Все новости Херсона

Лента новостей
События
Підвищення пенсій з 1 квітня: що потрібно знати
29 марта 02:30
152
Підвищення пенсій з 1 квітня: що потрібно знати

Підвищення пенсій з 1 квітня: що потрібно знати

Після індексації пенсій у березні частина українців може розраховувати на підвищення виплат у квітні – це пов'язано зі зростанням мінімальної зарплати.
Що варто знати українцям про підвищення пенсій розповідає "Апостроф".
 
Зростання виплат для тих, у кого малі пенсії
Так, через зростання мінімалки з 1 квітня 2024 року з 7100 гривень до 8000 гривень, відбудеться й автоматичний перерахунок мінімальної пенсії за віком для осіб, які:
досягли 65 років;
мають повний стаж (жінки – не менше 30 років, чоловіки – не менше 35 років);
не працюють.
Підвищення відбудеться лише за дотримання всіх цих умов.
 
 
Як відбуватиметься перерахунок
У відповідній категорії осіб мінімальна пенсія за віком складає 40% від мінімальної зарплати. Починаючи з 1 січня, розмір цієї мінімальної пенсії склав 2840 гривень. З 1 квітня він підвищиться на 360 гривень, досягнувши 3200 гривень. Окрім цих виплат будуть ще надбавки, якщо пенсіонери мають на них право.
Для розуміння: мінімальна пенсія за віком для решти пенсіонерів дорівнює прожитковому мінімуму – 2361 гривня (застосовується з 1 березня 2024 року).
 
Якщо пенсіонери, яким більше, ніж 65 років, мають повний стаж роботи, продовжують працювати, то для обчислення їхньої пенсії застосовується попередній рівень мінімальної зарплати. Перерахунок пенсійних виплат з урахуванням поточного рівня мінімалки відбудеться лише після їх звільнення з роботи. Ці умови передбачені в Законі "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування".
 
Важливо зазначити, що на цей час діє рішення Кабінету Міністрів у вигляді постанови №185 від 23 лютого 2024 року, яке надає певні пільги особам, які не працюють, мають повний стаж і досягли 65 років. Згідно з цією постановою, пенсія для таких осіб не може бути меншою, ніж 3370 гривень. Оскільки ця норма вже діє з 1 березня 2024 року, більшість осіб вже сьогодні отримують пенсії, які перевищують 3200 гривень, до яких мали б підтягнутися пенсії.
 
 
Чи буде перерахунок тим, хто працює
Уряд дійсно оголосив про автоматичний перерахунок пенсій з урахуванням додаткового стажу з 1 квітня. Однак, як і у попередні роки, цей перерахунок буде здійснений з певним запізненням. Ймовірно, доплата за квітень і травень буде здійснена у червні.
 
Нагадаємо, що пенсіонери, які продовжують працювати, мають право на перерахунок своєї пенсії кожні два роки з моменту призначення або останнього перерахунку. В таких випадках спочатку проводиться перерахунок пенсії за робочим стажем. Проте, якщо це вигідно, може бути переглянутий також коефіцієнт заробітної плати. Умовою є те, що протягом останніх двох років пенсіонер отримував стабільно високу зарплату офіційно.
 
Варто зазначити, що зараз необов'язково подавати заяву до Пенсійного фонду, адже перерахунок робиться автоматично. Щороку органи Пенсійного фонду перевіряють дані про сплату страхових внесків тих, хто вже стоїть у них на обліку. Якщо за результатами перевірки видно, що станом на березень відповідного року пенсіонер набув два роки неврахованого стажу, то з 1 квітня робиться автоматичний перерахунок.
 
 
Скільки коштує стаж
через зростання мінімальної зарплати, збільшується і розмір єдиного соціального внеску (ЄСВ). З 1 січня 2024 року мінімальний страховий внесок становив 1562 гривні, що складало 22% від мінімальної зарплати. З 1 квітня розмір ЄСВ зросте до 1760 гривень. Практично, ця сума відповідає вартості одного місяця стажу. У випадку, якщо роботодавець не вносить цю суму за працівника щомісяця, працівник втрачає стаж. Так само особи, які не мають офіційної роботи, але прагнуть набути стаж, повинні самостійно сплачувати цю ж суму добровільно.
 
0 комментариев
27 апреля 2024, 22:40
Ваш комментарий будет опубликован после модерации.
Читают / Обсуждают
Розстріл поліції: підозрювані, які хотіли втекти з України, назвали причину нападу
Розстріл поліції: підозрювані, які хотіли втекти з України, назвали причину нападу
Підозрювані у нападі на поліцейських на Вінниччині планували втекти з України і після затримання назвали правоохоронцям причину скоєного.Про це розповіла представник Нацполіції Олена Бережна, повідомл...
22 апреля 04:02
1939
Нардеп Гончаренко жахнувся від ситуації на армійському навчальному полігоні
Нардеп Гончаренко жахнувся від ситуації на армійському навчальному полігоні
Народний депутат Олексій Гончаренко оприлюднив скриншот свого листування із військовим, який проходить базову загальновійськову підготовку на одному з навчальних полігонів у зоні відповідальності ОК «...
02 апреля 08:02
1154
Зеленський назвав один із варіантів закінчення війни
Зеленський назвав один із варіантів закінчення війни
Є різні думки з приводу завершення війни в Україні: хтось каже, вона не завершиться поки при владі Путін, а хтось вважає, що Україна має стати сильною.Про це сказав президент України Володимир Зеленсь...
30 марта 03:45
1098
Байкер прокоментував відео з Порошенко на мотоциклі: що не так з роликом
Байкер прокоментував відео з Порошенко на мотоциклі: що не так з роликом
Професійний автогонщик та відомий байкер Олексій Мочанов зробив кілька зауважень щодо популярного в Мережі ролика, на якому п’ятий президент України Петро Порошенко мчить на мотоциклі «Хонда Ребел» по...
06 апреля 02:00
1070
ЗСУ стерли наміри окупантів повернутися на правий берег Херсонщини, — Гуменюк
ЗСУ стерли наміри окупантів повернутися на правий берег Херсонщини, — Гуменюк
На правому березі вже правильно облаштовані оборонні рубежі, через що контрбатарейна боротьба, навіть по воді, на підходах, призводить до того, що наміри окупантів провалюються, говорять в ОК "Південь...
08 апреля 19:26
778
2
Херсонская городская больница заказала строительство операционного блока «под землей» свыше 27 миллионов гривен
Херсонская городская больница заказала строительство операционного блока «под землей» свыше 27 миллионов гривен
Коммунальное предприятие “Херсонская городская клиническая больница” провело тендер на реконструкцию хранилища с устройством в нем медицинско-операционного блока. Строительные работы обойдутся бюджету...
11 апреля 22:21
817
2
Бійці ЦСО «А» СБУ гарно працюють по ворожій логістиці на лівому березі Херсонщини
Бійці ЦСО «А» СБУ гарно працюють по ворожій логістиці на лівому березі Херсонщини
 Бійці ЦСО «А» СБУ гарно працюють по ворожій логістиці на лівому березі Херсонщини.Про це повідомляється у телеграм на каналі Сил оборони півдня України. 
21 апреля 22:29
212
1
Как правильно подобрать размер тактических кроссовок для ЗСУ: практическое руководство
Военная служба предъявляет особые требования к экипировке и, в частности, к обуви. Тактические кроссовки для военнослужащих Збройних Сил Украины (ЗСУ) должны сочетать в себе не только защитные функции...
22 апреля 17:56
314
1