Все новости Херсона

Лента новостей
Экология
Шилодзьобка, кулик-довгоног, мартин середземноморський: туристів на Херсонщині чекає пташиний рай
25 июня 12:51
528
Шилодзьобка, кулик-довгоног, мартин середземноморський: туристів на Херсонщині чекає пташиний рай

Шилодзьобка, кулик-довгоног, мартин середземноморський: туристів на Херсонщині чекає пташиний рай

Джарилгач, Бірючий, Кінбурнська коса… Херсонщина завжди вражала туристів своєю дикою природою. І навіть якщо у всіх цих унікальних місцинах гості вже побували, ми все ще знаємо, як і що показати, щоб люди їхали і дивувалися. Так з’явилися «гори» на Херсонщині. Ну які там гори, скажете ви, отам, у степу? А звичайні — станіславські. Їх народила креативна подача туристичного маршруту на цікавий ландшафт. Але, погодьтеся, все ж  глиняні кручі на Дніпровсько-Бузькому лимані — далеко не гори…

А от є на Херсонщині дивовижні місця, куди, як то кажуть, ще й нога журналіста не ступала. Недавно, під час традиційного фестивалю туристичної журналістики, його учасникам презентували Сиваський під. Територія, що утворює так зване блюдце, розташована у Новотроїцькому районі. Якщо їхати із біосферного заповідника «Асканія-Нова», це не менше 60 км, з Херсона ж — чи не 200 км.

І якщо вам захочеться сказати «яка ж тмутаракань», радила б не поспішати з висновками. Не тмутаракань, а рай — пташиний! Екскурсію для журналістів проводить особисто директор заповідника «Асканія-Нова», заслужений природоохоронець України Віктор Гавриленко. Так, до сьомого дива України, як називають «Асканію-Нову», Сиваський під немає жодного відношення. Просто очільник заповідника постійно розширює горизонти наукової діяльності, своєї і колег, вивчаючи природу всієї Херсонщини і не тільки. Розповідає, раніше, приміром, наукові співробітники їздили на експедиції до Криму.

Зараз же, на жаль, такої можливості немає, але й у нашій, Таврійській стороні, досі залишається багато чого непізнаного — непочатий край роботи для науковців. Так Віктор Гавриленко з колегами став виїжджати на орнітологічні експедиції до Сиваського поду. Дивно, але те, що за кермом автівки — залюблена в природу людина, птахи тут, як і звірі в біосферному заповіднику, наче відчувають. Поки слідуємо подом, нас постійно супроводжують якісь пернаті.

— Оце мала чапля, біла чи бура, а буває ще й руда, бачите, он полетіла? Їх були вже винищили. Річ у тім, що свого часу пір’ячко саме цих птахів використовували для дамських шляпок, тому чапель вибили неймовірну кількість. А сьогодні пір’я не потрібне, і чапля вже не цікава, — розповідає Віктор Гавриленко.

Так мінливість у модних тенденціях врятувала цілий пташиний вид. Зараз чапля навіть не в Червоній книзі, з охоронного списку птаха виключили, бо загрози його зникненню немає.

Загалом Сиваський під став домівкою для 20 рідкісних видів птахів — шилодзьобки, кулика-довгонога, крячка каспійського, мартина середземноморського…. А рожеві пелікани!

Пощастило, зустріли цілу колонію цих дивовижних птахів, які всілися  по той бік болота, десь зо дві-три сотні метрів від нас. Тут рожевий пелікан ніколи не гніздиться, на Сиваський під прилітає харчуватися. І, треба сказати, червонокнижний красень ще той ненажера — за одну трапезу з’їдає не менше двох кілограмів риби.

— Ці птахи поки що не розмножуються. Ім ще немає по три роки, такі собі парубки й дівчата, які тільки формують пари, — додає Віктор Гавриленко.

Дивовижна у цій місцині не лише фауна, а й флора. Зізнаюся, вирісши у селі, ніколи в  житті раніше не бачила такого крупного будяка (всім нам відома розторопша, така корисна для здоров’я). А на ньому — як ви думаєте, хто? А сонцевик  реп’яшковий. Метеликів цьогоріч, якщо ви помітили, надзвичайно багато. Ну а тут для них взагалі розгуляй.

Землі Сиваського поду розташовані в межах Сиваської селищної ради. У сезон полювань ними абсолютно безкоштовно користуються мисливські господарства.. У самому Сиваському понад 4 тисячі населення, і бюджету на 9 мільйонів такому великому селищу, зрозуміло, не вистачає. Заїжджі журналісти та представники всеукраїнської туристичної асоціації дивуються: як, на такому мальовничому куточку громада нічого не заробляє? Місцева влада не збагне — а на чому ж тут заробляти?

-Ми тут з дитинства все це бачимо, і нам здається, що це звичні речі. Під розділяє Сиваське на дві частини, тому птахи у нас, прямо в селищі, постійно літають. Та й, розумієте, щоб показувати щось людям, потрібна туристична інфраструктура, а в нас нічого такого немає, — говорить сиваський селищний голова Віктор Батрановський.

Утім, особлива інфраструктура тут і не потрібна, говорять фахівці. Туристів, особливо тих, які приїхали здалеку, зараз приваблює дика, первозданна природа. Поставити максимум пару біо-туалетів і якийсь намет — цього вистачить для прийому автобусних груп. Звісно, що без екскурсовода не обійтися, але це все. І навіть за такий формат вже можна брати гроші.

— Зараз ми запускаємо, обкатуємо проект «Херсонтур». Запрошуватимемо відпочивальників пансіонатів на Арабатській Стрілці і відправлятимемо їх на екскурсію сюди. Тому що люди мешкають у містах і не бачать дикої природи. Алгоритм заробітку для громади, звісно, треба продумати.

Це може бути і сувенірна продукція, — розповіла в.о. начальника відділу промоції та маркетингу департаменту туризму і курортів Херсонської ОДА Катерина Дерев’янко.
Тож перші відвідувачі на Сиваському поді можуть з’явитися вже цього року. Головне — не боятися пропагувати свій рідний край, який ми часом так недооцінюємо. Херсонщина — шлях до вражень!

Джерело: «Новий день», Марина Савченко.

Фото автора та Олександра Харчикова.

Шилодзьобка, кулик-довгоног, мартин середземноморський: туристів на Херсонщині чекає пташиний рай Шилодзьобка, кулик-довгоног, мартин середземноморський: туристів на Херсонщині чекає пташиний рай Шилодзьобка, кулик-довгоног, мартин середземноморський: туристів на Херсонщині чекає пташиний рай Шилодзьобка, кулик-довгоног, мартин середземноморський: туристів на Херсонщині чекає пташиний рай Шилодзьобка, кулик-довгоног, мартин середземноморський: туристів на Херсонщині чекає пташиний рай Шилодзьобка, кулик-довгоног, мартин середземноморський: туристів на Херсонщині чекає пташиний рай

0 комментариев
20 апреля 2024, 00:52
Ваш комментарий будет опубликован после модерации.
Читают / Обсуждают
"Макрон щось знає", - названо місто, яке РФ може атакувати ядеркою
"Макрон щось знає", - названо місто, яке РФ може атакувати ядеркою
Російський диктатор Володимир Путін може вдатись до застосування ядерної зброї. В даному випадку, ситуація розвиватиметься дуже непередбачувано і стрибкоподібно. Про це під час чату на Главреді заявив...
21 марта 04:16
1729
Путін може завершити війну після того, як захопить найважливіший обласний центр України, - ЗМІ
Путін може завершити війну після того, як захопить найважливіший обласний центр України, - ЗМІ
Російські "політичні еліти" не чекають на "непередбачувані, глобальні та кардинальні" зміни в країні під час нового президентського терміну Володимира Путіна.Як пише незалежне російське видання "Медуз...
27 марта 04:15
1631
Яким буде літо 2024 року: синоптики склали прогноз
Яким буде літо 2024 року: синоптики склали прогноз
Погода влітку в Європі буде неоднорідною. На півночі очікується холодніша і мокра погода, ніж зазвичай, а на півдні та сході - спека і посуха. Про це повідомляє severe-weather.Перші прогнози показують...
22 марта 03:00
1504
РФ планує перехід через Дніпро на правий берег Херсонщини: в ISW розкрили деталі
РФ планує перехід через Дніпро на правий берег Херсонщини: в ISW розкрили деталі
Присутність Дніпровської річкової флотилії може змусити Україну направити додаткові сили в цей район, щоб стримувати угруповання ЗС РФ на Херсонщині.Міністр оборони країни-агресора Росії Сергій Шойгу...
21 марта 20:46
985
Іванка Хильченко: маленька дівчинка з великими планами на відновлення Олександрівки
Іванка Хильченко: маленька дівчинка з великими планами на відновлення Олександрівки
Наприкінці минулого року дванадцятирічна Іванка Хильченко з Олександрівки отримала грамоту від Головнокомандувача Збройних Сил України. Генерал Валерій Залужний відзначив школярку «За активну громадсь...
24 марта 14:34
1023
2
В Україні виник гострий дефіцит молодих чоловіків: “Наслідки будуть критичними“
В Україні виник гострий дефіцит молодих чоловіків: “Наслідки будуть критичними“
В Україні виник гострий дефіцит молодих чоловіків. Йдеться про громадян 18-30 років. Демографічна криза пов'язана з різними причинами. З'явився несприятливий прогноз щодо ситуації, що склалася у нашій...
18 апреля 04:16
256
1
У селі Одрадокам'янка росіяни вдарили двома FPV-дронами по автобусу, який віз гуманітарну допомогу
У селі Одрадокам'янка росіяни вдарили двома FPV-дронами по автобусу, який віз гуманітарну допомогу
Транспортний засіб і вантаж – знищені. Лише дивом водій і пасажири не постраждали.Про це повідомив Олександр Прокудін у Facebook.
26 марта 14:20
700
1
Херсонская городская больница заказала строительство операционного блока «под землей» свыше 27 миллионов гривен
Херсонская городская больница заказала строительство операционного блока «под землей» свыше 27 миллионов гривен
Коммунальное предприятие “Херсонская городская клиническая больница” провело тендер на реконструкцию хранилища с устройством в нем медицинско-операционного блока. Строительные работы обойдутся бюджету...
11 апреля 22:21
543
1