Все новости Херсона

Лента новостей
Общество
Заробітчани про закриті кордони: грошей немає, роботи немає, де ви тут бачили комфортні умови?
30 апреля 15:48
358
Заробітчани про закриті кордони: грошей немає, роботи немає, де ви тут бачили комфортні умови?

Заробітчани про закриті кордони: грошей немає, роботи немає, де ви тут бачили комфортні умови?

В останні тижні Інтернет вибухнув оголошеннями про термінову роботу в Європі — польським, німецьким, фінським фермерам вже зараз потрібні працівники на збір ягід. Ще пара тижнів і сезон буде в розпалі. Тільки в цьому році, цілком можливо, ягоди залишаться гнити під кущами — збирати їх буде нікому.

Десятиліттями їздять "до родичів"

Першою вихід напередодні аграрної кризи знайшла Фінляндія — вона почала відправляти за українцями чартери. Першим рейсом вивезли 200 осіб, а всього збиралися забрати близько 14 тисяч українців. Зарплати тут приблизно такі ж, як у Польщі. До фінської ініціативи почали придивлятися поляки, але, поки оцінювали прибуток від взяття в найм малооплачуваних працівників і витрати на літак, Кабмін раптом прикрив лавочку і заборонив виїзд українців за кордон на роботу. Їхати можна тільки для зустрічей з сім'єю.

— А як вони перевірятимуть, Куди я їду, - розповідає заробітчанка Мар'яна. - Я і раніше їздила по біометриці нібито до сім'ї. Але у мене насправді там є родичі, яких попереджаю, що можуть зателефонувати з кордону.

— А я вчилася з полькою Агатою - ми досі дружимо, і кожен раз я кажу, що їду до неї в гості. Вона взагалі половину моїх знайомих нібито у себе вдома "приймає" - для прикордонників, - вторить їй ще одна заробітчанка з Луцька Лілія. - Тепер вона може стати мені "родичкою" - по телефону все підтвердить. Чи не стануть ж вони вимагати довести родинні зв'язки.

"Приїхали на карантин-подихайте з голоду"

Втім, така ситуація не у всіх — декому нема на кого спертися в Польщі.

- Коли побачила новину про заборону виїзду на роботу за кордон - просто місця собі знайти не могла, - каже заробітчанка Оксана з Львівської області. - А тут ще й глава МЗС каже, що заборона спрямована на те, щоб люди безпечно пересиділи карантин вдома, в комфортних умовах. Про які умови для заробітчан в Україні він говорить? Грошей немає, роботи немає - він взагалі в Україні живе або де він розглянув "комфортні умови"? У нас лише ті умови, які змусили нас виїхати з країни! Чи Комфортно знати, що у тебе продуктів-лише на тиждень, а роботи в найближчих 50 кілометрах немає взагалі ніякої? Що зібрати дітей в школу-значить розоритися повністю, та ще й в борги влізти? Що вони тільки по великих святах бачать, не кажучи вже про якісь гаджетах? Ми в березні приїхали, коли влада сказала повертатися. Але навіщо кликати назад у злидні? Нам нічого на Батьківщині не було запропоновано, а тепер і виїхати не можна. Приїхали-подихайте з голоду.

Деякі жителі повернулися на стару роботу - в оселедцеві або м'ясні цехи. Все, що заборонено-ті ж квіткові магазини і ринки, працює напівлегально. Продавці весь час злякано озираються - чи не йде поліція.

- Якщо йде, говоримо, що працюємо тільки на доставку, - зазначає Юлія, яка влаштувалася до колишнього роботодавця в квітковий магазин. - Але насправді ми відкриті-і клієнти є. Кожного просимо, якщо поліція запитає, звідки квіти, говорити, що кур'єр доставив.

- Ми не працювали тільки тиждень, коли за день до Великодня закрили базари, - каже продавщиця сиру на ринку Ольга. - Потім відкрилися. А що робити - все зіпсується. М'ясним, овочевим, молочним - ще гірше, у них частина товару вже протухла. Зрозуміло, що працюємо "до першого патруля". Хоча кожен з нас-такий собі маленький продуктовий магазинчик, так що, може, і прокатить.

Пропонують йти в двірники

На ринок запускають по кілька людей — на вході поставили охорону в довтих жилетах. Кожен день тут шикуються величезні черги —на базарі дешевше. Бабусі з молочкою і домашніми яйцями ховають весь свій товар в сумках в кущах або залишають все на "чергового", а самі пристають до перехожих зі словами: "Молока, сиру не треба?". Кожен намагається знайти вихід з чергового етапу" покращення " від нашої влади…

Проте ті, хто зміг насилу знайти підробіток на час карантину, кажуть — зарплати не порівняти. Деякі комунальні підприємства пропонують новоспеченим безробітним піти до них двірниками - за 200-300 гривень на день. Якщо працювати на базарі - з ранку і до ночі, враховуючи не тільки торгівлю, а й розвантаження продуктів, облік, відрахування за вкрадене, а іноді - і зіпсоване, то, може, тисяч 10 заробиш. А в Польщі за той же час заробили б мінімум 20 тисяч.

- У Польщі можна і більше на полуниці або борувці (лохині) заробити. Там платять за кілограм зібраної ягоди. З хвостиками - по 2 злотих, без - 3-4, іноді - 5, - розповідає працювала на ягодах в Польщі Леся. - Деякі і по 30-35 тисяч гривень заробляли, але потрібно бути дуже швидким, витривалим.

Тепер же Польща, Фінляндія і деякі інші країни залишилися без українських робітників. Якісь країни впораються і без нас-Німеччина, наприклад, на збір спаржі та іншого привезла Румунських заробітчан. Але в Польщу з Румунії люди не поїдуть - за їхніми мірками, мало платять. Достатніми зарплатами польські доходи вважалися тільки для українців.

Через кордон з пересадками

- Я не повертався в Україну, інакше б позбувся роботи, - розповідає " КП "в Україні" заробітчанин з Варшави Андрій. - Вожу земляків до пунктів пропуску. У мене машина на українських номерах, і проїхати кордон я зараз можу тільки один раз - такі нові правила. Висаджую біля Краківця, там купа знайомих" бусиків", підсаджую до них, а вони вивозять на територію України. А там підбирає вже інша машина - і везе до Львова чи куди треба.

Андрій не приховує — бере недешево, ціни на проїзд зараз кусаються.

- Від Кракова, що в 300 км від Краківця, менше ніж за 200-250 злотих не поїду, - зазначає Андрій. - Це - до кордону. "Бусик" через кордон коштує недорого - як автобус. Може, 50-100 гривень. А там вже до Львова чи Чернівців, куди вам треба - за скільки домовтеся. Думаю, до Львова-не більше 300 гривень. Зараз так всі їздять.

З України до Польщі їдуть таким же макаром - з пересадками. Заплатити стільки може далеко не кожен - це майже в три рази дорожче, ніж до карантину, коли добиралися автобусами.

- Грошей немає навіть на дорогу-перевізники на бусах накрутили ціни до межі, - лається заробітчанка Оксана з Львівської області. - Ми в березні повернулися - як ввели карантин. Тоді зраділи-побудемо з сім'єю. Заводи наші в Польщі тоді зупинилися. А тепер повернутися не можемо. Всі гроші вже проїли. Після нової заборони Кабміну, я впевнена, перевізники і зовсім в п'ять разів ціну за проїзд піднімуть.

 

общество
0 комментариев
20 апреля 2024, 12:32
Ваш комментарий будет опубликован после модерации.
Читают / Обсуждают
Налоговая нашла способ проверить неофициальные доходы украинцев: придут письма “счастья”
Налоговая нашла способ проверить неофициальные доходы украинцев: придут письма “счастья”
Многие украинцы получают дополнительный доход с того, что сдают в аренду жилье. Но при этом, они не платят налоги государству. Поэтому теперь налоговая научилась высчитывать владельцев, которые сдают...
25 марта 05:02
2739
Зниклі безвісти, купа знищеної техніки в Кринках: ситуація на лівобережжі Херсонщини
Зниклі безвісти, купа знищеної техніки в Кринках: ситуація на лівобережжі Херсонщини
На лівобережжі Херсонщини в Кринках цивільних людей немає, останній житель виїхав два місяці назад. У селі багато знищеної техніки та військових армії РФ.Про це повідомив очільник Херсонської ОВА Олек...
27 марта 17:32
1170
Іванка Хильченко: маленька дівчинка з великими планами на відновлення Олександрівки
Іванка Хильченко: маленька дівчинка з великими планами на відновлення Олександрівки
Наприкінці минулого року дванадцятирічна Іванка Хильченко з Олександрівки отримала грамоту від Головнокомандувача Збройних Сил України. Генерал Валерій Залужний відзначив школярку «За активну громадсь...
24 марта 14:34
1029
Очільник "поліції" окупованої Голої Пристані отримав 15 років
Очільник "поліції" окупованої Голої Пристані отримав 15 років
Очікують розгляду суду справи 15 перебіжчиків, ще 5 зрадникам повідомлено про підозри.Про це повідомило 29 березня Державне бюро розслідувань.Зокрема за матеріалами ДБР засуджено засуджено очільника п...
29 марта 19:40
972
ЗСУ стерли наміри окупантів повернутися на правий берег Херсонщини, — Гуменюк
ЗСУ стерли наміри окупантів повернутися на правий берег Херсонщини, — Гуменюк
На правому березі вже правильно облаштовані оборонні рубежі, через що контрбатарейна боротьба, навіть по воді, на підходах, призводить до того, що наміри окупантів провалюються, говорять в ОК "Південь...
08 апреля 19:26
628
2
В Україні виник гострий дефіцит молодих чоловіків: “Наслідки будуть критичними“
В Україні виник гострий дефіцит молодих чоловіків: “Наслідки будуть критичними“
В Україні виник гострий дефіцит молодих чоловіків. Йдеться про громадян 18-30 років. Демографічна криза пов'язана з різними причинами. З'явився несприятливий прогноз щодо ситуації, що склалася у нашій...
18 апреля 04:16
267
1
Наслідки обстрілу росіянами Херсонського державного університету (Фоторепортаж)
Наслідки обстрілу росіянами Херсонського державного університету (Фоторепортаж)
Сьогодні росіяни сплутали головний корпус Херсонського державного університету з базою НАТО і вдарили по ньому з лівого берега Дніпра. Пошкоджено три поверхи навчального закладу. Зруйновано кілька учб...
28 марта 17:01
711
1
Херсонская городская больница заказала строительство операционного блока «под землей» свыше 27 миллионов гривен
Херсонская городская больница заказала строительство операционного блока «под землей» свыше 27 миллионов гривен
Коммунальное предприятие “Херсонская городская клиническая больница” провело тендер на реконструкцию хранилища с устройством в нем медицинско-операционного блока. Строительные работы обойдутся бюджету...
11 апреля 22:21
563
1