Все новости Херсона

Лента новостей
События
Херсонські актори заспівають мексиканські пісні у турецькій п'єсі
28 августа 13:37
380
Херсонські актори заспівають мексиканські пісні у турецькій п'єсі

Херсонські актори заспівають мексиканські пісні у турецькій п'єсі

Херсонський обласний академічний музично-драматичний театр імені Миколи Куліша завжди намагається бути в тренді. Далеко не кожен облдрамтеатр має можливість запрошувати до міста таку кількість театрів з усього світу, як це відбувається під час Міжнародного фестивалю «Мельпомена Таврії». Так, у різні роки до Херсону приїздили театри з Португалії, Угорщини, Білорусі, Польщі, Туреччини тощо. Саме для того, щоб тримати рівень першості, часто театр запрошує до себе на постановки відомих режисерів.

Приміром, на початку 82-го театрального сезону до Херсону завітав румунський режисер Раду Гілаш, який ставив тут виставу «Межа» за п’єсою Костянтина Кеяну. Цього ж року, театрали знову вирішили «побалувати» своїх глядачів і запросили на постановку відомого литовського режисера Лінаса Зайкаускаса.

Приїхав Лінас Зайкаускас працювати над виставою «Лавина» за п’єсою турецького драматурга Тунджера Джюджиноглу. Прем’єра запланована на 20-21 жовтня і відбудеться на великій сцені. Ми заглянули за лаштунки, побували на репетиції та поспілкувались з режисером, який розповів про особливості роботи в херсонському театрі…

Чи виникали якісь труднощі у роботі над постановкою? Чи змінювали акторів?

- Так. Відбулися три ротації, я вважаю, що це цілком нормально. Труднощі виникали з невеликою кількістю часу, тому працюємо зранку до ночі без вихідних.

Розкрийте секрет чому Ви так любите саме цей твір, адже вже не вперше до нього звертаєтесь?

- Чесно кажучи, цей твір вже набрид мені, директори різних театрів просять ставити саме його, оскільки у свій час вистава була успішною. Капіталізм - всі хочуть успіху, всі хочуть хороших продажів і лауреатство на фестивалях. Так що я вже був би радий його не ставити (сміється). Ну, коли Олександр Книга просить, як я йому відмовлю.

Що Вас, як режисера, зачепило в цій п'єсі?

-Пам’ятаю, що я її знайшов в Польщі. Мені її показав польський поет і завліт театру в місті Кельц. Вона якось мене з перших сторінок захопила. По-перше, сподобалась мені своєю незвичайною зовнішньою ситуацією. Всі повинні себе вести тихо, тихо любити один одного, тихо ненавидіти один одного, тихо сваритись і так далі. Ось ця ситуація напевно стала мені дуже цікава. Це такий виклик - як же зробити спектакль в тиші. Зазвичай у виставі чим більше галасу тим краще і ось якось я відразу звернувся до цієї п'єси і почав думати… Вона мене не відпускала. Поставив її відразу в місті Кельц і ось так пішло і поїхало.

Тобто Ви з першого погляду закохались у цей твір, вірно?

- Я вважаю, по-перше, що ця п'єса є найкращою п'єсою Тунджера Джюджиноглу, тому що сюжет дійсно геніальний. З простої історії вона переростає в якусь притчу, в щось більш важливе. Створюється якийсь міф і в цьому дусі розгортаються події.

Я думаю, що це вічна тема, яка буде хвилювати людей і через тисячі років. Я думаю, що це та п'єса, яка стоїть в одному ряду з п'єсами Шекспіра, Чехова, тому що це дуже геніальна історія. І звичайно мене вона захопила, бо таке явище, як страх, боротьба з ним дуже вражає. Тут глядач задає собі такі питання: чи можливо боротися зі страхом? Що краще - померти або жити все життя в страху? У даному творі страх - це лавина. Розбираючи страх лавини можна вже говорити про тоталітаризм та інші речі.

У п'єсі ситуація стає жорсткою і жорстокою, коли людину ставлять в нелюдські умови вибору, тобто вона змушена вибирати, що для неї важливіше суспільство, країна, батьківщина або дружина, сім'я, дитина.

Навіть, що важливіше тато, мама або дружина і син - це нелюдський вибір. Для нормального людського життя, такі умови і такий вибір повинні бути заборонені взагалі, але життя, звичайно - це кльова штука, як кажуть англійці, вона дуже брутальна, life is brutal.

То все-таки, який раз її ставите?

- Шостий або сьомий… Де я її тільки не ставив: і в Польщі, і в Румунії, і в Росії, а тепер зараз у вас.

Ви пам'ятаєте той момент, коли у Вас в голові виникли мексиканська музика. Чому саме вона стала лейтмотивом вистави?

-Тут така проблема, як тільки п'єса турецька всі починають думати, що дії проходять в Туреччині. Автор чітко і конкретно написав - десь в світі, в горах і тоді я думав, як би зробити так, щоб дія не була прив'язана спеціально до Туреччини. Тим більше ми ж глобальні люди, ми ж не дивуємося чому, будучи на Україні ми слухаємо, яку-небудь африканську музику. Так і тут я зробив, щоб все було переплетено. Приміром, для декорацій ми використовували східні килими, а що в Україні будинку ніхто килимів не тримає? Хоча це зовсім не східна країна.

Чому вирішили ставити п'єсу українською мовою, адже Ви погано її розумієте?

- А як інакше? Ми ж в Україні, театр український, саме тому виставу я ставлю українською мовою. Я працював в різних країнах. В Польщі я ставив на польській мові, в Румунії на румунській. Також я ставив на турецькій, башкирській, татарській, та фінській мовах. У вас, в Україні, ставив на українській мові в театрі імені Франка 10 років тому, так що це нормальна річ.

Спілкувались Марічка Херсонська та Еліза Солодка

0 комментариев
19 апреля 2024, 22:29
Ваш комментарий будет опубликован после модерации.
Читают / Обсуждают
Путін може завершити війну після того, як захопить найважливіший обласний центр України, - ЗМІ
Путін може завершити війну після того, як захопить найважливіший обласний центр України, - ЗМІ
Російські "політичні еліти" не чекають на "непередбачувані, глобальні та кардинальні" зміни в країні під час нового президентського терміну Володимира Путіна.Як пише незалежне російське видання "Медуз...
27 марта 04:15
1629
Українські чоловіки тисячами переходять кордон, щоб залишити країну, - NYT
Українські чоловіки тисячами переходять кордон, щоб залишити країну, - NYT
Українські чоловіки ризикують життям, перепливаючи річку Тису, щоб не ризикувати життям на сході у війні проти Росії. Про це пише американське видання New York Times.Як пише газета, влада Румунії проі...
16 апреля 02:48
1266
Нардеп Гончаренко жахнувся від ситуації на армійському навчальному полігоні
Нардеп Гончаренко жахнувся від ситуації на армійському навчальному полігоні
Народний депутат Олексій Гончаренко оприлюднив скриншот свого листування із військовим, який проходить базову загальновійськову підготовку на одному з навчальних полігонів у зоні відповідальності ОК «...
02 апреля 08:02
1046
РФ планує перехід через Дніпро на правий берег Херсонщини: в ISW розкрили деталі
РФ планує перехід через Дніпро на правий берег Херсонщини: в ISW розкрили деталі
Присутність Дніпровської річкової флотилії може змусити Україну направити додаткові сили в цей район, щоб стримувати угруповання ЗС РФ на Херсонщині.Міністр оборони країни-агресора Росії Сергій Шойгу...
21 марта 20:46
985
Іванка Хильченко: маленька дівчинка з великими планами на відновлення Олександрівки
Іванка Хильченко: маленька дівчинка з великими планами на відновлення Олександрівки
Наприкінці минулого року дванадцятирічна Іванка Хильченко з Олександрівки отримала грамоту від Головнокомандувача Збройних Сил України. Генерал Валерій Залужний відзначив школярку «За активну громадсь...
24 марта 14:34
1022
2
У селі Одрадокам'янка росіяни вдарили двома FPV-дронами по автобусу, який віз гуманітарну допомогу
У селі Одрадокам'янка росіяни вдарили двома FPV-дронами по автобусу, який віз гуманітарну допомогу
Транспортний засіб і вантаж – знищені. Лише дивом водій і пасажири не постраждали.Про це повідомив Олександр Прокудін у Facebook.
26 марта 14:20
699
1
Наслідки обстрілу росіянами Херсонського державного університету (Фоторепортаж)
Наслідки обстрілу росіянами Херсонського державного університету (Фоторепортаж)
Сьогодні росіяни сплутали головний корпус Херсонського державного університету з базою НАТО і вдарили по ньому з лівого берега Дніпра. Пошкоджено три поверхи навчального закладу. Зруйновано кілька учб...
28 марта 17:01
702
1
Херсонская городская больница заказала строительство операционного блока «под землей» свыше 27 миллионов гривен
Херсонская городская больница заказала строительство операционного блока «под землей» свыше 27 миллионов гривен
Коммунальное предприятие “Херсонская городская клиническая больница” провело тендер на реконструкцию хранилища с устройством в нем медицинско-операционного блока. Строительные работы обойдутся бюджету...
11 апреля 22:21
543
1