Все новости Херсона

Лента новостей
Общество
Турне дяді Гриші, або Про волонтерство без вихідних
12 марта 15:52
453
Турне дяді Гриші, або Про волонтерство без вихідних

Турне дяді Гриші, або Про волонтерство без вихідних


Волонтер Григорій Янченко у свої 77 років зібрав для потреб ЗСУ майже 7 мільйонів гривень

Дядя Гриша родом із Чернігівщини. Після служби в радянській армії втратив обидві ноги і пальці на руках. Загалом, переніс 34 операції й опинився в інвалідному візку. Втім, це не заважає йому допомагати військовим з 2014 року. У ці дні він перебуває у західних містах України. Каже, в Україні – війна дронів, а їх виробництво ще не запустили на державному рівні. Тому кошти потрібні, аби купувати ці «пташки» нашим хлопцям.

Ми зустрічаємось з Григорієм Янченком в Івано-Франківську, куди він самотужки приїхав із Тернополя. До нього постійно підходять люди, дякують за «велику справу» і залишають кошти на допомогу ЗСУ. Часто до дяді Гриші підходять і переселенці з Херсона. Вони обіймають його, запитують про самопочуття, цікавляться про його переїзд та нинішнє життя. Кожна така зустріч завершується словами «Слава Україні й до зустрічі в Херсоні!»

То коли Григорій Янченко планує повернутись у рідне місто, хто допомагає візочнику збирати гроші для українських бійців і коли він востаннє був на передовій, читайте у репортажі Укрінформу.

ЗАПИТИ ВІЙСЬКОВИХ ЗАЛИШАЮТЬСЯ
- Коли я приїхав у Франківськ? Сьогодні о 4-й ранку з Тернополя. Наступна моя зупинка буде у Львові. Я помітив, що через те, що я стою на одному місці, тобто у Запоріжжі, то донати потихеньку падають, а запити військових залишаються і вони дороговартісні, й для того, щоб зібрати на те, що вони просять, я вирішив зробити таке турне – об’їздити бодай три міста, а потім знову на передову до бійців.

Так пояснює свій візит до Івано-Франківська відомий військовий волонтер, лицар ордену «Народний Герой України» дядя Гриша. Нині він зізнається, що трохи втомився від журналістів, хоча популярність йому таки подобається. Адже його пізнають, а тому довіряють і більше грошей залишають для армії. А ще, каже, його часто запитують, чому він займається волонтерством, на що дядя Гриша відповідає просто: «Бо ж я не можу взяти в руки зброю, а хочу допомагати українській армії».

- От один дрон коштує 18-19 тисяч гривень, а я їх везу на фронт 10, тобто це вже 190 тисяч. Відколи я живу в Запоріжжі, передав уже на фронт 16 Мавіків та 28 дронів, а їх потрібні тисячі… А окрім них ще потрібні старлінки, генератори, скоби, цвяхи, плівка, утеплювач для облаштування бліндажів – усе потрібне на фронті, – запевняє волонтер.

У свої 77 років дядя Гриша зібрав для ЗСУ майже 7 мільйонів гривень. Останнє його турне було у міста Кременчук–Полтава–Черкаси. До цього збирав гроші для військових у Дніпрі. Тепер його запрошують на Закарпаття. Дядя Гриша наче не проти, але спершу, каже, має повернути на фронт.

- Франківськ для мене – четверта поїздка. Мені в такому стані складно, але я все переборюю, 
– посміхається волонтер.

Зізнається, переїжджати з міста до міста йому допомагають провідники, або працівники вокзалу. Бо пересувається він переважно потягами, автобусами і маршрутками. У кожному місті його супроводжують херсонські друзі – допомагають з проживанням та добратися до місця роботи. У Івано-Франківську це ТЦ «Велес». Харчування, запевняє дядя Гриша, його не цікавить.

- Така в мене робота – в кожному місті працюю тиждень, а четвертий тиждень я витрачаю, аби зібрати все і їхати на схід, 
– говорить волонтер.
ТЕ, ЩО МЕНЕ НАЗИВАЮТЬ ХОХОЛ І БАНДЕРІВЕЦЬ, ДОДАЄ ЩЕ БІЛЬШЕ СИЛ
Нині під опікою дяді Гриші перебувають 59-та окрема мотопіхотна бригада, Тероборона Херсонщини, 25-та повітрянодесантна Січеславська і 1-ий окремий мотопіхотний батальйон «Волинь». Їх шеврони дядя Гриша показує на рукавах куртки.

- Далеко мені лише до Херсонської бригади, тому я їм передаю допомогу через інших волонтерів. Розумієте, до повномасштабної війни в мене був свій бус. Мені його подарували. Але в окупованому Херсоні прийшли орки і забрали його. Тепер я залишився без транспорту. Але я знайшов вихід – збираю допомогу, дзвоню комбригу, або комбату, або командиру роти, він виділяє мені машину, вона приїжджає, я її вантажу і вона їде на передок, – розповідає дядя Гриша.

Для інших бойових бригад дядя Гриша возить допомогу самотужки.

- В мене немає ніяких груп типу «Притули», «Повернись живим». Так, я зібрав 7 мільйонів, а вони збирають значно більше, але й людей там більше. Мені закордонні волонтери пропонували підтримку. Казали, будуть пересилати на мене гуманітарку, щоб я її розподіляв. Але, щоб це робити, потрібно бодай п’ятеро людей у поміч. А я вже за 10 років волонтерства звик працювати один, – говорить дядя Гриша.

Окрім волонтерства, Григорій Янченко ще встигає підбадьорити військових, які перебувають на лікуванні.

- Я перший раз у клініку Мечникова привіз овочі, фрукти. А головний лікар мене питає: «Навіщо ти це привіз?» Каже, у них всього достатньо для військових, їм потрібна лише моральна підтримка… Просить мене: «Походи по палатах, підтримай бійців, які втратили руку, ногу, аби вони не втрачали надію на життя, не впадали в алкоголь, наркоманію. Щоб вони продовжували жити». Складно все це, – констатує волонтер.

Запитую його, чи не втомився він за ці роки.

- Ні. Втомлюється той, хто нічого не робить. Так, є моменти, що приходить апатія, нічого не хочеться. От приїду з роботи додому, підрахував баланс. Думаю собі: «Ні. Завтра вже не піду на роботу, втомився. А ще завтра понеділок, наче день не дуже вдалий. Не піду». А потім вранці просинаюсь і думаю: а як же ті хлопці, що на фронті? Сніг, дощ, болото, спека – а вони стоять і все переносять під обстрілами. Встаю та йду на роботу, – зізнається волонтер.

Він шуткує, що таку вдачу має через те, що у ньому тече кілька груп крові – українська, бандерівська і хохляцька.

- Коли мені в Херсоні колаборанти, а їх там чимало, казали: «О, бандерівець поїхав!», то я був такий щасливий… Бо «хохол» – це людина від Бога, і те, що мене називають хохол, бандерівець і українець, додає мені ще більше сил… Так, я родом не з Західної України, живу на її Півдні, але коли мені кажуть, що я бандерівець, то я гордий з того, бо так само вважаю, що Україна повинна бути вільна, щаслива і незалежна.
ХЕРСОН – ЦЕ СВЯТО ДУШІ
Насправді дядя Гриша вважає своїм рідним містом Херсон, в якому прожив більше 50 років, але з початком повномасштабної війни, будучи почесним громадянином міста, змушений був його залишити.

- Це було 16 вересня 2022 року. До мене підійшов співробітник російського ФСБ і сказав: «Дєда, ти катаєшся последние дни». Я тоді не надав цьому значення, але товариш, який ішов поряд, порадив зібрати речі вдома і готуватися до виїзду. Сказав, поки буде домовлятись, щоб мене перевезли через Дніпро, я маю пожити в його квартирі. В нього була вільною однокімнатна. Там мене й поселили, коли було темно. В таку ж пору, вранці, виїжджали. Але хтось про це дізнався і в тій квартирі орки зламали двері. Не знаю, чи вони мене шукали, чи щось інше. Але в квартирі все перевернули і, як зазвичай, на килимі нагадили. В моїй квартирі теж перевернули все, – так пригадує дядя Гриша про виїзд зі свого рідного Херсона.

Вже 19 вересня, каже, в темну пору його привезли в річпорт, а звідти на баркасі – в Олешки.

- Там авто під’їхало під самий пірс і мене в нього перекинули. Через 14 блокпостів ми приїхали у Запоріжжя. Із тих 14 постів 4 були дуже суворі. На них з автобусів та авто виганяли всіх людей, перевіряли речі, документи. Але що в мене було? Лише колонка, бо флешку з музикою та українськими піснями я заховав. Матроски теж не було, то й доїхав, – розповідає дядя Гриша.

Відтоді він живе у Запоріжжі. Каже, у рідний Херсон поки не повертається не через щоденні обстріли й бомбардування. А через те, що там з 350 тисяч мешканців залишились менше 50 тисяч, а тому він не зможе збирати великі суми грошей для військових.

- Я вже п’ять разів був у Херсоні за час його звільнення. Коли я туди приїжджаю, це для мене свято душі. Знаєте, під час окупації я підтримував херсонців своїми піснями, настроєм, а коли місто звільнили і я туди повертаюсь, то херсонці мене обіймають, цілують, звучить та ж музика, ті ж пісні. І мене це надихає, переконує, що я на вірному шляху, роблю все правильно, – додає дядя Гриша.

Він запевняє, як тільки окупантів українські військові відгонять на відстань бодай 50-60 км до Криму, люди почнуть повертатись, то й він разом з ними це зробить із задоволенням. Бо ж у Херсоні залишились не лише рідні стіни.

- Мене туди тягне ще й тому, що там похована дружина Тамара, яку я втратив три з половиною роки тому. І це моя головна причина, через яку тягне у Херсон. У мене ж нікого більше не залишилось поряд. У Гостомелі живе рідна сестра, в Одесі – двоюрідна. Діти за кордоном, бо в них багатодітні сім’ї. Коли бомбардували Бучу, Київ, Гостомель, то їх вивезли в Румунію, а потім у Німеччину. Сини там живуть і допомагають збирати кошти серед української діаспори. Я до тої суми додаю те, що сам збираю, і так купуємо автомобілі для військових. До речі, останній був пікап Опель. Його перегнав старший син. Я довантажив ще свою допомогу і так віддали військовим на їхні потреби.
ВІДПОЧИВАЮ, КОЛИ ЇДУ З МІСТА ДО МІСТА І НА СХІД ДО БІЙЦІВ
- А у вас не було думки переїхати за кордон до дітей?
- Ой, це болюча тема. Онуки вже просять, аби хоч на кілька днів побачити дідуся.
- А скільки їх у вас?
- Сім – шість онуків і одна онучка (показує фото у телефоні, – авт.). Діти вже мені оформили паспорт закордонний. Просять, аби хоча б на кілька днів приїхав відпочити. Але, розумієте, я можу відпочити фізично, а розумово це зробити мені важко. Думка про те, що я відпочиваю, а хлопці на передку, не залишає мене. Діти дорікають, що я вже 10 років працюю без вихідних і прохідних, а я ставлю їм у приклад військових, які вже по року-два без ротації і теж без вихідних.
- А як же ви відновлюєте сили?
- Я відпочиваю, коли переїжджаю з міста до міста. І ще коли їду на схід до бійців. Так, деякі мріють про відпочинок у Туреччині, Єгипті, а я хочу побачити Прикарпаття, Закарпаття… У мене ніколи не було такої можливості – відвідати українські міста. А от за останні три місяці я стільки дізнався, що за все життя стільки не знав. Моринці, Канів, Полтава, Дніпропетровськ, Черкаси, Холодний Яр, Дике поле – усе це цікаво, бо ж Україна – туристична мекка. Але тепер найбільше я мрію про перемогу.
- І як гадаєте, коли закінчиться ця клята війна?
- Я вже побував у багатьох містах і бачив наших військових ще у 2014-15 роках. Пам’ятаю ще черги у військкомати, коли люди йшли на війну не за гроші, а щоб звільнити Україну. Тепер дивлюсь – той має бронь, той – довідку, той – болячку, чи ще щось. Я інколи їм кажу: от уявіть, що ви сидите з дружиною на кухні – і заходить окупант. На ваших очах він ґвалтує дружину, вбиває дітей. Що ви будете робити? Скажете йому продовжувати? Ні. Але він буде далі це робити, аж поки його не знищити. В окупованих районах вони (російські військові, – авт.) заб
рали наших дітей, роздали їх у російські сім’ї. Як там дітей будуть виховувати?... Розумієте, поки окупантів не знищимо, то нічого не буде.

Ірина Дружук, Укрінформ
Фото автора
0 комментариев
27 апреля 2024, 11:08
Ваш комментарий будет опубликован после модерации.
Читают / Обсуждают
"Україна готова": Зеленський прокоментував імовірність переговорів із Путіним
"Україна готова": Зеленський прокоментував імовірність переговорів із Путіним
Президент Володимир Зеленський прокоментував імовірність переговорів із диктатором Володимиром Путіним щодо врегулювання агресії РФ.Як підкреслив він в інтерв'ю PBS, Україна готова до переговорів, але...
17 апреля 03:32
2478
Українські чоловіки тисячами переходять кордон, щоб залишити країну, - NYT
Українські чоловіки тисячами переходять кордон, щоб залишити країну, - NYT
Українські чоловіки ризикують життям, перепливаючи річку Тису, щоб не ризикувати життям на сході у війні проти Росії. Про це пише американське видання New York Times.Як пише газета, влада Румунії проі...
16 апреля 02:48
1595
Росіяни планують удар ракетами “Циркон“ по Київській ГЕС, щоб затопити українську столицю
Росіяни планують удар ракетами “Циркон“ по Київській ГЕС, щоб затопити українську столицю
Після ударів росіян по дніпровських електростанціях кияни побоюються, що наступна атака може бути на Київську ГЕС. У Мережі з'явилася інформація, що у разі руйнування греблі у Вишгороді, потік води мо...
30 марта 13:45
984
На Херсонщині втричі збільшилися посівні площі
На Херсонщині втричі збільшилися посівні площі
Триває активне розмінування територій на Херсонщині, як наслідок, посівні площі в регіоні збільшилися втричі у порівнянні з минулорічними показниками.Про це повідомив заступник голови Всеукраїнської а...
01 апреля 18:18
949
Наслідки обстрілу росіянами Херсонського державного університету (Фоторепортаж)
Наслідки обстрілу росіянами Херсонського державного університету (Фоторепортаж)
Сьогодні росіяни сплутали головний корпус Херсонського державного університету з базою НАТО і вдарили по ньому з лівого берега Дніпра. Пошкоджено три поверхи навчального закладу. Зруйновано кілька учб...
28 марта 17:01
860
5
Херсонская городская больница заказала строительство операционного блока «под землей» свыше 27 миллионов гривен
Херсонская городская больница заказала строительство операционного блока «под землей» свыше 27 миллионов гривен
Коммунальное предприятие “Херсонская городская клиническая больница” провело тендер на реконструкцию хранилища с устройством в нем медицинско-операционного блока. Строительные работы обойдутся бюджету...
11 апреля 22:21
795
1
Бійці ЦСО «А» СБУ гарно працюють по ворожій логістиці на лівому березі Херсонщини
Бійці ЦСО «А» СБУ гарно працюють по ворожій логістиці на лівому березі Херсонщини
 Бійці ЦСО «А» СБУ гарно працюють по ворожій логістиці на лівому березі Херсонщини.Про це повідомляється у телеграм на каналі Сил оборони півдня України. 
21 апреля 22:29
202
1
Как правильно подобрать размер тактических кроссовок для ЗСУ: практическое руководство
Военная служба предъявляет особые требования к экипировке и, в частности, к обуви. Тактические кроссовки для военнослужащих Збройних Сил Украины (ЗСУ) должны сочетать в себе не только защитные функции...
22 апреля 17:56
284
1