Все новости Херсона

Лента новостей
Политика
Закон про мобілізацію: що треба знати
16 апреля 18:01
154
Закон про мобілізацію: що треба знати

Закон про мобілізацію: що треба знати

У четвер, 11 квітня, було прийнято рішення Верховної Ради щодо законопроєкту про мобілізацію в Україні, який очікується набути чинності через місяць після підписання президентом Володимиром Зеленським.

Основні положення тексту стосуються змін для військовозобов'язаних та покарань за ухилення від мобілізації. Повний огляд цих норм можна знайти у матеріалі.

Висновок Головного комітету вказує, що під час підготовки законопроєкту до другого читання надійшло 4195 поправок і пропозицій Комітету, з яких було враховано 31 і відхилено 4263.

Процес мобілізації та відповідальність за вручення повісток буде регламентовано згідно з новим текстом закону.

Подробиці про мобілізаційні зміни містяться в тексті законопроєкту.

Яким буде процес мобілізації

Народна депутатка Мар'яна Безугла розповіла, що, відповідно до тексту, який Комітет підготував до другого читання, процес мобілізації буде таким:
  • Місцеві державні органи, адміністрації "зобов’язані", а не "сприяють" мобілізації, як раніше.
  • У разі наявності у власності громадян більше одного транспортного засобу, його можуть мобілізувати.
  • Громадяни, які перебувають на військовому обліку, в добровільному порядку реєструють свій електронний кабінет призовника, військовозобов’язаного чи резервіста.

Хто підлягає мобілізації тільки за бажанням

Відповідно до проєкту, добровільній мобілізації підлягають:
  • особи з інвалідністю (на військову службу за контрактом)
  • особи, звільнені з полону
  • особи віком до 25 років, які пройшли базову загальновійськову підготовку чи базову військову службу.

Нові обов'язки чекають на військовозобов'язаних

Безугла додала, що у військовозобовʼязаних громадян з'являться нові обов'язки. Це такі:
  • Пройти медогляд під час мобілізації.
  • Уточнити свої дані в ЦНАП/ТЦК СП/електронному кабінеті військовозобовʼязаного. Мобілізувати в ЦНАПі не можуть.Тільки уточнити дані.
  • Постійно носити з собою військово-обліковий документ (ВОД) під час дії воєнного стану.
Додамо, що усі військовозобов'язані, які досі не уточнили свої дані в ТЦК, мають зробити це протягом 60 днів після чергового указу президента про продовження мобілізації. 

Що стосується чоловіків за кордоном

Військовозобов'язані, які перебувають за кордоном, мають змогу оновити свої дані дистанційно під час отримання консульських послуг. Ця процедура є обов'язковою лише для внесення змін у військовий облік Міністерства оборони, як пояснили у комітеті з національної безпеки.
Надання консульських послуг буде доступним протягом 60 днів з моменту набуття чинності цим законом, із одночасною актуалізацією даних. Іншими словами, чоловікам призовного віку надається можливість отримати консульську допомогу протягом цього періоду та оновити свої дані.

Проте варто зазначити, як повідомляв народний депутат Олексій Гончаренко, у випадку відсутності військово-облікових документів можливі обмеження у наданні консульських послуг для чоловіків від 18 до 60 років.

Ухилянтам обмежуватимуть право на керування авто за вимогою ТЦК

Військовозобов'язаних, які ухиляються від призову, обмежать у праві керувати автомобілем за вимогою Територіальних військових комісій (ТЦК).

У проєкті закону зазначається, що якщо громадянин не виконав вимоги ТЦК щодо виконання військового обов'язку, ТЦК має право звертатися до суду з позовом. Позов повинен бути поданий протягом 30 днів від дня виникнення підстав для цього.

Проте суд може відмовити у прийнятті позову, якщо не буде доведено, що громадянин не виконав обов'язки, передбачені законом, або його не можна було привести до ТЦК без цього заходу.

Важливо зазначити, що обмеження у праві керувати авто не будуть застосовуватися у двох випадках: якщо це обмеження позбавляє особу основного законного джерела доходу або якщо особа використовує автомобіль у зв'язку з інвалідністю або утримує особу з інвалідністю I або II групи або дитину з інвалідністю.

podrobnosti.ua
0 комментариев
30 апреля 2024, 22:08
Ваш комментарий будет опубликован после модерации.
Читают / Обсуждают
"Ті, що вижили, позаздрять мертвим": з'явився похвилинний опис подій при ядерному ударі
"Ті, що вижили, позаздрять мертвим": з'явився похвилинний опис подій при ядерному ударі
Ядерна війна починається з проблиску на екрані радара. На годиннику 4:03 ранку, і в полі за 20 миль від столиці Північної Кореї Пхеньяна величезна хмара вогню вибухає всього в декількох метрах від зем...
10 апреля 12:47
1360
Справжньої війни ще не бачили: мольфар дав шокуючий прогноз на літо
Справжньої війни ще не бачили: мольфар дав шокуючий прогноз на літо
Відомий мольфар Макс Гордєєв поділився двома прогнозами на літо. За його словами лише до кінця осені Україна отримає ще одну систему ППО Patriot, а наприкінці літа західні партнери нам передадуть якус...
19 апреля 14:32
1303
Нардеп Гончаренко жахнувся від ситуації на армійському навчальному полігоні
Нардеп Гончаренко жахнувся від ситуації на армійському навчальному полігоні
Народний депутат Олексій Гончаренко оприлюднив скриншот свого листування із військовим, який проходить базову загальновійськову підготовку на одному з навчальних полігонів у зоні відповідальності ОК «...
02 апреля 08:02
1197
Мольфар поділився одкровенням про закінчення війни в Україні: коли настане мир
Мольфар поділився одкровенням про закінчення війни в Україні: коли настане мир
Мольфар Захар, відлюдник у Карпатах, поділився одкровенням про завершення війни в України. Стверджує, що мир настане вже зовсім скоро.Про це йдеться на каналі Український Молитовник.Мольфар отримав ві...
10 апреля 12:46
954
ЗСУ стерли наміри окупантів повернутися на правий берег Херсонщини, — Гуменюк
ЗСУ стерли наміри окупантів повернутися на правий берег Херсонщини, — Гуменюк
На правому березі вже правильно облаштовані оборонні рубежі, через що контрбатарейна боротьба, навіть по воді, на підходах, призводить до того, що наміри окупантів провалюються, говорять в ОК "Південь...
08 апреля 19:26
853
2
В Україні виник гострий дефіцит молодих чоловіків: “Наслідки будуть критичними“
В Україні виник гострий дефіцит молодих чоловіків: “Наслідки будуть критичними“
В Україні виник гострий дефіцит молодих чоловіків. Йдеться про громадян 18-30 років. Демографічна криза пов'язана з різними причинами. З'явився несприятливий прогноз щодо ситуації, що склалася у нашій...
18 апреля 04:16
647
1
Бійці ЦСО «А» СБУ гарно працюють по ворожій логістиці на лівому березі Херсонщини
Бійці ЦСО «А» СБУ гарно працюють по ворожій логістиці на лівому березі Херсонщини
 Бійці ЦСО «А» СБУ гарно працюють по ворожій логістиці на лівому березі Херсонщини.Про це повідомляється у телеграм на каналі Сил оборони півдня України. 
21 апреля 22:29
316
1
Как правильно подобрать размер тактических кроссовок для ЗСУ: практическое руководство
Военная служба предъявляет особые требования к экипировке и, в частности, к обуви. Тактические кроссовки для военнослужащих Збройних Сил Украины (ЗСУ) должны сочетать в себе не только защитные функции...
22 апреля 17:56
490
1