Все новости Херсона

Лента новостей
Общество
За переказ із картки на картку треба платити податок? Які правила та обмеження діють для всіх 
12 августа 08:41
113
За переказ із картки на картку треба платити податок? Які правила та обмеження діють для всіх 

За переказ із картки на картку треба платити податок? Які правила та обмеження діють для всіх 


В Україні поступово посилюється контроль переказів із картки на картку. Низка банків ще до анонсованого ріше​ння НБУ в​вели ліміти і щодо сум, і щодо кількості транзакцій. Доступ до інформації про банківські перекази можуть отримати і податківці.

Про те, які правила діють в Україні, коли треба платити податки і як зміняться правила, читайте в матеріалі OBOZ.UA.

Податку з переказів із картки на картку не існує (і навіть не планується)

В Україні немає жодних податків на перекази з картку на картку. Однак є податок на доходи. Якщо ви заробляєте кошти в тіні і для отримання цього заробітку використовуєте свою картку, рано чи пізно податківці про це дізнаються. Тоді вони можуть спитати, як ви отримали свій дохід, чи внесли його в податкову декларацію та чи сплатили податок. Щойно ви відкриваєте рахунок у будь-якому банку, повідомлення про це направляють у Податкову.

Крім того, ст. 62 Закону "Про банки та банківську діяльність" містить перелік випадків, коли банк зобов'язаний розкрити банківську таємницю. Серед цих випадків, наприклад, вимога "центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику", – це Державна податкова служба. Тобто, згідно із законом, для податківців банківської таємниці немає. Якщо вони вже запідозрили когось в ухиленні від сплати податків, вони легко можуть отримати дані про їхні рахунки.

Ще кілька місяців тому низка експертів помилково повідомляла про те, що в межах Національної стратегії доходів Мінфін планує ввести "податки на перекази". Однак у відомстві цю інформацію спростували.

"У тексті (Нацстратегії. – Ред.) відсутні слова про "будь-які надходження на картку фізособи". Фраза про вимоги щодо "оподаткування доходів, отриманих поза межами підприємницької діяльності", відображає загальні принципи оподаткування, які вже і так існують у чинному податковому законодавстві (в розділі IV редакції Податкового кодексу України)", – зазначили в Мінфіні.

В одному з українських банків OBOZ.UA пояснили: діяльність, яка має ознаки підприємницької, значно частіше помічає сам банк, а не податкова. Але на відміну від чиновників, банк зазвичай просить підтвердити джерело доходу, пояснити мету переказів або навіть відмовляється від співпраці з "проблемним" клієнтом.

Замість податків можуть ввести обмеження. Хоча правила і без них вибірково посилюють

Національний банк ще кілька місяців тому презентував введення обмежень на банківському ринку. В пропозиції йшлось про такі обмеження:
  • до 30 транзакцій на місяць в одному банку;
  • до 100 тис. грн місяць в одному банку.
Зараз тривають обговорення, кінцевий варіант лімітів може відрізнятись від того, який озвучено зараз. Обмеження в 30 операцій на місяць не відчують 98,44% клієнтів банків. Обмеження за сумою не вплине на 95% клієнтів. "Триває фаза обговорення цього питання з волонтерами. Команда зараз на другій ітерації обговорення з волонтерським середовищем, ми збираємо їхні позиції", – заявляв минулого місяця голова НБУ Андрій Пишний.

Зміни можуть ввести вже найближчим часом, розповів OBOZ.UA голова Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев. "Я всіляко підтримую дії НБУ, спрямовані на детінізацію розрахунків і унеможливлення здійснення платежів без ідентифікації клієнта з метою здійснення злочинної діяльності та ухилення від оподаткування. Зазначені зміни будуть введені найближчим часом", – пояснив він.

"При цьому на рахунок можуть надходити інші кошти (заробітна плата, пенсія, стипендія, допомога родичів тощо). Під такі обмеження не потрапляють розрахунки в торговельних мережах, придбання будь-яких товарів. Так, для пересічного власника картки, жодних змін по суті не станеться: понад 95% громадян не відчують нових лімітів", – пояснила Марина Павленко, провідна експертка із фінансового моніторингу одного з українських банків.

Однак обмеження вже поступово посилюють. Наприклад, вже минув рік, як банки почали відслідковувати всі операції на суму від 5 тис. грн. Тому в терміналах необхідно проходити верифікацію.

Крім того, як розповіла Павленко, банки обмежили проведення транзакцій із MMC-кодом (кодом категорії бізнесу) "Азартні ігри" за рахунок карткового "кредитного ліміту". Що, визнають у самому банківському секторі, можна вважати частиною глобальної стратегії боротьби з чорними переказами з картки на картку.

Ліміти вже ввели, але не всі банки

В Україні працюють понад 60 банків і тільки частина з них ввела ліміти на перекази з картку на картку. Наприклад, А-Банк та Райффайзен Банк, які входять у топ-5 фінустанов за кількістю виданих карток, взагалі не встановили обмеження щодо максимальної кількості переказів на місяць. Щоправда, є обмеження щодо сум.

Кожен клієнт, підписуючи договір з банком та оформлюючи банківський рахунок, вказує, як він планує використовувати послуги банку. Тобто українці самі погоджуються: картку для заробітку, прийняття платежів за товар чи послуги вони використовувати не будуть.

Ба більше, як роз'яснили OBOZ.UA на гарячій лінії Державної податкової служби, це також заборонено інструкцією Нацбанку. НБУ своєю постановою №492 описав порядок відкриття та закриття рахунків. У цій інструкції йдеться: "забороняється використовувати поточні рахунки фізичних осіб, що відкриваються для власних потреб, для проведення операцій, пов’язаних із здійсненням підприємницької та незалежної професійної діяльності".

Тобто якщо ви хочете щось продавати та отримувати оплату на картку (тільки якщо це не поодинока ситуація), якщо ви надаєте професійні послуги та хочете отримувати за це оплату на картку, необхідно відкривати спеціальний рахунок. Найімовірніше, йдеться про необхідність реєстрації ФОП та відкриття ФОП-рахунку.

Ліміти на картках, які не мають використовувати для підприємницької діяльності, незабаром можуть стати обов'язковими для всіх. А поки їх вже встановила частина банків. Наприклад, у службі підтримці ПриватБанку OBOZ.UA розповіли, що максимально за один переказ можна відправити 29 999 грн. При цьому за місяць можна переказати не більше 1 млн грн і зробити 200 транзакцій.

Цей ліміт важко назвати жорстким обмеженням. Monobank дозволяє за добу проводити до 50 транзакцій, а за місяць – до 150 транзакцій. Щодо сум у банку діють такі обмеження на місяць:
  • картка Mastercard –до 10 000 USD (по курсу НБУ)
  • Visa – до 25 000 USD (по курсу НБУ)
Дійсно відчутні обмеження ввели в Ощадбанку. Максимальна сума одного переказу становить 29 999,99 грн, однак за добу можна відправити до 65 тис. грн, а за місяць – 150 тис. грн. Максимальна кількість переказів за місяць – 50. Це обмеження наближено до того, що пропонував Нацбанк.

Райффайзен Банк, який також входить у п'ятірку банків з найбільшою кількістю виданих карток, ліміт на кількість переказів не встановив. При цьому за добу можна відправити до 270 тис. грн. А-Банк також немає ліміту переказів між картками. Відсутність лімітів дає змогу використовувати картки фізосіб для того, щоб відмивати мільйони гривень.

Українці (і, як показує дослідження Української міжбанківської асоціації ЄМА, найчастіше це чоловіки) продають свої банківські картки. ​Потім ці картки використовують, щоб відмивати величезні суми. До речі, раніше OBOZ.UA вже детально писав про те, як та хто купує рахунки українців.​

Поступово контроль над банківськими рахунками українців посилять. Проте боятися варто лише тим, хто заробляє в тіні, не сплачує податки або свідомо порушує закон.
0 комментариев
10 сентября 2024, 19:55
Ваш комментарий будет опубликован после модерации.
Читают / Обсуждают
В ТЦК сформували остаточний перелік обставин, які дають право на відстрочку від мобілізації
В ТЦК сформували остаточний перелік обставин, які дають право на відстрочку від мобілізації
Усі військовозобов'язані чоловіки віком від 18 до 60 років можуть бути мобілізовані до ЗСУ, оскільки в Україні зараз діє воєнний стан. Водночас немало військовозобов'язаних громадян, з тих чи інших пр...
19 августа 15:47
1246
Сонце вставатиме о третій ранку?: які сюрпризи принесе українцям “зимовий” час
Сонце вставатиме о третій ранку?: які сюрпризи принесе українцям “зимовий” час
В Україні скасували літній час. Верховна рада 16 липня проголосувала "ЗА" таке рішення. Утім є нюанс. У соціальних мережах через новацію спалахнув скандал!Тож за яким саме часом житиме Україна вже нас...
13 августа 02:00
1129
Нацбанк повідомив про виведення з обігу монет різного номіналу
Нацбанк повідомив про виведення з обігу монет різного номіналу
НБУ повідомив про виведення з обігу монет різного номіналу. Йдеться про грошові одиниці, випущені до 2003 року. Метою стала оптимізація номінального ряду.Нацбанк виводить з обігу кілька номіналів копі...
14 августа 12:04
875
Нацбанк вводить обмеження карткових переказів: наслідки накриють лавиною
Нацбанк вводить обмеження карткових переказів: наслідки накриють лавиною
Нацбанк найближчим часом фіналізує обмеження карткових переказів для фізичних осіб. Про наслідки такого кроку, розповів економіст, ексзаступник голови правління Нацбанку Олександр Савченко в ефірі "Гр...
18 августа 09:55
846
Українці незадоволені зарплатами: названо середній дохід, який вимагають працівники
Українці незадоволені зарплатами: названо середній дохід, який вимагають працівники
Українці незадоволені зарплатами: названо середній дохід, який вимагають працівникиУкраїнці очікують на зростання своїх заробітних плат. Працівники незадоволені рівнем свого доходу. Вони назвали серед...
04 сентября 01:47
314
2
Українці активно купують квартири за кордоном: названо країни з найнижчими цінами на житло
Українці активно купують квартири за кордоном: названо країни з найнижчими цінами на житло
Частка біженців, котрі планують залишитися на ПМП за кордоном, зростає. Українці активно стають власниками житла за кордоном. Стало відомо, в яких країнах наші співвітчизники купують квартири частіше...
15 августа 01:17
1243
2
В Україні змінилися терміни подання показань газових лічильників: названо нові дати
В Україні змінилися терміни подання показань газових лічильників: названо нові дати
Тепер показання газових лічильників у серпні потрібно подавати після 5 числа. Один із постачальників оголосив нові терміни. Про це повідомили у пресслужбі компанії "Нафтогаз".В Україні в серпні змінил...
09 сентября 01:03
234
1
Багатотарифні лічильники більше не діють: вартість популярної послуги рахуватимуть за єдиним тарифом
Багатотарифні лічильники більше не діють: вартість популярної послуги рахуватимуть за єдиним тарифом
Багатотарифні лічильники втратили свою функцію. З 1 серпня споживачам нараховуватимуть плату за комунальну послугу лише за загальним обсягом споживання. Йдеться про лічильники гарячої води, які встано...
20 августа 09:24
853
1