Все новости Херсона

Лента новостей
Политика
Росіяни засудили до 6,5 років вʼязниці херсонського залізничника Олександра Керекешу
04 июля 13:37
96
Росіяни засудили до 6,5 років вʼязниці херсонського залізничника Олександра Керекешу

Росіяни засудили до 6,5 років вʼязниці херсонського залізничника Олександра Керекешу

Керівника Херсонської дистанції колії № 15 Одеської залізниці звинуватили у диверсії. Перший рік він проведе у вʼязниці, решту 5,5 — у колонії суворого режиму. 

Близькі згадують, що на початку повномасштабного вторгнення Олександр Керекеша фактично жив на роботі. Як начальник він відповідав за залізничну колію на Херсонщині. Коли ж росіяни окупували обласний центр, розпустив підлеглих по домах.

— У нього квартира на краю міста, то ми з чоловіком і сином переїхали туди. Там було безпечніше, — згадує Вікторія, невістка Керекеши. — Жили вчотирьох. До тих пір, поки люди не стали покидати місто. Тоді вирішили, що теж виїжджатимемо. Олександра з собою теж кликали, але він категорично відмовився. Проти був, щоб і ми виїжджали, сподівався, що все от-от закінчиться. Зрештою ми поїхали до Одеси, а він лишився у своїй квартирі. 
Олександр Керекеш з родиною. Фото: сімейний архів
Викрали Олександра Керекешу 13 вересня 2022 року. Це сталося на очах у сусідів. Близькі згадують, що в липні деякі працівники дистанції колії почали співпрацювати з російською владою.

— Спочатку викрали начальника відділу кадрів, потім забрали водія, а 13 вересня прийшли по батька. Він був удома. Окупанти зламали замки, — переповідає невістка слова свідків.

За її інформацією, росіяни вигнали свекра на вулицю і, застосовуючи фізичну силу, посадили в машину. Чоловіка повезли у невідомому напрямку. За годину окупанти повернулися. Їх цікавив особистий автомобіль і речі власника квартири.

— З хати винесли все, навіть, вудочки, — розповідає Вікторія.

Херсонський ІТТ

Родичі, які залишились у Херсоні, почали шукати Керекешу. Знайшли в ізоляторі тимчасового тримання на вул. Теплоенергетиків, 3. Черговий завив, що причини затримання не коментує, для цього порадив звернутися в окупаційну військову комендатуру. Там відповіли, що на Олександра Керекешу надійшло багато доносів. 

— Швидше за все, їх написали працівники, які перейшли працювати на бік росіян. У заявах вказувалося, що начальник під дулом автомату змушував робітників працювати на українську владу, — говорить Вікторія.
Камера у Херсонському ІТТ, де, ймовірно, могли катувати людей, 14 листопада 2022 року. Фото: Суспільне

В ізоляторі тимчасового тримання Олександр Керекеша був до 20 жовтня. Весь цей час двічі на тиждень рідні носили йому передачі. Згодом окупанти, тікаючи з правого берега Херсонщини на лівий, забрали Керекешу з собою. Близькі шукали його в Голій Пристані, Новій Каховці, Чаплинці. Зрештою знайшли в Каланчаку.

Каланчак — Чонгар

У квітні 2023 року близькі отримали лист від Олександра. Його передали хлопці, які були з чоловіком в одній камері і яких росіяни відпустили.

— Він написав, що дуже сумує за нами, що йому дуже важко, але він тримається. Написав: “Я все витримаю, адже після того, що пережив, не маю права не вижити. Головне — це свобода”. З того моменту час від часу у нас з’являлися якісь новини про батька, — розповідає подробиці Вікторія.

В ізоляторі Каланчака Олександра Керекешу тримали до серпня 2023 року. Та в один із днів, коли рідні передавали йому передачу, черговий відповів, що Олександра вивезли. Куди — близьким не повідомили. За два дні зʼясувалося, що чоловіка утримують у Чонгарі.

17 серпня 2023 року в російських пабліках з’явилося відео, у якому окупанти стверджували, що Олександра Керекешу тільки-но затримано на лівому березі Херсонщини у закинутому будинку. Рідні переконані, що це відео — постановочне:

— Окупанти показали затримання Олександра після того, як рік протримали його у полоні. Але це фейковий сюжет, — каже невістка Вікторія. — У російських новинах вийшла новина, що затримали залізничника, який перешкоджав постачанню зброї. Його звинуватили у шпигунстві, за що батькові загрожувало 20 років позбавлення волі.

Сюжет про затримання Олександра Керекешу

Восени 2023 року від Керекеши надійшов лист. Він написав знайомому. Зазначав, що йому важко і що з ним почала працювати ФСБ. До цього, поки майже рік сидів у Каланчаку, ефесбешники не втручалися. Однак із можливих причин — брак доказів, через що весь цей час росіяни ніяк не могли порушити проти Керекеши справу. Принаймні на цьому наполягають ті, хто сидів із Олександром в одній камері.

Вирок

Останній на сьогодні лист від чоловіка надійшов наприкінці травня цього року. Він адресований колезі, колишньому працівнику залізниці, одному з тих, хто в окупації свідчив проти Олександра Керекеши. 

— Можливо, цьому працівнику чи його родині погрожували і він вимушено розповів росіянам усе, що відбувалося в перші дні повномасштабного вторгнення, — міркує Вікторія.

У листі Олександр Керекеша, якому 63 роки, пише, що не тримає зла на колегу і просить його передати ліки та речі. З російських пабліків рідні дізналися, що Керекешу засудили до 6,5 років увʼязнення, що для його віку — надто великий термін.

Близькі Олександра звернулися по допомогу до адвокатки на окупованій території. Та виставила рахунок 50 тисяч рублів, але жодних гарантій, що зможе бачитися з підзахисним, не дала. Через це рідні відмовилися від її послуг.

— На початку червня ми звернулися з запитом до Червоного Хреста. Відповіді досі не отримали. Здоров’я батька значно погіршилося і треба зробити все, аби негайного його звільнити, — наголошує невістка Вікторія.

Нагадаємо, що на початок 2024 року в російському полоні перебували мінімум 922 жителі Херсонщини. Такі цифри наводить Олександр Прокудін, голова Херсонської ОВА.

Оксана Гунько, Медійна ініціатива за права людини
Цей матеріал підготовлено за підтримки Міністерства закордонних справ Нідерландів.
0 комментариев
07 июля 2024, 07:01
Ваш комментарий будет опубликован после модерации.
Читают / Обсуждают
Є великий ризик антиукраїнської провокації у Херсоні: пропаганда РФ запустила фейк
Є великий ризик антиукраїнської провокації у Херсоні: пропаганда РФ запустила фейк
Росіяни можуть готувати провокаційні обстріли житлових кварталів Херсона, щоб звинуватити у цьому злочині ЗСУ.Про це в ефірі Апостроф TV розповів перший заступник голови Херсонської обласної ради Юрій...
07 июня 12:17
1434
З окупованої Херсонщини повернули восьмирічного хлопчика
З окупованої Херсонщини повернули восьмирічного хлопчика
Це стало можливим завдяки наполегливій роботі благодійної організації «Save Ukraine».Про це повідомив начальник Херсонської обласної військової адміністрації Олександр Прокудін, зазначає Район.Каховка...
07 июня 11:48
1197
Каховське водосховище знову з водою: що це означає?
Каховське водосховище знову з водою: що це означає?
Через рік після руйнування греблі Каховської ГЕС Каховське водосховище знову наповнене водою. Науковці розмірковують, як його можна використовувати надалі.Після руйнування греблі Каховської ГЕС Каховс...
13 июня 18:26
1175
Які ризики повного блекауту в Україні
Які ризики повного блекауту в Україні
Оператор системи передачі електроенергії в Україні компанія "Укренерго" поки що не передбачає ймовірності блекауту в країні.Про це йдеться у коментарі компанії "Укренерго" для " РБК-Україна ". Що таке...
07 июня 12:02
1105
Працівники МКП "Херсонелектротранс" виконали аварійний ремонт контактної мережі на вулицях Херсона
Працівники МКП "Херсонелектротранс" виконали аварійний ремонт контактної мережі на вулицях Херсона
Учора, 25 червня, працівники МКП "Херсонелектротранс" виконали аварійний ремонт контактної мережі на вулицях Стрітенській, Каштановій, Грецькій та проспекті 200 років Херсона.Про це звітує пресслужба...
26 июня 18:32
441
2
Ізраїльтянам із українським паспортом радять не відвідувати Україну
Ізраїльтянам із українським паспортом радять не відвідувати Україну
Посольство Ізраїлю рекомендувало чоловікам із подвійним громадянством (Ізраїлю та України) відмовитися від поїздок до України.Повідомлення у себе в Telegram  опублікував  посол Міхаєль Бродський."Реко...
02 июля 02:33
304
1
Юний шахіст з Генічеської громади серед призерів кваліфікаційного турніру м. Миколаїв
Юний шахіст з Генічеської громади серед призерів кваліфікаційного турніру м. Миколаїв
У шаховому турнірі з нормою 1-го юнацького розряду, організованому Федерацією шахів Миколаївської області, що проходив 1-4 липня у м. Миколаїв, в напруженій та цікавій боротьбі серед 21 учасника. ЮНУС...
05 июля 09:35
142
1
Окупанти завдали три удари дронами по храму у Зміївці. Храм повністю вигорів
Окупанти завдали три удари дронами по храму у Зміївці. Храм повністю вигорів
Так нині вигадає Православна Свято-Архангело-Михайлівська церква у Зміївці Бериславського району.Фото у facebook опублікував керівник Херсонської ОВІА Олександр Прокудін."Сьогодні вдень росіяни завдал...
01 июля 22:56
201
1