Все новости Херсона

Лента новостей
Экономика
"Як прокуратура «злила» гектари курорту" - ЗМІ
01 декабря 13:29
247
"Як прокуратура «злила» гектари курорту" - ЗМІ

"Як прокуратура «злила» гектари курорту" - ЗМІ

"Прокуратура Херсонщини  програла свій позов. Він стосувався повернення в державну власність 24-х гектарів курортної зони в Скадовську, які незаконно опинилися в приватних руках. Про це стало відомо з рішення, оприлюдненого в Єдиному реєстрі судових рішень", - про це повідомляє "Вгору":

"Дерибан відсвяткував десятирічний ювілей

Ідеться про частку території колишнього радгоспу «Україна», що розташована поряд із морем та, згідно з Генпланом Скадовська, передбачалася для будівництва санаторіїв, пансіонатів та дитячих оздоровчих таборів. Однак у 2008 році розпорядженням Скадовської райдержадміністрації ці землі безкоштовно віддано 12 громадянам для … «ведення особистого селянського господарства». У переліку «щасливих фермерів» фігурували наступні особи:  Абрамов  Володимир Вікторович,  Акименко Алла Іванівна,  Акименко Євген Сергійович,  Кульчиковська (Бурлака) Ірина Анатоліївна,  Кравчук Ганна Василівна,  Махоньок Дмитро Миколайович,  Махоньок Людмила Федорівна, Махоньок Олена Миколаївна,  Муссурівська (Черненко) Ольга Володимирівна,  Урсол Світлана Петрівна,  Юрченко Олег Миколайович,  Юрченко Тетяна Анатоліївна.

Олег Юрченко був останнім директором радгоспу «Україна», Тетяна Юрченко - його дружина. Ірина Кульчиковська (Бурлака) - дружина тодішнього першого заступника Скадовської РДА Сергія Кульчиковського (якого викрили на фальшивому дипломі про вищу освіту Ростовського державного економічного університету). А інших осіб ніхто ніколи в місті не бачив, але чули, що вони тісно  пов’язані з обласним Держгеокадастром та облдержадміністрацією.

Кожен із цих людей отримав по два гектари. І не тільки вони.

Нагадаємо. Ще у серпні 2008 року міжрайвідділ та обласна Держземінспекція виявили: на території Скадовського району 671,37 га (у тому числі й ділянки рекреаційного призначення) роздані протизаконно. Районному прокурору направили 9 (!) клопотань, аби той в інтересах держави подав позови до суду і вимагав повернення громаді цих земель. Іще 8 (!) клопотань послали до Скадовської райдержадміністрації, аби районні чиновники скасували свої незаконні розпорядження про надання дозволів на відведення земельних ділянок загальною площею 167,9 га.

На найбільш активних захисників чорноморських пляжів посипалися погрози, проти них фабрикувалися кримінальні справи, а тодішньому начальнику Скадовського міжрайонного відділу з контролю за використанням та охороною земель Миколі Гопанчуку, який  направив у райпрокуратуру 5 матеріалів, підпалили автівку.

Депутати Скадовської міськради направили десятки звернень до керівників Верховної Ради, Президента України, Генпрокуратури, МВД , СБУ з проханням направити до району компетентну комісію. Але всі звернення поверталися на перевірку до Скадовської прокуратури й зводилися до формальної відписки.

Ще тоді завдяки Миколі Гопанчуку стало відомо, чому прокуратура «кришувала» дерибан. Адже серед «обдарованих» райдержадміністрацією нових латифундистів  був також Кузнєцов С.Р., який виявився тестем тодішнього прокурора Скадовського району Анатолія Коржа. Родич прокурора теж отримав «для ведення особистого селянського господарства» на скадовському узбережжі Чорного моря ділянку площею 1,29 га із земель, визначених Генпланом міста для будівництва оздоровчих закладів.

«Дохлі» справи

У 2012 році через суд скадовчани примусили правоохоронців відкрити кримінальну справу стосовно посадових осіб Скадовської РДА, які незаконно віддавали землі в приватні руки. Але цю справу до кінця не доведено, її просто «поховали».

Іншу кримінальну справу стосовно відповідальності посадових осіб за дерибан земель у Скадовському районі правоохоронці розпочали два роки тому, 22 серпня 2016-го. Згідно з матеріалами справи: «Досудовим розслідуванням встановлено, що протягом декількох останніх років розпорядниками земель державної та комунальної власності на території Скадовського району прийняті рішення про виділення у власність ділянок для ведення особистих селянських господарств, для ведення дачного будівництва, земель іншого призначення всупереч вимог частини 24 Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності», а саме без розроблення відповідної місцевої містобудівної документації».

Зокрема, вищезгаданий Закон забороняє зміну цільового призначення ділянки, яка не відповідає плану зонування /детальному плану території. Та забороняє передачу земельних ділянок державної чи комунальної власності в приватні руки й навіть в користування фізичним/юридичним особам, якщо немає плану зонування або детального плану території.

Тобто, забороняє саме те, що зробила РДА в 2008 році.

Але цікаво, що кримінальне провадження відкрили за ч. 1 ст. 367 КК України «Службова недбалість»: тобто невиконання або неналежне виконання службовою особою своїх обов’язків через несумлінне ставлення до них (!?).  І  фігурантами справи стали вже не чиновники РДА, а  посадові особи відділу Держгеокадастру Скадовського району.

Втім, і ця справа за два роки до суду так й не дійшла. На сайті Судової влади є тільки один обнародуваний документ, датований ще листопадом 2016-го - постанова суду про тимчасовий доступ до речей і документів із землеустрою у районному відділі Держгеокадастру,  які в подальшому можуть бути використані як докази вчинення злочину. Та й стосується цей документ інших ділянок, які аналогічно «подарували» на території селищної ради Лазурного Скадовського району.

Гра в піддавки

Та саме на це кримінальне провадження від 2016-го посилалася обласна прокуратура, коли подавала позов до суду про повернення до державної власності 24 гектарів курортної зони в Скадовську. Цитуємо: «22.08.2016 року СВ Скадовського відділення поліції Новокаховського відділу поліції ГУНП в Херсонській області внесено відомості до ЄРДР… за ознаками кримінального правопорушення передбаченого ч.1 ст.367 КК України. У ході досудового розслідування встановлено, що розпорядженням Скадовської РДА №211 від 02.04.2008 року, №225 від 07.04.2008 року, №421 від 13.08.2008 року, №454 від 03.09.2008 року надано дозвіл на виготовлення технічної документації із землеустрою щодо відведення у власність земельних ділянок... Розпорядженням Скадовської РДА №619 затверджено технічну документацію із землеустрою щодо складання державних актів на право власності на земельні ділянки загальною площею 24.00 га для ведення особистих селянських господарств із земель запасу Скадовської міської ради та передано у власність...  У грудні 2008 року та січні 2009 року громадяни отримали державні акти на право власності на земельні ділянки. Разом із тим, відведення земельних ділянок у власність здійснено з порушенням вимог земельного та містобудівного законодавства… Документацію із землеустрою не було погоджено з природоохоронними та санітарно-епідеміологічними органами. Крім того, у порушення вимог ст.56 Закону України «Про землеустрій» Скадовською РДА затверджено громадянам технічну документацію із землеустрою щодо складання державних актів на право власності на земельні ділянки без наявності рішення про надання цих ділянок у власність. Крім того у порушення вимог ст.ст. 85,88,90 Водного Кодексу України, ст.ст. 58, 59,60,62,84 ЗК України Скадовською РДА надано у власність громадянам земельні ділянки водного фонду для ведення особистого селянського господарства, чим порушено правовий режим використання земель водного фонду. Крім того, відповідно до інформації Скадовської РДА від 14.11.2016 року вищевказані земельні ділянки згідно Генерального плану м. Скадовська, затвердженого розпорядженням Херсонського обласного виконкому №369-р від 18.11.1986 року та рішенням Скадовської міської ради №1047 від 26.06.2015 року, розташовані на курортно-рекреаційній території, яка передбачена для розміщення кемпінгу, турбази. Таким чином, місце розташування земельних ділянок не відповідає містобудівній документації міста Скадовська».

Справу розглядав суддя Скадовського районного суду Максим Клімченко.  

Прокуратура просила визнати незаконними вищевказані розпорядження Скадовської РДА, та анулювати державні акти приватних осіб на право власності на ці ділянки. Але представник прокуратури на судове засідання не з’явився, позов в інтересах держави вирішувався без представника держави.

Представник Скадовської РДА захищав своїх попередників, наполягав, що рішення були правомірними.

Відповідачі, тобто власники земель, звісно, теж заперечували проти позову. Казали, що прокуратура не надала належних доказів щодо неправомірності дій Скадовської РДА, не оскаржувала дії Держкомзему та архітектури, не доказала розташування цих земель у рекреаційній, водоохоронній зоні моря, та іншого.

І суд погодився, що позивач не доказав порушень при виділенні земельних ділянок, отже, позов прокуратури - відхилено.

Більш того, аргументуючи своє рішення, Максим Клімченко фактично звинуватив прокуратуру в некомпетентності. Він послався на те, що незаконні розпорядження РДА були реалізовані, а у рішенні Конституційного суду України (16.04.2009 року №7рп/2009)  зазначено,  що скасування розпоряджень та державних актів не породжують жодних правових наслідків, оскільки право власності у фізичних осіб вже виникло, тобто захист порушеного права власності держави має вирішуватися за іншими нормами цивільного законодавства та іншими позовними вимогами.

Херсонська обласна прокуратура мала 30 діб з дня проголошення рішення суду на те, щоб подати апеляційну скаргу. Але 18 листопада термін закінчився, та скарги - не подано.

Коментуючи ситуацію, відомий скадовський правозахисник Іван Шульга вважає, що прокуратура просто «зіграла в піддавки», щоб узаконити тим 12 особам права власності на курортні землі. Він також звернув увагу на те, що інтереси міста в суді ніяк не представлені. Хоча ці ділянки передбачені Генпланом для розвитку Скадовська. Проте дивним чином учасниками  судового процесу були, крім прокуратури, представники обласної влади, Головного управління Дергеокадастру у Херсонській області, райдержадміністрації та «сільськогосподарники», тобто всі, хто був зацікавлений не в захисті земель, а в їх привласненні. 

Та чи не тому ще ця справа була програна, що колишній Скадовський райпрокурор Анатолій Корж, за часи якого відбувався найгучніший дерибан приморських територій району, зараз - заступник прокурора міста Києва?

Отже, чекаємо від обласної прокуратури пояснень, чому таке сталося. Та повідомлення про те, як планують відновити порушене право власності держави  та захистити інтереси курорту".

0 комментариев
26 апреля 2024, 10:21
Ваш комментарий будет опубликован после модерации.
Читают / Обсуждают
"Україна готова": Зеленський прокоментував імовірність переговорів із Путіним
"Україна готова": Зеленський прокоментував імовірність переговорів із Путіним
Президент Володимир Зеленський прокоментував імовірність переговорів із диктатором Володимиром Путіним щодо врегулювання агресії РФ.Як підкреслив він в інтерв'ю PBS, Україна готова до переговорів, але...
17 апреля 03:32
2462
Справжньої війни ще не бачили: мольфар дав шокуючий прогноз на літо
Справжньої війни ще не бачили: мольфар дав шокуючий прогноз на літо
Відомий мольфар Макс Гордєєв поділився двома прогнозами на літо. За його словами лише до кінця осені Україна отримає ще одну систему ППО Patriot, а наприкінці літа західні партнери нам передадуть якус...
19 апреля 14:32
1130
Байкер прокоментував відео з Порошенко на мотоциклі: що не так з роликом
Байкер прокоментував відео з Порошенко на мотоциклі: що не так з роликом
Професійний автогонщик та відомий байкер Олексій Мочанов зробив кілька зауважень щодо популярного в Мережі ролика, на якому п’ятий президент України Петро Порошенко мчить на мотоциклі «Хонда Ребел» по...
06 апреля 02:00
1051
В Херсоне руководитель ТЦК организовал преступную группу по переправке уклонистов за границу
В Херсоне руководитель ТЦК организовал преступную группу по переправке уклонистов за границу
Руководитель территориального центра комплектования и социальной поддержки в Херсоне вместе с подчиненным и местным жителем организовал коррупционную схему заработка на военнообязанных мужчинах.Об это...
15 апреля 18:03
968
ЗСУ стерли наміри окупантів повернутися на правий берег Херсонщини, — Гуменюк
ЗСУ стерли наміри окупантів повернутися на правий берег Херсонщини, — Гуменюк
На правому березі вже правильно облаштовані оборонні рубежі, через що контрбатарейна боротьба, навіть по воді, на підходах, призводить до того, що наміри окупантів провалюються, говорять в ОК "Південь...
08 апреля 19:26
747
2
В Україні виник гострий дефіцит молодих чоловіків: “Наслідки будуть критичними“
В Україні виник гострий дефіцит молодих чоловіків: “Наслідки будуть критичними“
В Україні виник гострий дефіцит молодих чоловіків. Йдеться про громадян 18-30 років. Демографічна криза пов'язана з різними причинами. З'явився несприятливий прогноз щодо ситуації, що склалася у нашій...
18 апреля 04:16
552
1
Бійці ЦСО «А» СБУ гарно працюють по ворожій логістиці на лівому березі Херсонщини
Бійці ЦСО «А» СБУ гарно працюють по ворожій логістиці на лівому березі Херсонщини
 Бійці ЦСО «А» СБУ гарно працюють по ворожій логістиці на лівому березі Херсонщини.Про це повідомляється у телеграм на каналі Сил оборони півдня України. 
21 апреля 22:29
179
1
Как правильно подобрать размер тактических кроссовок для ЗСУ: практическое руководство
Военная служба предъявляет особые требования к экипировке и, в частности, к обуви. Тактические кроссовки для военнослужащих Збройних Сил Украины (ЗСУ) должны сочетать в себе не только защитные функции...
22 апреля 17:56
231
1