Все новости Херсона

Лента новостей
Политика
Олешківський район розпочав децентралізацію
15 июля 08:21
202
Олешківський район розпочав децентралізацію

Олешківський район розпочав децентралізацію

З метою забезпечення інформаційної, організаційної та методичної підтримки добровільного об’єднання територіальних громад району, 13 липня 2016 року в с. Великі Копані Олешківського району, відбулася зустріч з питання добровільного об’єднання територіальних громад, повідомляє прес-служба ОДА.

Участь у заході взяли перший заступник голови районної державної адміністрації Костянтин Буганов, голова районної ради Наталія Місько, радник голови Херсонської облдержадміністрації, представник обласного офісу реформ Наталія Возаловська, голови та депутати місцевих рад, громадськість тощо.

Всіх учасників заходу привітала голова Великокопанівської сільської ради Валентина Костенко, яка у свої промові відзначила, що сьогоднішня зустріч, це дуже важливий захід. «Можна, звичайно, критикувати реформу, і це робити завжди легше, ніж рухатись вперед. Але на сьогодні ми бачимо, що процес реформи децентралізації і органів місцевого самоврядування незворотній», – зауважила Валентина Костенко.

Взявши слово, перший заступник голови районної державної адміністрації Костянтин Буганов підкреслив, що метою зустрічі є необхідність донести об’єктивну інформацію, що об’єднання громад, це крок, який є політично необхідним, економічно обгрунтованим та таким, що принесе користь для людей.

У ході бесіди Костянтин Буганов зазначив, що в районі активізована робота щодо впровадження заходів з децентралізації та поінформував присутніх щодо проведеної великої роботи у плані добровільного об’єднання територіальних громад. «Об’єднання є цілком добровільним та не передбачає примусового приєднання тієї чи іншої місцевої ради», наголосив очільник району.

Виступаючий акцентував увагу на перевагах об’єднання, адже громада стає учасником міжбюджетних відносин з державою, землі за межами населених пунктів перейдуть у розпорядження громад. Разом з тим, буде змінено дохідну частину бюджету. Їй будуть передані заклади освіти, охорони здоров’я та культури.
«Однією з переваг об’єднаної громади є спроможність розвивати інфраструктуру, як одну із складових інвестиційної привабливості, адже ті громади, які проведуть процес об’єднання матимуть змогу отримати субвенції з державного бюджету на свій розвиток, як і міста обласного значення», – підкреслив Костянтин Буганов.

Голова районної ради Наталія Місько у своєму виступі зазначила, що реформа розпочалась, але невирішених і спірних питань ще багато. «Законодавча база децентралізації ще недосконала. На сьогодні на сайті Верховної Ради України зареєстровано11 законопроектів, таких, наприклад, як законопроект 4355 «Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розширення повноважень органів місцевого самоврядування з управління земельними ресурсами та посилення державного контролю за використанням і охороною земель» та 4390 «Проект Закону про внесення змін до Закону України “Про регулювання містобудівної діяльності” (щодо розширення видів містобудівної документації на місцевому рівні). Сподіваюсь, що ці та інші законопроекти народним депутатами будуть проголосовані та прийняті», – зазначила  голова райради. «Ми хочемо, ми готові бути господарями своєї землі», – Наталія Місько.

Про переваги бюджетної децентралізації, фінансування громад для здійснення їх повноважень, надходження медичної та освітньої субвенцій тощо проінформувала учасників заходу начальник фінансового управління райдержадміністрації Майя Карпеш.
Як проходитиме об’єднання територіальних громад, його принципи та особливості, як створити дієздатну об’єднану громаду – ці та інші питання були поставлені представнику обласного офісу реформ Наталії Возаловській, яка надала змістовні відповіді.

На зустрічі Наталія Возаловська також наголосила на головному: щоб об’єднання відповідало Методиці формування спроможних територіальних громад.
Окрім цього, нею було запропоновано головам майбутніх центрів об’єднаних громад виступити ініціатором об’єднання та провести громадські обговорення в населених пунктах місцевих рад.

Нагадаємо, що згідно перспективного плану, на території Олешківського району пропонується створити 4 об’єднаних територіальних громади.
Присутні Виноградівський, Великокопанівський, Тарасівський сільські голови, Брилівський селищний голова під час обговорення висловлювали свої думки стосовно об’єднання громад й цікавилися тим, що конкретно отримає ОТГ для зміцнення своїх повноважень й поліпшення умов життя місцевого населення. Депутат Підстепненської сільської ради запевнила присутніх в тому, що сільрада та депутати готові приєднатися до Олешківської громади. Солонцівський голова закликів присутніх до об’єднання, адже в нинішніх реаліях громадам не вижити.

В інших присутніх виникало багато запитань стосовно повноважень старости, забезпечення розподілу бюджету громади таким чином, щоб усі населенні пункти були в рівних умовах, що робити, якщо громада сільради не бажає приєднуватися до запропонованого майбутнього центру  обєднаної громади тощо. Відповіді тривали у формі жвавої дискусії.

Так, перший заступник голови райдержадміністрації Костянтин Буганов наголосив: «Об’єднана громада є більш конкуренто спроможною ніж селищна або сільська рада, адже згідно змін в законодавстві зможе утримувати органи соціального захисту населення та інші служби, що надають адміністративні послуги». Також представник офісу реформ Наталя Возаловська надала роз’яснення щодо діяльності старости, проведення майбутніх виборів до об’єднаної громади та представлення інтересів громад, які увійдуть до об’єднаної громади.

На завершення зустрічі Костянтин Буганов подякував представнику офісу реформ і присутнім за участь в зустрічі та проінформував присутніх що з понеділка, згідно затвердженого графіку, відбудуться ряд виїзних зустрічей з громадами для обговорення їх бачення та донесення інформації щодо створення територіальних громад на Олешківщині. «Адже багато питань та непорозуміння виникає саме через слабку інформованість людей щодо значних переваг об’єднання», наголосив перший заступник голови райдержадміністрації.

По закінченню зустрічі перший заступник голови районної державної адміністрації з головами місцевих провів нараду з нагальних питань економічного, соціального та культурного розвитку. Так, було розглянуто питання виконання завдань з відбору кандидатів для проходження військової служби за контрактом, про організацію роботи в програмі «Прозоро».

0 комментариев
20 сентября 2024, 04:29
Ваш комментарий будет опубликован после модерации.
Читают / Обсуждают
Множественная миелома
Множественная миелома, миеломная болезнь, также известная как болезнь Калера, – редкий вид рака крови, поражающий костный мозг, кроветворную систему организма, и способный привести к проблемам с...
28 августа 16:46
1112
Російські війська обстріляли дитсадок на Херсонщині, виникла пожежа
Російські війська обстріляли дитсадок на Херсонщині, виникла пожежа
Російські війська вдарили FPV-дроном по дитсадку в Золотій Балці на Херсонщині, внаслідок чого там виникла пожежа.Як передає Укрінформ, про це у Телеграмі повідомила Херсонська ОВА.«Військові РФ продо...
21 августа 19:40
1062
Дія Сіті: нова ера українського IT-бізнесу
Україна робить значні кроки у розвитку інновацій, і одним зі значущих проектів є Дія Сіті. Він представляє унікальну платформу, яка відкриває нові можливості для IT-компаній, надаючи їм конкурентні пе...
27 августа 22:37
910
Уряд вніс зміни до Порядку мобілізації військовозобов'язаних, які доглядають або утримують хворих чи осіб з інвалідністю
Уряд вніс зміни до Порядку мобілізації військовозобов'язаних, які доглядають або утримують хворих чи осіб з інвалідністю
  Міністерством соціальної політики було розроблено постанову, яка вносить зміни до Порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період (далі – Порядок).Пр...
21 августа 15:17
902
Що відбувається з цінами на хліб в Україні
Що відбувається з цінами на хліб в Україні
Українські пекарі попереджають, що їм доведеться підвищувати ціни на продукцію або згортати виробництво. А це, мовляв, означатиме перебої з хлібом. Серед причин називають подорожчання сировини, електр...
22 августа 13:03
983
4
Депутат Херсонської райради, який намагався дати хабар судді з Одеси визнав свою вину: суд виніс вирок
Депутат Херсонської райради, який намагався дати хабар судді з Одеси визнав свою вину: суд виніс вирок
Вищий антикорупційний суд виніс вирок депутату Херсонської районної ради від ОПЗЖ Євгену Берестовому, який намагався дати хабар судді з Одеси. Берестовий визнав свою вину.Про це свідчить ухвала з судо...
16 сентября 18:46
195
3
В Україні жінок навчатимуть добре оплачуваної професії: як записатись
В Україні жінок навчатимуть добре оплачуваної професії: як записатись
В Україні запустили проєкт з підготовки жінок-водійок автобусів з гарантованим працевлаштуванням – у такий спосіб влада хоче розширити професійний потенціал жінок у галузі пасажирських перевезень. Нав...
06 сентября 16:15
486
3
Українці незадоволені зарплатами: названо середній дохід, який вимагають працівники
Українці незадоволені зарплатами: названо середній дохід, який вимагають працівники
Українці незадоволені зарплатами: названо середній дохід, який вимагають працівникиУкраїнці очікують на зростання своїх заробітних плат. Працівники незадоволені рівнем свого доходу. Вони назвали серед...
04 сентября 01:47
629
2