Все новости Херсона

Лента новостей
Общество
Пілот FPV-дронів Яна Залевська: "Стався спалах. Я відбила рукою. Кричу хлопцям: "Приліт! Я – "300"!"
17 октября 08:09
148
Пілот FPV-дронів Яна Залевська: "Стався спалах. Я відбила рукою. Кричу хлопцям: "Приліт! Я – "300"!"

Пілот FPV-дронів Яна Залевська: "Стався спалах. Я відбила рукою. Кричу хлопцям: "Приліт! Я – "300"!"

Яна Залевська на позивний Мультик – пілот FPV-дронів 59-ї окремої мотопіхотної бригади ім. Якова Гандзюка. Їй 23 роки. До повномасштабного вторгнення була у декретній відпустці, навчалася на масажиста. Планувала переїхати до чоловіка до Канади і там продовжити навчання й піти працювати. Але 24 лютого 2022 року ці перспективи були зруйновані.

 Яна півтора місяця провела в окупації у рідному Херсоні. Після цього вирішила йти на війну. Була військовим журналістом, потім – бойовою медикинею, але в певний момент зрозуміла, що психологічно більше не справляється. Вивчилася на оператора дронів. Півтора року працювала на FPV. Однак четвертого серпня була поранена – її атакував ворожий безпілотник, коли виходила з бліндажа. Їй сильно посікло обличчя та тіло, отримала четверту контузію. Нині лікується у Львові, але хоче повернутися на фронт. Ми у нашій розмові згадали весь шлях, який моїй героїні вже довелося пройти на цій війні.
залевська
- У вас тато – військовий. Чи обговорювали ви з ним те, що може розпочатися повномасштабна війна?
- Я до повномасштабної війни всім цим взагалі не цікавилася. Мені здавалося, що я ще дитина та взагалі до того всього не маю жодного стосунку. Війна тоді була далеко. Тільки на словах знала, що це. А 24 лютого 2022 року тато сказав: "Збирай речі та їдь до Канади". Я десь дві години подумала і відповіла: "Ні, я залишаюся в Україні".

- Чому? У вас маленька дитина, ви в Херсоні…
- Я подзвонила батьку своєї дитини. Ми вирішили, що її обов’язково треба вивозити з Херсону. Домовились, що він поїде на Захід України, а я долучуся до війська.

- Ви півтора місяця провели в окупації. Як це було?
- Спочатку ми вірили Арестовичу, що за два-три тижні все закінчиться (посміхається. – О.М.). Вони минули, і ми зрозуміли - стає лише гірше. Херсонська молодь створила групу в Телеграмі, де ми домовлялися про мирні мітинги. У нас було місце зустрічі, звідки вже йшов великий марш. Дехто був у вишиванках, інші – з прапорами. Ніхто не хотів, щоб у Херсоні була росія. Тому люди виходили на танки з голими руками.

- Боялися?
- Страх інколи з нами робить такі дива, що ми самі в шоці зі своїх дій. Ми на мітингу познайомилися з хлопцем, який з прапором України заліз на танк із літерою "Z", ще й проїхав метрів сто. Страх реально кудись зникав. У нас же не було ніякої зброї. Розказували, що у військкоматі комусь видали десять автоматів і на тому все. У нас не було поліції. А із військових – 59-та бригада, яка виходила на Антонівський міст.

- Знаю, що ви спілкувалися з росіянами.
- Ми вдень йшли з дівчатами після мітингу. Біля телевишки стояла група росіян. Вони нам: "Мы пришли вас спасать". Відповідаю: "Когда спасают, газом, как нас на митинге, не травят". У них до мене був якийсь нездоровий інтерес. Хоча я без макіяжу, в якомусь непримітному одязі, але все одно він був. Ну, ви розумієте. Коротше, я їм сказала: "Я в такие игры не играю. А вы не сможете меня убить. Убью вас я". Вони посміялися і відпустили.

Десь за два тижні мені сестра знайшла чоловіка, який вивозив свою родину до Львова. Вони мене відвезли до Миколаєва до тата. Так я потрапила до військової частини. Тато думав, що я з ним потусуюся пару тижнів та поїду до Польщі до брата, мами. Я кажу: "Ні, я хочу служити. Точно йду до армії".
залевська
- Як відреагував тато?
- Був в шоці (посміхається. – О.М.), але підтримав.

- А мама?
- Просто благословила.

- Ви починали свій шлях військовим журналістом. Чому, зрештою, вирішили воювати? Можливо, щось вразило?
- Мені пощастило, що я почала з військової журналістики, тому що змогла все побачити зсередини – як організовується, як проходить. Якось відчула, що мало роблю для того, щоб наблизити перемогу. Хоча для мене військові журналісти – це теж люди-титани. Вони в такій самій небезпеці. Ми їх возили на позиції. Наприклад, приїжджав Юрій Бутусов і разом зі штурмовиками виходив на штурми.
залевська
Але у прийнятті рішення я зачепилася за бойових медиків. Знімала про них сюжет. Мені було і страшно, і виникло бажання їм допомогти. Сказала татові, що хочу ще більше зануритися у військо. Він мене познайомив з моїм наступним командиром розвідувальної ударної групи "Гамлет". Мене відправили на курси медика. Пройшла навчання в Києві, після чого вісім місяців прослужила при штурмовій групі бойовою медикинею. Але зрозуміла, що треба змінювати сферу діяльності, тому що було дуже важко. Це ж робота не лише з пораненими – людьми, яких ти знаєш особисто, а також із їхніми сім’ями. Морально вкрай складно. І тут питання навіть не у віці – мовляв, мені був 21 рік, тому так реагувала. Я вже багато надивилася на цій війні.
залевська
- Тут ще свою роль грає рівень емпатії. Однак об’єктивно: це важке випробування…
- Саме так. Ти ж з цими хлопцями 24/7. Ти їх проводжаєш на штурми, чекаєш звідти. А потім їдеш забирати їх поранених. Дуже важко… Командир побачив це і сказав: "Давай ти будеш перевчатися на пілота FPV".

- Ви до того могли уявити, що літатимете?
- Ні. Я вам більше скажу: свого часу навіть подумати не могла, що буду бойовою медикинею чи навіть військовою журналісткою (посміхається. – О.М.). Коли йшла в армію, і не уявляла, чим займатимусь, хто я, що я вмію? Мала лише дике бажання та ентузіазм навчатися, допомагати своїм та виконувати роботу. Все! Так само, як і зараз.

Чому саме пілотування? По-перше, я сиджу в бліндажі. Завдала удару і не чую, що там росіяни кричать. Взагалі по барабану! У мене психіка зараз реально вже трохи вирівнялася. По-друге, окрім знищення цілей, я ще ж допомагаю своїм – наприклад, можу дроном піднести аптечку до пораненого побратима, до якого не можуть швидко підібратися, а йому треба щось із медикаментів. Можу проводити розвідку. Загалом мені тут краще.
залевська
- А чому саме FPV?
- Я вмію літати на Мавіках. Але обрала саме камікадзе, тому що вони мені подобаються найбільше. Я не хочу розпилюватися на різні БПЛА. Краще бути топовим майстром в чомусь одному.

- На той час ці дрони не були таким масовим засобом ураження, як нині.
- Просто cфера FPV почала швидше розвиватися. Багато нових технологій, частот. Я півтора року працюю пілотом. За цей час наробила і помилок, і отримала хороші результати. Але, насправді, це велика командна робота. Одні розробляють, інші – літають, треті ремонтують. Тут багато важливих нюансів.

- Як і в комунікації…
- Інколи буває біда (всміхається. – О.М.). У кожного свій характер. Але ми знаходимо порозуміння.

- Ви у нашій розмові згадали Олексія Арестовича. Десь два роки тому, працюючи ще з Офісом президента, він говорив, що жінка на війні – це жах. Загалом у нашому суспільстві поки існує стереотип, що війна – не жіноча справа. Що б ви сказали тим, хто досі так вважає?
- Я щодо себе не сприймаю таке ставлення, що це не жіноча справа. Дивіться, я у 21 рік не поїхала до чоловіка в Канаду, а пішла на фронт. Тут все залежить від команди. У нас бувають непорозуміння через те, що я – жінка. Хтось думає, що мені дається якась поблажка. Хоча я на позицію виходжу на місяць без виїзду. Беру з собою все, що мені потрібно, й усе. Я прокидаюся на роботу, як і всі, несу важкі речі, повністю проходжу тренування і не пропускаю їх. Я на рівних! Але, справді, в армії присутній сексизм. Я з цим борюся два з половиною роки.

- Як?
- Була така ситуація, коли мені довелося найбільшому з групи дати п’яткою в око, щоб всі зрозуміли: лізти не можна!

- На яку його дію ви так відреагували?
- Він вирішив, що дуже гарний, і я його хочу. Знаєте, бути молодою красивою дівчиною в армії – це недолік.
Я також говорю з командирами. Пояснюю, що я прийшла сюди, вибачте, не за сексом, що мені не треба нагороди й медалі. Я тут працюю! Я взагалі дуже прямолінійна. Можу й послати прямим текстом. Так, підкатують, дуже наполегливо кудись кличуть. Роль польової дружини теж пропонували. Різне буває. Ми про це і з посестрами між собою говоримо. Намагаємося якось потроху зсередини викорінювати.

- У гендерному питанні є ще один нюанс. Про нього нещодавно говорив заступник командира Третьої штурмової Максим Жорін – коли чоловік-командир не може відправити на складне й небезпечне завдання жінку, знаючи, що, скоріш за все, звідти можна не повернутися. Тому й припускає, що краще було б створити окремі жіночі бригади, щоб жінки командували жінками. Як вам така ідея?
- Я вам більше скажу – сама давно прийшла до такого рішення. Я планую повертатися на фронт. Як головна у групі екіпажу, планую у себе впровадити цю ідею – щоб у мене були підлеглі дівчата. Вже збираю для себе команду.
залевська
- Це спростить робочий процес?
- Сподіваюсь. Поки важко сказати, потрібно попробувати. Я дивлюся, щоб дівчата були, такі, як я – ідейні та вмотивовані. Навіть якщо фізпідготовка буде трохи не дотягувати, ми це питання врегулюємо. Я от не проходила курси молодого бійця. За свій рахунок їздила на навчання, а на бойових здобувала досвід. Адже одна річ навчатися в тиловому місті, інша – застосовувати знання на фронті. Знаєте, я ж дивлюся на наших дівчат і в шоці з того, на що вони здатні. Жінка може дуже чітко приборкати свої емоції та виконати свою роботу. Коли я була ще бойовою медикинею, ми мали протокол. Ти просто береш себе в руки – все одно: боляче тобі чи страшно, ти маєш працювати. Так само з FPV – є протокол, кожен виконує свої обов’язки. Думаю, мені з жінками буде легко. Не буде цього, кому і як посміхнулася – вже мінус сварка (посміхається. – О.М.).

- Розкажіть, яким був ваш перший політ?
- У полі стояв танчик. Він вже був підбитий, але росіяни ще могли відремонтувати – якраз щось під ним робили. Мені командир каже: "Тобі треба вразити нерухому ціль". Але ж до того потрібно пролетіти через свої позиції, потім – росіян. Я переживала, щоб донести, щоб РЕБ не посадив. Але влучила. Танк згорів вщент.

- А росіяни?
- Вилазили. Не знаю, чи вижили. Але як мінімум лишилися з контузіями та вражені уламками.

- Де ви воювали?
- На Херсонському напрямку вісім місяців, а решта часу – на Донбасі. Ми туди приїхали наприкінці 2022 року.

- Якраз в Бахмуті була важка ситуація…
- Я в сам Бахмут не виїжджала. Там були деякі наші хлопці. У мене напрямок, скажімо так, Донецьк. Не можу озвучувати конкретно.

- Що ви думаєте про російських військових?
- Їх дуже багато. Для них покласти сто своїх військових за день – раз плюнути. Розхідник. У нас просто немає стільки, розумієте?! У нас – не розхідний матеріал, а реальні люди. Ті, хто не навчався на військових спеціальностях, хто покинув своє звичне життя й прийшов сюди. Хтось був будівельником, бізнесменом, інший крутив шаурму. На фронті ж просто навчаються всьому з нуля й стають професіоналами своєї справи. А кількість росіян на полі бою зростає. Нищиш їх, нищиш, а їх все більше й більше, повзуть і повзуть. Я розумію, що наш ворог – це не дурачок, як нам намагаються розказати у "Телемарафоні". Це розумні люди, які багато років готувалися, щоб прийти й нищити нас. Їх цьому навчають. У них все набагато краще. Я читала їхню методичку. Вони навіть інформацію набагато якісніше подають, більш детально "розжовують". На жаль, наш ворог поки сильніший за нас.

- На жаль…
- Але те, що у нас більшість людей – титани, які відважно б’ються, це очевидно.

- Як вас поранило?
- Четвертого серпня була на позиції. Ми літали. Поруч – суміжні підрозділи. Мені треба було вийти з бліндажу. Я чую дрон. І тут зі мною зіграла злий жарт моя самовпевненість – ти ж за півтора року навчилася чути, як відлітає дрон. А він навіть не на нас летів. Але їхній пілот побачив, що я вийшла, і "заптурив" мене. Стався спалах. Я відбила рукою. Кричу хлопцям: "Приліт! Я – "300"!". Вони виходять, забирають мене під плечі. Почали дзвонити: "У нас поранило пілота!". Мене одразу на евакуацію. Вже ввечері я була в Дніпрі у лікарні Мечникова. Там мене стабілізували. Звідти відправили на Львів.
залевська
- Які у вас поранення? Бачу, що тіло, обличчя сильно посічені. Постраждали очі.
- В очах були уламки. В руках також – зараз вичищають, а потім прибиратимуть рубці. Опіки вже зійшли. Посічення ви бачите.
залевська
залевська
- Ще у вас чотири контузії.
- Але ж ми не всі записували. Перші дві думала, що я така розумна й молода, а вони – легкі. Однак всі разом дають про себе знати. У мене бувають провали в пам’яті. Також немає двох перетинок.

- Після Дніпра вас перевели до Львова. Розкажіть про своє лікування.
- Так. Мене знайшли "Неопалимі". Моїм обличчям займається Олександр Туркевич. Я їм дуже вдячна.

Хоча, знаєте, й у Львові не вдалося бути подалі від війни. Моя мама знімає тут квартиру. Поруч нещодавно (4 вересня. – О.М.) був приліт, коли загинула майже вся родина. Одна з дівчат була якраз волонтером "Неопалимих"…

- Вибачте, що поставлю таке питання, але воно може допомогти тим, хто має схожі ушкодження. У вас сильно постраждало обличчя. Його ж не сховаєш під одягом. Як психологічно прийняли те, що з ним зараз?
- Насправді, мене поранення дуже змінило в сприйнятті й себе, й навколишнього світу. До повномасштабної війни хотіла собі підкорегувати носика (посміхається. – О.М.), а сьогодні вже ні - мене тепер все влаштовує. Коли йшла воювати, знала: може щось бути, зокрема й ампутація кінцівки. Тому морально готувалася. Зараз змогла себе прийняти. Нашу українську жіночу красу нічим не зіпсувати.

- Тому що українська жінка світиться зсередини.
- Саме так! Знаєте, коли мене почали постити російські пабліки з підписом, що я отримала поранення в курській області, зрозуміла: в цьому житті все роблю правильно, раз вони бояться 23-річної дівчини. Вони мені пишуть в соцмережах, погрожують. Я періодично видаляю.

- До речі, бачу в соцмережах, що ви поширюєте збори на дрони. В одному з постів написали таку фразу: "Я на державу не розраховую". Чому так?
- Я воюю за кошти, які заробила, і ті, які мені дає український народ, і завдяки волонтерській допомозі. Моя перша станція куплена за гроші, які зібрали люди. Треба було 54 тисяч гривень - мені допомогли. Вона досі працює та виконує свої функції. Чесно, просити було соромно. Тому потім я почала витрачати на свою роботу всі кошти, які заробляю. Трошки родині допомогла, себе в мінусі залишила. Це ж ненормально?

- Абсолютно! А президент же обіцяв на цей рік, який вже закінчується, мільйон дронів…
- Якби це так було, я б не просила у людей допомоги, не відкривала б збори. Тим більше один такий великий. З ним як вийшло? Я просто виставила його зі своєю фотографією та підписом "Обличчя не жіночої війни", і воно "зафорсилось". У мене все офіційно – через документи, чеки, звіти.

- Наостанок хочу пригадати ще одну вашу цитату: "Моя мета – побачити перемогу України своїми очима". Ви думаєте, коли це може статися? Навряд йдеться про найближче осяжне майбутнє. Але, може, вже зараз мрієте про щось?
- Мрію, щоб моя донька не йшла воювати. Я сюди прийшла заради неї. Але бачу, що робиться. Тож думаю, на жаль, і вона буде на війні…
Тут є важливий момент: поки люди не захочуть щось змінювати в країні, ми не зможемо добитися цієї перемоги. Поки вони не припинять чекати військових з фронту, щоб повернулися і все налаштовували, нічого не буде. Зміни потрібні зараз. Так, це страшно, подекуди радикально. Але якщо ми сьогодні не припинимо закривати очі на корупцію, несправедливість, у нас нічого не вийде. Якщо й надалі крастимуть, а до війська не доходитиме усе необхідне, то людям не треба питати, а коли ж перемога?!

Ольга Москалюк, "Цензор.НЕТ"
Фото та відео надані Яною Залевською 
0 комментариев
19 октября 2024, 05:20
Ваш комментарий будет опубликован после модерации.
Читают / Обсуждают
Окупанти планують створення реєстру іноземців на Херсонщині: стало відомо, кого вони туди внесуть
Окупанти планують створення реєстру іноземців на Херсонщині: стало відомо, кого вони туди внесуть
Окупанти планують створення реєстру іноземців та загрожують українцям позбавленням прав на Херсонщині.Про це редакції Район.Генічеськ стало відомо з окупаційних джерел інформації.На окупованих територ...
23 сентября 08:55
1073
Окупанти роблять вигляд, ідо їх цікавлять проблеми жителів лівобережжя
Окупанти роблять вигляд, ідо їх цікавлять проблеми жителів лівобережжя
Російські окупанти та їх ставленики на окупованому лівобережжі і далі імітують турботу про поневолених з допомогою так званих відкритих прийомів громадян. Під час таких заходів люди скаржаться на такі...
21 сентября 21:03
1043
Українцям розповіли, що буде з курсом долара до кінця 2024 року
Українцям розповіли, що буде з курсом долара до кінця 2024 року
До кінця 2024 року долар щодо гривні продовжить тенденцію до повільного подорожчання. Такий прогноз у коментарі 24 Каналу зробив начальник департаменту казначейства "Глобус Банку" Тарас Лісовий. За йо...
28 сентября 01:33
939
Яке сьогодні, 21 вересня, свято – все про цей день, яке церковне свято, що не можна робити
Яке сьогодні, 21 вересня, свято – все про цей день, яке церковне свято, що не можна робити
Сьогодні, 21 вересня, Міжнародний день миру. Віряни вшановують пам'ять святого апостола Кондрата. До Нового року залишився 101 день.21 вересня 2024 року — субота. 941-й день війни в Україні.Що сьогодн...
21 сентября 08:30
933
З 1 жовтня акциз на сигарети має розраховуватись у євро: що буде з цінами
З 1 жовтня акциз на сигарети має розраховуватись у євро: що буде з цінами
В Україні з 1 жовтня 2024 року акциз на сигарети має розраховуватись у євро, а не у гривнях, як раніше. Це передбачає законопроєкт №12000 про "Закон про Державний бюджет України на 2025 рік".Перехід у...
01 октября 11:38
774
3
Експерт пояснив, що буде з цінами на автогаз в Україні до кінця 2024 року
Експерт пояснив, що буде з цінами на автогаз в Україні до кінця 2024 року
До кінця 2024 року вартість імпортного зрідженого газу має знизитися, що призведе до зниження цін на українському роздрібному ринку.Такий прогноз зробив експерт консалтингової компанії "А-95" Іван Мар...
23 сентября 13:30
1055
2
В Україні забронювали 90% чоловіків з критично важливою професією: Зеленський відповів на петицію
В Україні забронювали 90% чоловіків з критично важливою професією: Зеленський відповів на петицію
В Україні 4 червня було створено петицію про бронювання чоловіків, які працюють у Державній службі з надзвичайних ситуацій. Звернення набрало понад 27 тисяч голосів громадян, хоча було достатньо 25 ти...
23 сентября 01:18
936
2
В Києві у вересні різко подорожчала оренда квартир: названо нові ціни
В Києві у вересні різко подорожчала оренда квартир: названо нові ціни
У Києві стрімко подорожчала оренда квартир у вересні. Це пов'язано насамперед із сезонним стрибком попиту на житло у столиці.За даними порталу M2bomber, середня вартість орендованої квартири у Києві у...
24 сентября 01:47
1110
1