Все новости Херсона

Лента новостей
Политика
Окупація мізків. Сергій Мовчан про медіа загарбників та «журналістів»-зрадників
19 августа 09:38
214
Окупація мізків. Сергій Мовчан про медіа загарбників та «журналістів»-зрадників

Окупація мізків. Сергій Мовчан про медіа загарбників та «журналістів»-зрадників

Не лише українськими територіями прагнуть заволодіти росіяни, а й мізками людей. І роблять це через телевізор, радіо, газети, соцмережі, насичуючи інфопростір фейками та своєю пропагандою. Зараз ця боротьба найяскравіше представлена на Херсонщині, яка розділена Дніпром на захоплену та вільну території, на яких панують різні ЗМІ – відповідно, окупантські й українські.
Про те, які медіа працюють на окупованій території та хто там працює, Медіаплатформі «Вгору» розповів представник Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення в Херсонській області Сергій Мовчан. До речі, пан Сергій пережив окупацію в Херсоні й мав можливість спостерігати за діями загарбників у намаганні налагодити свою систему «промивання мізків».

Медійник розповідає, як російська пропагандистська машина набирала обертів після окупації Херсона та захоплення місцевої філії Концерну радіомовлення, радіозв'язку та телебачення: спочатку вони робили різні вкиди, підключали програми луганського телебачення, донецького, кримського. Потім, захопивши філію «Суспільного», намагалися запустити на її базі окупантську телерадіокомпанію «Таврія», яка навіть почала працювати. Робили фейкові сюжети, використовували фейкові матеріали.

«Але це дуже недолуга робота була, – констатує Сергій Мовчан. – Хочу чітко сказати, що від журналістики там взагалі нічого нема. Як, власне, у переважній більшості, а можливо, і всіх програмах, які росіяни транслюють на нашу територію. Це пропаганда, це не журналістика. Там усе має на меті перекрутити факти, видати фейки за правду, вони видають таке, що взагалі купи не тримається. Усе, що вони роблять, має спрямування обдурити глядача і слухача. Але це вони називають журналістикою».

Кадровий голод окупантів у всіх сферах діяльності не був для херсонців секретом, нестачу спеціалістів у медіацарині підтверджує і Сергій Мовчан. І це стосується не тільки журналістів, а й технічного персоналу:

«У них була проблема навіть із підключенням програм, бо постійно в них були збої. Наші хакери їх ламали повсякчас».

Із шести херсонських телеканалів на бік ворога перейшов лише один – «ВТВ+». Спочатку на ефіри запрошували «славнозвісного» Сальда, а потім долучились так звані «воєнкори» зі своїми сюжетами. Але ці «воєнкори» намагалися не демонструвати в ефірі свої обличчя, якщо і потрапляли в кадр – то з «обрізаними головами». Представник Нацради впевнений, що вони просто боялися за своє життя.

Брала участь у цій російській медіавакханалії й певна кількість людей із херсонського медійного поля. Сергій Мовчан одразу згадує Ганну Коробову, колишню журналістку «Суспільного» та ведучу «ВТВ плюс». Вона ще до війни стала героїнею низки викривальних матеріалів, де було чітко прослідковано її співпрацю з росіянами, з російськими фондами. З філії НСТУ її звільнили з гучним галасом, а співпраця з окупантами лише підтвердила її реноме. За даними представника Нацради, зараз вона займає високу посаду в окупантській ТРК «Таврія» – щось на кшталт головного редактора. Точніше, за даними Бази зрадників Херсона, на папері вона справді головний редактор, а фактично заправляє всім як директор телерадіокомпанії і є правою рукою російського пропагандиста Малькевича.
Фестиваль «Бархатный сезон» в окупованому Криму, Саки, 2019. Анна Коробова (справа) фільмує, як її мати Наталія Лелеко (зліва) вручає нагороду. Кадр із відео телеканалу «Слово города». Джерело – Центр журналістських розслідувань.
Перед втечею з міста російські окупанти вимкнули в Херсоні своє телебачення, а все обладнання «евакуювали» на лівий берег Дніпра.

Говорити про те, що відбувається на окупованому лівобережжі, дуже складно, тож Сергій Мовчан може робити висновки тільки з якихось сюжетів, які розповсюджують пропагандистські медіа. До речі, пан Сергій в одному такому сюжеті побачив за камерою і чоловіка цієї Коробової.

Також в окупантських сюжетах «засвітився» Євген Бриков, який працював у Херсоні, адміністрував сайт «Любимый Херсон», запрошував туди гостей.
Євген Бриков на передньому плані справа. Кадр із відеосюжету окупантського телеканалу «Таврія» про «поповнення рядів» так званого «Херсонського відділення Спілки журналістів Росії».

З газет, за даними Сергія Мовчана, на лівобережжі точно видається «Наддніпрянська правда», яку окупанти почали друкувати ще в Херсоні. Вона абсолютно трансформована в «бойовий листок», її роздавали безплатно, бо нормальній, адекватній людині читати таке неможливо. У медійника навіть язик не повертається назвати цей непотріб газетою.
Окупантська «Надднепрянская правда» херсонського періоду. Фото: Фейсбук Романа Кабачія.
Заправляє там Олег Грушко – також сумнівна «особистість» у довоєнному журналістському середовищі Херсонщини.
Олег Грушко. Кадр із відеосюжету окупантського телеканалу «Таврія» про «поповнення рядів» так званого «Херсонського відділення Спілки журналістів Росії».
Ще один газетяр відверто переметнувся до ворогів – Євген Білий, який колись був заступником головного редактора комунальної газети «Херсонський вісник». Зараз він у Генічеську начебто очолює окупантську «Наддніпрянську правду». Сергій Мовчан відмічає, що Білий певний період часу працював у газеті в іншому регіоні України, а повернувся в Херсон уже під час війни, бо побачив для себе «нове вікно можливостей».
Євген Білий. Фото: Телеграм-канал База зрадників Херсона.

«Негідники, запроданці, – підсумовує пан Сергій. – Ці всі прізвища знайомі, вони на слуху, не таке велике було херсонське журналістське середовище, щоб ми про них не знали. І нема що сказати про них, тому що насправді це люди пусті й нікчемні».

Нагадуємо, що за зрадниками, у тому числі й від журналістики, пильно слідкують українські правоохоронні органи. Підозри від СБУ отримали пропагандисти окупаційного телеканалу «Таврія». Власниці херсонської телерадіокомпанії «ВТВ плюс» Тетяні Каменській офіційно оголошено підозру, а суд ухвалив їй запобіжний захід у вигляді тримання під вартою без права застави.

Вгору
0 комментариев
08 сентября 2024, 04:00
Ваш комментарий будет опубликован после модерации.
Читают / Обсуждают
Українці активно купують квартири за кордоном: названо країни з найнижчими цінами на житло
Українці активно купують квартири за кордоном: названо країни з найнижчими цінами на житло
Частка біженців, котрі планують залишитися на ПМП за кордоном, зростає. Українці активно стають власниками житла за кордоном. Стало відомо, в яких країнах наші співвітчизники купують квартири частіше...
15 августа 01:17
1153
Названо зарплату, з якою українці отримуватимуть пенсію у 23 тис. грн
Названо зарплату, з якою українці отримуватимуть пенсію у 23 тис. грн
Максимальна пенсія для українців становить 23 тис. грн. Названо заробітну плату, яку слід отримувати, щоб у майбутньому розраховувати на таку виплату від держави.Пенсії більшості українців є низькими...
16 августа 09:20
937
В Україні обмежують грошові перекази з картки на картку: кого торкнеться рішення НБУ
В Україні обмежують грошові перекази з картки на картку: кого торкнеться рішення НБУ
В Україні наступного місяця буде запроваджено обмеження на грошові перекази з картки на картку. Стало відомо, кого торкнеться рішення НБУ – роз'яснення щодо змін надали експерти в економічній галузі.Ч...
15 августа 10:30
924
ПриватБанк терміново звернувся до власників карток: біжіть і перевіряйте вже
ПриватБанк терміново звернувся до власників карток: біжіть і перевіряйте вже
Українськи банки часто роблять якісь новвведення, щоб полегшити життя своїх клєнтів. Зараз робити щось нове взявся ПриватБанк.В фінустанові попередили українців про зміни і особливу увагу на них мають...
13 августа 15:32
895
Що відбувається з цінами на хліб в Україні
Що відбувається з цінами на хліб в Україні
Українські пекарі попереджають, що їм доведеться підвищувати ціни на продукцію або згортати виробництво. А це, мовляв, означатиме перебої з хлібом. Серед причин називають подорожчання сировини, електр...
22 августа 13:03
566
2
Мольфар озвучив прогноз, скільки часу триватиме війна в Україні
Мольфар озвучив прогноз, скільки часу триватиме війна в Україні
Мольфар Макс Гордєєв ексклюзивно для УНІАН розповів, що війна в Україні буде тривати ще певний час, незважаючи на всі зусилля щодо досягнення миру."Мої бачення та розклад карт Таро вказують на кілька...
21 августа 01:18
1011
1
Ворог атакував дронами Широку Балку на Херсонщині, є поранені
Ворог атакував дронами Широку Балку на Херсонщині, є поранені
Російські війська атакували село Широка Балка Станіславської громади на Херсонщині, внаслідок ударів ворожих дронів поранені двоє людей.Як передає Укрінформ, про це повідомляє Херсонська ОВА у Телегра...
04 сентября 16:09
163
1
Багатотарифні лічильники більше не діють: вартість популярної послуги рахуватимуть за єдиним тарифом
Багатотарифні лічильники більше не діють: вартість популярної послуги рахуватимуть за єдиним тарифом
Багатотарифні лічильники втратили свою функцію. З 1 серпня споживачам нараховуватимуть плату за комунальну послугу лише за загальним обсягом споживання. Йдеться про лічильники гарячої води, які встано...
20 августа 09:24
730
1