Все новости Херсона

Лента новостей
Политика
Загублений у російських СІЗО. Як родина захисника Херсона Єгора Киселя намагається врятувати його з полону 
08 августа 22:16
1548
Загублений у російських СІЗО. Як родина захисника Херсона Єгора Киселя намагається врятувати його з полону 

Загублений у російських СІЗО. Як родина захисника Херсона Єгора Киселя намагається врятувати його з полону 

Ветеран АТО Єгор Кисель захищав Херсон у перші дні повномасштабного вторгнення, а після окупації міста його викрали росіяни. З того часу чоловіку кілька разів змінювали місце утримання. Про те, що відбувається з ветераном, розповідаємо зі слів його сестри Інни.
Уже звичною дорогою Інна Кисель дійшла до ізолятора тимчасового тримання № 1 на вулиці Теплоенергетиків, 3 у Херсоні. Тут росіяни тримали її брата Єгора і його товариша Сергія (прізвище змінено з міркувань безпеки). З собою молода жінка несла їжу, яку охорона ІТТ зазвичай погоджувалася віддати затриманим хлопцям. Але не цього разу. 

Інні повідомили, що з її братом “проводять бесіди”, тож поки що передавати продукти заборонено. Таку ж відповідь херсонка чула упродовж наступних двох тижнів, аж поки черговий не сказав, щоб вона принесла мазь і ліки для затриманих. Жінка почала розпитувати, що саме і від чого принести.

— Та рани загоїти і якусь мазь проти опіків, — почула у відповідь.

Черговий спробував заспокоїти перелякану Інну. Стверджував, що з Єгором і Сергієм усе гаразд, що вони живі й здорові.

— Що ви переживаєте? Ну, мовчать, як партизани! Як щось розкажуть, тоді й відпустимо, — кинув він наостанок.
Але хлопців так і не відпустили.

Вторгнення

Тридцятирічний херсонець Єгор Кисель до повномасштабного вторгнення працював комірником у магазині сантехніки. За плечима мав бойовий досвід — у 2014 — 2015 роках був учасником бойових дій у зоні АТО. Після значився резервістом військового оперативного резерву, раз на рік відвідував військові збори.

Після того як 24 лютого 2022 року росіяни рушили на Херсон, Єгор за першим дзвінком о 9 ранку прибув у місцевий військкомат. За словами його сестри, саме там збирали територіальну оборону міста, так-сяк її організовували і відправляли у різні напрямки для захисту Херсона. 

Єгора, за словами Інни, посадили в автобус та відправили в район селищ Наддніпрянське та Молодіжне. Наступну добу рідні не могли до нього додзвонитися. 26 лютого хлопець повернувся додому неушкодженим. На той момент росіяни вже зайняли Антонівський міст, перші військові ЗС РФ почали заходити у Херсон, у місті активізувалися диверсанти.
Єгор Кисель, полонений РФ, однак офіційно вважається зниклим безвісти

Першого березня Росія повністю окупувала обласний центр, Єгор чудово розумів, які наслідки це матиме для нього. За словами сестри, він припинив зʼявлятися вдома, лише кілька разів приходив по речі. Де переховується, нікому не розповідав.

Двічі окупанти обшукували квартиру Киселів — шукали Єгора і зброю. Другого липня 2022 року у квартиру прийшли російські ефесбешники, на годиннику було пів на десяту вечора. 

— Вони мовчки забрали флешки, якийсь жорсткий диск із комп’ютера, знову перепитували про зброю і Єгора, — згадує жінка.
Пізніше зʼясується, що на той момент хлопець уже кілька годин був затриманий росіянами.

Друге липня

Друг Єгора Киселя Євген запізнювався на зустріч. З ним і з Сергієм домовилися зустрітися рівно о 19:00. Наближаючись до будинку Сергія, Євген побачив кілька автівок із буквами Z, тому йти далі не ризикнув. Чоловік розвернувся і попрямував в інший бік, хотів попередити товаришів про російські машини, але було запізно. Про затримання хлопців Інна розповідає зі слів матері Сергія:

— Єгор прийшов рівно о сьомій вечора, зайшов до гаража, де вони з хлопцями збирались, а Сергій пішов додому щось узяти.

Щойно Єгор опинився у гаражі, через паркан зі всіх боків почали лізти військові у російській формі — з автоматами, в масках, зі щитками. Вони скрутили Єгора, поставили обличчям до стіни, почали обшукувати.

За спогадами матері Сергія, окупантів було багато — не менше десяти. Частина з них забігла в будинок шукати Сергія. За деякий час його вивели надвір, обом хлопцям натягнули на голови шапки і посадили в автівку.

Наступного дня мати Сергія зателефонувала рідним Єгора і розповіла про затримання. Але куди саме відвезли хлопців, жінка не знала. Рідні шукали їх всюди — ходили в СІЗО, у виправну колонію № 90, зверталися до так званої комендатури. Врешті зʼясувалося, що Єгор і Сергій перебувають в ІТТ на вул. Теплоенергетиків.

— Ми підійшли до чергового, назвали прізвище Кисель. Нам відповіли, що його привезли два дні тому, — продовжує Інна.    
В ІТТ хлопців утримували впродовж двох місяців — з 2 липня по 2 вересня 2022 року.
Одна з камер, де утримували людей в Херсонському ІТТ, 14 листопада 2022 року. Фото: Суспільне

“Заморожений”

— Його тут немає, — відрубав черговий, коли 2 вересня Інна звично принесла в ізолятор їжу.

Так сімʼя Киселів дізналася про те, що Єгора і Сергія перевезли в Крим. “На суд”, як повідомили рідним.

Родина надсилала запити у кримські ізолятори, зверталася до окупаційних судів, але жодної інформації про хлопця не було. Нарешті їм відповіли з ФСБ.

— “Лицо находится в условиях, которые не представляют угрозы жизни, и ведутся мероприятия”, — цитує жінка лист російської спецслужби.

Пізніше про хлопців стали згадувати інші затримані, які поверталися в Херсон після полону. У листопаді зʼявилася інформація, що Єгор перебуває у статусі “заморожений”.

— Так називають тих, хто сидить без обвинувачення. Вони не визнають бранців, поки не заведуть на них кримінальну справу, — розповідає Інна.  

Наприкінці 2022 року з Кисель звʼязався ще один херсонець на імʼя Роман, якого росіяни утримували в увʼязненні. Сам він її брата не бачив, але підтвердив, що хлопець перебуває у сімферопольському ізоляторі № 1. А в лютому 2023-го дівчина Єгора Анна отримала повідомлення ще від одного колишнього увʼязненого, який писав, що хлопці досі перебувають у Сімферополі, але їх перевели у СІЗО № 2.
Сімферопольське СІЗО №1
Багатьом українцям, яких незаконно утримують у цьому ізоляторі, росіяни відмовляють у праві на адвоката. Після деокупації Херсона родина Киселів звернулася до українських правоохоронних органів — Нацполіції, Державного бюро розслідувань, Національного інформаційного бюро та Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими. Там відповіли, що Єгор перебуває у статусі зниклого безвісти. 

У грудні 2023 року, а потім у січні 2024-го з родиною звʼязувалася жінка, чоловік якої перебуває в СІЗО № 2. Проти нього росіяни порушили кримінальну справу. Через адвоката він спілкувався з дружиною і повідомив, що Єгор Кисель досі перебуває у цьому ізоляторі.

— Всі ті люди, які виходили з нами на зв’язок і повідомляли, що бачили мого брата, не сиділи з ним в одній камері. Однак вони знали про його перебування там. Казали, що він живий. Але в якому він стані, ми не знаємо, — зізнається співрозмовниця МІПЛ.

Наразі родина Киселів шукає можливостей повернути чоловіка додому, та найперше хоче зʼясувати, де саме він перебуває і в якому стані. Сімʼя також сподівається, що після того, як Росія підтвердить місце утримання Єгора, їм дозволять надсилати йому передачі і листи. Нагадаємо, що згідно з Міжнародним гуманітарним правом, Росія зобовʼязана забезпечити бранцям листування.

Євгенія Корольова, МІПЛ
1 комментарий
10 сентября 2024, 19:50
Ваш комментарий будет опубликован после модерации.
Читают / Обсуждают
Українці активно купують квартири за кордоном: названо країни з найнижчими цінами на житло
Українці активно купують квартири за кордоном: названо країни з найнижчими цінами на житло
Частка біженців, котрі планують залишитися на ПМП за кордоном, зростає. Українці активно стають власниками житла за кордоном. Стало відомо, в яких країнах наші співвітчизники купують квартири частіше...
15 августа 01:17
1243
Українців ловитимуть посеред вулиці — ТЦК отримали нові повноваження по перевірці документів
Українців ловитимуть посеред вулиці — ТЦК отримали нові повноваження по перевірці документів
Українці, які ухиляються від військового обліку, тепер можуть зіткнутися з новими штрафами та адміністративними заходами. Заступниця міністра оборони України з питань цифровізації Катерина Черногоренк...
14 августа 02:01
1044
ПриватБанк терміново звернувся до власників карток: біжіть і перевіряйте вже
ПриватБанк терміново звернувся до власників карток: біжіть і перевіряйте вже
Українськи банки часто роблять якісь новвведення, щоб полегшити життя своїх клєнтів. Зараз робити щось нове взявся ПриватБанк.В фінустанові попередили українців про зміни і особливу увагу на них мають...
13 августа 15:32
980
Георгію Димченку з Херсона повідомили підозру за те, що очолив окупаційну медичну установу і віджав санітарний автомобіль
Георгію Димченку з Херсона повідомили підозру за те, що очолив окупаційну медичну установу і віджав санітарний автомобіль
42-річний Георгій Димченко, колишній завідувач амбулаторно-поліклінічного відділення Херсонського обласного центру профілактики та боротьби зі СНІДом отримав від СБУ заочну підозру в колабораційній ді...
14 августа 20:50
878
Українці незадоволені зарплатами: названо середній дохід, який вимагають працівники
Українці незадоволені зарплатами: названо середній дохід, який вимагають працівники
Українці незадоволені зарплатами: названо середній дохід, який вимагають працівникиУкраїнці очікують на зростання своїх заробітних плат. Працівники незадоволені рівнем свого доходу. Вони назвали серед...
04 сентября 01:47
314
2
В Україні змінилися терміни подання показань газових лічильників: названо нові дати
В Україні змінилися терміни подання показань газових лічильників: названо нові дати
Тепер показання газових лічильників у серпні потрібно подавати після 5 числа. Один із постачальників оголосив нові терміни. Про це повідомили у пресслужбі компанії "Нафтогаз".В Україні в серпні змінил...
09 сентября 01:03
234
1
Багатотарифні лічильники більше не діють: вартість популярної послуги рахуватимуть за єдиним тарифом
Багатотарифні лічильники більше не діють: вартість популярної послуги рахуватимуть за єдиним тарифом
Багатотарифні лічильники втратили свою функцію. З 1 серпня споживачам нараховуватимуть плату за комунальну послугу лише за загальним обсягом споживання. Йдеться про лічильники гарячої води, які встано...
20 августа 09:24
853
1
Ворог атакував дронами Широку Балку на Херсонщині, є поранені
Ворог атакував дронами Широку Балку на Херсонщині, є поранені
Російські війська атакували село Широка Балка Станіславської громади на Херсонщині, внаслідок ударів ворожих дронів поранені двоє людей.Як передає Укрінформ, про це повідомляє Херсонська ОВА у Телегра...
04 сентября 16:09
259
1