Все новости Херсона

Лента новостей
Расследование
Паливно-прокурорська мафія по-херсонські 2
19 декабря 11:17
430
 Паливно-прокурорська мафія по-херсонські 2

Паливно-прокурорська мафія по-херсонські 2

У кожного неподобства, як і у гарних справ є свої герої. Подарунки під ялинку не кладе Святий Миколай (нехай простять мене за це діти) – це роблять конкретні батьки, які дуже кохають свою малечу. Так само й гроші з державного бюджету не краде безликий чиновник – у нього є конкретне прізвище, ім’я, по-батькові, й абсолютно реальні діти, яким він на свято Святого Миколая покладе під подушку приємний подарунок, який куплений за вкрадені в нас із вами гроші.

Частина друга. Кадри вирішують все!

Після публікації першої частини нашого журналістського розслідування стало якось шкода невдалих каховських перекупників Анатолія Куришка та Ігоря Мартиненка. Залишилися горе-нафтотрейдери у розбитого корита: куплену за готівку солярку без документів у них вилучили, звернення до одного з херсонських ЗМІ з незграбними виправдовуваннями викликали лише посмішки. А після публікації міських сайтів Нової Каховки та Каховки мапи нелегальних АЗС – а таких аж 7 на цій невеличкій ділянці – бізнес ТОВ «Транс Ойл 1» та ПП «Оптима Транс Ойл» практично зупинився.  Навіть адвокатське бюро, яке захищало підприємців, згортає свою діяльність, бо розуміє за юридичні послуги розрахуватися у колишніх каховських «нафтобаронів» уже нічим – заправки зачиняються, каховчани у нелегалів припиняють купувати пальне.

У приватній розмові (запис якої є у розпорядженні редакції) Ігор Мартиненко скаржився, мовляв, «бєспрєдєл» - Кириченко (Андрій Кириченко власник та керівник ПП «Графен») втричі більше купив за готівку дизпалива у «Вітани», «так у нас все забрали, а він, як торгував, так і торгує».

Пояснень непотоплюваності Кириченка та його ПП «Графен» - головного гравця на ринку нелегальних АЗС Херсона – дві. Перша, чисто арифметична. Кириченко купив у ТОВ «Вітана» 600 тон краденого дизпалива по 18 грн. за літр. Навіть при продажі оптом він гарантовано має по 5 грн. «маржі» з кожного літра, а це 3 мільйона гривень чистого прибутку. Цих грошей без проблем вистачає аби відкупитися від будь-яких «наїздів» правоохоронців або навіть на отримання потрібного рішення суду.

Друга причина – прокурорська «криша», якою, до речі сам Кириченко не один раз хвалився.

Чимало херсонців звертали увагу, стоянка автотранспорту біля будинку на вул. Михайлівський (колишня Петренка), 33 нагадує виставку продаж крутих іномарок. Ми не будемо поки що аналізувати, як і за які кошти співробітники Прокуратури Херсонської області придбали цей величезний автопарк. Зупинимося на очевидному: усі ці «Ленд Ровери», «Ленд Крузери», «Петроли» та інші автомобільні монстри з моторами V6-V8 та витратою пального у середньому 20 літрів на 100 кілометрів у міському циклі, мають десь заправлятися. І заправлятися часто та рясно. Тут ніякої прокурорської зарплати на таких прожерливих автомонстрів не вистачить.

Складається ланцюжок? Ні?

Саме ці прокурорські брутальні джипи є найчастішими відвідувачами нелегальних херсонських АЗС. І заправляються вони там не за гроші, а за якісь папірці чи взагалі під запис. А справжній розрахунок йде бартером – ви нам пальне, а ви нам «кришу».

Точна дата народження такої паливно-прокуроської угоди нам невідома. Але ми знаємо її героїв – це пани Кириченко (ПП «Графен»), Черноморенко та Душин (обидва - ТОВ «Вітана»), про яких ми згадували у першій частині розслідування, та… прокурор відділу процесуального керівництва при провадженні досудового розслідування територіальними органами поліції та підтримання обвинувачення управління нагляду у кримінальному провадженні прокуратури Херсонської області Ярослав Сергійович Кістірьов.

 Паливно-прокурорська мафія по-херсонські 2
Ярослав Кістірьов у центрі
Сталося це до 1 липня 2016 року, коли тодішній Генпрокурор України Юрій Луценко представив нового прокурора Херсонської області Віталія Тригубенка. Не встиг особливо Ярослав Кістірьов особливо зрадіти такому призначенню, про що свідчить його пост у Фейсбук, як Тригубенко звільнив його і з обласної прокуратури, і з органів прокуратури взагалі. У самій прокуратурі кажуть, що така реакція нового прокурора була пов’язана саме із «паливними» схемами Кістірьова.

Але Ярослав Сергійович, не зважаючи на молодість, проявив себе «справжнім бійцем паливно-прокурорського фронту» і з допомогою колишнього обласного прокурора Василя Чернікова у 2017 році поновився на посаді в обласній прокуратурі.

За що ж Віталій Тригубенко намагався звільнити Ярослава Кістірьова з органів прокуратури й чому у обласного прокурора це не вийшло?

У розпорядженні редакції є ціла справа Тригубенко vs Кістірьов із остаточним Рішенням Вищої Ради правосуддя № 989/0/15-19 від 28 березня 2019 р., в якому Тригубенко звинувачує Кістірьова:

У адміністративному правопорушенні, передбаченому частиною першою статті 130 Кодексу України про адміністративні правопорушення. Людською мовою: 20 травня 2016 року інспектор батальйону УПП м. Херсона рядовий поліції Х. зупинив водія автомобіля «Ніссан Мурано» з явними ознаками алкогольного оп’яніння, про що й було складено протокол. У Єдиному реєстрі судових рішень України збереглися дві ухвали судді Херсонського міського суду Херсонської області Ус Олени Володимирівни по справі № 766/3278/16-а н-п 2-а/766/117/16, в якій вона відмовляє Ярославу Кістірьову у задоволенні позову до інспектора батальйону УПП м. Херсона рядового поліції Х. у скасуванні постанови про адміністративне правопорушення. Із матеріалів справи також стало відомо, що затримання та зупинка автомобіля «Ніссан Мурано» під керуванням Ярослава Кістірьова була здійсненна після переслідування автомобілем патрульної поліції й після зупинки водій не представився співробітником прокуратури – просто не міг ворушити язиком.

 Паливно-прокурорська мафія по-херсонські 2
Також Ярослав Кістірьов не відобразив відомості про отриманий дружиною дохід від відчуження автомобіля та отримані доходи у вигляді позики у паперовій декларації за 2015 рік та в електронних деклараціях за 2016 рік, зазначена в деклараціях за 2016 рік вартість автомобіля не відповідає фактичній вартості, вказаній у договорі купівлі-продажу.Людською мовою: дружина Ярослава Кістірьова у 2015-16 рр. продала два автомобіля «Mitsubishi Lancer» та «Daewoo Lanos» і разом вони «забули» внести це в декларацію чоловіка.

Також у декларації за 2016 рік  Ярослав Кістірьов вказав вартість придбаного ним 29.03.2016 року автомобіля «Ніссан Мурано» (це саме то авто, на якому його затримав патруль поліції і склав протокол за керування у нетверезому стані) – у 200 тисяч гривень. 

Навіть на сьогоднішній день це авто з двигуном V6 3,5 літри на автомайданчиках України коштує в середньому 13 тисяч доларів.

 Паливно-прокурорська мафія по-херсонські 2

Три з половиною роки тому його вартість була щонайменше півмільйона гривень, а Ярослав Кістірьов вказав суму у 2,5 рази меншу, на що у своєму поданні звернув увагу Віталій Тригубенко.

29 листопада, напередодні Дня прокуратури, коли невдоволені херсонці прийшли на Михайлівську, 33, аби запитати у обласних прокурорів про результати їхньої роботи, Ярославу Кістірьову особисто довелося виправдовуватися у «кришуванні» нелегального паливного бізнесу.

Днями нам стало відомо, що Віталій Тригубенко відсторонив Ярослава Кістірьова від керівництва групи прокурорів, які розслідують незаконні оборутки на паливному ринку Херсона. Але у самій групі Кістірьов залишився й надалі виступає у ролі гаранта дії паливно-прокурорської угоди між ТОВ «Вітана» і ПП «Графен» з одного боку та Прокуратурою Херсонської області з іншого боку. Тож, Віталій Миколайович, щоб вам не розповідали – Кістірьов і сьогодні лягає кістьми й не дає проводити слідчі дії слідчим підрозділам поліції по відношенню до ПП «Графен». А 16 грудня 2019 р. обласна прокуратура отримала проект підозри по Анатолію Черноморенко та Віктору Душину. Новий керівник групи прокурорів, особливо не розбираючись, підмахнув відмову. А сам Ярослав Кістірьов одразу доповів своїм компаньйонам, що він все «порішав» і «Вітану» «порвати» нікому не дасть.

Звичайно, у ці дні в Херсоні чекають на нового прокурора. І, можливо, ніхто не звертає уваги на діяльність молодого і зеленого прокурора, який так глибоко занурився у паливні схеми, що став частиною цих схем. Сподіваємося, у Ростислава Ільницького, якого вже у ЗМІ призначили на Херсонщину, вистачить сил, наполегливості та волі розібратися із паливно-прокурорською мафією по-херсонські.

 Паливно-прокурорська мафія по-херсонські 2

І вишенька на тортик

Усе, що ви прочитали вище, можна назвати одним словом: «зрада». Але є ще одна ЗРАДА-ЗРАДА. І справа не лише в тому, що батьки Кістірьова живуть у Криму. У розпорядженні редакції є є дані Державної прикордонної служби України, згідно з якими Ярослав Кістірьов 24.08.2017 року перетнув адмінмежу між Херсонською областю та в’їхав на тимчасово окуповану територію Криму через пункт пропуску «Чаплинка». А 27.08.2017 р. повернувся на Херсонщину вже через ПП «Каланчак». Схожий вояж здійснив Ярослав Кістірьов у травні 2018 року: 26-го в’їхав до Криму через Чонгар, а 28-го повернувся через Каланчак.

«Відвідував батьків! Що тут такого?» - запитає пересічний читач. І буде неправий. Усім співробітникам силових структур України, а тим більше тим, хто має доступ до секретної інформації (якими беззаперечно є співробітники обласної прокуратури) заборонено відвідувати тимчасово окуповані території задля особистих цілей. Наш співрозмовник у прокуратурі розповів, що існує неписане правило: хочеш з’їздити до Криму – пиши рапорт без дати про звільнення з органів за власним бажанням. І якщо щось трапиться із тобою в Криму і потрапиш до російської ФСБ, завжди можна сказати, що у правоохоронних органах такий «турист» вже не працює.

Звичайно, ми не віримо, що Ярослав Кістірьов писав такі рапорти на ім’я Віталія Тригубенка, бо всі його поїздки до Криму дивним чином співпадають з позитивними рішеннями його «косяків» на службі. Саме у після першої поїздки з’явилося рішення Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії прокурорів № 203дп-17 від 18 жовтня 2017 року, яке відстояло Кістірьова після першої спроби Тригубенка звільнити його. А після другої поїздки справа Кістірьова потрапляє до Вищої Ради правосуддя і, о диво, 19 членів цієї Ради вступаються за молодого прокурора, якого неправомірно гнобить обласний прокурор.

Свою перемогу над Тригубенком Кістірьов відзначив фотографією профіля у Фейсбук, де сфотографувався на фоні казино та Міжнародного торговельного центру. Ось який я крутий!

 Паливно-прокурорська мафія по-херсонські 2
Ярослав Кістірьов
Невже паливно-прокурорська мафія по-херсонські нездоланна?

P.S. У третій частині нашого журналістського розслідування ми розповімо, як правоохоронці вилучали й далі вилучатимуть крадене й неякісне пальне у різних фірм, фірмочек та фермерських господарств, які повелися на ціну й покупали та продовжують купувати ГСМ за готівку без жодних документів.

Новости Херсона
Политика
Деньги
чиновники
экономика
общество
0 комментариев
28 марта 2024, 16:29
Ваш комментарий будет опубликован после модерации.
Читают / Обсуждают
В Україні почали вручати повістки “хитрими“ способами та блокувати картки
В Україні почали вручати повістки “хитрими“ способами та блокувати картки
ТЦК мають виконувати мобілізаційний план, тому можуть вручити повістку військовозобов'язаним чоловікам у будь-якому місці. З'явилися нестандартні методи оповіщення українців про необхідність стати на...
04 марта 09:46
1199
Карпатський знахар розповів, коли закінчиться війна
Карпатський знахар розповів, коли закінчиться війна
За пророцтвом карпатського знахаря Любомира, відомо, коли закінчиться війна в Україні, та що чекає на Росію у майбутньому.Про це йдеться у відео, розміщеному у YouTube. Знахар Любомир проживає у глиби...
15 марта 03:33
963
Після повернення з окупації, з вагою лише 15 кілограмів, померла 6-річна вихованка херсонського інтернату: що відомо
Після повернення з окупації, з вагою лише 15 кілограмів, померла 6-річна вихованка херсонського інтернату: що відомо
Анастасія була вихованкою інтернату для малюків у Херсоні. Під час захоплення військами РФ, її разом з іншими дітьми намагались ховати, але окупаційна влада незаконно вивезла дитину до Криму. Після по...
07 марта 02:45
925
Росіяни називали ждунами й погрожували стратою: історія багатодітної родини з окупованої Херсонщини
Росіяни називали ждунами й погрожували стратою: історія багатодітної родини з окупованої Херсонщини
Кілька місяців тому волонтери допомогли багатодітній родині Федорченків виїхати з тимчасово окупованої території Херсонщини. Понад півтора року в окупації члени родини жили під постійним тиском російс...
28 февраля 18:27
897
Росіяни називали ждунами й погрожували стратою: історія багатодітної родини з окупованої Херсонщини
Росіяни називали ждунами й погрожували стратою: історія багатодітної родини з окупованої Херсонщини
Кілька місяців тому волонтери допомогли багатодітній родині Федорченків виїхати з тимчасово окупованої території Херсонщини. Понад півтора року в окупації члени родини жили під постійним тиском російс...
28 февраля 18:27
897
1
Польща готується скасувати деякі пільги для українців
Польща готується скасувати деякі пільги для українців
Польща готується скасувати деякі пільги для українцівТимчасовий захист для українських біженців у Польщі готуються продовжити до 4 березня 2025 року. Проте уряд планує змінити правила перебування укра...
02 марта 03:00
294
1
Одесит у масці та мантії намагався «магічно» перетнути кордон із Молдовою
Одесит у масці та мантії намагався «магічно» перетнути кордон із Молдовою
Прикордонники затримали неординарного мешканця Одеси, який, за їхніми даними, збирався вплавь подолати дві річки, щоб потрапити до Молдови. При собі в нього була латексна маска, гідрокостюм та плащ-ма...
11 марта 04:33
399
1
Гуменюк: РФ намагається артобстрілами посилювати тиск уздовж лінії зіткнення
Гуменюк: РФ намагається артобстрілами посилювати тиск уздовж лінії зіткнення
Наразі росіяни намагаються посилювати тиск артилерійськими обстрілами уздовж лінії зіткнення.Про це в ефірі телемарафону "Єдині новини" поінформувала керівник об’єднаного пресцентру Оперативного коман...
20 марта 21:48
397
1