Все новости Херсона

Лента новостей
Люди
Юрій Кирилов про агробізнес
27 ноября 11:43
396
Юрій Кирилов про агробізнес

Юрій Кирилов про агробізнес

Минулого тижня в Херсонському державному аграрному університеті відбулося урочисте відкриття незвичайного навчального проекту під назвою – «Школа аграрного лідера».

Для кого призначений даний проект, і що будуть вивчати у цій школі – кореспонденти ХЕРСОН.city дізнавались в ректора університету Юрія Кирилова.

Юрій Кирилов про агробізнес

– В чому полягає концепція школи аграрного лідера?

Сучасний світ дуже швидко змінюється – ті знання, які були актуальні ще вчора, сьогодні можуть виявитись застарілими. Як зазначив на відкритті школи член-кореспондент НААНУ Іван Кириленко, інформація сьогодні застаріває швидше, ніж потрапляє до підручників. Те, що студенти вчать, скажімо, на другому курсі, на момент закінчення магістратури може бути неактуальним, або займати вже зовсім іншу позицію в новій системі координат. Носіями найсучаснішої інформації є не підручники, підручники – це база. Носіями найновітнішої інформації є люди. Школа аграрного лідера якраз і буде залучати таких людей, щоб надавати своєчасну та актуальну інформацію. Кожен із спікерів – це практик, це люди, які рухаються в ногу з часом, розбираються у вчорашніх технологіях, володіють сьогоднішніми, і розуміють - що буде завтра.

Юрій Кирилов про агробізнес

– Розкажіть докладніше про структуру школи.

– Буде два рівня слухачів, перший ми назвали – «професіонал», другий – «учень». Слухачі рівня «професіонал» - це люди, які вже працюють в агробізнесі, мають певний досвід та знання. Це керівники сільськогосподарських та переробних підприємств, фермерських господарств, керівники структурних підрозділів обласної державної адміністрації, які пов’язані з АПК, керівники територіальних громад. Це люди, які в своїй діяльності щоденно стикаються з практичними питаннями аграрного сектору, за їх плечима є певний досвід та практичні знання.

Юрій Кирилов про агробізнес

– І що школа аграрного лідера пропонує таким досвідченим слухачам?

– Цих людей зазвичай цікавить певне узагальнення власних знань, формування стратегічного бачення розвитку галузі, інформації про світові тенденції по тих чи інших напрямах аграрної сфери. Крім того, багато аграріїв, які перебувають по 9 місяців на рік на полях, потребують також певної комунікації, обміну досвідом, і якраз школа аграрного лідера – це ще й комунікаційна платформа для представників агробізнесу. Як правило таке спілкування відбувається рідко й нерегулярно – в рамках якогось форуму або семінару, а можливостей саме для системного спілкування практично немає. Тому школа аграрного лідера окремо виділяє ще й такий напрямок роботи, як створення інтелектуальної платформи та професійного кола спілкування. Тобто слухачі будуть не тільки чомусь вчитись в наших спікерів, а ще й учасники групи вчитимуться один в одного. 

Юрій Кирилов про агробізнес

– Хто конкретно буде слухачами та спікерами рівня «професіонал», можете назвати якісь імена?

– Слухачами школи вже стали такі відомі підприємці, як Ігор Йосипенко, Олександр Синенко, Віктор Деркач та інші. На сьогоднішній день свою участь в якості слухачів підтвердили 12 осіб, але впевнений, що поки не до всіх донесена інформація про проект, люди ще підтягнуться і слухачів буде більше. Спікерів для цієї групи ми підбиратимемо відповідного рівня. На листопад-грудень є домовленість з такими спікерами, як Андрій Гордійчук – голова правління корпорації «Сварог Вест Груп», яка визнана найінноваційнішим агрохолдінгом, також він є віце-президентом з питань АПК Українського національного комітету Міжнародної торгової палати, Олексій Вадатурський – Герой України, генеральний директор компанії «Нібулон», віце-президент української зернової асоціації, Йоган Тацберг - австрійський вчений, консультант провідних холдингів України з питань агрономії, Євген Рищук – заступник голови облдержадміністрації, кандидат сільськогосподарських наук та інші.

Юрій Кирилов про агробізнес

– А хто слухачі та спікери рівня «учень»? 

– До цієї групи слухачів входять магістри ВНЗ, аспіранти, викладачі і люди з непрофільною освітою. Останніх ми включили, тому що спостерігаємо тенденцію, коли люди, які не мають фахової освіти, бажають розпочати власний аграрний бізнес, і їм потрібно отримати в першу чергу якісь практичні знання. Тобто «учні» - це ті, кому потрібна практична інформація з реального досвіду. Спікерами для цих слухачів будуть ті, хто є слухачами рівня «професіонал», а саме, повторюсь, це люди, які зараз безпосередньо працюють в аграрному бізнесі, досягли в ньому достатньо високого рівня, і мають напрацьований досвід, яким можуть поділитися. Хочу звернути увагу, що і для «учнів» і для «професіоналів» школа аграрного лідера стане джерелом для отримання унікальної інформації, якої, не прочитаєш у книгах, а також середовищем для перейняття передового досвіду і поштовхом для розвитку, для виходу на нові горизонти. 

– Як буде організований навчальний процес і на якій основі буде здійснюватись навчання?

– В групі «учень» лекції будуть проводитись раз тиждень, для «професіоналів» - одне заняття на два тижні. Кожне заняття – дві годинні лекці. Загалом весь курс розрахований на три місяці – півтора в листопаді-грудні, півтора в лютому-березні.  Наразі цей проект є пілотним і виконує ще й іміджеві функції, тому всі заняття будуть безкоштовні – десь за рахунок університету, десь наші спікери з розумінням підтримали цю ідею і накладні видатки взяли на себе. З наступного навчального року будуть заздалегідь прописані навчальні плани, з визначенням годин, випускною роботою та отриманням сертифікатів, і можливо, окремі програми будуть платними, адже є певні витрати на відрядження спікерів, дидактичний матеріал та ін.

Юрій Кирилов про агробізнес

– Як підбираєте теми для лекцій та дискусій?

– Всі наші учасники школи заповнювали анкети, де вказували зокрема – якої вони інформації потребують, і ті галузі, в яких вони володіють досвідом чи знаннями. В нас є власне бачення загальної картини - які напрями ми б хотіли розглянути, і ми маємо набір тем, які можуть висвітлити наші спікери, все це ми гармонізуємо і формуємо остаточний план лекцій.

Юрій Кирилов про агробізнес

– З того, що ви розповіли, вже видно – наскільки цікавою, корисною та креативною є ідея такої школи. Це чиясь авторська ідея, чи вона запозичена з якогось досвіду?

– Подібні проекти вже реалізуються в різних галузях. Для нас прикладом послугувала Києво-Могілянська бізнес школа, але вона спрямована на навчання топ-менеджерів, управлінців, власників бізнесу, отже ідею ми можна сказати брали в них. Але наша унікальність в тому, що ми зосередились саме на АПК - ключовому сегменті економіки України і Херсонщини. Саме в цій сфері найбільше потрібні знання, що підвищують конкурентоспроможність, відточують практику і т.д. Без зайвої скромності можемо сказати, що такий навчальний проект саме для представників аграрного бізнесу є першим і не має аналогів в Україні.

Юрій Кирилов про агробізнес

–  Кому адресуєте слова вдячності та які маєте плани на майбутнє?

– Ми вдячні голові облдержадміністрації Андрію Гордєєву, який нас підтримує і морально, і ідейно. Ви знаєте, що він презентував програму розвитку людського капіталу Херсонщини, де якраз і порушив це важливе питання – виховання кваліфікованих кадрів в усіх галузях економіки. Також підтримку та схвалення ми отримали від народного депутата Олександра Співаковського, який очолює якраз комітет з питань науки та освіти Верховної Ради України. Саме завдяки його зусиллям ми маємо програму розвитку людського капіталу Херсонської області, яка дозволила збільшити набір абітурієнтів до університетів цього року. Ми розраховуємо, що з такою підтримкою на всіх рівнях цей проект буде розвиватись, і переросте з регіонального масштабу у всеукраїнський -  до нас приїздитимуть вчитися аграрії і з інших регіонів, а згодом подібні школи відкриються і в інших областях України.  

Розмову вела Юлія Смірнова

0 комментариев
19 апреля 2024, 23:21
Ваш комментарий будет опубликован после модерации.
Читают / Обсуждают
Путін може завершити війну після того, як захопить найважливіший обласний центр України, - ЗМІ
Путін може завершити війну після того, як захопить найважливіший обласний центр України, - ЗМІ
Російські "політичні еліти" не чекають на "непередбачувані, глобальні та кардинальні" зміни в країні під час нового президентського терміну Володимира Путіна.Як пише незалежне російське видання "Медуз...
27 марта 04:15
1629
Яким буде літо 2024 року: синоптики склали прогноз
Яким буде літо 2024 року: синоптики склали прогноз
Погода влітку в Європі буде неоднорідною. На півночі очікується холодніша і мокра погода, ніж зазвичай, а на півдні та сході - спека і посуха. Про це повідомляє severe-weather.Перші прогнози показують...
22 марта 03:00
1503
Зниклі безвісти, купа знищеної техніки в Кринках: ситуація на лівобережжі Херсонщини
Зниклі безвісти, купа знищеної техніки в Кринках: ситуація на лівобережжі Херсонщини
На лівобережжі Херсонщини в Кринках цивільних людей немає, останній житель виїхав два місяці назад. У селі багато знищеної техніки та військових армії РФ.Про це повідомив очільник Херсонської ОВА Олек...
27 марта 17:32
1164
В українки перестав ловити Київстар: після чого прийшло неприємне SMS
В українки перестав ловити Київстар: після чого прийшло неприємне SMS
Після того, як жінка виявила, що її телефон перестав ловити мережу, вона звернулася до “Київстару”, щоб відновити його. Згодом вона почала отримувати сповіщення від різних фінансових установ про забор...
26 марта 03:45
1000
Іванка Хильченко: маленька дівчинка з великими планами на відновлення Олександрівки
Іванка Хильченко: маленька дівчинка з великими планами на відновлення Олександрівки
Наприкінці минулого року дванадцятирічна Іванка Хильченко з Олександрівки отримала грамоту від Головнокомандувача Збройних Сил України. Генерал Валерій Залужний відзначив школярку «За активну громадсь...
24 марта 14:34
1022
2
В Україні виник гострий дефіцит молодих чоловіків: “Наслідки будуть критичними“
В Україні виник гострий дефіцит молодих чоловіків: “Наслідки будуть критичними“
В Україні виник гострий дефіцит молодих чоловіків. Йдеться про громадян 18-30 років. Демографічна криза пов'язана з різними причинами. З'явився несприятливий прогноз щодо ситуації, що склалася у нашій...
18 апреля 04:16
255
1
У селі Одрадокам'янка росіяни вдарили двома FPV-дронами по автобусу, який віз гуманітарну допомогу
У селі Одрадокам'янка росіяни вдарили двома FPV-дронами по автобусу, який віз гуманітарну допомогу
Транспортний засіб і вантаж – знищені. Лише дивом водій і пасажири не постраждали.Про це повідомив Олександр Прокудін у Facebook.
26 марта 14:20
699
1
Херсонская городская больница заказала строительство операционного блока «под землей» свыше 27 миллионов гривен
Херсонская городская больница заказала строительство операционного блока «под землей» свыше 27 миллионов гривен
Коммунальное предприятие “Херсонская городская клиническая больница” провело тендер на реконструкцию хранилища с устройством в нем медицинско-операционного блока. Строительные работы обойдутся бюджету...
11 апреля 22:21
543
1