Все новости Херсона

Лента новостей
Происшествия
Як у Херсоні відновлюють житло після російських обстрілів
30 июня 11:00
69
Як у Херсоні відновлюють житло після російських обстрілів

Як у Херсоні відновлюють житло після російських обстрілів

У Херсонській територіальній громаді через обстріли російських військових пошкоджені та зруйновані 4400 об’єктів. Це будинки, об’єкти цивільної та критичної інфраструктури. Зробити поточний ремонт, забити вікна та перекрити дах людям допомагають волонтерські організації.

Рік діє державна програма відшкодування за пошкоджене майно. У Херсонській громаді зареєстрували 1397 заяв на відшкодування за пошкоджене майно, 94 – за знищене. Суспільне дізнавалось як відбудовують своє житло херсонці та чи отримують за нього компенсації.
Живуть у зруйнованому будинку

Херсонка Єлизавета Осьмухіна показує пошкоджене вікно і стіну, яка не тримається. Каже, це — наслідки російського обстрілу.

"Приліт коли був, то сусіди сказали, що свист чули, ми не чули. Вікна відкриті були, ми не чули. Один приліт був. Я навіть не зрозуміла, що щось прилетіло. Я взагалі ніяк не відреагувала. Поки чоловік не крикнув: "Ти жива?" Я кажу: "Та жива". Давай вже з дивана вставати. А там осколки", — згадує жінка.

Уламки перебили електропроводку та зруйнували систему опалення будинку. Вибух був такої сили, розказує жінка, що батареї знайшли у городі, їх засипало камінням.
"Викинути треба, все, що тут було. Шафу витягли — посічена, ліжко викинули з матрацом. Диван вилетів, комп'ютер, комп'ютерний стіл. Речі повиносила, треба хоч їх потрусити й десь їх скласти. Я розумію, що пилюки ще буде і буде тут. І скло щодня вигрібаємо, вигрібаємо", — говорить Єлизавета.

Російський снаряд, говорить чоловік Єлизавети Юрій, впав на город. Воронку від нього засипали волонтери.

"Тут у нас город був, ріс персик. Так персик наш, знаєте, на сусідньому даху був. Ріс він ось тут. А вранці як подивилися, що він аж там", — розповів Юрій.

Забити вікна, вивезти сміття та накрити шифером дах подружжю допомогли волонтери. Єлизавета каже, вони приїхали зі своїми матеріалами за кілька годин після обстрілу.

"Волонтери приїхали й два дні у нас тут просто викладалися. Треба було дах на літній кухні чинити, вікна вибити, двері чіпляли, горище там знімали, міняли, що змогли. Сміття ось тут прибрали, бо було багато. Міська влада зашила діру нам, щоб коти тут не лазили, і то вікно, і в ванної кімнаті, це вони зашили", — говорить Єлизавета.
Капітальний ремонт, каже жінка, поки робити не будуть – не мають грошей та й побоюються чергового обстрілу.

"А що ми можемо робить? Нічого не можемо робити, поки все не стане тихіше, бо волонтери приходять і кажуть, тільки зробили воно знову прилетіло", — пояснює вона.

На другий день після обстрілу Єлизавета сфотографувала пошкоджене майно та подала документи на відшкодування. Говорить, коли отримає компенсацію і якою вона буде, поки не відомо.

Власноруч відбудовує магазин

"Це те, що ми знайшли усередині після того, як прибирали в основному приміщенні знайшли усередині. Це, мабуть, "Град", який прилетів", — розказує власник зруйнованого російськими обстрілами магазину Андрій Лебідь.
Чоловік вирішив відбудовувати приміщення власними силами. Розказує, після влучання снаряда, від крамниці лишились тільки стіни. Знайомі допомогли розчистити її від уламків, волонтери привезли плівку, щоб забити дах і вікна. Зараз чоловік робить капітальний ремонт.

"Все роблю власними силами. Коли у друзів є вільний час, вони теж можуть приїхати допомогти фізичною силою — щось перенести, піднести, що зробити. Зробив стяжки, тинькування, стіни, перестінки, тому що нічого не було. Потроху електрику заводжу, що по можливості можу те і роблю", — розповів Андрій.

Магазин почав працювати за кілька місяців до повномасштабного вторгнення. Під час окупації був зачинений, роботу поновили після звільнення міста. 21 вересня 2023, розказує Андрій, прокинувся від вибухів, о четвертій ранку спрацювала сигналізація. Коли прибіг до магазину, то побачив, що він горить.
"Цієї ночі окупанти обстрілювали цей район з "Градів" і одна "градина" залетіла прямо у приміщення. І все згоріло. Були постійні обстріли, тож пожежники не могли приїхати дуже швидко. Вони приїхали десь через години три-чотири. Вже під ранок все загасили, залишилися тільки голі стіни, більше нічого. Ні обладнання, нічого не залишилося", — згадує Андрій.

Поки триває відбудова магазину, він відновив торгівлю у сусідньому приміщенні. Каже, цей район постійно під обстрілами, тому крамниць поруч, де місцеві жителі можуть придбати основні продукти, немає.

"Життя іде, тому вирішив відновлювати, зробити людям, якусь дати надію, що не все так погано, що треба щось робити, не сидіти вдома і думати, що життя закінчилось. Треба показувати людям, що можна все, якщо захотіти", — каже Андрій.

Це приміщення комерційне, розказує чоловік, тому на допомогу від держави не розраховує, але має надію, що згодом зможе отримати компенсацію.

Допомагають долати наслідки російських обстрілів
Долати наслідки російських обстрілів херсонцям допомагають волонтери благодійних організацій та комунальної аварійно-рятувальної служби.
"Ми працюємо, допомагаємо людям, а що нам робити ще. Волонтери займаються своєю справою. Ми виносимо сміття, зачищаємо хати після пожежі, а також накриваємо дахи, ремонтуємо вікна", — розповідає волонтер Андрій Маркелов.

На об’єкти, розказує начальник будівельного відділу обласної комунальної аварійно-рятувальної служби Ігор Ліба, приїжджають за кілька годин після обстрілу.
"Виїжджаємо на всі без виключення райони Херсона. В області теж працюємо. Допомагаємо і приватним домоволодінням, багатоповерховим будинкам, комунальної власності. І фактично, зараз ми працюємо в режимі "прилетіло" і відразу виконуємо свою роботу", — говорить Ігор.

Щодня працюють на кількох об’єктах, все залежить від кількості обстрілів. Не проводять роботи там, де немає власників будинків, говорить начальник служби Максим Курчик.

"Ми не робимо капітальний ремонт, тому що у нас немає такого дозволу, такої можливості. Тобто все, що можна сказати як поточний ремонт, усі ці види робот ми робимо", — каже Максим.
За інформацією міської військової адміністрації у Херсонській територіальній громаді пошкоджені й зруйновані обстрілами військових РФ 4400 об’єктів, з них — 3946 житлові будинки.

Процес відшкодування за майно розпочався у травні 2023 року. Станом на 24 червня 2024 року подали 1397 заяв за пошкоджене майно, 94 – за знищене.

За інформацією Херсонського управління капітального будівництва, Єдиний державний вебпортал електронних послуг "Дія" не приймає заяви про надання компенсації за пошкоджені або знищені об’єкти, у зв’язку із внесенням Херсонської міської територіальної громади до території активних бойових дій на яких функціонують державні електронні інформаційні ресурси.

Перелік таких територій затверджений наказом Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України № 309 від 2022 року. Подати заяву про пошкодження житла можна у ЦНАПі.

Компенсацію виплачують лише у населених пунктах, не визначених, як території, на яких ведуться бойові дії або тимчасово окуповані російською федерацією, пояснили в обласній військовій адміністрації.

suspilne.media
0 комментариев
02 июля 2024, 11:30
Ваш комментарий будет опубликован после модерации.
Читают / Обсуждают
Що вплине на курс долара у червні і яким він буде
Що вплине на курс долара у червні і яким він буде
Після значного підвищення на початку червня курс долара дещо знизився. Прогнозувати його подальші коливання досить складно, оскільки на курс американської валюти впливає безліч чинників.Проте експерти...
07 июня 13:01
1274
Окупанти поставили на потік вивіз зерна з ТОТ Херсонщини
Окупанти поставили на потік вивіз зерна з ТОТ Херсонщини
Компанії окупанта вивезли з тимчасово окупованих територій Херсонської області як мінімум 30 тисяч тонн аграрної продукції та заробили понад 6 млн. євро. Ворог створив цілу схему розкрадання українсь...
07 июня 13:13
1244
Окупаційна влада Херсонщини опублікувала список житлових приміщень, що мають ознаки “безхазяйного” майна
Окупаційна влада Херсонщини опублікувала список житлових приміщень, що мають ознаки “безхазяйного” майна
7 червня окупаційна влада Херсонщини повідомила, що нібито виявила на території окупованої Херсонської області житлові приміщення, що нібито мають ознаки “безхазяйного” майна.Про це повідомили на сайт...
09 июня 12:20
1191
Каховське водосховище знову з водою: що це означає?
Каховське водосховище знову з водою: що це означає?
Через рік після руйнування греблі Каховської ГЕС Каховське водосховище знову наповнене водою. Науковці розмірковують, як його можна використовувати надалі.Після руйнування греблі Каховської ГЕС Каховс...
13 июня 18:26
1006
18-річний одесит пішов на пограбування, щоби не воювати
18-річний одесит пішов на пограбування, щоби не воювати
У Приморському районі Одеси 18-річний містянин пограбував жінку, щоб у майбутньому уникнути мобілізації.Як повідомили у регіональному главку Національної поліції, пограбування сталося у середмісті – н...
18 июня 03:02
247
4
Фермери-колаборанти з лівобережжя Херсонщини масово скаржаться росіянам на відсутність води для поливу
Фермери-колаборанти з лівобережжя Херсонщини масово скаржаться росіянам на відсутність води для поливу
Аграрії, які погодились співпрацювати з росіянами на лівобережжі Херсонської області, розлючені тим, що їхні поля просто “горять”. За рік після підриву окупантами дамби Каховської ГЕС, вони так і не с...
22 июня 15:37
586
1
Окупанти намагаються спалити урожай на Херсонщині
Окупанти намагаються спалити урожай на Херсонщині
На Херсонщині окупанти продовжують нищити екосистеми регіону та спалювати цьогорічний урожай.Про це повідомили в пресслужбі ДСНС України в Херсонській області.У дописі йдеться про те, що протягом доби...
05 июня 20:49
732
1
Як українці тікають від мобілізації: розслідування The Times
Як українці тікають від мобілізації: розслідування The Times
Військовозобов'язані чоловіки тікають з України не лише долаючи річку Тиса, а й підкорюючи гори. В оповитих туманом Карпатах водяться ведмеді, рисі, вовки та дикі кабани. А вершини гір покриті снігом...
07 июня 02:01
834
1