Все новости Херсона

Лента новостей
Экология
Рівень солі в Азовському морі виріс в 1,5 рази: запаси піленгаса і камбали ростуть
27 мая 10:53
1290
Рівень солі в Азовському морі виріс в 1,5 рази: запаси піленгаса і камбали ростуть

Рівень солі в Азовському морі виріс в 1,5 рази: запаси піленгаса і камбали ростуть

В останні роки Азовське море істотно змінилося.  Хімсклад води, іхтіофауна, безхребетні…

Ці зміни в цифрах виданню “Бердянськ 24” надав заступник директора з наукової роботи Інституту рибного господарства та екології моря (Ірем), кандидат біологічних наук Костянтин Дем'яненко.

Солоність Азова зросла в півтора рази

З 2006-го по 2019-ий рік показник середньої солоності Азовського моря змінився з 9.4 до 14 проміле, що позначилося сприятливо на ефективності нересту морських риб. Але, разом з тим, стало причиною істотного обмеження ареалу поширення видів, що тяжіють до прісної води. Серед основних причин осолоніння моря вчені називають зменшення надходження прісної води з Дону і Кубані – основних прісноводних артерій Азовського басейну, а також більш глобальні причини (такі, як глобальне потепління).

Улови бичків линуть вниз

Ще в 2017-му році загальний вилов бичків в Азовському морі (Україна і Росія) становив понад 30 тис.тонн, з яких українські рибалки видобули 23,7 тис. тонн цих видів риб.    

На жаль, зміна екологічних умов в морі (включаючи зростання чисельності Азовського калкана, бички для якого є улюбленим кормовим об'єктом) на тлі зберігається високої інтенсивності промислу призвели до значного падіння запасу бичків, і на поточний рік для України є доступним лише близько 1/3 (менше 8 тис тонн) зазначеного в 2017 році високого вилову бичків.

Азовської камбали (Азовського калкана) стає більше

Після того, як солоність води перевищила позначку в 12 проміле, умови для нересту знову стали сприятливі. Природних ворогів у Азовського калкана практично немає, а кормової бази (у вигляді дрібних бичків) поки досить.

Незважаючи на те, що в поточному році все ще зберігається заборона як в Україні, так і в Росії на ведення цільового (сетного) промислу Азовського калкана, фахівці вважають ймовірним відновлення такого промислу з 2021 року.

Основними критеріями для цього будуть результати обліку риб в Азовському морі і динаміка приловів калкана в знаряддя лову при промислі інших видів риб.

Наші припущення, що ціна на ринку на цей вид впаде ще нижче.

Піленгас — та ж історія, що і з камбалою

Піленгаса стає більше. Цього року Україна і РФ можуть виловити понад 1000 тонн цього виду, що передбачено басейновим лімітом вилучення.

В кінці 2020 року буде обговорюватися питання про відновлення спеціалізованого промислового лову цього виду.

Судаку і тарані складно, вилов заборонений

Зайві проміле солі у воді Азовського моря на запасах і поширенні цих видів риб відбиваються негативно.

Тарань нині ловлять, головним чином, біля східних берегів Азовського моря, а промисловий лов судака заборонений.

Лише до 5 тонн цього виду може бути вилучено (Україною і Росією в сукупності) для штучного відтворення.

Беручи до уваги вищесказане, прогнози по судаку і тарані на найближчий час не особливо оптимістичні.

Тюльки повно, доступний ліміт вилову вже багато років не доспользуется

У рік можна ловити до 60 тис. тонн цього виду, але ефективний промисел тюльки можливий лише сезонно (в період нерестового ходу і в період зимівлі).

Через ускладнення політичної ситуації в регіоні і зберігається військового конфлікту прибережний промисел тюльки ставними неводами в північно-східній частині Азовського моря в останні рік ведеться слабо, а промисел тюльки кошельковыми неводами на її зимувальних скупченнях технічно складний і щодо доріг, що в умовах помірного попиту на цей об'єкт на ринку не сприяє інвестиціям в цей сектор рибальства.

Азовська хамса. Квоти великі, але є нюанси

Азовська хамса — мігруючий вид. І тут географія грає проти України. Цей вид в останні десятиліття ефективно видобувається, головним чином, на шляхах зимувальних міграцій і зимувальних скупченнях в північно-східній частині Чорного моря, куди Україні немає доступу.

Таким чином, Україна може вести ефективний спеціалізований промисел хамси лише протягом короткого періоду часу восени в південній частині Азовського моря в районі Керченської протоки. Доступний для рибальства в 2020 році ресурс Азовської хамси – до 30 тис.тонн.

Дельфіни

Підвищення солоності також зробило Азовський басейн більш сприятливим місцем проживання для деяких морських ссавців. Візуально це помічають і наукові співробітники, і просто відпочиваючі на пляжах. Але як зміна популяції дельфінів виражається в точних цифрах важко сказати.

 

экология
природа
54 комментария
27 апреля 2024, 02:09
Ваш комментарий будет опубликован после модерации.
Читают / Обсуждают
Українські чоловіки тисячами переходять кордон, щоб залишити країну, - NYT
Українські чоловіки тисячами переходять кордон, щоб залишити країну, - NYT
Українські чоловіки ризикують життям, перепливаючи річку Тису, щоб не ризикувати життям на сході у війні проти Росії. Про це пише американське видання New York Times.Як пише газета, влада Румунії проі...
16 апреля 02:48
1584
Українцям, які володіють квартирами понад 20 років, доведеться заново пройти реєстрацію житла
Українцям, які володіють квартирами понад 20 років, доведеться заново пройти реєстрацію житла
Українцям, які набули право власності на свої квартири ще в минулому столітті, доведеться заново пройти процедуру реєстрації житла. Якщо вони цього не зроблять, то можуть втратити свою нерухомість.Чом...
30 марта 10:10
1552
Нардеп Гончаренко жахнувся від ситуації на армійському навчальному полігоні
Нардеп Гончаренко жахнувся від ситуації на армійському навчальному полігоні
Народний депутат Олексій Гончаренко оприлюднив скриншот свого листування із військовим, який проходить базову загальновійськову підготовку на одному з навчальних полігонів у зоні відповідальності ОК «...
02 апреля 08:02
1134
Монах з гори Афон побачив дату закінчення війни: коли настане перемога
Монах з гори Афон побачив дату закінчення війни: коли настане перемога
Перемога України настане вже цього року, в найближчі місяці. Агресор буде змушений сісти за стіл переговорів.Таке пророцтво зробив монах з гори Афон, який попросив залишити його ім’я невідомим для люд...
16 апреля 02:46
1057
Наслідки обстрілу росіянами Херсонського державного університету (Фоторепортаж)
Наслідки обстрілу росіянами Херсонського державного університету (Фоторепортаж)
Сьогодні росіяни сплутали головний корпус Херсонського державного університету з базою НАТО і вдарили по ньому з лівого берега Дніпра. Пошкоджено три поверхи навчального закладу. Зруйновано кілька учб...
28 марта 17:01
849
4
ЗСУ стерли наміри окупантів повернутися на правий берег Херсонщини, — Гуменюк
ЗСУ стерли наміри окупантів повернутися на правий берег Херсонщини, — Гуменюк
На правому березі вже правильно облаштовані оборонні рубежі, через що контрбатарейна боротьба, навіть по воді, на підходах, призводить до того, що наміри окупантів провалюються, говорять в ОК "Південь...
08 апреля 19:26
755
2
Херсонская городская больница заказала строительство операционного блока «под землей» свыше 27 миллионов гривен
Херсонская городская больница заказала строительство операционного блока «под землей» свыше 27 миллионов гривен
Коммунальное предприятие “Херсонская городская клиническая больница” провело тендер на реконструкцию хранилища с устройством в нем медицинско-операционного блока. Строительные работы обойдутся бюджету...
11 апреля 22:21
777
1
Как правильно подобрать размер тактических кроссовок для ЗСУ: практическое руководство
Военная служба предъявляет особые требования к экипировке и, в частности, к обуви. Тактические кроссовки для военнослужащих Збройних Сил Украины (ЗСУ) должны сочетать в себе не только защитные функции...
22 апреля 17:56
256
1