Все новости Херсона

Лента новостей
Общество
Головний патрульний Херсонщини дав інтерв'ю з нагоди триріччя
08 февраля 14:18
198
Головний патрульний Херсонщини дав інтерв'ю з нагоди триріччя

Головний патрульний Херсонщини дав інтерв'ю з нагоди триріччя

Сьогодні, 8 лютого 3 роки виповнилося патрульній поліції Херсонської області. Нагадаймо, присягу вартові порядку склали на набережній у Херсоні і відтоді розпочався відлік принципово нової структури. З травня 2018-го патрульними регіону керує 27-річний Костантин Дронгаль. Він має досвід служби у правоохоронних органах, зокрема, ще в міліції. До призначення на Херсонщину очолював керівні посади в патрульній поліції Києва, Чернівців, Черкас. «Новий день» зробив ексклюзивне інтерв’ю з начальником управління патрульної поліції Херсонської області Костянтином Дронгалем.

Об этом пишет "Новый день".  

Кор. Три роки, як Херсонщина отримала патрульну поліцію. З одного боку – це зовсім мало, з іншого – достатньо, щоб вже робити якісь висновки про діяльність структури. Ви служили в декількох регіонах України, як гадаєте, що змінилося в Україні, відколи з’явилася патрульна поліція? Хотілося б почути відповідь не лише як від шефа копів, а й від громадянина своєї країни.

-Мені є з чим порівнювати, адже свого часу служив у міліції. Скажу, що змінилося все кардинально і, на мою думку, в кращий бік. Що маю на увазі? Напрямки, цілі, підхід до служби, він змінився на 180 градусів – і в плані навчання особового складу, відношення до нього, і в плані підходів  спілкуванні з людьми. Як громадянин з патрульною поліцією не зіткався, але те, що я бачу на вулиці – патрулі, їх у місті не помітити не можливо, свідчить про разючі зміни.

Кор. До речі, свого часу Ви ж у ДАІ працювали. Пам’ятаю, до чого докотилася ця пресловута служба, і як ненавиділи у народі її інспекторів, все через втрату довіри. Тепер на дорогах громадяни часто зустрічаються з патрульними, яке відношення людей до вашої служби?

-І на мою думку, і дані низки соціологічних опитувань показують те, що відношення до патрульних інше, тому що, повторююся, і відношення самої структури до людей зовсім інше, ніж було у державтоінспекції. Це видно і зі спілкування населення з інспекторами під час несення служби, і з коментарів у соціальних мережах.

Кор. Як відомо, патрульних інспекторів набирали з простих людей, принаймні, більшість кандидатів не мали професійної освіти і не служили у правоохоронних органах. І вже незабаром громадяни почали нарікати, що, мовляв, патрульним не вистачає фаховості. Скажіть, чи змінилася якість патрульних, які служать сьогодні?

— Коли пригадую, як ми починали в Києві, сказати, що це було незвичайно, не сказати нічого. Відсоток патрульних з досвідом роботи в правоохоронних органах був дуже невеликий, тим часом, кожен інспектор мав самостійно приймати рішення. Найважче – це приймати рішення в абсолютно новій для себе сфері, бути першопрохідцем.  Зараз же у тих, хто приходить на службу, є наставники, колеги з досвідом, які завжди підкажуть, відтак починати їм не важко. Якість звичайно вже вища у наших кадрів. До речі, не знаю, хто автор вислову «понабирали у патрульні різних», але хотів би цей міф розвіяти. Відсоток людей з юридичною освітою в патрульній поліції набагато вищий, ніж був у ДАІ і патрульно-постовій службі, а взагалі з вищою освітою у нас 80% кадрів.

Кор. Чи існує зараз недобір у патрульній поліції Херсонщини і якщо так, то який?

-Звичайно, певний недобір є, він в межах норми, але  постійно коливається, зараз це близько 13%. Взагалі по штату в управлінні патрульної поліції Херсонської області передбачено 423 посади. Звичайно, хотілося б, щоб всі вони були зайняті і ми все для цього робимо.

Кор. А вимоги до кандидатів на посаду патрульного змінилися чи ні?

-Дещо змінилися, у бік послаблення. Зокрема, що стосується вікового цензу, тепер патрульним можна стати, якщо вам від 20-ти до 40-ка років (раніше на службу приймали кандидатів не старше 35-ти). Анкетування, тести, військово-лікарська комісія, залік з фізичної підготовки, співбесіда. Критерії відбору залишаються доволі жорсткими і якщо їм не відповідаєш, у поліції служити ти не будеш.

 Головний патрульний Херсонщини дав інтерв'ю з нагоди триріччя

Кор. За скільки часу можна стати патрульним?

-Від подання анкети до початку навчання, яке проходить вже штатний співробітник патрульної поліції, минає близько місяця. Навчання триває 4,5 місяці.

Кор. Часто роботу патрульних громадяни утотожнюють із затриманням нетверезих водіїв. І це цілком логічно, тому що інспектори фактично постійно на виду і люди роблять висновки. Скажіть, чи йде, власне, на спад п’янка за кермом?

Кількість нетверезих водіїв майже на одному і тому ж рівні в порівнянні з минулим роком і практично один і той же відсоток притягнутих до відповідальності судом, адже ми лише документуємо факт.

Кор. До речі, суд розглядає менше половини адмінматеріалів, складених на нетверезих водіїв. Чомусь так…

-Статистика водіїв-порушників, притягнутих до відповідальності, у нас дійсно гірша, ніж у багатьох регіонах України. Ми вивчали це питання і навіть брали дані щодо навантаження на наших суддів. Один із факторів – 2800 проваджень на одного суддю у місяць, якщо порівнювати з Вінницею, там близько 700-та справ. Можливо, є й інші фактори, які впливають на швидкість розгляду справ, але все, що залежить від нас, приміром, відправлення матеріалів на доопрацювання, ми намагаємося тут, на місці, мінімізувати, щоб дати більше можливостей судді для вчасного розгляду справи.

Кор. Але якби покараних за водійську пиятику було більше, таких би випадків з часом ставало би менше?

-Можливо, це логічно. Даний напрямок ми не залишимо ніколи і, знаєте, росте свідомість населення. Тому що все більше випадків, коли люди телефонують – ми побачили п’яного за кермом. Виїжджаємо і факт підтверджується. Дехто може сприйняти це з невдоволенням, мовляв, «здали», але більшість скажуть, що патрульні вберегли чиєсь життя, зокрема, й самого горе-водія, якому не дали в нетверезому стані їхати далі.

Головний патрульний Херсонщини дав інтерв'ю з нагоди триріччя

Кор. Курйозні випадки в роботі патрульних трапляються? Що такого цікавого, з херсонського, Вам запам’яталося?

-Не знаю, наскільки це курйоз, але факт непересічний. Якось патрульні зупинили молодого херсонця, при якому виявили багато пакетиків з речовиною, схожою на наркотики. Це учасник так званих «закладок». І коли патрульні з ним спілкувалися, підбігла дівчина, яка почала кричати – це мій хлопець, все нормально, відпустіть його. Перевірили леді, а при ній виявилися такі ж самі фасовані пакетики. Все вказувало на те, що пара працює разом, таке от буває кохання…

Кор. Зараз взагалі процвітає тенденція до «закладок», і не лише в Херсоні. І от як з цим боротися?

-Ми не повинні забувати, що розвиваються всі, і не тільки правоохоронні органи, а в цілому суспільство, до якого входять і кримінальні елементи, що підлаштовуються під сучасні умови. «Закладка» — найбезпечніший варіант для них, дуже важко все це відслідковувати, але, знову ж таки, цю проблему слід розглядати більш масштабніше, і ми дуже тісно співпрацюємо з міжнародною антинаркотичною асоціацією, яка досить активна в Херсоні, підрозділом, який спеціалізується на боротьбі з наркозлочинністю. А коріння цієї проблеми лежить у родинах, у тому, як там виховують дітей, бо здебільшого наркотики обирає для себе молодь.

Кор. Нинішнє законодавство, воно, на Ваш погляд, достатнє для того, щоб патрульні змогли виконувати функціональні обов’язки у повній мірі, чи вам хотілося б більше можливостей і потрібно вносити зміни в нормативні акти? Приміром, після прийняття нового КПК cлідчі сказали – ну все, ми зв’язані по рукам і ногам…

 Озвучу свою особисту думку, дійсно, можна було б змінити законодавство і це вплинуло б позитивно на нашу роботу. Але не згоден, коли кажуть «зв’язані руки і ми нічого не можемо». На моє переконання, питання більше у взаємодії всіх правоохоронних підрозділів виконавчої влади – судів, прокуратури, досудового слідства. Наприклад, затримуємо людину за дрібне хуліганство, але є труднощі встановити особу, потім людина не з’являється в суд і не відомо, де мешкає, тобто, бази недосконалі. От тут треба працювати. Повторю слова однієї людини, яку дуже поважаю – ми не можемо розписатися у власній неспроможності. І потім не забувайте: патрульна поліція — не каральний орган, ми орган забезпечення прав інших і це має усвідомлювати суспільство.

Головний патрульний Херсонщини дав інтерв'ю з нагоди триріччя

Кор. Не можу не запитати про це: очільник патрульних Херсонщини став кращим блогером-2018, про це багато говорили… Як Вас затягло у блогерство, адже на це потрібен час, і взагалі, що воно Вам дає?

-Так, на це потрібен час, але, можливо, когось здивую, я дуже мало проводжу часу в соціальних мережах. Не знаю для себе визначення «блогер», але якщо люди вважають, що думки, якими я ділюся на своїй сторінці у «Фейсбук», слушні і корисні, і дають мені оцінку у вигляді перемоги в такому конкурсі, це, звичайно, позитивно. Мені дуже часто пишуть, з різними питаннями і проблемами, намагаюся реагувати на все, але якщо комусь не відповів, прошу зрозуміти: соцмережі не та сфера, якій я повинен віддаватись повністю, бо не працюю блогорем, я служу в поліції. Але як ресурс отримання інформації, цілком сприймаю соцмережі, зараз вік технологій. Приміром, «тегають» мене, що десь гілками закрито дорожній знак, цю інформацію одразу передаю у відділ безпеки дорожнього руху, звідти зв’язуються з міським управлінням транспорту і доріг, і в найкоротші строки отримуємо результат.

Головний патрульний Херсонщини дав інтерв'ю з нагоди триріччя

Кор. Ви досить відкрита людина, як для керівника в правоохоронній системі, приміром, можете взяти і виставити фото, як моржуєте у зимовій річці. Скажіть, чи не змушуєте до екстриму підлеглих?

-По-перше, ніхто нікого не змушує, але вважаю, що керівник повинен власним прикладом показувати якісь правильні речі. Моржуючи, просто покращую якість свого життя. І такі ініціативи, як закалювання, або спортивні заходи, патрульні лише підтримують, але вони це роблять із власної волі. І я тільки задоволений, що це приносить користь не лише мені.

Головний патрульний Херсонщини дав інтерв'ю з нагоди триріччя

Кор. Із журналістського досвіду – раніше у кожного міліційного боса фішкою було носити на руці дорогезний годинник, що як би підтверджував статус великого начальника. Скажіть, який годинник у керівника патрульної поліції Херсонщини, він дорогий?

-Зараз при собі в мене його немає, але маю звичайний тактичний годинник…

Кор. І це не «Apple Watch»?

-Звичайно, дуже хотів би  «Apple Watch», зручна штука, особливо, коли ти на нараді і просто  на годиннику можна читати і відповідати. Можливо, така річ у мене колись з’явиться, але зараз в мене також годинник, який показує, що прийшло повідомлення, щоправда, прочитати його можна вже в телефоні. Він гарний  і абсолютно доступний – 600 гривень, я задоволений.

Кор.  І на останок – Ваші побажання патрульній поліції, Вашим колегам.

-Не хочеться бажати багато, щоб це не було банально. Бажаю всім натхнення до життя. Часто буває, коли нам важко, але треба запитати себе: чого мені зараз не вистачає? І просто побачити – є на плечах голова, руки, ноги, здоров’я, яке можна покращувати, і — йти вперед. Все в наших руках, важливо тільки змінити відношення до цього. Всім бажаю натхнення  — жити і розвиватися!

Спілкувалася Марина САВЧЕНКО

Фото з архіву Костянтина Дронгаля

0 комментариев
27 апреля 2024, 01:12
Ваш комментарий будет опубликован после модерации.
Читают / Обсуждают
"Україна готова": Зеленський прокоментував імовірність переговорів із Путіним
"Україна готова": Зеленський прокоментував імовірність переговорів із Путіним
Президент Володимир Зеленський прокоментував імовірність переговорів із диктатором Володимиром Путіним щодо врегулювання агресії РФ.Як підкреслив він в інтерв'ю PBS, Україна готова до переговорів, але...
17 апреля 03:32
2467
Українські чоловіки тисячами переходять кордон, щоб залишити країну, - NYT
Українські чоловіки тисячами переходять кордон, щоб залишити країну, - NYT
Українські чоловіки ризикують життям, перепливаючи річку Тису, щоб не ризикувати життям на сході у війні проти Росії. Про це пише американське видання New York Times.Як пише газета, влада Румунії проі...
16 апреля 02:48
1584
"Ті, що вижили, позаздрять мертвим": з'явився похвилинний опис подій при ядерному ударі
"Ті, що вижили, позаздрять мертвим": з'явився похвилинний опис подій при ядерному ударі
Ядерна війна починається з проблиску на екрані радара. На годиннику 4:03 ранку, і в полі за 20 миль від столиці Північної Кореї Пхеньяна величезна хмара вогню вибухає всього в декількох метрах від зем...
10 апреля 12:47
1304
Очільник "поліції" окупованої Голої Пристані отримав 15 років
Очільник "поліції" окупованої Голої Пристані отримав 15 років
Очікують розгляду суду справи 15 перебіжчиків, ще 5 зрадникам повідомлено про підозри.Про це повідомило 29 березня Державне бюро розслідувань.Зокрема за матеріалами ДБР засуджено засуджено очільника п...
29 марта 19:40
1102
Наслідки обстрілу росіянами Херсонського державного університету (Фоторепортаж)
Наслідки обстрілу росіянами Херсонського державного університету (Фоторепортаж)
Сьогодні росіяни сплутали головний корпус Херсонського державного університету з базою НАТО і вдарили по ньому з лівого берега Дніпра. Пошкоджено три поверхи навчального закладу. Зруйновано кілька учб...
28 марта 17:01
849
4
ЗСУ стерли наміри окупантів повернутися на правий берег Херсонщини, — Гуменюк
ЗСУ стерли наміри окупантів повернутися на правий берег Херсонщини, — Гуменюк
На правому березі вже правильно облаштовані оборонні рубежі, через що контрбатарейна боротьба, навіть по воді, на підходах, призводить до того, що наміри окупантів провалюються, говорять в ОК "Південь...
08 апреля 19:26
755
2
Херсонская городская больница заказала строительство операционного блока «под землей» свыше 27 миллионов гривен
Херсонская городская больница заказала строительство операционного блока «под землей» свыше 27 миллионов гривен
Коммунальное предприятие “Херсонская городская клиническая больница” провело тендер на реконструкцию хранилища с устройством в нем медицинско-операционного блока. Строительные работы обойдутся бюджету...
11 апреля 22:21
776
1
Как правильно подобрать размер тактических кроссовок для ЗСУ: практическое руководство
Военная служба предъявляет особые требования к экипировке и, в частности, к обуви. Тактические кроссовки для военнослужащих Збройних Сил Украины (ЗСУ) должны сочетать в себе не только защитные функции...
22 апреля 17:56
255
1