіть російські прокремлівські історики.   

Щодо значення битви, то вона не сприймалася сучасниками як подія великої важливості. Про це свідчить те, що Новгородський і Лаврентіївський літописи, а також такі знакові для свого часу історики, як Микола Карамзін, Сергій Соловйов та Микола Костомаров писали про цю битву коротко і без емоцій, а такі відомі історики, як Василь Ключевський та Михайло Покровський взагалі не її згадували у своїх роботах. Немає згадок про битву і в західних джерелах.

Натомість відомо, що у 1242 році Лівонський орден переживав не найкращі часи. Батько Олександра Невського, Ярослав Всеволодович, князь Новгородський, а згодом Великий князь Володимирський, у 1234 році на річці Омовже під Дерптом завдав ордену поразки, не менш важкої, ніж його син – на Чудському озері. А у 1236 році орден був розгромлений литовцями під Шауляєм і втратив близько третини лицарів на чолі з великим магістром.  

Ще один міф – військо Олександра Невського захищало російську землю від експансії «католиків з Заходу». Протистояння між новгородцями і Лівонським орденом почалося задовго до битви на Чудському озері. Згаданий вище Ярослав Всеволодович, тричі – у 1223, 1228 та 1233 роках – першим виступав у походи проти ордену. Місця битв – Дерпт (Юр’єв, нині Тарту), Кокнесе (Кукейнос), Раквере (Раковор) – свідчать про те, що головним полем бою та предметом розбрату була сучасна Естонія. Лівонці та новгородці ділили чужу землю, не питаючи корінних жителів про їх ставлення до цього.

Ці події мимоволі примушують замислитися про їх схожість з подіями сучасними, бо в обох випадках росіяни намагаються «визволити», а справді – захопити, чужу землю. Скоріше за все, саме через такі неоднозначні моменти російські історики XVIII – початку XX сторіч не приділяли багато уваги цим подіям. А радянська історіографія, яка була частиною радянської пропаганди, просто підмінила історичну достовірність міфом про «визвольну війну». І саме цей міф був вкотре розтиражований Telegram-каналом Володимира Сальдо.

Але в тому потоці неправди і маніпуляцій є й трохи… правди. Авторитарний Олександр Невський, який воював проти «поганого Заходу», але у стосунках з Золотою Ордою був стовідсотковим колаборантом, може вважатися фундатором російського самодержавства та антизахідництва.

Чому це важливо

Володимир Сальдо, розміщуючи в своєму Telegram-каналі російську пропаганду, діє строго в руслі кремлівської політики. А теперішня кремлівська пропаганда, використовуючи спадок сталінської пропаганди, зробила Олександра Невського одним з символів «руського миру».

До речі, у 2022 році громадянин РФ Володимир Гундяєв, який називає себе «патріарх Кирил», проголосив Олександра Невського, який є одним з святих РПЦ, «небесним покровителем сухопутних військ РФ».

У вересні 2022 року російські окупанти встановили пам’ятник Олександру Невському у тимчасово підконтрольному їм українському місті Маріуполі.
Пам’ятник Олександру Невському в окупованому Маріуполі.
Тобто, кремлівська пропаганда перетворила одіозну історичну постать в один з маркерів, якими Росія позначає свої «геополітичні інтереси», а справді – агресивні і загарбницькі наміри.

Тому не дивно, що і очільник окупаційної влади Херсонщини не обійшов своєю увагою постать Олександра Невського і пов’язану з нею «розкручену» пропагандистами подію.       

Вʼячеслав Гусаков, Мост
0 комментариев
03 мая 2024, 03:58
Ваш комментарий будет опубликован после модерации.
Читают / Обсуждают
Розстріл поліції: підозрювані, які хотіли втекти з України, назвали причину нападу
Розстріл поліції: підозрювані, які хотіли втекти з України, назвали причину нападу
Підозрювані у нападі на поліцейських на Вінниччині планували втекти з України і після затримання назвали правоохоронцям причину скоєного.Про це розповіла представник Нацполіції Олена Бережна, повідомл...
22 апреля 04:02
2109
Справжньої війни ще не бачили: мольфар дав шокуючий прогноз на літо
Справжньої війни ще не бачили: мольфар дав шокуючий прогноз на літо
Відомий мольфар Макс Гордєєв поділився двома прогнозами на літо. За його словами лише до кінця осені Україна отримає ще одну систему ППО Patriot, а наприкінці літа західні партнери нам передадуть якус...
19 апреля 14:32
1338
Монах з гори Афон побачив дату закінчення війни: коли настане перемога
Монах з гори Афон побачив дату закінчення війни: коли настане перемога
Перемога України настане вже цього року, в найближчі місяці. Агресор буде змушений сісти за стіл переговорів.Таке пророцтво зробив монах з гори Афон, який попросив залишити його ім’я невідомим для люд...
16 апреля 02:46
1133
Декларации заместителей председателя Херсонской ОВА: что заработали чиновники во время полномасштабного вторжения
Декларации заместителей председателя Херсонской ОВА: что заработали чиновники во время полномасштабного вторжения
Заместители председателя Херсонской областной военной администрации Дмитрий Бутрий и Ольга Малярчук подали декларации о доходах, полученных с 2022 года. Однако декларации председателя и четырех замест...
03 апреля 15:05
1067
Как правильно подобрать размер тактических кроссовок для ЗСУ: практическое руководство
Военная служба предъявляет особые требования к экипировке и, в частности, к обуви. Тактические кроссовки для военнослужащих Збройних Сил Украины (ЗСУ) должны сочетать в себе не только защитные функции...
22 апреля 17:56
578
1
Чимало двохсотих: стало відомо про удар ЗСУ по скупченню окупантів у Скадовському районі
Чимало двохсотих: стало відомо про удар ЗСУ по скупченню окупантів у Скадовському районі
Українські Сили оборони завдали удару по скупченню російських окупантів, які перебували в селі Гладківка на лівобережжі Херсонщини. Є інформація про вбитих та поранених.Удар був 3 квітня приблизно о 1...
03 апреля 19:50
872
1
В Україні виник гострий дефіцит молодих чоловіків: “Наслідки будуть критичними“
В Україні виник гострий дефіцит молодих чоловіків: “Наслідки будуть критичними“
В Україні виник гострий дефіцит молодих чоловіків. Йдеться про громадян 18-30 років. Демографічна криза пов'язана з різними причинами. З'явився несприятливий прогноз щодо ситуації, що склалася у нашій...
18 апреля 04:16
701
1
Бійці ЦСО «А» СБУ гарно працюють по ворожій логістиці на лівому березі Херсонщини
Бійці ЦСО «А» СБУ гарно працюють по ворожій логістиці на лівому березі Херсонщини
 Бійці ЦСО «А» СБУ гарно працюють по ворожій логістиці на лівому березі Херсонщини.Про це повідомляється у телеграм на каналі Сил оборони півдня України. 
21 апреля 22:29
366
1