Все новости Херсона

Лента новостей
Криминал
Зерно Херсонщини для "новой родины"
04 марта 13:21
492
Зерно Херсонщини для "новой родины"

Зерно Херсонщини для "новой родины"

Протягом лютого з різних куточків Каховського району, що на окупованій лівобережній частині Херсонщини, в бік Криму виїжджали каравани вантажівок, наповнених зерном і соняшником. Про це пише журналіст Олег Батурин на сайті Центру журналістських розслідувань.

Збіжжя вивозили зі складів захопленого росіянами державного підприємства «Дослідне господарство «Каховське» Інституту зрошуваного землеробства Національної академії аграрних наук України і приватних агрофірм. Останніми окупанти розграбували склади з соняшником розташованої в Каховці філії великої американської компанії «Каргілл», яка займається торгівлею і переробкою зернових і олійних культур.

Депутат облради став "міністром"

До цих злочинів причетний відомий на Херсонщині аграрний бізнесмен, колишній правоохоронець, ексдиректор ДП «ДГ «Каховське», генеральний директор розташованого в Мар’янівці Тавричанської громади Каховського району ТОВ «Агробізнес», депутат Херсонської облради від «ОПЗЖ», нещодавно призначений окупантами «міністр сільського господарства Херсонської області» Едуард Репілевський.
Його ж загарбники нещодавно призначили головою «міжвідомчої комісії з регулювання перевезення сільгосппродукції». Тож саме у Репілевського аграрії віднині повинні питати «дозволу» на транспортування вирощеного зерна на продаж.

Одночасно з його «призначенням» гауляйтер Херсонщини Володимир Сальдо заявив, що віднині з окупованої області заборонене вивезення зернових без дозвільної документації. За його словами, це зроблено заради «забезпечення продовольчої безпеки регіону». Також окупанти повністю заборонили вивезення з Херсонщини аграрної спецтехніки – «до особливого розпорядження».

Поки ж російські окупанти і їхні місцеві посіпаки запроваджували всі ці обмеження, з Херсонщини повним ходом вивозили зерно.

«Мешканці Кам’янки та Червоного Поділля Таврійської територіальної громади спостерігали як до тридцяти зерновозів щодня приганяли до зернотоків місцевого ДП «ДГ «Каховське». Потім зерно в супроводі російських військових вивозили в бік Криму. Керували цим «процесом» директор ДП «ДГ «Каховське» Володимир Проценко і сам Едуард Репілевський, який залучав для цього власні зерновози», – на умовах анонімності розповіли джерела ЦЖР у Каховському районі.

Директор ДП «ДГ «Каховське» Проценко Володимир Вікторович, 5 лютого 1976 року народження, є давнім партнером і, по суті, ставлеником Едуарда Репілевського, який після звільнення з цього підприємства залишив над ним свій контроль. В російському державному реєстрі юридичних осіб є дані про те, що Володимир Проценко отримав російське громадянство і очолив підприємство-клон з доволі сюрреалістичною як для Росії назвою «Государственное предприятие «Опытное хозяйство «Каховское» Института орошаемого земледелия Национальной академии аграрных наук Украины».

Добралися до «Асканійського»

Схожа доля у підконтрольного Репілевському і теж уже зареєстрованому в російському держреєстрі державного підприємства «Дослідне господарство «Асканійське» Національної академії аграрних наук України з Тавричанки. Не без участі майбутнього «міністра сільського господарства області» там «усунули» законного директора Віктора Найдьонова і «призначили» замість нього спочатку «скромного» менеджера компанії «Сингента Україна» Станіслава Шеремета.

Зараз захоплене підприємство «очолює» перший заступник директора «Асканійського», колаборант Князєв Олександр Володимирович, який встиг отримати російський паспорт. За його участі з підприємства вже влітку 2022 року повним ходом вивозили вирощене зерно до залізничної станції Партизани Генічеського району, звідки його далі відправляли до Росії.

І це далеко не єдині випадки вивезення зерна. За даними наших джерел, також Едуард Репілевський «посприяв» у вивезенні збіжжя і навіть сільгосптехніки до Криму зі складів Дмитрівки Зеленопідської громади і Каховки. Щоправда, в деяких селах Херсонщини місцеві колаборанти, судячи з усього, прекрасно обходилися й без участі російського «міністра» Херсонщини. Приміром, у селі Дивне Новотроїцької територіальної громади Генічеського району до розграбування місцевого сільгосппідприємства долучився тамтешній гауляйтер, староста села Юрій Ларін. За це росіяни навіть відправили його на деякий час «на підвал», а вивезену техніку відшукали в окупованому Криму. Після виходу на свободу переляканий Юрій Ларін намагався втекти до РФ, однак загарбники не пропустили його навіть до Армянська, повернувши в крісло «голови сільського поселення Дивне».

Пограбували «Каргілл» і «Чумак»

За «сприяння» Едуарда Репілевського наприкінці лютого також вивезли соняшник з каховської філії американської компанії «Каргілл». Заморочуватися переробкою його на олію окупанти не стали. А точніше, не змогли: представники компанії встигли до захоплення своїх потужностей росіянами вивести з ладу модульні блоки керування олійним виробництвом.

«Окупанти досить довго намагалися запустити цей цех, бо просто вкрасти соняшник економічно не так вигідно як переробити його і продати вже у вигляді олії. Але для відновлення модульних блоків необхідно було витратити біля $300 тисяч. Це б одразу підвищило вартість наявного там соняшника з майже $1 млн до $3 млн. Зрештою, росіяни вирішили, що запустити захоплені лінії «Каргілла» вони не зможуть і вирішили продати те, що змогли вкрасти, без переробки», – розповіли ЦЖР мешканці Каховки.


Схожа доля була у каховського ПрАТ «Чумак». Після того як окупанти зрозуміли, що не зможуть запустити виробництво кетчупу, підприємство просто розграбували, а найсучасніше високотехнологічне обладнання почали перетворювати на металобрухт. Як бачимо, окупанти не збираються розвивати переробну промисловість на Херсонщині і прагнуть використовувати захоплений регіон виключно як сировинну базу.

Бандитські розбірки

Вивезення зерна і запровадження для цього якихось «дозволів» у Херсонській області призвело вже й до скандалу між «групою Володимира Сальдо» і «кримською бандою» Сергія Аксьонова, які теж захотіли нажитися на незаконних перевезеннях українського зерна через окупований півострів. Наслідком цього, як повідомила 15 лютого Асоціація реінтеграції Криму, стало затримання ста фур із зерном. Їх Сальдо і його поплічники просто забрали і передали фейковій організації «Зерно Херсонщини», яка займається реалізацією продукції, а гроші отримують колаборанти.

Зараз розборки між херсонською і кримською групами колаборантів набирають обертів. Радник Аксьонова Анатолій Цуркін заявив, що на «сухопутному коридорі» до Криму сталася критична ситуація, а очікування фур з зерном у чергах сягає до семи днів.

Подібні війни між різними проросійськими кланами були не рідкістю з самого початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну. Явно вони триватимуть і в майбутньому. А тим часом наділені повноваженнями місцеві князьки типу Репілевського й надалі набиватимуть власні кишені і кишені своїх господарів. Поки їх не наздожене доля інших впливових свого часу колаборантів типу Олексія Ковальова або Олексія Журавка.

Нагадаємо, Едуард Репілевський є Почесним громадянином Нової Каховки. Це звання йому надали депутати міськради з подачі мера Володимира Коваленка за півроку до війни.


Novakahovka.city
0 комментариев
28 апреля 2024, 13:25
Ваш комментарий будет опубликован после модерации.
Читают / Обсуждают
Розстріл поліції: підозрювані, які хотіли втекти з України, назвали причину нападу
Розстріл поліції: підозрювані, які хотіли втекти з України, назвали причину нападу
Підозрювані у нападі на поліцейських на Вінниччині планували втекти з України і після затримання назвали правоохоронцям причину скоєного.Про це розповіла представник Нацполіції Олена Бережна, повідомл...
22 апреля 04:02
1973
Українські чоловіки тисячами переходять кордон, щоб залишити країну, - NYT
Українські чоловіки тисячами переходять кордон, щоб залишити країну, - NYT
Українські чоловіки ризикують життям, перепливаючи річку Тису, щоб не ризикувати життям на сході у війні проти Росії. Про це пише американське видання New York Times.Як пише газета, влада Румунії проі...
16 апреля 02:48
1608
"Ті, що вижили, позаздрять мертвим": з'явився похвилинний опис подій при ядерному ударі
"Ті, що вижили, позаздрять мертвим": з'явився похвилинний опис подій при ядерному ударі
Ядерна війна починається з проблиску на екрані радара. На годиннику 4:03 ранку, і в полі за 20 миль від столиці Північної Кореї Пхеньяна величезна хмара вогню вибухає всього в декількох метрах від зем...
10 апреля 12:47
1320
Нардеп Гончаренко жахнувся від ситуації на армійському навчальному полігоні
Нардеп Гончаренко жахнувся від ситуації на армійському навчальному полігоні
Народний депутат Олексій Гончаренко оприлюднив скриншот свого листування із військовим, який проходить базову загальновійськову підготовку на одному з навчальних полігонів у зоні відповідальності ОК «...
02 апреля 08:02
1161
Херсонская городская больница заказала строительство операционного блока «под землей» свыше 27 миллионов гривен
Херсонская городская больница заказала строительство операционного блока «под землей» свыше 27 миллионов гривен
Коммунальное предприятие “Херсонская городская клиническая больница” провело тендер на реконструкцию хранилища с устройством в нем медицинско-операционного блока. Строительные работы обойдутся бюджету...
11 апреля 22:21
838
2
В Україні виник гострий дефіцит молодих чоловіків: “Наслідки будуть критичними“
В Україні виник гострий дефіцит молодих чоловіків: “Наслідки будуть критичними“
В Україні виник гострий дефіцит молодих чоловіків. Йдеться про громадян 18-30 років. Демографічна криза пов'язана з різними причинами. З'явився несприятливий прогноз щодо ситуації, що склалася у нашій...
18 апреля 04:16
586
1
Бійці ЦСО «А» СБУ гарно працюють по ворожій логістиці на лівому березі Херсонщини
Бійці ЦСО «А» СБУ гарно працюють по ворожій логістиці на лівому березі Херсонщини
 Бійці ЦСО «А» СБУ гарно працюють по ворожій логістиці на лівому березі Херсонщини.Про це повідомляється у телеграм на каналі Сил оборони півдня України. 
21 апреля 22:29
241
1
Как правильно подобрать размер тактических кроссовок для ЗСУ: практическое руководство
Военная служба предъявляет особые требования к экипировке и, в частности, к обуви. Тактические кроссовки для военнослужащих Збройних Сил Украины (ЗСУ) должны сочетать в себе не только защитные функции...
22 апреля 17:56
342
1