Все новости Херсона

Лента новостей
Политика
Українець, який поставив крапку у Другій світовій війні
10 мая 10:07
127
Українець, який поставив крапку у Другій світовій війні

Українець, який поставив крапку у Другій світовій війні

Друга світова війна не закінчилася не 9 травня 1945 року. І воював світ не з однією нацистською Німеччиною, а з коаліцією фашистських країн. Тим цікавішим є маловідомий факт, що кінець цій війні поклав підпис українця. Про це та інші важливі історичні обставини читайте в авторському блозі нашого постійного автора Валерія Боянжу.

Коли закінчилася війна

Давайте, шановні читачі, зараз не зациклюватимемося ні з приводу дати тієї, 1945 року, перемоги (8 або 9 травня), ні з приводу того, чи можна називати ТУ перемогу над ТЕМІ нацистами перемогою.

Хоча тут все ж таки слід нагадати, що існує в планетарній історії термін «піррова перемога». У 279 році до н. армія царя Пірра вела наступ на римлян і зламала їх, але втрати переможців були настільки величезними, що, як писав Плутарх, Пірр вигукнув: «Ще одна така перемога, і я залишуся без армії».

Якими є людські втрати СРСР в Другій світовій війні? А бог знає: є багато думок, що різняться на багато мільйонів душ. Тому що працювали принципи «ми за ціною не постоїмо» і «баби ще народжують».

Тільки за визволення Києва «до дати» – 7 листопада 1943 року – з життям розлучилися 417 тисяч людей. Навіть Берлін у травні 1945-го дістався набагато «дешевше» – «всього» 78 тисяч загиблих. Було б набагато менше, та поспішали випередити американські війська, що підходили.

Сумарні людські втрати України у Другій світовій війні (1939-1945 рр.) оцінюються у 8-10 млн осіб. Із них до 4 млн осіб – це військові, а понад 5 млн – цивільні особи (1,5 млн – жертви Голокосту). Це за варіанті загальних за СРСР втрат 32 млн душ

Але ні 8-го, ні 9-го травня, хоч би як були гарячі дебати, та війна не закінчилася. Адже була ще війна із Японією. Її офіційна тимчасова «вилка» – з 9 серпня по 2 вересня 1945 року. Тут уже американців і не пробували «обійти на повороті»: вже 4 роки ті у найважчих боях на Тихоокеанському театрі бойових дій розраховувалися з японцями за підлість у Перл-Харборі. Дві точки над «Ї» у Хіросімі та Нагасакі 6 та 9 серпня поставили дві американські атомні бомби по 20 тисяч тонн у тротиловому еквіваленті.

Сотні тисяч радянських воїнів літерними потягами у вагонах-теплушках було перекинуто із заходу на Далекий Схід, де на території Монголії, Китаю та півночі Корейського півострова ціною ще 12 тисяч загиблих здолали японське військо. 2 вересня відбулося підписання Акту про капітуляцію Японії, яке формально ознаменувало також закінчення Другої світової війни. А тепер – факти, які далеко не всім відомі.

Прийнято вважати, що Акт про капітуляцію Третього рейху 8 травня 1945 підписав маршал Жуков у Берліні. Насправді документ був підписаний 7 травня в Реймсі, в штабі головнокомандувача силами союзників генерала Ейзенхауера. З боку СРСР його підписав начальник радянської військової місії у Франції генерал-майор Іван Суслопаров.

Таке рішення він ухвалив, не отримавши відповіді на запит із Москви. Не виключається версія, згідно з якою з його ініціативи до Акту було включено пункт, який допускав перепідписання документа. І на вимогу Сталіна 8 травня Акт був підписаний вже на найвищому рівні (від СРСР – маршал Георгій Жуков).

Точку у Другій світовій поставив українець Дерев’янко

Цікава історія та з підписанням Акту про капітуляцію Японії. Сталін не доручив підписати його ні маршалу Жукову, ні командувачу радянських військ на Далекому Сході маршалу Василевському – мабуть, щоб не давати їм привід зовсім проявити наполеонівські амбіції.

Для цієї історичної місії був обраний генерал-лейтенант Кузьма Дерев’янко. Він народився 1904 року в селі на Уманщині (Черкаська область). У Харківській школі військових старшин Дерев’янко зацікавився японською мовою і до випуску зі школи вже говорив і писав японською! На Східному факультеті військової академії удосконалив свою японську та досконально вивчив англійську мову.

Знання мов плюс величезний військовий досвід і спричинили вищеназване доручення Сталіна українцю Дерев’янку. 2 вересня на борту американського лінкора «Міссурі» він, від імені СРСР підписав історичний документ, і цим, у буквальному значенні слова, поставив крапку у Другій світовій.
Кузьма Дерев’янко на борту лінкору «Міссурі». На цьому кораблі він серед інших підписав акт про капітуляцію Японії, яким завершилася Друга світова війна

Згодом генерал Дерев’янко був фактично «впущений у витрату» Сталіним: кілька разів його відрядили в радіоактивні міста Хіросіма та Нагасакі. Склавши про побачене детальний звіт, він разом із альбомом фотографій представив його до Генштабу, а потім особисто Сталіна при доповіді 5 жовтня 1945 року. Його робота у Японії отримала високу оцінку. Дерев’янко продовжував служити на вищих постах в армії, доки у 50-річному віці не… помер. Від раку. Занадто багато він нахопився радіації у постапокаліптичних містах Японії.

Фантазії путлера та ціна війни для українців

А тепер, шановні читачі, вже вибачте великодушно, але, продовжуючи тему тієї перемоги, я процитую з однієї з прес-конференцій потік свідомості вам-Пірра, який нині панує в ерефії: «Та війна виграна, не хочу нікого ображати, за рахунок індустріальних ресурсів росії ».

Едрена воша, а хтось, схоже, геть-чисто призабув про 550 найбільших промислових підприємств, вивезених за Урал і в Середню Азію! І про 3,5 млн пар робочих рук, які залишили Україну. І серед них – 15-річна 1941 року моя мама, яка фрезерувала, стоячи на ящику, шатуни для літакових моторів. Тоді вона стала біженкою «завдяки» гітлеру, а зараз вона знову біженка – «завдяки» путлеру.

А ось ще одна відрижка останнього: «Щодо наших відносин з Україною… Я дозволю собі з вами не погодитися, коли ви сказали, що, якби ми були поділені, ми не перемогли б у війні. Ми все одно б перемогли, хоч і більше за інших постраждали. Тому що ми є країною переможців».

А в рот пароплав, як кажуть у народі! На кінець осені 1942-го нацисти окупували майже 2 мільйони квадратних кілометрів території СРСР, з яких лише 17% складали територію ерефії. І мешкали на тій території 27 мільйонів людей. А на окупованій території УРСР мешкало 41,7 мільйона громадян! Він рахувати розучився!? Тоді порадимо йому українською – «Під-ра-хуй!!!»

Валерій Боянжу, Одеське життя
Фото з відкритих джерел
0 комментариев
20 мая 2024, 21:35
Ваш комментарий будет опубликован после модерации.
Читают / Обсуждают
Крынки… Острова окрашиваются…
Крынки… Острова окрашиваются…
Крынки... Острова окрашиваются...У командования группы войск «Днепр», пока ещё генерала Теплинского, возникает дилемма на уровне суицидального пата, а именно, что делать в ситуации, когда «верховный»...
07 мая 22:42
4568
Портніков пояснив, чому Путіну важливо змусити українців переїхати до центральних та західних регіонів країни
Портніков пояснив, чому Путіну важливо змусити українців переїхати до центральних та західних регіонів країни
Віталій Портніков прокоментував візит Єна Столтенберга до України, назвавши його прощальним, оскільки незабаром з'явиться новий генсек НАТО. Політичний експерт зазначив, що зараз дуже важливо, щоб Укр...
30 апреля 03:45
1093
"Україна мене не ростила і не годувала", - одесит відмовився від мобілізації, чим справа закінчилася
"Україна мене не ростила і не годувала", - одесит відмовився від мобілізації, чим справа закінчилася
В Одесі до 3 років позбавлення волі засудили чоловіка, який двічі ухилився від мобілізації. На суді він заявив, що не хоче служити в армії, бо "Україна його не ростила і не годувала".Про це йдеться у...
11 мая 03:31
913
Україна заявила про тимчасовий відступ від конвенції з прав людини: в чому саме українці будуть обмежені
Україна заявила про тимчасовий відступ від конвенції з прав людини: в чому саме українці будуть обмежені
Міністерство юстиції України підготувало оновлену інформацію про тимчасовий відступ від зобов'язань за Конвенцією про захист прав людини і основоположних свобод. Генеральний секретаріат уже отримав по...
29 апреля 02:47
801
Британія порадила громадянам уникати областей України, які межують із Білоруссю
Британія порадила громадянам уникати областей України, які межують із Білоруссю
Великобританія радить громадянам утриматись від поїздок до України. Особливу увагу звернули на регіони, що межують з Білоруссю.Про це повідомляє  сайт  уряду Великої Британії."FCDO (Міністерство закор...
04 мая 03:03
566
2
Світова війна: в Україні зійшлися два величезні альянси, - Bloomberg
Світова війна: в Україні зійшлися два величезні альянси, - Bloomberg
Бойові дії в Україні стали першим глобальним конфліктом нової холодної війни. Два величезні альянси опосередковано, але зіткнулися на полі бою в Європі.Видання Bloomberg пише, що війна в Україні розді...
14 мая 03:17
508
1
Как правильно подобрать размер тактических кроссовок для ЗСУ: практическое руководство
Военная служба предъявляет особые требования к экипировке и, в частности, к обуви. Тактические кроссовки для военнослужащих Збройних Сил Украины (ЗСУ) должны сочетать в себе не только защитные функции...
22 апреля 17:56
1064
1
Чорнобаївська громада отримала понад 1200 книжок
Чорнобаївська громада отримала понад 1200 книжок
Чорнобаївська громада Херсонської області, у рамках всеукраїнського проєкту «Вільні читають українською!», отримала понад 1200 книжок.Їх для мешканців прифронтових та деокупованих регіонів зібрали зак...
02 мая 10:03
539
1