Все новости Херсона

Лента новостей
Политика
Топові об’єкти нерухомості та майнові комплекси: кому дісталися вкрадені на Херсонщині активи
18 октября 16:51
51
Топові об’єкти нерухомості та майнові комплекси: кому дісталися вкрадені на Херсонщині активи

Топові об’єкти нерухомості та майнові комплекси: кому дісталися вкрадені на Херсонщині активи

Vodafone, "Епіцентр", "Чумак" та інші. Розслідувачі дослідили, кому російські окупанти передали вкрадені на Херсонщині активи.

Сорок п’ять ласих об’єктів нерухомості і майнових комплексів захоплені і передані в управління російським компаніям та незаконно створеним на ТОТ юрособам. Доказом цього злочину є документи з листування  окупаційної адміністрації рф на Херсонщині, які ЦЖР надала українська ґакерська спільнота KibOrg.

Перелік об’єктів цивільного майна у Херсонській області, незаконно експропрійованих окупаційним урядом рф і переданих російським компаніям та організаціям. Фото: KibOrg 

Документи датовані періодом до осені 2023 року, однак вони актуальні і насьогодні. Оскільки, по-перше, є доказами уже вчинених рф воєнних злочинів із незаконної експропріації цивільного майна на ТОТ Херсонської області, а, по-друге, ці злочини тривають: жоден із об’єктів, що фігурують у документах, не повернений законним власникам і продовжує використовуватись російськими компаніями чи організаціями, визначеними "губернатором" Володимиром Сальдо та окупаційним урядом. 

Майновий комплекс мобільного оператора зв’язку Vodafone (ПрАТ "ВФ Україна") на Херсонщині в червні 2022 року окупанти передали ТОВ "К-Телеком" – російській компанії мобільного зв’язку, спеціально створеній для обслуговування абонентів у Криму після його незаконної анексії в 2014 році. Російська Державна комісія з радіочастот незаконно виділила їй частоти в окупованому Криму, на яких працювала компанія "МТС-Україна". 

Майновий комплекс мобільного оператора зв’язку "Lifecell" (ТОВ "Лайфселл") на Херсонщині окупанти в листопаді 2022 року передали так званому державному підприємству "ДНР" "Республиканский оператор связи". Останнє також відоме мешканцям окупованих територій під назвою "Феникс": саме йому росіяни передали крадені потужності українських мобільних операторів "Київстар" і "Lifecell" у Донецькій області.

Аптечні мережі ТОВ "Авіс-Фарм" передані ТОВ "Ренессанс Фарма", зареєстрована у жовтні 2021 року в місті Митищі Московської області. За даними російського держреєстру, її директором і засновником є  Нєлюбов Іґорь Юрьєвіч. За інформацією окупаційних пабліків, станом на грудень 2022 року мережа "Ренессанс Фарма" на Херсонщині налічувала сім аптек у Генічеську, Риковому, Голій Пристані і Скадовську. 
Цьому ж ТОВ "Ренессанс Фарма" росіяни передали будівлі і приміщення херсонського ТОВ "ВКФ "Медпрепарати".

Комунальні аптеки Херсона і Херсонської області росіяни у вересні 2022 року передали ТОВ "Вильям Пай". Ця фірма зареєструвана в російській юрисдикції у липні 2023 року, з юрадресою в Голій Пристані. Його директоркою є Ковальова Тетяна Михайлівна. Саме так звати дружину ліквідованого в серпні 2022 року   Олексія Ковальова, зрадника і колишнього народного депутата від партії "Слуга народу", який добровільно обійняв посаду "віце-прем’єра з аграрної політики" окупаційного уряду рф на Херсонщині. Ковальова є директоркою ще однієї аптечної фірми – "Докфарм-мед" в окупованому Сімферополі, співзасновницею обох є росіянка Дарья Бородіна.
У листопаді 2023 року Тетяна Ковальова звернулась до окупаційного губернатора Херсонщини Володимира Сальда з проханням передати ТОВ "Вильям Пай" ще 22 аптеки на лівобережній частині  Херсонщини, посилаючись на "постійні звернення громадян і керівників місцевих адміністрацій". Цього разу апетити ТОВ "Вильям Пай" виросли до шести аптек у Новотроїцькій громаді, двох у Каланчацькій, восьми у Генічеській, по одній у Асканія-Новій, Великокопанівській і Бехтерській, трьох у Скадовській громадах області.

З родиною екс-нардепа зрадника Олексія Ковальова пов’язаний й інший незаконний переділ чужої власності. Майно ПАТ "Укрнафта" в селі Чулаківка Скадовського району на вулиці Жовтневій, 21 окупанти передали ТОВ "Е-Нефть" – російському клону українського ТОВ "Е-Нефть". Зараз його директором є Ковальов Іван Кирилович, 1 жовтня 1953 р. н.,  а засновником вказаний Трухан Володимир Юрійович

Батько Олексія Ковальова – 71-річний Іван Ковальов є директором і власником незаконно зареєстрованих на Херсонщині російських компаній "Неонт ЛТД", "ЛК-Агро", "Грин-Груп", "ДСД-Трейд", а також керівником  і співвласником фермерського господарства "Югер".

Херсонський завод "Danone" (ТОВ "Данон-Дніпро") росіяни 21 липня 2022 року передали на рік ТОВ "Эдельвейс", розкрити власників  якого наразі не вдалося – в документі не вказаний ідентифікаційний код, а назва дуже поширена. В місцевих пабліках свого часу обурювалися, що призначена окупаційним урядом "тимчасова адміністрація" розграбувала цей завод замість того, щоб роздати його продукцію людям. Нагадаємо, що минулого року росіяни віджали АТ "Данон Россия" (володіє 17 заводами), а новим керівником призначили Якуба Закрієва, віце-прем’єра Чечні і племінника Рамзана Кадирова.

Херсонським майном ТОВ "Епіцентр К" і ТОВ "Нова лінія 1" до звільнення Херсона встигло скористатися ТОВ "Стройцентр" з Луганська. Ця ж компанія здійснює торгівлю у захоплених супермаркетах "Епіцентр" у Луганську і Мелітополі. Керівником ТОВ "Стройцентр" є Якубовський Олександр Леонідович, бізнес-партнер Костянтина Королевського, рідного брата колишньої народної депутатки України Наталії Королевської, яка з лютого 2023 року перебуває у розшуку. Якубовський є співзасновником російської компанії "ЮБС", зареєстрованої в Криму.

Майно ТОВ "Каховка Протеїн Агро" росіяни незаконно передали в серпні 2022 року кримському  ТОВ "Дружба народов Крым", зареєстрованому у тому ж селі Петрівка, що і ТОВ "Дружба народів",  яку у 2017 році український мільярдер Юрій Косюк продав росіянам. Керівником компанії вказаний Віктор Головко, а засновницею  – Євгенія Нефідова

Ці ж росіяни є керівником і засновницею ТОВ "Олива Групп", якому передали майновий комплекс ПрАТ "Чумак" у Каховці. Цю фірму окупанти спочатку зареєстрували в Сімферополі АР Крим, а в жовтні 2023 року перереєстрували в селі Ясне Мелітопольського району Запорізької області. Втім, відновити роботу захопленого "Чумака" росіянам так і не вдалося.

Цьому ж кримському "підприємству" в строк до 17 серпня 2025 року передали захоплену каховську філію ТОВ "АТ "Каргілл" разом із олійноекстракційним заводом. Останній входить до топ-десятки заводів-виробників нерафінованої соняшникової олії з переробною потужністю понад 500 тисяч тонн соняшникового насіння на рік. Виробляє близько 200 тисяч тонн шроту на рік. ТОВ "АТ "Каргілл" – дочірня компанія американської корпорації Cargill, один із найбільших в Україні зернотрейдерів. 

Незаконно створеному підприємству "Херсонский морской торговый порт" росіяни передали Кардашинський піщаний кар’єр у Скадовському районі, ПрАТ "Херсонський комбінат хлібопродуктів", майно Херсонського суднобудівного заводу, цілісний майновий комплекс ТОВ "Алькон Агро" в Голій Пристані, майно ПрАТ "Дніпровський термінал", крадені плавзасоби, причали портових операторів ТОВ "Агро-Транзит-Сервіс", майнові комплекси ТОВ "Еліта Дніпра" і ТОВ "Тукуруй" у Херсоні на Острівському шосе, 1. Останнє помилково у окупантів назване ТОВ "Кукуруй". 

З початку окупації Херсонщини "Херсонским морским торговым портом" керував колаборант Андрій Харитонов. В серпні 2024 року на посаді "директора" його замінив росіянин із Самарської області Станотін Вячєслав Анатолійович.

Будівлі захоплених у курортному селі Генічеська Гірка бази відпочинку "Ялинки" (вул. Набережна, 54) і оздоровчого дитячого закладу імені Іллі Кулика (вул. Набережна, 57) росіяни передали окупаційній військовій комендатурі. 


Наталья Чернецкая, Центр публічних розслідувань
На фото зверху: Каховська філія ТОВ "АТ Каргілл" (Каховський олійноекстракційний завод) Фото: wikimapia.org
0 комментариев
18 октября 2024, 23:25
Ваш комментарий будет опубликован после модерации.
Читают / Обсуждают
Пенсія за кордоном: чи можуть українці отримувати німецьку пенсію і які умови потрібно для цього виконати
Пенсія за кордоном: чи можуть українці отримувати німецьку пенсію і які умови потрібно для цього виконати
Українські біженці можуть отримувати німецьку пенсію лише за умови легального проживання, наявності офіційної роботи та мінімального страхового стажу в п'ять років. Пенсійний стаж, накопичений в Украї...
22 сентября 18:08
1158
В Києві у вересні різко подорожчала оренда квартир: названо нові ціни
В Києві у вересні різко подорожчала оренда квартир: названо нові ціни
У Києві стрімко подорожчала оренда квартир у вересні. Це пов'язано насамперед із сезонним стрибком попиту на житло у столиці.За даними порталу M2bomber, середня вартість орендованої квартири у Києві у...
24 сентября 01:47
1107
В Україні забронювали 90% чоловіків з критично важливою професією: Зеленський відповів на петицію
В Україні забронювали 90% чоловіків з критично важливою професією: Зеленський відповів на петицію
В Україні 4 червня було створено петицію про бронювання чоловіків, які працюють у Державній службі з надзвичайних ситуацій. Звернення набрало понад 27 тисяч голосів громадян, хоча було достатньо 25 ти...
23 сентября 01:18
934
Мобілізація чоловіків 50-60 років: кого забиратимуть до ЗСУ
Мобілізація чоловіків 50-60 років: кого забиратимуть до ЗСУ
Сухопутні війська видали директиву, що чоловіки від 50 до 60 років, які до цього підлягали мобілізації, можуть бути мобілізовані лише в разі окремого мобілізаційного розпорядження Генштабу.То чи забир...
02 октября 02:17
887
З 1 жовтня акциз на сигарети має розраховуватись у євро: що буде з цінами
З 1 жовтня акциз на сигарети має розраховуватись у євро: що буде з цінами
В Україні з 1 жовтня 2024 року акциз на сигарети має розраховуватись у євро, а не у гривнях, як раніше. Це передбачає законопроєкт №12000 про "Закон про Державний бюджет України на 2025 рік".Перехід у...
01 октября 11:38
769
3
Експерт пояснив, що буде з цінами на автогаз в Україні до кінця 2024 року
Експерт пояснив, що буде з цінами на автогаз в Україні до кінця 2024 року
До кінця 2024 року вартість імпортного зрідженого газу має знизитися, що призведе до зниження цін на українському роздрібному ринку.Такий прогноз зробив експерт консалтингової компанії "А-95" Іван Мар...
23 сентября 13:30
1053
2
В Україні забронювали 90% чоловіків з критично важливою професією: Зеленський відповів на петицію
В Україні забронювали 90% чоловіків з критично важливою професією: Зеленський відповів на петицію
В Україні 4 червня було створено петицію про бронювання чоловіків, які працюють у Державній службі з надзвичайних ситуацій. Звернення набрало понад 27 тисяч голосів громадян, хоча було достатньо 25 ти...
23 сентября 01:18
934
2
В Києві у вересні різко подорожчала оренда квартир: названо нові ціни
В Києві у вересні різко подорожчала оренда квартир: названо нові ціни
У Києві стрімко подорожчала оренда квартир у вересні. Це пов'язано насамперед із сезонним стрибком попиту на житло у столиці.За даними порталу M2bomber, середня вартість орендованої квартири у Києві у...
24 сентября 01:47
1107
1