Все новости Херсона

Лента новостей
События
"Після допитів я ще тиждень просто сиділа в підвалі, мерзла, голодувала, божеволіла". Історія виховательки з Херсона
28 мая 04:00
501
"Після допитів я ще тиждень просто сиділа в підвалі, мерзла, голодувала, божеволіла". Історія виховательки з Херсона

"Після допитів я ще тиждень просто сиділа в підвалі, мерзла, голодувала, божеволіла". Історія виховательки з Херсона

Вона розповідала про все, що відбувається в окупованому Херсоні, стрімила з вулиць міста і разом з друзями збирала гуманітарну допомогу для тих, хто не міг сам за себе потурбуватись. За місяць кількість підписників виховательки з Херсона Олени Наумової у Тіктоці з 15 тисяч виросла до 80 000. Активність жінки не сподобалась військовим РФ. ЇЇ забрали з дому і протримали 14 днів. Про окупацію, російський полон, зникнення після нього пані Олена розповіла Суспільному.
 
Олена Наумова називає себе звичайною вихователькою та в місті її знають як тіктокерку, яка до початку повномасштабного вторгнення знімала веселі пізнавальні відео разом зі своїми вихованцями, а під час окупації розповідала про все, що відбувається у Херсоні.
 
 
"До повномасштабної війни в мене було всього 15 тисяч підписників. Коли прийшла біда до нашого дому, до Херсона, то довелося на деякий час змовкнути. Всі були в розпачі, всі були в шоку від того, що відбувається. Було дуже страшно. І тому я два місяці нічого не знімала. А потім вирішила, що є платформа, на якій можна говорити. І така аудиторія в мене виросла дуже активно — до 80 тисяч", — згадує Олена.
 
Всім була цікава ситуація в Херсоні, розповідає жінка, місто було заблоковане: ні інформації, ні гумкоридорів, відсутність ліків і продуктів. Як виживали херсонці на той час цікавило всіх, каже Олена. І згадує, що саме тоді вони з друзями-блогерами вирішили продовжувати знімати, підтримувати земляків. Згодом почали надавати й матеріальну підтримку тим, хто не міг потурбуватися про себе сам.
 
"Таких людей було дуже багато, і тому я, як на роботу ходила в ТікТок, тричі на день. Всі знали — о восьмій, о тринадцятій, о двадцятій — я на бойовому посту. Якусь частину ми переводили в готівку, бо в пенсіонерів кнопкові телефони, вони не мали змоги цього зробити. Ми давали їм готівку. Ми купували продукти, ліки, діткам у лікарні нашій обласній допомагали, тому що там були малята і в реанімації, і були кинуті діти", — згадує Наумова.
 
 
За цей час почула на свою адресу багато погроз, розповідає Олена, але тих, хто підтримував було більше. Тому, каже, почувала себе впевнено і не вірила, що вона може зацікавити військових РФ.
"Ви знаєте, я не вірила... Думала, ну війна, ну окупація. Але ж думала, що боротьба військових із військовими. Думала, невже вони піднімуть руху на цивільну людину, на мирного жителя, на жінку, на педагога, на звичайного блогера, яких у нас було десятки й сотні в Херсоні. Але виявилося, що ворог такий підступний і жорстокий, що він нікого не жаліє", — каже жінка.
 
ЇЇ почали активно розшукувати, коли на одному з мітингів, вона вирішала підтримати херсонців, вийшла в центр площі, мітинг відбувався біля пам'ятника Шевченку, і заспівала пісню гурту "Спів братів" "В городі Херсоні". Тоді цей "виступ" показали в телемарафоні.
 
"Присилають мені нарізку з телемарафону, де я співаю цю пісню: "В городі Херсоні ночі, ой, безсонні, наші хлопці гасять москалів". Брат мені телефонує, каже: "Лєн, ти, звичайно, молодець, але, може, пересидиш у нас два-три дні?" Я пересиділа в брата тиждень", — згадує вихователька.
 
 
Потім до неї прийшли поліцейські РФ, наче як попередити про крадіжки в районі, але Олена зрозуміла, що це була перевірка, чи насправді це вона тут проживає. Знову довелось переховуватись. Жінка повідомила, що поїхала в область до родичів, а сама підіймалась в кімнати на другий поверх і звідти продовжувала стрімити. Так її вирахували.
 
"Під'їхали білі роздовбані "Жигулі" і біля своїх воріт я побачила трьох орків у балаклавах. Скоріше почула: мій собака ніколи не гавкав на українців, такий у мене пес був гарний. А тут він дуже сильно гавкав. Я підходжу до воріт. "Мы к вам, можно?" Ну що ти скажеш — не можна? Зайшли в хату, вони без попередження почали обшукувати весь будинок від погребу до самого даху, весь двір, кухню, все. Обшукали, кажуть — "Где оружие? Где символика?" Кажу: "Какое оружие, о чем вы? Я вихователь, звідки в мене зброя?". "Добре, беріть із собою телефон, водичку, печиво, "проедем, поговорим". Кажу — "о чем?". "Вы знаете, о чем, Елена Вячеславовна". Ну, я ж думала, що дуже розумна — я на цей випадок приготувала другий телефон", — розповідає Олена.
 
Каже, військові РФ швидко з'ясували, що телефон не той і погрозами "видавили" з неї, де знаходиться основний. Тоді, згадує жінка, вже була інша розмова.
 
 
"Коли мене посадили в машину, мені поставили два питання. "Как вы относитесь к СВО?" Я кажу - "Що таке СВО?". "Специальная военная операция". Кажу: "Я отрицательно отношусь к любым военным действиям, которые приводят к гибели мирного населения". "Любишь Украину?" - перепитують. "Украина моя родина. Вы любите свою родину?"- запитую я. Відповідають: "Да!" Кажу:"Вот и я люблю свою родину", — розповіла Олена
 
Їй одягнули пакет на голову і повезли в невідомому напрямку, тільки недавно вона дізналась, що тримали її у підвалі Украгропромпроекту на Пилипа Орлика,15. Наступного дня взяли її друзів.
 
"Чотири дні тривали допити. Потім я ще тиждень просто сиділа в підвалі, мерзла, голодувала, божеволіла. Мене забрали 23 серпня — на День українського прапора. А відпустили 2 вересня за умови, що я попрошу вибачення перед армією РФ за те, що закликала їх убивати. Тому що під час стрімів я частенько співала пісню "Орка тіло ляже в ґрунт, допоможе ЗСУ", — розповіла Олена.
 
 
 
Жінка згадує, що на допитах в неї часто запитували "Называла русских орками?" "Называла свинособаками?". Відповідала, що так, каже, не було сенсу щось приховувати, вони бачили всі її стріми.
 
"Що вони хотіли знати? Хотіли знати, хто ще з українських блогерів підтримує херсонців, хто волонтерить, на кого я працюю. "Это тебе ЗСУ платит? СБУ?" - "За що?" - "А вот у тебя на карте движение денег". А рух грошей дійсно був, великий", — говорить Олена.
 
 
Вони з друзями і підписниками під час окупації зібрали пів мільйона гривень. Всі їх роздали на допомогу херсонцям.
Російські окупанти змусили жінку та її друзів записати відеовибачення. Потім з цього змонтували програму, яку місяць транслювали на тимчасово окупованих територіях, в Криму та прилеглих до України російських областей.
 
"Звичайно, коли тебе поставили перед фактом — або ідеш знову до підвалу, гниєш там до останнього, або ми тебе відпустимо на підконтрольну територію, депортуємо, за умови, якщо ти перепросиш. Потім вони довго не могли мене відпустити — вони не знали, що зі мною робити", — згадує Олена.
 
Військові РФ надали їй інструкцію: за три дні вона має знайти перевізника і 70-80 тисяч гривень. Гроші, сказали, будуть потрібні, щоб облаштуватись на підконтрольній Україні території, але всі на той час знали, каже Олена, що такою була плата за виїзд. Виїхати жінці так і не дали, причини називали різні й замість трьох днів домашнього арешту протримали її два тижні.
 
 
"Щодня я чекала, коли вони приїдуть, коли вони дадуть відмашку їхати. Але вони прийшли аж 19 вересня. До речі, в цей день наші патріоти вивезли нашого дядю Гришу до Запоріжжя, тому що була така навала арештів... І вони такі злі вже приходять: "Собрала сумку?" ."Да". - "В конце недели поедешь". Кажу: "На яке число мені брати квитки?" "Мы тебя сами вывезем". "Ага, вывезете — в лесополосу и пристрелите?" Бачу, він смикнувся, очі забігали: "Все будет нормально. Может, даже в середине недели поедешь". І вони пішли", — згадує Олена.
 
Тоді вона зрозуміла, що щось відбувається, подумала, каже, що російські окупанти скоро підуть з Херсона і будуть замітати сліди, прибирати свідків. Їхати з міста і залишатись для Олени було небезпечно. Врятували незнайомі їй люди: Олену сховали на спеціальній квартирі, одна з умов — вона не могла контактувати не з ким.
 
 
"Люди зовсім незнайомі, але наші, рідненькі, українці, ховали мене вісім тижнів. Приносили продукти, підтримували. А я сиділа за закритими шторами й боялася виглядати. І кожен звук Уралу, гуркіт дверей, лязкіт, вибух — це тримало мене в напрузі. Аж до самого 11 листопада, поки ми не дочекалися наших. Тоді ми нарешті змогли вийти на площу і дихати повним ротом повітрям свободи, обіймати наших визволителів, наших рідненьких котиків", — згадує Олена.
 
Херсон, Олена Наумова на площі Свободи, 14 листопада 2023 р. Фото надала Олена НаумоваПісля деокупації Херсона, коли місто почали інтенсивно обстрілювати, Олена Наумова виїхала до Києва. Працює дистанційно у своєму дитсадку, стрімить, знімає відео і збирає гроші для допомоги деокупованим селам та херсонським прикордонникам.
 
"Знаєте, ця війна навчила мене дивитися на життя зовсім по-іншому. Ось жили ми так, не цінували того, що мали, все були в нас якісь проблеми, негаразди. Тільки зараз розумієш, що насправді ми були тоді щасливими. Всі були живі, всі були вдома, в цій чудовій країні. Я дуже пишаюся тим, що через таку біду, через таку агресію, втрати, ми зрозуміли, що наш народ — він неймовірний просто. Дуже пишаюся херсонцями. Земний уклін усім, хто звільняв Херсонщину, всім, хто боровся під час окупації. Народ, разом ми сила. До перемоги! Тільки разом! Слава Україні!" — сказала Олена.
 
 
0 комментариев
25 апреля 2024, 06:33
Ваш комментарий будет опубликован после модерации.
Читают / Обсуждают
"Україна готова": Зеленський прокоментував імовірність переговорів із Путіним
"Україна готова": Зеленський прокоментував імовірність переговорів із Путіним
Президент Володимир Зеленський прокоментував імовірність переговорів із диктатором Володимиром Путіним щодо врегулювання агресії РФ.Як підкреслив він в інтерв'ю PBS, Україна готова до переговорів, але...
17 апреля 03:32
2427
Розстріл поліції: підозрювані, які хотіли втекти з України, назвали причину нападу
Розстріл поліції: підозрювані, які хотіли втекти з України, назвали причину нападу
Підозрювані у нападі на поліцейських на Вінниччині планували втекти з України і після затримання назвали правоохоронцям причину скоєного.Про це розповіла представник Нацполіції Олена Бережна, повідомл...
22 апреля 04:02
1771
«Бʼють та ґвалтують без упину»: жінка-трансгендер з Олешок розповіла про життя в російській окупації
«Бʼють та ґвалтують без упину»: жінка-трансгендер з Олешок розповіла про життя в російській окупації
Українці, які виїжджають із окупації, розповідають про відчуття постійної небезпеки, коли живеш під контролем військових РФ«Бʼють, ґвалтують без упину, знущаються, якщо ти не такий, за їхніми мірками»...
10 апреля 12:33
1584
Зеленський назвав один із варіантів закінчення війни
Зеленський назвав один із варіантів закінчення війни
Є різні думки з приводу завершення війни в Україні: хтось каже, вона не завершиться поки при владі Путін, а хтось вважає, що Україна має стати сильною.Про це сказав президент України Володимир Зеленсь...
30 марта 03:45
1073
ЗСУ стерли наміри окупантів повернутися на правий берег Херсонщини, — Гуменюк
ЗСУ стерли наміри окупантів повернутися на правий берег Херсонщини, — Гуменюк
На правому березі вже правильно облаштовані оборонні рубежі, через що контрбатарейна боротьба, навіть по воді, на підходах, призводить до того, що наміри окупантів провалюються, говорять в ОК "Південь...
08 апреля 19:26
723
2
У селі Одрадокам'янка росіяни вдарили двома FPV-дронами по автобусу, який віз гуманітарну допомогу
У селі Одрадокам'янка росіяни вдарили двома FPV-дронами по автобусу, який віз гуманітарну допомогу
Транспортний засіб і вантаж – знищені. Лише дивом водій і пасажири не постраждали.Про це повідомив Олександр Прокудін у Facebook.
26 марта 14:20
809
2
Наслідки обстрілу росіянами Херсонського державного університету (Фоторепортаж)
Наслідки обстрілу росіянами Херсонського державного університету (Фоторепортаж)
Сьогодні росіяни сплутали головний корпус Херсонського державного університету з базою НАТО і вдарили по ньому з лівого берега Дніпра. Пошкоджено три поверхи навчального закладу. Зруйновано кілька учб...
28 марта 17:01
810
1
Бійці ЦСО «А» СБУ гарно працюють по ворожій логістиці на лівому березі Херсонщини
Бійці ЦСО «А» СБУ гарно працюють по ворожій логістиці на лівому березі Херсонщини
 Бійці ЦСО «А» СБУ гарно працюють по ворожій логістиці на лівому березі Херсонщини.Про це повідомляється у телеграм на каналі Сил оборони півдня України. 
21 апреля 22:29
159
1