Все новости Херсона

Лента новостей
Криминал
У замаху на Шефіра підозрюють людину, яка організувала замах на херсонського фермера
07 февраля 15:35
439
У замаху на Шефіра підозрюють людину, яка організувала замах на херсонського фермера

У замаху на Шефіра підозрюють людину, яка організувала замах на херсонського фермера

Правоохоронні органи підозрюють киянина Вадима Тарана у замаху на вбивство першого помічника Президента України Сергія Шефіра.

Про це на пресконференції розповіла адвокатка Тарана Ганна Литвин.

За словами адвокатки Ганни Литвин, наприкінці листопада 2021 року співробітник департаменту карного розшуку направив листа до Головного слідчого управління Нацполіції про те, що в Херсоні 10 жовтня 2018 року відбулася перестрілка. Обвинуваченим у цій справі проходить Вадим Таран.

Чому саме його вирішили прив'язати до справи про замах на Шефіра, адвокат не розуміє, але вже у грудні, як зазначила вона, орган досудового розслідування отримав приблизно 80 постанов на обшуки у людей, з якими він був знайомий і з якими були знайомі ці люди. Їх провели одночасно по всій країні. Вона показала відео про те, як приїхали на обшук за однією з адрес.

«Приїхали на 13 автомобілях, зі спецназівцями, у будинку перебували діти, забігли з автоматами, як до злочинців, - прокоментувала Ганна Литвин. - З матеріалів, які нам відомі, які відкриті, і ми можемо вже їх використати, можемо сказати, що вже визначилися із винуватцем цього замаху».

Судячи з того, що озвучили адвокати на прес-конференції, слідчі, очевидно, вирішили розглядати Тарана як причетного до замаху на Шефіра. Але підозр йому поки не пред'являли. Тому незрозуміло, що змусило слідство відпрацьовувати саме таку версію та яка, на думку правоохоронців, його роль.
Таран у суді (2019 рік)
Ганна Литвин також зазначила, що масові обшуки проводились на підставі двох документів. Один із них - висновок експерта, який аналізував проби ґрунту. Але з документа, який процитувала адвокат, знову ж таки, не випливає, яким чином ця експертиза дає підстави для таких слідчих дій. Друга експертиза, за словами адвоката, говорить про те, що на доказах вилучено ДНК, що вказує на жіночий профіль.

Оскільки під час обшуків було вилучено автомобілі, логічно припустити, що шукати, зокрема, будуть сліди та збіги по тому самому ґрунту, зразки якого вилучили в Київській області, де і сталася подія.

«Вони сказали, що їм треба провести низку експертиз, - каже Ганна Литвин. - Ми їх попередили, що на автомобілях вже зимова гума, були хімчистки салонів. Що там можна шукати?»

Крім того, за її словами, всі вилучені автомобілі були з чіпами та GPS-навігаторами, тому встановити їхній маршрут пересування в день, коли стався замах на Шефіра, нескладно.

Щодо перестрілки в Херсоні, якою зацікавилося слідство, то вона була у жовтні 2018 року. І не у Херсоні.

МОСТ вже неодноразово повідомляв про справу про замах на фермера Федоренка.

10 жовтня 2018 року на трасі «Херсон-Феодосія-Керч» у Скадовському районі пізно увечері невідомі розстріляли авто Андрія Федоренка. Фермер та його водій отримали тяжкі поранення. Лише дивом Андрій Федоренко залишився живим. 23 листопада 2018 року організатор та виконавець були затримані та поміщені в СІЗО.

Потім одного з організаторів, Артема Мостового, випустили під заставу і він втік за кордон. Пізніше його затримали.

Таран проходить по цій справі у якості підозрюваного, і станом на серпень 2021 року був на волі. Кореспондент МОСТа зафіксував його у Голопристаському суді, куди той прибув з Києва на розгляд справи.

«Група слідчих, яка розслідувала по Херсону, тим самим складом розслідує за Шефіром, - розповіла Ганна Литвин, відповідаючи на запитання журналіста "Цензор.НЕТ" про те, що сталося в Херсоні і чому до її підзахисного правоохоронці прийшли цього разу. - Вони проаналізували злочини, пов'язані з замахами на вбивства та вже скоєні вбивства, але чомусь у інформації є лише цей Таран разом із Херсоном. І починають відпрацьовувати його».

За її словами, ще у 2019 році її підзахисний вийшов під заставу і до грудня минулого року був на волі. На початку грудня його раптом несподівано вирішили взяти під варту у тій самій справі про перестрілку.

«Без будь-яких обґрунтувань його забирають під варту, - зазначила адвокат. - Може, щоб він тут не заважав, коли йтиме слідство щодо Шефіра».

Аргументували тим, що нібито надходять погрози потерпілому у справі. Написали, що він загрожує з мобільних телефонів, та вказали їх. А ці мобільні телефони вилучені ще у 2018 році та перебувають у ДСУ.

«Тобто причина абсолютно надумана. Але мало того, що йому змінили запобіжний захід, ще й заставу в 21 тисячу доларів стягнули за рахунок держави. Він вийшов під цю заставу у 2019 році. Він нікуди весь цей час не влазив, то працював водієм, то виконував доручення по господарству, наприклад закупити продукти. Але оскільки в одній із сімей він працював з літа, вони зачепили їх. А потім знайомих та друзів цієї родини. В одній ухвалі на обшук вони взагалі написали, що дружина роботодавця Тарана нібито причетна до скоєння злочину. При цьому її жодного разу ніхто не допитував. Мати трьох дітей, домогосподарка», - розповіла адвокатка.

Щодо справи Федоренка, адвокатка розповіла свою версію.

«Між двома людьми була суперечка через бізнес, пов'язаний із землею, зерном. В охороні одного із співвласників працював Таран. Коли трапився інцидент, Вадим був у Херсоні, охороняв підопічного, але потерпілі вказали на нього як причетного. Хоча, за первинними показаннями, потерпілих не бачили. Ми перевірили точки мобільних телефонів і з'ясувалося, що він взагалі за кілька кілометрів знаходився від цього місця. Але в них "проліз" цей Херсон, тепер вони хочуть по Шефіру придумати те саме», - розповіла вона.

Дивно, що охороняючи якогось херсонського бізнесмена, Таран у час нападу був у полях Скадовського району, адже стріляли у фермера не у місті, а за 80 км від Херсона.

Як вже повідомляв МОСТ, по справі про замах на Федоренка проходять декілька відомих людей. Підозрюваними там проходять вже згаданий нами Артем Мостовий та Дмитро Корота.

Цікаво, що обидва пов'язані із ексголовою Херсонської облради Владиславом Мангером. Мостовий був пов'язаний із компаніями, які належать Мангеру, а другого джерела МОСТа, називають кумом Мангера та партнером по бізнесу. Скоріш за все, цей бізнес - база відпочинку Оазіс Біч, яку віджали у 2017 році рейдерським шляхом. Корота тоді навіть потрапив до СІЗО та вийшов під заставу.

Пізніше адвокати Мангера віддали цю базу відпочинку в оренду за 500 гривень Олексію Левіну, якого зараз, разом із Мангером, судять за організацію вбивства Каті Гандзюк.

Сам Мангер у справі про замах на Федоренка проходить свідком.

За даними адвокатів, які давали коментарі на прес-конференції, слідство очевидно визначило головною версією про причетність до замаху Тарана та людей, які з ним спілкувалися. У процесуальних документах їх розглядають як "причетних" та "обізнаних про обставини" замаху.
Адвокат Тетяна Кравченко розповіла, що клієнт, інтереси якого вона представляє, з липня до жовтня минулого року перебував за кордоном разом із автомобілем. Але і цей транспортний засіб вилучили після обшуку у її клієнта.

У свою чергу, адвокат Вадим Погорілий наголосив, що якщо люди значаться у процесуальних документах як причетні до злочину, було б логічним продовження процесуальних дій у вигляді оголошення підозри та обрання запобіжного заходу. Поки що нікому з тих, у кого пройшли обшуки, підозри не висунули.

Нагадаємо, що раніше голова Національної поліції Ігор Клименко заявляв, що правоохоронці розглядали три основні версії замаху: державну діяльність потерпілого, тиск на найвище керівництво країни, дестабілізацію політичної ситуації в нашій країні, зокрема версію про участь спецслужб іноземних держав.

Сам Шефір заявляв, що не пов'язує замах зі своєю роботою, оскільки активно не займався справами, а розглядає версію тиску на команду президента Зеленського.

До речі, масові обшуки у цій справі були й раніше. У листопаді в Офісі генпрокурора заявили про те, що в рамках розслідування цього кримінального провадження силовики обшукують тих, хто використав для стрілянини такі ж набої, як кілер. Також обшуки пройшли в магазинах з продажу зброї та боєприпасів та в осіб, які займаються їх збутом.

На момент виходу публікації не вдалося отримати коментар від Нацполіції.

Мост
0 комментариев
02 мая 2024, 22:27
Ваш комментарий будет опубликован после модерации.
Читают / Обсуждают
Декларации заместителей председателя Херсонской ОВА: что заработали чиновники во время полномасштабного вторжения
Декларации заместителей председателя Херсонской ОВА: что заработали чиновники во время полномасштабного вторжения
Заместители председателя Херсонской областной военной администрации Дмитрий Бутрий и Ольга Малярчук подали декларации о доходах, полученных с 2022 года. Однако декларации председателя и четырех замест...
03 апреля 15:05
1064
Херсонская городская больница заказала строительство операционного блока «под землей» свыше 27 миллионов гривен
Херсонская городская больница заказала строительство операционного блока «под землей» свыше 27 миллионов гривен
Коммунальное предприятие “Херсонская городская клиническая больница” провело тендер на реконструкцию хранилища с устройством в нем медицинско-операционного блока. Строительные работы обойдутся бюджету...
11 апреля 22:21
1018
З Генічеська можна виїхати у Крим, Донецьк, Москву і... на волю
З Генічеська можна виїхати у Крим, Донецьк, Москву і... на волю
З тимчасово окупованого Генічеська можна добратись хоч у столицю держави-агресора. Були б гроші! А з цим «гладко», на жаль, лише у колаборантів. «З Генічеська діють щоденні міжрегіональні маршрути до...
19 апреля 20:02
888
«Приїхали»: як каратимуть водіїв, які тікають від мобілізації
«Приїхали»: як каратимуть водіїв, які тікають від мобілізації
18 квітня набуде чинності ухвалений закон про мобілізацію. Разом з багатьма нормами почнуть діяти і заходи впливу щодо тих, хто ухиляється від виконання конституційного обов’язку.Порівняно із першим в...
20 апреля 07:29
887
ЗСУ стерли наміри окупантів повернутися на правий берег Херсонщини, — Гуменюк
ЗСУ стерли наміри окупантів повернутися на правий берег Херсонщини, — Гуменюк
На правому березі вже правильно облаштовані оборонні рубежі, через що контрбатарейна боротьба, навіть по воді, на підходах, призводить до того, що наміри окупантів провалюються, говорять в ОК "Південь...
08 апреля 19:26
911
2
Херсонская городская больница заказала строительство операционного блока «под землей» свыше 27 миллионов гривен
Херсонская городская больница заказала строительство операционного блока «под землей» свыше 27 миллионов гривен
Коммунальное предприятие “Херсонская городская клиническая больница” провело тендер на реконструкцию хранилища с устройством в нем медицинско-операционного блока. Строительные работы обойдутся бюджету...
11 апреля 22:21
1018
2
Чимало двохсотих: стало відомо про удар ЗСУ по скупченню окупантів у Скадовському районі
Чимало двохсотих: стало відомо про удар ЗСУ по скупченню окупантів у Скадовському районі
Українські Сили оборони завдали удару по скупченню російських окупантів, які перебували в селі Гладківка на лівобережжі Херсонщини. Є інформація про вбитих та поранених.Удар був 3 квітня приблизно о 1...
03 апреля 19:50
869
1
Бійці ЦСО «А» СБУ гарно працюють по ворожій логістиці на лівому березі Херсонщини
Бійці ЦСО «А» СБУ гарно працюють по ворожій логістиці на лівому березі Херсонщини
 Бійці ЦСО «А» СБУ гарно працюють по ворожій логістиці на лівому березі Херсонщини.Про це повідомляється у телеграм на каналі Сил оборони півдня України. 
21 апреля 22:29
363
1