Все новости Херсона

Лента новостей
Общество
Як розвиватимуть Асканію Нову?
11 июля 07:12
173
Як розвиватимуть Асканію Нову?

Як розвиватимуть Асканію Нову?

Херсонщина посіла 9 місце в Україні за темпами децентралізації. І створені громади продовжують активно ділитись власним досвідом із тими, хто ще не визначився. Аби познайомитись із «першопрохідцями» для журналістів організували прес-тур до об’єднаних громад Чаплинського району «Нові громади: взаємодія та співпраця», організований регіональним відділенням Асоціація міст України.

Завітала преса до об’єднаної громади Асканія-Нова. Утворилась вона в липні 2016 року внаслідок об’єднання двох рад: селищної ради Асканія-Нова та Маркеєвської сільської ради. Громада налічує близько 5,5 тисяч мешканців і об’єднує 6 населених пунктів. На території ОТГ працюють 2 школи, 2 школи-садочки, 2 дитсадки, 4 ФАПи, амбулаторія та станція швидкої допомоги.

- Люди нашої громади прий­няли доленосне рішення - ми об’єднана територіальна громада. А це не лише право, а й великий обов’язок та відповідальність за прийняття рішень, які покращать життя громади. Поступово, завдяки підтримці громади, підприємців, фермерів маємо перші результати: встановлено огорожу на території школи, амбулаторії, торгівельного майданчика, кладовища; здійснено ремонт в приміщенні невідкладної допомоги та амбулаторії; в амбулаторії, школі смт Асканія-Нова, Асканійському ди­тячому ясла-садку встановлено опалювальні котли, які працюють на різних видах палива; в НВК облаштовано сучасний логопедичний кабінет, розпочато ремонт в приміщенні для роботи хореографічного гуртка «Альтаї­р», придбано дитячі майданчики для встановлення в селищах Молочне, Питомник, Іллінка, здійснено ямковий ремонт дорожнього покриття. Усього в усіх населених пунктах громади встановлено майже півтори сотні індивідуальних ліхтарів вуличного освітлення. А підрозділ «Благоустрій» висаджує дерева, кущі, квіти, дбає про санітарний стан селища, – розповів голова ОТГ Віталій Свінціцький.

На думку Віталія Каземировича, деякі чиновники звикли нічого не робити і отримувати за це кошти. А реформа децентралізації якраз і доводить, що з цим треба покінчити. В усьому повинна бути здорова конкуренція.

На підтвердження своїх слів голова наводить цифри. Після об’єднання бюджет ОТГ склав близько 33 млн гривень. 23 млн – субвенція з держбюджету, в тому числі на інфраструктуру, а також 10 млн власних коштів. Ще два роки тому власний бюджет Асканії-Нова був близько 2,5 млн грн, говорить Свінціцький.

- Більшість інфраструктурних коштів піде на оновлення комунальної техніки, продовження нашого проекту з освітлення дворів, а також на ремонт доріг. У цьому ми пішли в ті села, де, як кажуть, не ступала нога благоустрою. Дороги ремонтують не в центрі, а в менших селах (Молочне, Іллінка, Новий Етап) і між населеними пунктами. Кошти треба розподіляти рівномірно, аби всі відчували плюси від реформи, – наголошує голова громади.

Оскільки бюджет громади значно збільшився, то вирішили долучитись до співфінансування районних соціальних програм. Громада виділила кошти для пільгового проїзду окремих категорій громадян на рейсових автобусах, на проведення медичних оглядів працівників бюджетної сфери, придбання матеріалів та послуг для амбулаторії тощо.

Зрозуміло, що аби кошти витратити, їх потрібно десь заробити. Найбільшими вкладниками до бюджету громади є кілька підприємств: всесвітньо відомий біосферний заповідник «Асканія-Нова», Інститут тваринництва степових районів ім. М.Ф. Іванова, фермерські господарства і підприємці, які долучаються до благоустрою громади, а також заклади освіти й амбулаторія. Це якщо говорити про податок на доходи фізичних осіб. Також громада отримує значний податок від оренди землі, яка, за словами Віталія Свінціцького, «повністю обробляється і не гуляє».

Щодо розвитку громади Асканія-Нова робить ставку на туризм, адже заповідник щороку відвідують сотні тисяч туристів. Лише з початку цього року їх було вже 30 тисяч. Це, говорять екскурсоводи, значно більше, ніж минулого року. Однак завдання для місцевої влади – не залучити їх, а утримати хоча б на кілька днів. Щоб вони змогли переночувати, поїсти, роздивитись краєвиди, та залишити більше коштів. А для цього треба розвивати відповідну інфраструктуру.

Не забувають в громаді і про виховання здорового підростаючого покоління. В Асканії-Нова вже діє хороший аматорський футбольний клуб (лідер обласного чемпіонату), активно відроджується стадіон і проводять дитячі турніри. На цьому вирішили не зупинятись. Тому зараз голова ОТГ активно говорить про відкриття справжньої футбольної академії! Хоч і визнає, що це справа не одного року, але «думати треба стратегічно», та і мрії мають бути амбітними.

Мрії та плани об’єднаної громади Асканія-Нова  Мрії та плани об’єднаної громади Асканія-Нова

Майбутнє – за молодими та амбітними спеціалістами, вважає Віталій Свінціцький. Ось зараз громада активно шукає сімейного лікаря.

Із поточних проблем голова ОТГ виділяє кадрові. «Мусимо залучати більше ініціативних людей, тому закликаю депутатів працювати з населенням. Сьогодні громаді необхідний хороший сімейний лікар". Мотивувати молодого спеціаліста приїхати у селище з міста - складно. Проте, голова об’єднаної громади запевнив, що має добрі аргументи.

- По-перше, молодому спеціалісту за рахунок нашого бюджету ми придбаємо житло. Окрім цього, придбаємо ще автомобіль. Ще й забезпечимо гідну, високу зарплату. Бо спеціаліст не має думати, де і за які гроші йому жити, і чи буде чим дістатись до місця призначення, - розповів журналістам Віталій Казимирович.

Загалом, у молодої громади великі та далекоглядні плани. І зупинятись у власному розвитку люди не збираються.

0 комментариев
25 апреля 2024, 20:16
Ваш комментарий будет опубликован после модерации.
Читают / Обсуждают
Розстріл поліції: підозрювані, які хотіли втекти з України, назвали причину нападу
Розстріл поліції: підозрювані, які хотіли втекти з України, назвали причину нападу
Підозрювані у нападі на поліцейських на Вінниччині планували втекти з України і після затримання назвали правоохоронцям причину скоєного.Про це розповіла представник Нацполіції Олена Бережна, повідомл...
22 апреля 04:02
1809
Українцям, які володіють квартирами понад 20 років, доведеться заново пройти реєстрацію житла
Українцям, які володіють квартирами понад 20 років, доведеться заново пройти реєстрацію житла
Українцям, які набули право власності на свої квартири ще в минулому столітті, доведеться заново пройти процедуру реєстрації житла. Якщо вони цього не зроблять, то можуть втратити свою нерухомість.Чом...
30 марта 10:10
1531
Зниклі безвісти, купа знищеної техніки в Кринках: ситуація на лівобережжі Херсонщини
Зниклі безвісти, купа знищеної техніки в Кринках: ситуація на лівобережжі Херсонщини
На лівобережжі Херсонщини в Кринках цивільних людей немає, останній житель виїхав два місяці назад. У селі багато знищеної техніки та військових армії РФ.Про це повідомив очільник Херсонської ОВА Олек...
27 марта 17:32
1253
В Херсоне руководитель ТЦК организовал преступную группу по переправке уклонистов за границу
В Херсоне руководитель ТЦК организовал преступную группу по переправке уклонистов за границу
Руководитель территориального центра комплектования и социальной поддержки в Херсоне вместе с подчиненным и местным жителем организовал коррупционную схему заработка на военнообязанных мужчинах.Об это...
15 апреля 18:03
958
Наслідки обстрілу росіянами Херсонського державного університету (Фоторепортаж)
Наслідки обстрілу росіянами Херсонського державного університету (Фоторепортаж)
Сьогодні росіяни сплутали головний корпус Херсонського державного університету з базою НАТО і вдарили по ньому з лівого берега Дніпра. Пошкоджено три поверхи навчального закладу. Зруйновано кілька учб...
28 марта 17:01
819
3
ЗСУ стерли наміри окупантів повернутися на правий берег Херсонщини, — Гуменюк
ЗСУ стерли наміри окупантів повернутися на правий берег Херсонщини, — Гуменюк
На правому березі вже правильно облаштовані оборонні рубежі, через що контрбатарейна боротьба, навіть по воді, на підходах, призводить до того, що наміри окупантів провалюються, говорять в ОК "Південь...
08 апреля 19:26
733
2
Херсонская городская больница заказала строительство операционного блока «под землей» свыше 27 миллионов гривен
Херсонская городская больница заказала строительство операционного блока «под землей» свыше 27 миллионов гривен
Коммунальное предприятие “Херсонская городская клиническая больница” провело тендер на реконструкцию хранилища с устройством в нем медицинско-операционного блока. Строительные работы обойдутся бюджету...
11 апреля 22:21
725
1
В Україні виник гострий дефіцит молодих чоловіків: “Наслідки будуть критичними“
В Україні виник гострий дефіцит молодих чоловіків: “Наслідки будуть критичними“
В Україні виник гострий дефіцит молодих чоловіків. Йдеться про громадян 18-30 років. Демографічна криза пов'язана з різними причинами. З'явився несприятливий прогноз щодо ситуації, що склалася у нашій...
18 апреля 04:16
543
1