Все новости Херсона

Лента новостей
Политика
Нельзя на 100% быть уверенной, что мы вообще говорим о ком-то из Херсона, - Гандзюк о нападении на нее
16 августа 04:46
447
Нельзя на 100%  быть уверенной, что мы вообще говорим о ком-то из Херсона, - Гандзюк о нападении на нее

Нельзя на 100% быть уверенной, что мы вообще говорим о ком-то из Херсона, - Гандзюк о нападении на нее

У перший день 2018-го року на Київщині знайшли тіло правозахисниці Ірини Ноздровської, яку жорстоко вбили. Виявилося, що це був лише початок. Цьогоріч активістів у різних регіонах обливали кислотою, били, їхні офіси спалювали. Когось – вбили.

Тільки за літо повішеним знайшли 23-річного активіста Миколу Бичка, застрелили колишнього добровольця батальйону "Донбас" і громадського активіста Віталія Олешка, а у Дніпропетровській області вибухнув мікроавтобус з депутатом міськради та волонтером Віталієм Чернявським. Останній встиг вистрибнути з авто і вижив.

Усі ці справи об’єднує одне – не лише замовники, а і виконавці не несуть покарання.

"Українська правда" поспілкувалася активісткою, яка пережили напад – Катериною Гандзюк. Вона розповіла, кого вважаэ замовниками, як розвивається слідство та чому, на громадських діячів усе частіше нападають.

Катерина Гандзюк, активістка, співробітниця міської ради Херсону

"Багато кому може бути вигідно позбутися незручного чиновника, як я. Тим паче, я вибиваюся із загального ландшафту, чим дратую багатьох людей не тільки з Херсона. Але мало хто може піти на такий злочин. Тим більше в місті, де ми всі зросли разом: з кимось ходили в одну школу, з кимось виросли в одному дворі. Але навіть серед політичних опонентів такі звірства зазвичай не прийняті. 

Пам'ять у людей дуже довга, тому не можна бути стовідсотково впевненим, що ми взагалі говоримо про когось з Херсона. Я майже переконана, що у замовника в гардеробі висить форма з погонами, можливо, навіть і не одна.

У мене дійсно були конфлікти з херсонськими політиками, я з 18 років у громадсько-політичному русі. Зараз мені 33. Повірте, за цей час у мене було багато різних ідеологічних, партійних, політичних конфліктів, але зазвичай всі претензії все одно зводились до правоохоронних органів. 

Як тільки я стала чиновником, у листопаді 2016 року, ми приймали справи і ставали свідками жахливих зловживань і злочинів. Правоохоронці – перші люди, з ким ми спілкувалися, і говорили, що треба наводити лад. На жаль, об’єкти наших розмов дізнавалися про таке спілкування за лічені хвилини, тому це просто не мало сенсу.

Саме з правоохоронцями був цей системний світоглядний конфлікт, де неможливо домовитись. Саме від них я отримувала погрози і попередження. Вони підсилали до мене достатньо близьких мені людей з пропозиціями. Зараз я не можу говорити про всі деталі, це може завадити слідству. Але готуйте попкорн, повірте, буде дуже цікаво.

Слідством я зараз не дуже цікавлюся. По-перше, через те, що я не вірю у професіоналізм поліцейського слідства. Я співчуваю тому бідоласі, якого затримали по моїй справі поліцейські, на 99% це випадкова людина. Я розумію, що дуже швидко треба було гасити інформаційні хвилі й це робили ціною його долі.

Мої близькі, які бачили нападника, кажуть, що це не він. Я бачила те, що й усі в інтернеті, але я не впізнаю його (підозрюваного у нападі Миколу Новікова – УП). Зі мною ніяких слідчих дій з цього приводу не проводили, видно, мої свідчення не потрібні… (Вже після розмови, 15 серпня стало відомо, що правоохоронців до Катерини не пустили лікарі. Сама Гандзюк підтвердила УП цю інформацію, але зазначила, що раніше поліція до неї не приходила – УП).

Зараз мені складно тримати руку на пульсі розслідування, тому що я зосереджена на своєму здоров’ї і відновленні. У мене через день операції, від яких болісна реабілітація. Не хочу тішити ворогів, розповідаючи як це боляче. Але я переконана, що коли закінчу лікування, МВС відповідатиме за кожну фальшовану довідку, згаяний день, скалічену долю у всій цій справі, за кожну невчасно призначену експертизу.

На даний момент у нас відбулася якась збочена система децентралізації. Вона полягає в тому, що в регіонах замість децентралізованих громад утворилися фроди. В обмін на лояльність їм дозволено на місцях утворювати будь-які об’єднання з криміналом, правоохоронцями, політиками різного штибу, людьми, з якими не так давно було соромно стояти поруч. Фактично, вони мають мандат на подібні об’єднання аби лишень місцевий феодал гарантував той чи інший результат на виборах.

Як на мене, сьогодні місцеві феодали відчувають себе безкарними і недоторканими. І ці домовленості, які існують між ними і умовним Києвом, породжують кругову поруку в ряді регіонів і в принципі вже почали свій шлях насильства. Київ ще думає, що щось контролює, але насправді ситуація виходить з-під контролю. Херсон, Одеса не є унікальними. Ви прекрасно знаєте історії Сергія Стерненка, харків’янина Дмитра Булаха. 

Думаю, що це тільки початок. Насильства будуть жорстокішими, людей будуть залякувати. І якщо центральна вдала сьогодні не буде жорстко реагувати на таку навіженість регіональних еліт, якщо не буде судових процесів над місцевими покидьками, які собі дозволяють влаштовувати терор, спираючись на невідомо які гроші і сили, то за дуже короткий час ми опинимося у державі, де немає ні влади, ні опозиції, а суцільна громадська рада при МВС.

У принципі, я ніколи не була у безпеці. Чому я так намагалася привертати увагу до нападів на інших активістів? Тому що розуміла, що рано чи пізно я теж буду у цьому сумному переліку активістів, які постраждали. А гарантій безпеки немає ні в кого. Сьогодні будь-яка активна людина, яка здатна мобілізувати інших, бути суспільно-корисною, у небезпеці. І я на цьому наполягаю. 

Я хочу подякувати всім за підтримку. Це було надзвичайне шаленство, я вражена з перших секунд і не могла уявити, що стільки людей мене підтримують. Кожне добре слово, кожне побажання, мені здається, знімає біль (голос Катерини починає тремтіти – УП). Я хочу передати рідним, друзям, щоб вони не турбувалися. На щастя, лікарям вдалося зберегти мені обидва ока і я точно впізнаватиму себе у дзеркалі. Я не жалкую ні про що. Я обов’язково одужаю. Вважаю, мені пощастило – я жива".

Напомним, 31 июля неизвестный облил Гандзюк серной кислотой. У нее пострадали туловище, рука и левый глаз. Всего на нее нападающий выплеснул около литра жидкости. 1 августа ее перевезли в Киевский ожоговый центр.

7 августа горсуд Херсона избрал меру пресечения в виде содержания под стражей на 60 суток без права внесения залога Николаю Новикову, которому объявлено о подозрении в нападении на Екатерину Гандзюк.

Подозреваемый заявил, что в момент нападения на Гандзюк он был в курортном поселке Большевик (Голопристанский район) с сестрой, ее мужем, гостями из Львова и детьми. Сестра подозреваемого дала в суде такие же показания.

По словам адвоката Новикова, его алиби могут подтвердить 9 человек. Он заявил о намерении обжаловать меру пресечения в апелляционном суде.

Ранее советник министра МВД Антон Геращенко заявил, что шансов у Новикова доказать невиновность нет.

8 августа сообщили, что выяснили, где покупалась кислота.

24 комментария
25 апреля 2024, 12:07
Ваш комментарий будет опубликован после модерации.
Читают / Обсуждают
Путін може завершити війну після того, як захопить найважливіший обласний центр України, - ЗМІ
Путін може завершити війну після того, як захопить найважливіший обласний центр України, - ЗМІ
Російські "політичні еліти" не чекають на "непередбачувані, глобальні та кардинальні" зміни в країні під час нового президентського терміну Володимира Путіна.Як пише незалежне російське видання "Медуз...
27 марта 04:15
1763
Зниклі безвісти, купа знищеної техніки в Кринках: ситуація на лівобережжі Херсонщини
Зниклі безвісти, купа знищеної техніки в Кринках: ситуація на лівобережжі Херсонщини
На лівобережжі Херсонщини в Кринках цивільних людей немає, останній житель виїхав два місяці назад. У селі багато знищеної техніки та військових армії РФ.Про це повідомив очільник Херсонської ОВА Олек...
27 марта 17:32
1251
Нардеп Гончаренко жахнувся від ситуації на армійському навчальному полігоні
Нардеп Гончаренко жахнувся від ситуації на армійському навчальному полігоні
Народний депутат Олексій Гончаренко оприлюднив скриншот свого листування із військовим, який проходить базову загальновійськову підготовку на одному з навчальних полігонів у зоні відповідальності ОК «...
02 апреля 08:02
1104
В Херсоне руководитель ТЦК организовал преступную группу по переправке уклонистов за границу
В Херсоне руководитель ТЦК организовал преступную группу по переправке уклонистов за границу
Руководитель территориального центра комплектования и социальной поддержки в Херсоне вместе с подчиненным и местным жителем организовал коррупционную схему заработка на военнообязанных мужчинах.Об это...
15 апреля 18:03
955
У селі Одрадокам'янка росіяни вдарили двома FPV-дронами по автобусу, який віз гуманітарну допомогу
У селі Одрадокам'янка росіяни вдарили двома FPV-дронами по автобусу, який віз гуманітарну допомогу
Транспортний засіб і вантаж – знищені. Лише дивом водій і пасажири не постраждали.Про це повідомив Олександр Прокудін у Facebook.
26 марта 14:20
810
2
Как правильно подобрать размер тактических кроссовок для ЗСУ: практическое руководство
Военная служба предъявляет особые требования к экипировке и, в частности, к обуви. Тактические кроссовки для военнослужащих Збройних Сил Украины (ЗСУ) должны сочетать в себе не только защитные функции...
22 апреля 17:56
203
1
Херсонская городская больница заказала строительство операционного блока «под землей» свыше 27 миллионов гривен
Херсонская городская больница заказала строительство операционного блока «под землей» свыше 27 миллионов гривен
Коммунальное предприятие “Херсонская городская клиническая больница” провело тендер на реконструкцию хранилища с устройством в нем медицинско-операционного блока. Строительные работы обойдутся бюджету...
11 апреля 22:21
719
1
Бійці ЦСО «А» СБУ гарно працюють по ворожій логістиці на лівому березі Херсонщини
Бійці ЦСО «А» СБУ гарно працюють по ворожій логістиці на лівому березі Херсонщини
 Бійці ЦСО «А» СБУ гарно працюють по ворожій логістиці на лівому березі Херсонщини.Про це повідомляється у телеграм на каналі Сил оборони півдня України. 
21 апреля 22:29
163
1