Все новости Херсона

Лента новостей
События
Мобілізація: для кого готують додаткове бронювання
19 сентября 02:18
125
Мобілізація: для кого готують додаткове бронювання

Мобілізація: для кого готують додаткове бронювання

Чиновники та народні депутати активно обговорюють можливе збільшення обсягів бронювання від мобілізації, наголошуючи на важливості принципу "воюй або працюй" - щоб вижити та перемогти.
 
На броні - понад 900 осіб з бізнесу
У Кабміні допускають збільшення обсягів бронювання від мобілізації для бізнесу.
"Ми працюємо лише в координації з нашими військовими. Мобілізація сьогодні - це пріоритет, це виживання. Українці, український бізнес глибоко це розуміє і ми розуміємо, що дотримання балансу вимагає певної координації між урядом, військовими, українським бізнесом. Ми пообіцяли, що вже найближчим часом ми оновимо цей продукт бронювання для бізнесу. Важливим принципом при цьому оновленні є принцип воюй або працюй. У воюючій країні немає немає іншого шляху, ніж коли частина населення воює і платить за нашу майбутню перемогу своїми життями, друга частина населення повинна безумовно працювати, наповнювати бюджет, виробляти зброю, створювати все для того, щоб підтримати тих, хто сьогодні на передовій",- зазначив прем’єр-міністр Денис Шмигаль під час форуму Ялтинської європейської стратегії.
За його словами, цей принцип - критично важливий для виживання та перемоги. Зокрема, він має збільшити надходження до бюджету для фінансування оборони та вивести ринок праці з тіні.
 
 
"У нас сьогодні понад 900 тис. людей у бізнесі заброньовано. Це важливий показник. Ми розуміємо, що можемо припускати ще більшу кількість заброньованих у бізнесі, але за умови, щоб була дотримана повністю математика мобілізації", - вважає прем’єр.
На розгляді - три варіанти
Тема економічного бронювання обговорювалася також і на форумі "Одеса-2024. Бізнес під час війни".
 
Як зазначив під час виступу голова Комітету з питань економічного розвитку Дмитро Наталуха, оптимальна модель економічного бронювання - це новий механізм ефективної взаємодії між бізнесом та державою заради збереження та відновлення економіки.
 
"За різними оцінками, в Україні мобілізаційний потенціал становить мінімум 5-6 млн чоловіків. Однак запиту на мобілізацію їх усіх немає, тож певний відсоток критично важливих працівників можна забронювати без шкоди для армії", - уточнив парламентар
.
Він додав, що економічне бронювання має стати альтернативою бронювання працівників підприємств, які визнано критично важливим для забезпечення потреб Збройних Сил України або функціонування економіки.
 
 
У Верховній Раді нині зареєстровано три варіанти реалізації такого закону, пояснив Наталуха в ефірі телемарафону.
За його словами, три основні концепції економічного бронювання такі:
 
- роботодавець сплачує щомісячний збір у розмірі 20,4 тис. грн за кожного заброньованого працівника;
- бронювання за умови заробітної плати не менше 35 тис. грн та 20,4 тис. грн військового збору;
- змішана модель бронювання.
При цьому депутат звернув увагу на те, що завдяки економічному бронюванню до держбюджету протягом 2025 року можна буде залучити близько 200 млрд грн, які потім підуть на ЗСУ.
 
Термін запуску - жовтень-листопад
На необхідності додаткового бронювання від мобілізації наполягає бізнес.
Підприємці скаржаться на нестачу працівників практично в усіх галузях і просять забезпечити зрозумілу процедуру бронювання людей, котрі потрібні для функціонування підприємств. Про це розказала заступник директора Європейської бізнес-асоціації Світлана Михайловська в коментарі NV.
 
 
Вона наголосила на тому, що поліпшення умов бронювання співробітників є найпопулярнішим запитом серед керівників компаній, - 87% з них повідомляють про необхідність в допомозі з цим питанням.
 
Народний депутат Ярослав Железняк поінформував, що Мінекономіки ще працює над фінальним варіантом такого бронювання, а остаточне рішення потім буде за вищим політичним керівництвом країни. На його думку, основним з критеріїв для надання броні може бути обраний рівень зарплат.
 
З цим погоджується і народний депутат, голови фінансового комітету Верховної Ради Данило Гетманцев.
 
 
"Критерій для бронювання має бути у вигляді розміру офіційної зарплати. Це сприятиме детінізації економіки та виведенню зарплат із "тіні", що є правильним рішенням", - зазначив він. І додав, що економічне бронювання є складним питанням, яке неможливо вирішити так, щоб усі були задоволені.
Також відомо, що на бронювання працівників у бізнесу буде обмеження:підприємці зможуть звільнити від мобілізації десь 30-50% співробітників. Вони також сплачуватимуть кошти, передбачені умовами такого бронювання.
 
"У нас в комітеті з питань економічного розвитку було розроблено декілька концепцій, в рамках яких, власне, і передбачався запуск суспільної великої дискусії щодо можливості запровадження економічного бронювання. Тому суми, які там передбачені, це від 20-30 тис. грн та гібридний формат, про який все суспільство вже і так дискутує", - сказав народний депутат, член комітету Верховної Ради з питань економічного розвитку Богдан Кицакв ефірі "Київ24".
Він також додав, що очікується фіналізоване рішення від Кабміну, який своїми постановами має відрегулювати або розширити перелік людей, які допускаються до такого бронювання.
 
У той же час його колега народний депутат Богдан Грицак пояснив, навіщо запроваджують відстрочку від мобілізації за гроші, хоч у суспільстві до цього ставляться негативно, вважаючи, що це несправедливо, бо такий підхід доступний лише для багатих людей. Він вважає, що економічне бронювання потрібне для того, щоб суспільство могло нормально жити, а держава мала можливість акумулювати ресурси для вирішення потреб війни.
 
 
Парламентар також торкнувся питання, чи вийде з тіні ринок праці, на якому частина працівників отримує зарплату в конвертах. На його думку, це нереально - утопічна історія, ідеальний світ. Причина цього - недовіра до чиновників, які можуть змінити чинні правила у будь-який момент протягом 2-3 місяців.
 
"Більша частина, я переконаний, так і залишиться в тіні, тому що працівники не відчувають впевненості у тому, що правила гри, які будуть зараз запропоновані, матимуть своє довгострокове продовження", - зауважив Грицак.
Щодо строків можливого введення нової форми бронювання, то Железняк припускає, що економічне бронювання можуть запустити уже в жовтні-листопаді цього року. А прем'єр Шмигаль заявив на пресконференції, що нові умови бронювання вже запрацюють найближчим часом.
 
"Це не буде щось сенсаційне, очевидно, будуть зміни наявних параметрів бронювання для українців", - додав очільник уряду.
Галина Гірак
 
 
0 комментариев
19 сентября 2024, 19:00
Ваш комментарий будет опубликован после модерации.
Читают / Обсуждают
На утримання доріг в одному з районів Херсонщини планують витратити понад 192 мільйони
На утримання доріг в одному з районів Херсонщини планують витратити понад 192 мільйони
Державна установа "Місцеві дороги Херсонщини" у серпні оголосила три тендери щодо експлуатаційного утримання автомобільних доріг загального користування місцевого значення в Бериславському районі. Заг...
01 сентября 19:17
1140
Місце та терміни закінчення війни в Україні: Портніков назвав два сценарії
Місце та терміни закінчення війни в Україні: Портніков назвав два сценарії
Ми можемо зараз укласти мир із Росією, якщо вона капітулює, але потім все одно повинні готуватися до нападу і знищення України.Про це розповів журналіст та політичний аналітик Віталій Портников на You...
02 сентября 00:45
953
Дія Сіті: нова ера українського IT-бізнесу
Україна робить значні кроки у розвитку інновацій, і одним зі значущих проектів є Дія Сіті. Він представляє унікальну платформу, яка відкриває нові можливості для IT-компаній, надаючи їм конкурентні пе...
27 августа 22:37
893
Уряд вніс зміни до Порядку мобілізації військовозобов'язаних, які доглядають або утримують хворих чи осіб з інвалідністю
Уряд вніс зміни до Порядку мобілізації військовозобов'язаних, які доглядають або утримують хворих чи осіб з інвалідністю
  Міністерством соціальної політики було розроблено постанову, яка вносить зміни до Порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період (далі – Порядок).Пр...
21 августа 15:17
889
В Україні змінили список предметів, які заборонено пересилати поштою: нові правила
В Україні змінили список предметів, які заборонено пересилати поштою: нові правила
Пересилання продуктів харчування поштою в Україні тепер здійснюється за оновленими нормами. Зокрема, тепер заборонені до відправки продукти визначають не за загальним терміном придатності, а за конкре...
12 сентября 22:00
497
3
Що відбувається з цінами на хліб в Україні
Що відбувається з цінами на хліб в Україні
Українські пекарі попереджають, що їм доведеться підвищувати ціни на продукцію або згортати виробництво. А це, мовляв, означатиме перебої з хлібом. Серед причин називають подорожчання сировини, електр...
22 августа 13:03
963
2
Українці незадоволені зарплатами: названо середній дохід, який вимагають працівники
Українці незадоволені зарплатами: названо середній дохід, який вимагають працівники
Українці незадоволені зарплатами: названо середній дохід, який вимагають працівникиУкраїнці очікують на зростання своїх заробітних плат. Працівники незадоволені рівнем свого доходу. Вони назвали серед...
04 сентября 01:47
610
2
Мольфар озвучив прогноз, скільки часу триватиме війна в Україні
Мольфар озвучив прогноз, скільки часу триватиме війна в Україні
Мольфар Макс Гордєєв ексклюзивно для УНІАН розповів, що війна в Україні буде тривати ще певний час, незважаючи на всі зусилля щодо досягнення миру."Мої бачення та розклад карт Таро вказують на кілька...
21 августа 01:18
1506
1