Все новости Херсона

Лента новостей
Здоровье
На дитячу стоматологію — 9 гривень: що потрібно знати про другий етап медреформи
06 мая 15:01
532
На дитячу стоматологію — 9 гривень: що потрібно знати про другий етап медреформи

На дитячу стоматологію — 9 гривень: що потрібно знати про другий етап медреформи

Всього місяць пройшов зі старту другого етапу медичної реформи, а президент Володимир Зеленський вже заявив про те, що її потрібно або призупинити, або "виправити помилки". Інакше — це не медреформа, а якась диверсія.

В унісон президенту вторить і голова МОЗ Максим Степанов. Він заявив, що медреформа в нинішньому вигляді передбачає звільнення близько 50 тисяч медиків і закриття 332 лікарень через дефіцит фінансування. Чиновник пообіцяв, що МОЗ до 1 червня підготує своє бачення змін до медреформи. Однак пацієнтів справжніх і майбутніх хвилює головне - як їх збираються лікувати?

Як потрапити до вузькопрофільного лікаря або в стаціонар?

Потрібно звернутися до сімейного лікаря, з яким підписана Декларація. "Сімейник" виписує електронний напрямок — гарантію, що держава оплатить консультацію вузькопрофільного фахівця і (або) госпіталізацію. Без направлення пацієнт все буде оплачувати з власної кишені, причому прайс за надані послуги виставляється індивідуально.

Без направлення можна потрапити безкоштовно на прийом до акушера-гінеколога, стоматолога, педіатра, психолога, нарколога.

Звичайно, якщо людина опиниться в невідкладному стані, то його відразу госпіталізують, до сімейного лікаря за електронним напрямком заїжджати не потрібно. Також безпосередньо зможуть отримати профільну консультацію вузьких фахівців люди, які перебувають на диспансерному обліку в закладах охорони здоров'я.

Звертатися можна у будь-яку лікарню?

Так. Якщо у пацієнта є на руках електронний напрямок від сімейного лікаря, то він може звернутися за допомогою на другій ланці абсолютно до будь-якого лікаря в абсолютно будь-якій лікарні країни, аби медустанова підписала відповідний договір з Національною службою охорони здоров'я України.

Яка допомога буде безкоштовною?

Держава бере на себе покриття витрат за медпослуги, від яких залежить життя пацієнта. Йдеться про лікування гострого інфаркту міокарда, гострого мозкового інсульту, допомоги при пологах, Неонатальна допомога, а також ендоскопічні та скринінгові обстеження, спрямовані на ранню діагностику онкологічних захворювань.

У той же час лікарі негласно кажуть: пацієнтам все одно доведеться доплачувати за "безкоштовну" медицину. Нацслужба встановила надзвичайно низькі розцінки на надання багатьох медпослуг, які готова покривати держава. Наприклад, консультацію спеціалізованого лікаря Нацслужба оцінила в 49 гривень за пацієнта (у приватних клініках такі консультації - від 200-300 грн), екстрена допомога — 111 грн, екстрена операція, яка проводиться амбулаторно, — 480 грн, стоматологічна допомога пацієнту до 16 років - 9,19 грн.

За що і скільки держава готова платити? (розрахунок на 1 пацієнта на рік)

  • 30 327,75 грн — діагностика та радіологічне лікування онкохворих;
  • від 26 087,72 до 98 533,82 грн — медична допомога новонародженим при складних неонатальних випадках;
  • 20 663,68 грн — лікування туберкульозу;
  • 19 332,31 грн — надання медичної допомоги при гострому мозковому інсульті в стаціонарних умовах;
  • 17 843,96 грн — Діагностика та хіміотерапевтичне лікування онкохворих;
  • 16 001,43 грн — медична допомога при гострому інфаркті міокарда;
  • 8136,03 грн — пологи;
  • 7865,64 грн — паліативна медична допомога;
  • 7406,40 грн — психіатрична допомога;
  • 4942 грн — амбулаторне лікування у спеціалізованих та високоспеціалізованих лікарів;
  • 4563,64 грн — базова ставка за хірургічні операції в стаціонарних умовах та стаціонарне лікування без проведення операцій. До тарифу можуть застосовуватися коефіцієнти складності випадку та інтенсивність використання ресурсів;
  • 1500,05 грн — діагностика та лікування людей з ВІЛ;
  • 943,92 грн — колоноскопія;
  • 204,12 грн — мамографія.

Чи введуть електронні лікарняні?

Другий етап медреформи передбачає запуск електронних лікарняних. Для цього сформовано електронний реєстр листів тимчасової непрацездатності, вести який уповноважили Пенсійний фонд.

Що таке госпітальні округи?

Другий етап реформи вводить і таке поняття, як"госпітальні округи". Для чого вони? Для оптимізації. Якщо раніше в кожному районі була одна лікарня, то відтепер такий медзаклад буде в одному госпітальному окрузі, в який географічно увійдуть приблизно 3-5 районів області.

"Багатопрофільна лікарня інтенсивного лікування першого рівня повинна забезпечувати надання медичної допомоги не менш ніж 120 тис. людей, а другого рівня - не менш ніж 200 тис.людей.Багатопрофільні лікарні інтенсивного лікування першого і другого рівня визначаються таким чином, щоб жителі, які проживають в зоні їх обслуговування (у тому числі суміжних госпітальних округах) в межах не більше 60 хвилин проїзду автомобільним транспортом, мали доступ до вторинної (спеціалізованої) медичної допомоги" - сказано в урядовій постанові від 27 листопада 2019 року.

Тобто хочеш не хочеш, а ряд медустанов доведеться закрити. Хоча ... деякі лікарні можуть врятувати місцеву владу, якщо зможуть взяти їх на своє повне фінансування.

Медреформа передбачає також істотне скорочення тубдиспансерів і психіатричних лікарень.

Кому з медиків піднімуть зарплату?

Змінюється принцип і алгоритм фінансування медичних установ. Щоб лікарня могла претендувати на держфінансування, їй потрібно підписати відповідний договір з Національною службою здоров'я. А для підписання договору потрібно виконати низку вимог, зокрема: лікарні мають бути оснащені необхідним обладнанням, лікарськими засобами, мати лікарів відповідної кваліфікації та рівня практики та медперсонал у зазначеній кількості, мати комп'ютерну техніку та підключитися у загальній медичній базі.

Якщо раніше держава оплачувала трудодні і ліжко-місця, то відтепер тільки конкретні надані послуги і вилікуваних пацієнтів - все за принципом "гроші ходять за пацієнтом".

Передбачається, що другий етап медреформи сприятливо позначиться і на зарплатах лікарів, вони виростуть. Але на підвищення оплати праці зможуть розраховувати в основному лікарі у великих лікарнях, так як через них має пройти шанси великий потік пацієнтів. А ось сільським і районним фахівцям доведеться тугіше затягнути пояси.

КП в Украине

 

здоровье
общество
реформы
0 комментариев
26 апреля 2024, 14:18
Ваш комментарий будет опубликован после модерации.
Читают / Обсуждают
Скільки триватиме війна: Світовий банк озвучив прогноз
Скільки триватиме війна: Світовий банк озвучив прогноз
Економічні перспективи України залежать від термінів та кількості надходжень зовнішньої допомоги, а також від передбачуваної тривалості російського вторгнення.Про це повідомляє прогноз Світового банку...
14 апреля 04:32
1403
"Ті, що вижили, позаздрять мертвим": з'явився похвилинний опис подій при ядерному ударі
"Ті, що вижили, позаздрять мертвим": з'явився похвилинний опис подій при ядерному ударі
Ядерна війна починається з проблиску на екрані радара. На годиннику 4:03 ранку, і в полі за 20 миль від столиці Північної Кореї Пхеньяна величезна хмара вогню вибухає всього в декількох метрах від зем...
10 апреля 12:47
1303
Монах з гори Афон побачив дату закінчення війни: коли настане перемога
Монах з гори Афон побачив дату закінчення війни: коли настане перемога
Перемога України настане вже цього року, в найближчі місяці. Агресор буде змушений сісти за стіл переговорів.Таке пророцтво зробив монах з гори Афон, який попросив залишити його ім’я невідомим для люд...
16 апреля 02:46
1054
Росіяни планують удар ракетами “Циркон“ по Київській ГЕС, щоб затопити українську столицю
Росіяни планують удар ракетами “Циркон“ по Київській ГЕС, щоб затопити українську столицю
Після ударів росіян по дніпровських електростанціях кияни побоюються, що наступна атака може бути на Київську ГЕС. У Мережі з'явилася інформація, що у разі руйнування греблі у Вишгороді, потік води мо...
30 марта 13:45
966
Наслідки обстрілу росіянами Херсонського державного університету (Фоторепортаж)
Наслідки обстрілу росіянами Херсонського державного університету (Фоторепортаж)
Сьогодні росіяни сплутали головний корпус Херсонського державного університету з базою НАТО і вдарили по ньому з лівого берега Дніпра. Пошкоджено три поверхи навчального закладу. Зруйновано кілька учб...
28 марта 17:01
838
4
ЗСУ стерли наміри окупантів повернутися на правий берег Херсонщини, — Гуменюк
ЗСУ стерли наміри окупантів повернутися на правий берег Херсонщини, — Гуменюк
На правому березі вже правильно облаштовані оборонні рубежі, через що контрбатарейна боротьба, навіть по воді, на підходах, призводить до того, що наміри окупантів провалюються, говорять в ОК "Південь...
08 апреля 19:26
749
2
Херсонская городская больница заказала строительство операционного блока «под землей» свыше 27 миллионов гривен
Херсонская городская больница заказала строительство операционного блока «под землей» свыше 27 миллионов гривен
Коммунальное предприятие “Херсонская городская клиническая больница” провело тендер на реконструкцию хранилища с устройством в нем медицинско-операционного блока. Строительные работы обойдутся бюджету...
11 апреля 22:21
760
1
В Україні виник гострий дефіцит молодих чоловіків: “Наслідки будуть критичними“
В Україні виник гострий дефіцит молодих чоловіків: “Наслідки будуть критичними“
В Україні виник гострий дефіцит молодих чоловіків. Йдеться про громадян 18-30 років. Демографічна криза пов'язана з різними причинами. З'явився несприятливий прогноз щодо ситуації, що склалася у нашій...
18 апреля 04:16
552
1