Все новости Херсона

Лента новостей
Политика
Сухопутний коридор Росії 2 в 1: на півдні України буде автобан і залізниця на 70 км в об’їзд Маріуполя?
26 апреля 15:24
113
Сухопутний коридор Росії 2 в 1: на півдні України буде автобан і залізниця на 70 км в об’їзд Маріуполя?

Сухопутний коридор Росії 2 в 1: на півдні України буде автобан і залізниця на 70 км в об’їзд Маріуполя?


Центр журналістських розслідувань зафіксував старт нового логістичного проєкту Росії на окупованому Приазов’ї – розширення сухопутного коридору з Ростова в Крим через Донецьку і Запорізьку області. У квітні окупанти почали прокладати об’їзну на північ від Маріуполя – близько 70 кілометрів дороги, що передбачає зведення нових мостів, один з яких буде довжиною не менше 500 метрів. 

Новий відрізок сухопутного коридору може складатися з паралельних автомобільного і залізничного шляхів – такої гіпотези Центр журналістських розслідувань дійшов на разом із Петром Андрющенком, радником мера Маріуполя, на основі супутникових даних за 22.04.2024 р., інформації з відкритих джерел та архівів. 
Сухопутний коридор Росії  2 в 1: на півдні України буде автобан і залізниця на 70 км в об'їзд МаріуполяКолаж: investigator.org.ua
За даними знімків супутника Sentinel-2, станом на 25 квітня 2024 року активна робота проводиться на ділянці ~70 кілометрів від Маріуполя до адмінкордону Донецької і Запорізької областей. 
Джерело фото: apps.sentinel-hub.com Колаж: investigator.org.ua Джерело фото: apps.sentinel-hub.com Колаж: investigator.org.ua
Цей відрізок бере початок від східного в’їзду у Маріуполь по трасі М14  і прямує на північ,  оперезуючи окуповане місто півколом, перетинає залізничну колію “Волноваха – Маріуполь” в с. Асланове і далі прямує на схід через р. Кальчик.

Досягнувши Нікольського, майбутня дорога повертає на південь  і знову перетинається із трасою М-14 в районі с. Комишувате. 

Вся ділянка майже одночасно з’явилася орієнтовно з 15 по 22 квітня, трохи більше ніж за тиждень. І це вказує на досить високі темпи просування. 

Майже ідентичний маршрут, але у зворотному напрямку, в жовтні 2023 року ЦЖР позначив на схемі нової залізниці, припустивши, що саме так колія з’єднає Маріуполь і Бердянськ. 

Про плани на об’їзну дорогу повз Маріуполь наприкінці березня 2024 року Путіну повідомив заступник голови уряду РФ і куратор окупованих територій

Марат Хуснуллін, а 17 квітня у міністерстві транспорту РФ розповіли, що будівництво обʼїзної завершиться у 2026 році – поки ж фахівці, мовляв, тільки розробляють проєктну документацію. 

Те саме окупанти говорили й про проєктування нової залізниці на ТОТ півдня України, а в той час будівництво вже набирало обертів. 

Автобан чи залізниця? 

Сервіс Google Maps оновив зображення деяких районів Донецької і Запорізької областей. На онлайн-мапу з фото від 22 квітня 2024 року потрапила і територія довкола Маріуполя  в радіусі ~35 кілометрів. 

Увагу привертають зафіксовані супутником роботи з електрифікації довкола селищ від Маріуполя у бік Бердянська, а також на північ, де й проходить гіпотетична об’їзна. Електрика в українських селах є вже давно, а прокладання не магістральних ліній електропередач, зазвичай, проводиться під майбутню залізницю.
Джерело фото: Google Earth Колаж: investigator.org.ua Джерело фото: Google Earth Колаж: investigator.org.ua
На інших фото із супутників можна роздивитися кілька місць, де роботи просунулись трохи далі за фазу підготовки. 

Зокрема, біля р. Кальчик  між селищами Ключове та Шевченко Нікольського району росіянам доведеться будувати міст через водосховище. 
Відстань від берега до берега – близько 350 метрів, а саме надбережжя високе й стрімке, місцями скелясте, тож міст має бути завдовжки не менше пів кілометра. 

Загалом, рівень складності об’єкта як для інженерів, так і для виконавців – не рядовий. 
Кальчикське водосховище на маршруті Маріупольської об'їзної  Джерело фото: Google Earth Колаж: investigator.org.ua Кальчицьке водосховище на маршруті Маріупольської об’їзне Джерело фото: Google Earth Колаж: investigator.org.ua
Якщо вже так “заморочуватися”,  що заважає зробити цей міст придатним як для автомобільного, і для залізничного транспорту?

“Думаю цілком можливо. Більш того, з огляду на те, що розширюючи дорогу Новоазовськ – Маріуполь, росіяни пішли саме таким «спареним» шляхом – це виглядає цілком можливим та логічним. Особливо, якщо розуміти не надто велику логічність побудови обʼїзної дороги за таким планом. Від Нікольського вже існує дорога на Мангуш і далі в Крим. Такий кут без залізниці немає реального сенсу. Спірна економія на складному рельєфі Нікольського району”, – погодився Петро Андрющенко з гіпотезою, що  окупанти тягнуть довкола Маріуполя і нову колію, і нову автостраду. 
Дорога Новоазовськ - Маріуполь у квітні 2024 р. Дорога Новоазовськ – Маріуполь у квітні 2024 р.
Масштаби вказують на очевидну необхідність чималих трудових ресурсів. І армія мігрантів почала висаджуватися на Азовському узбережжі наприкінці березня – зокрема, ЦЖР фіксував масове розселення гастарбайтерів у Бердянську.

Об’їзна Маріуполя – не єдина ділянка, на якій зафіксовано будівництво чи інші роботи. 

Скупчення людей і техніки, відрізки, на яких ведеться щось схоже на підготовчі роботи, ЦЖР фіксує в різних частинах півдня Донеччини і Запоріжжя, на західних околицях Маріуполя і далі узбережжям в напрямку Бердянська. 

“Був колись саме такий радянський проект, аби прибрати в Маріуплолі залізницю від моря. З іншого боку, по документах, що вони погоджували з областю – скоріш від тієї об’їзної й логічно тягнути залізницю”, – зазначає Петро Андрющенко. 

Все, що будує Росія на окупованих територіях, потрібно для посилення окупаційної армії. Центр журналістських розслідувань і “Маріуполь.Спротив” і далі стежитимуть за діями ворога у північному Приазов’ї, збираючи пазл окупаціійних військово-інфраструктурних проєктів.  

0 комментариев
07 мая 2024, 01:53
Ваш комментарий будет опубликован после модерации.
Читают / Обсуждают
Розстріл поліції: підозрювані, які хотіли втекти з України, назвали причину нападу
Розстріл поліції: підозрювані, які хотіли втекти з України, назвали причину нападу
Підозрювані у нападі на поліцейських на Вінниччині планували втекти з України і після затримання назвали правоохоронцям причину скоєного.Про це розповіла представник Нацполіції Олена Бережна, повідомл...
22 апреля 04:02
2162
Українські чоловіки тисячами переходять кордон, щоб залишити країну, - NYT
Українські чоловіки тисячами переходять кордон, щоб залишити країну, - NYT
Українські чоловіки ризикують життям, перепливаючи річку Тису, щоб не ризикувати життям на сході у війні проти Росії. Про це пише американське видання New York Times.Як пише газета, влада Румунії проі...
16 апреля 02:48
1759
Справжньої війни ще не бачили: мольфар дав шокуючий прогноз на літо
Справжньої війни ще не бачили: мольфар дав шокуючий прогноз на літо
Відомий мольфар Макс Гордєєв поділився двома прогнозами на літо. За його словами лише до кінця осені Україна отримає ще одну систему ППО Patriot, а наприкінці літа західні партнери нам передадуть якус...
19 апреля 14:32
1365
Мольфар поділився одкровенням про закінчення війни в Україні: коли настане мир
Мольфар поділився одкровенням про закінчення війни в Україні: коли настане мир
Мольфар Захар, відлюдник у Карпатах, поділився одкровенням про завершення війни в України. Стверджує, що мир настане вже зовсім скоро.Про це йдеться на каналі Український Молитовник.Мольфар отримав ві...
10 апреля 12:46
1015
В Україні виник гострий дефіцит молодих чоловіків: “Наслідки будуть критичними“
В Україні виник гострий дефіцит молодих чоловіків: “Наслідки будуть критичними“
В Україні виник гострий дефіцит молодих чоловіків. Йдеться про громадян 18-30 років. Демографічна криза пов'язана з різними причинами. З'явився несприятливий прогноз щодо ситуації, що склалася у нашій...
18 апреля 04:16
762
1
Бійці ЦСО «А» СБУ гарно працюють по ворожій логістиці на лівому березі Херсонщини
Бійці ЦСО «А» СБУ гарно працюють по ворожій логістиці на лівому березі Херсонщини
 Бійці ЦСО «А» СБУ гарно працюють по ворожій логістиці на лівому березі Херсонщини.Про це повідомляється у телеграм на каналі Сил оборони півдня України. 
21 апреля 22:29
412
1
Как правильно подобрать размер тактических кроссовок для ЗСУ: практическое руководство
Военная служба предъявляет особые требования к экипировке и, в частности, к обуви. Тактические кроссовки для военнослужащих Збройних Сил Украины (ЗСУ) должны сочетать в себе не только защитные функции...
22 апреля 17:56
644
1
Чорнобаївська громада отримала понад 1200 книжок
Чорнобаївська громада отримала понад 1200 книжок
Чорнобаївська громада Херсонської області, у рамках всеукраїнського проєкту «Вільні читають українською!», отримала понад 1200 книжок.Їх для мешканців прифронтових та деокупованих регіонів зібрали зак...
02 мая 10:03
136
1