Все новости Херсона

Лента новостей
Криминал
Колабаранти домовилася з сімферопольським музеєм про зберігання вкрадених з Херсону картин
02 апреля 14:46
432
Колабаранти домовилася з сімферопольським музеєм про зберігання вкрадених з Херсону картин

Колабаранти домовилася з сімферопольським музеєм про зберігання вкрадених з Херсону картин

Так зване "Міністерство культури Херсонської області" уклало договір із Центральним музеєм Тавриди у Сімферополі про зберігання картин, евакуйованих із Херсонського обласного краєзнавчого музею. Про це журналістам повідомили у "міністерстві".
"Міністерством культури Херсонської області та директором сімферопольського Центрального музею Тавриди Андрієм Віталійовичем Малигіним підписано договір про зберігання раніше евакуйованих картин Херсонського обласного краєзнавчого музею. Експонати знаходяться під наглядом, з усіма технічними вимогами до зберігання", - йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, що раніше псевдоміністр "культури Херсонської області" Олександр Кузьменко розповів російській агенції ТАСС, що частина колекцій краєзнавчого та художнього музеїв Херсона, яку було вкрадено окупантами восени минулого року, перебуває у Генічеську, а найцінніші експонати тимчасово передані музеям у Криму.

На початку листопада минулого року, перед втечею на лівий берег Дніпра, в Херсоні були пограбовані два найбільших музеї міста – художній і краєзнавчий. У них зберігалися шедеври світового мистецтва та рідкісні археологічні експонати.

Пограбування обох музеїв відбулося у період із 31 жовтня по 4 листопада 2022 року. Під керівництвом директора Центрального музею Тавриди Криму Андрія Мальгіна експонати поспіхом запакували й вивезли вантажівками та звичайними автобусами.

Підрахунок вартості шедеврів Херсонського обласного художнього музею ім. О. Шовкуненка

Робіт у фондах цього музею зберігалося до 150 одиниць. Експерт Українського товариства охорони пам’яток історії та культури Юрій Шатайло каже, що які самі роботи були – невідомо, тож, щоб оцінити вартість, візьмемо середні ціни на картини художника Шовкуненка.

– Я маю на увазі не ціни “чорного” ринку або аукціонів, я вказую ціни, які може вивести оцінювач. Вартість картин Шовкуненка починаються зараз від $45 тис. І це ціна, з якої може стартувати робота. Якщо картин 150 штук, то приблизна сума всієї кількості – до $7 млн, а може й більше, – каже Шатайло.

Також одними із найцінніших шедеврів музею були дві великі роботи Миколи Пимоненка Великодня утреня та Колядки – від $70 тис. і значно більше. А ось і ще дорожчий на світовому ринку Іван Айвазовський –  від $250 тис. У музеї було два його полотна.
Херсонские музеи
Херсонские музеи
Херсонские музеи
Херсонские музеи

Картини по $250 тис. і браслети від $15 тис.: експерт підрахував, на яку суму росіяни обікрали музеї Херсона / 5 зображеньЩе один шедевр світового рівня – портрет англійця Пітера Лелі. За скромними підрахунками, вартість такої роботи могла би стартувати від $200 тис., але на аукціоні могла б досягти й $1 млн. Картина німця Августа фон Баєра – від $150 тис., а от роботи Миколи Глущенка в Європі були б навіть дорожчими, ніж в Україні. Вартість його картин лише стартувала б від $70 тис., а таких в Херсонському обласному художньому музеї було до сотні.

– Відомі ще прізвища та кількість картин, що втрачено у Херсоні. Це Яблонська (дуже дорога), Серебряков (декілька картин), одна картина Врубеля (його й так замало в світі, це теж $250 тис. – лише старт). А ще 14 цінних ікон XVIII ст. авторства Михайла Шибанова від $500тис. за колекцію. І це лише найкраще з колекції, було й інше. Тобто, лише на одному художньому музеї держава втратила близько $1 млрд, – резюмує Шатайло.

Вартість археологічних пам’яток Херсонського краєзнавчого музею

Вартість археологічних та історичних пам’яток підрахувати складніше. По-перше, точного списку вкраденого Херсонський краєзнавчий музей не надає. Ймовірно через те, що велика частина персоналу “евакуювалася” із росіянами разом із директоркою Братченко, але загальний опис колекції та експозицій таки зберігся, і з нього теж можна зробити певні висновки.Херсонские музеи
Херсонские музеи

Картини по $250 тис. і браслети від $15 тис.: експерт підрахував, на яку суму росіяни обікрали музеї Херсона / 3 зображенняЯдром колекції були знахідки вчених на місцевих археологічних розкопках на пізньоскіфському городищі Червоний Маяк і на місцях, де були античні міста Північного Причорномор’я. Зокрема, з останнього – багата колекція монет, яка зникла повністю. Вартість їх, за оцінкою Юрія Шатайла, може різнитися, це залежить від виду металу. Ціни на мідні монети сягають $1 тис., на срібні – до $10 тис., на золоті – до $20 тис.

Найдорожчими експонатами можна назвати вироби з місцевого скіфського золота, колекція якого також була у музеї.

– Ціни на скіфське золото постійно зростають. Зараз одна маленька лунниця на 1,5 грама коштуватиме $300, тоненький і зовсім розтрощений браслет – $3 тис., а от цілий стартуватиме від $15 тис. і може дійти до $250 тис. Мій досвід співпраці з музеями дозволяє припустити, що в Херсонському могло зберігатися до п’яти кілограмів виробів. А це могло потягнути на $1 млн, – підраховує Шатайло.

І це тільки частина вкраденого. На перший погляд, за словами експерта, в краєзнавчому музеї вкрали менше, але за реальною вартістю ці втрати можуть бути такими ж, як і у художньому.

Процедура повернення вкраденого

Процедура повернення вкрадених культурних цінностей називається реституцією і може застосовуватися виключно після припинення воєнних дій. Вона є видом міжнародної відповідальності держави-агресора й окупанта. І попри те, що росіяни мотивували викрадення тим, що рятували колекції від вуличних боїв, фактично вони їм не належать, тож рано чи пізно з імовірністю 100% таке рішення ухвалить і Міжнародний суд.
0 комментариев
11 мая 2024, 16:16
Ваш комментарий будет опубликован после модерации.
Читают / Обсуждают
Українські чоловіки тисячами переходять кордон, щоб залишити країну, - NYT
Українські чоловіки тисячами переходять кордон, щоб залишити країну, - NYT
Українські чоловіки ризикують життям, перепливаючи річку Тису, щоб не ризикувати життям на сході у війні проти Росії. Про це пише американське видання New York Times.Як пише газета, влада Румунії проі...
16 апреля 02:48
1850
В Херсоне руководитель ТЦК организовал преступную группу по переправке уклонистов за границу
В Херсоне руководитель ТЦК организовал преступную группу по переправке уклонистов за границу
Руководитель территориального центра комплектования и социальной поддержки в Херсоне вместе с подчиненным и местным жителем организовал коррупционную схему заработка на военнообязанных мужчинах.Об это...
15 апреля 18:03
1425
Служили два товариші. Зрадник з Криму знайшов свою смерть у рідному селі Героя України В’ячеслава Кубрака, з яким служив у Перевальному
Служили два товариші. Зрадник з Криму знайшов свою смерть у рідному селі Героя України В’ячеслава Кубрака, з яким служив у Перевальному
Неймовірна історія Людмили Кубрак, мами Героя України В’ячеслава Кубрака. Серед окупантів, які захопили село Миролюбівка Бериславського району Херсонщини, виявився його колишній товариш по службі Серг...
23 апреля 18:10
872
Складено мапу найкорупційніших регіонів України: де особливо люблять хабарі
Складено мапу найкорупційніших регіонів України: де особливо люблять хабарі
Львівська область стала лідером за кількістю корупціонерів в Україні у 2023 році. Про це повідомляє портал Опендатабот."Протягом трьох останніх років лідером щодо кількості винесених вироків стала Льв...
14 апреля 04:32
843
Херсонская городская больница заказала строительство операционного блока «под землей» свыше 27 миллионов гривен
Херсонская городская больница заказала строительство операционного блока «под землей» свыше 27 миллионов гривен
Коммунальное предприятие “Херсонская городская клиническая больница” провело тендер на реконструкцию хранилища с устройством в нем медицинско-операционного блока. Строительные работы обойдутся бюджету...
11 апреля 22:21
1331
2
В Україні виник гострий дефіцит молодих чоловіків: “Наслідки будуть критичними“
В Україні виник гострий дефіцит молодих чоловіків: “Наслідки будуть критичними“
В Україні виник гострий дефіцит молодих чоловіків. Йдеться про громадян 18-30 років. Демографічна криза пов'язана з різними причинами. З'явився несприятливий прогноз щодо ситуації, що склалася у нашій...
18 апреля 04:16
839
1
Бійці ЦСО «А» СБУ гарно працюють по ворожій логістиці на лівому березі Херсонщини
Бійці ЦСО «А» СБУ гарно працюють по ворожій логістиці на лівому березі Херсонщини
 Бійці ЦСО «А» СБУ гарно працюють по ворожій логістиці на лівому березі Херсонщини.Про це повідомляється у телеграм на каналі Сил оборони півдня України. 
21 апреля 22:29
487
1
Как правильно подобрать размер тактических кроссовок для ЗСУ: практическое руководство
Военная служба предъявляет особые требования к экипировке и, в частности, к обуви. Тактические кроссовки для военнослужащих Збройних Сил Украины (ЗСУ) должны сочетать в себе не только защитные функции...
22 апреля 17:56
749
1