Все новости Херсона

Лента новостей
Культура
"Майстер і Маргарита" — несподіване трактування роману на херсонській сцені
08 июля 17:51
709
"Майстер і Маргарита" — несподіване трактування роману на херсонській сцені

"Майстер і Маргарита" — несподіване трактування роману на херсонській сцені

Понад 80 років промайнуло з того часу, як Михайло Булгаков дописав свого "Майстра і Маргариту". Роман довго не друкували і світ він побачив лише через 26 років після смерті письменника. Із сьомої спроби опублікувати, в усіченій версії. Зате потім він став безсмертним. Твір перекладено багатьма мовами і ледь не кожен академічний театр у різних куточках світу вважає за потрібне поставити "Майстра і Маргариту". Наскільки вдало виходить – це вже інше питання. У Херсоні ж досі немає власної вистави за мотивами містичного роману Булгакова. На наших підмостках однойменні постановки не раз представляли інші театри, і не тільки українські. "Ніколи нічого не просіть. Особливо у тих, хто сильніший за вас…" — сакраментальне булгаковське звучало й днями у театрі ім. М. Куліша. У рамках фестивалю "Молоко" виставу "Майстер і Маргарита" показав Полтавський академічний обласний український музично-драматичний театр ім. Миколи Гоголя. 

Булгаков — українською мовою. Вистава зібрала аншлаг. Певно, ще й через те, що йшли подивитися на роботу улюбленого для багатьох режисера Сергія Павлюка, який створює постановки в різних регіонах. Його спектакль "Майстер і Маргарита" вийшов ще у 2017 році. На сцені задіяно близько 100(!) акторів.

…Перше, що врізається в очі глядача, — скульптура Леніна. 

Ідол пролетаріату сидітиме на сцені чи не всю виставу, а якусь її частину – вже без голови. У дірку замість неї вставлять квіти. Такий от режисерський хід. Голова, відокремлена від тіла, — одна з головних алегорій у виставі. Голови глядач впізнає у трилітрових банках, звісно, не справжні, а роздруківки зображень. У бутилі Павлюк закатав голови відомих диктаторів і… свою.

Протягом всієї вистави на сцену дружно вибігає масовка з представників радянського робочого класу з червоними транспарантами. "Утро красит нежным светом стены древнего кремля…" — чуємо вже вкільканадцяте. Із завзятими "товаришами" ніби змагається ще одна масовка – персоналу місця для душевнохворих. Гамівні сорочки, панцерне ліжко – треба розуміти, режисер натякає за загальну божевільню. Що ж, місцями у романі Булгакова вона дійсно присутня, але ж це головна лінія. 

Сцена розстрілів телефонними слухавками… Таке не може залишити байдужим. Зіграно непогано. Посил зрозумілий – епоха тоталітаризму, репресії й доноси на кожному кроці. От тільки де Булгаков? Де про кохання, про філософію буття, про містику, врешті-решт? Власне, цього чекають від "Майстра і Маргарити". Чи не всю першу дію на своїх плечах намагається витягнути Воланд. Уособлення найбільшого у світі зла (принаймні, у романі так) покликаний втілити заслужений артист України Олександр Любченко. Херсонська публіка вже пам’ятає цього полтавського актора. Він виконав роль "бацьки" у виставі "Ображені. Білорусь", і, треба сказати, блискуче. Воланда ж він грає кардинально по-іншому, що, безперечно, свідчить про майстерність.

Далеко не всім акторам вдається відшукати інші інтонації, щоб у кожній ролі бути іншим. Такого потрапляння в яблучко очікувалося від Маргарити і Майстра. Та не сталося. Актори відверто не витягували.  На відміну від булгаковської, ця королева-відьма-спокусниця вийшла напівсонною. Майстер і взагалі не вкарбувався у пам’яті, просто був. На тлі аморфної парочки дійсно харизматичним виглядав Іван Бездомний. Після вистави своє захоплення актору висловили журналісти.      

Це моя дебютна роль у театрі ім. Гоголя. Я сам із Тернопільщини. Тільки днів 8 як прийшов у цей театр — і вже треба було грати Бездомного. Одразу ж все переглянув і перечитав, бо з романом "Майстер і Маргарита" познайомився давно, ще на першому курсі. Якась магія, що я отримав цю роль. Дуже її люблю, — розповів актор Олександр Збаразький.

Містики, як такої, у виставі практично не виявилося. Тож у виконавця ролі Воланда перепитала, чи мав взагалі місце отой страх перед Булгаковим, про який говорять на кіномайданчиках та в багатьох театрах. І моя інтуїція не підвела – нічого такого й не планувалося. Це якась інша версія «Майстра і Маргарити».  

Не боявся грати Воланда, тому що цей образ для мене частина тієї сили, що вічно прагне зла і творить благо. Я робив його як найвищу справедливість. Він же не з рогами бігає по сцені, і не з копитами. Це, можливо, навіть не той диявол, який варить у казанах і щось інше робить, — сказав виконавець ролі Воланда Олександр Любченко.

Але містика таки про себе нагадала. Булгаков є Булгаков. В антракті раптово стало зле виконавцю ролі Понтія Пілата. В актора критично впав тиск, і в трупі сумнівалися, що друга дія взагалі буде. Та виставу прокуратор все ж дограв, як міг, – надто вже помічалося, що з артикуляцією Понтія щось не так. В цілому враження про спектакль – режисура талановита, утім, не зайшло. Можливо, тому що хотілося більше Булгакова. З таким ж трактуванням — і знамениті "Ганнуся вже пролила олію", "Квартирне питання їх зіпсувало", даруйте, не вистрілюють… Сам режисер Сергій Павлюк пояснив, що й не збирався показувати стосунки між дияволом і людиною, не цікава йому й лінія кохання та адюльтера. Вистава — про Сталіна, точніше, режим…

Я ставив про владу і знищення владою нації. Я ставив про те, що не одна влада не має права існувати над людиною. Про тиранію, деспотизм, які відбуваються в Росії, Білорусі. Слава Богу, ми вільні люди і можемо відстояти. От на контрасті з нашими сусідами… Булгаков писав це для кого? Він писав це для себе, тому що він — Майстер, він боягуз. Найстрашніший гріх – боягузство. Понтій Пілат – боягуз, Майстер – боягуз, Булгаков – боягуз. Сталін – Воланд, — зазначив режисер Сергій Павлюк.

Після спілкування з режисером, власне, всі запитання відпадають. Таке суто павлюковське трактування Булгакова, хочете – сприймайте, хочете – ні. От думки глядачів і розділилися. 

Дуже критично ставлюся до постановок та екранізації «Майстра і Маргарити»… Але це просто відкриття! Сцена, динаміка, актори – ані хвилини не вимкнулася увага! А значення багатьох деталей та символів приходить вже після… Браво і дякую! – такий відгук написала у Фейсбук Наталя Шатілова-Погасій. 

А от арткритикиня Юлія Манукян розгромила постановку виставу в пух і прах:

"…актори виглядали як картонки, і всі сцени з ними – широкими мазками, з недолугими мхатівськими паузами в діалогах і незграбними жестами людей, які натужно намагалися зобразити романтику… Хореографічні номери, хор, який жваво виконував набір релевантних тому часу пісень – все якраз відточене, злагоджене, іноді влучно, іноді топорно: як НКВСниця, що співає ванільну німецьку пісеньку і паралельно віддає накази про арешти – відправлення до "гламуру" третього рейху з його водевілями на фоні аушвіців і до відповідних кіномемів. Пояснення, що тоталітарні режими і репресивні органи – єдині в будь-якій країні і можна гратися цією загальністю, жонглюючи різними за часом і жанром естетиками, сцену від смислової кострубатості не врятувало, але заспівали/станцювали ефектно…".

Цікаво, що зміщення акцентів полтавського «Майстра і Маргарити» суто в ідеологічну площину ледь не зіграло злий жарт із самою ж виставою.  Постановку про тоталітаризм намагалися відмінити через… пропаганду тоталітаризму. Під час роботи над спектаклем до Полтавської ОДА надійшла анонімка з вимогою заборонити постановку. Комусь не сподобалася радянська пісня, яка там звучить. Атаку режисер відбив. Сергій Павлюк зізнається – копію того анонімного листа навіть хтів вставити у програмку глядачам. Щоб показати – кращі радянські традиції і досі не вмерли… Не дозволили.

"Новий день"

культура
искусство
0 комментариев
24 апреля 2024, 13:38
Ваш комментарий будет опубликован после модерации.
Читают / Обсуждают
Розстріл поліції: підозрювані, які хотіли втекти з України, назвали причину нападу
Розстріл поліції: підозрювані, які хотіли втекти з України, назвали причину нападу
Підозрювані у нападі на поліцейських на Вінниччині планували втекти з України і після затримання назвали правоохоронцям причину скоєного.Про це розповіла представник Нацполіції Олена Бережна, повідомл...
22 апреля 04:02
1727
"Ті, що вижили, позаздрять мертвим": з'явився похвилинний опис подій при ядерному ударі
"Ті, що вижили, позаздрять мертвим": з'явився похвилинний опис подій при ядерному ударі
Ядерна війна починається з проблиску на екрані радара. На годиннику 4:03 ранку, і в полі за 20 миль від столиці Північної Кореї Пхеньяна величезна хмара вогню вибухає всього в декількох метрах від зем...
10 апреля 12:47
1256
В українки перестав ловити Київстар: після чого прийшло неприємне SMS
В українки перестав ловити Київстар: після чого прийшло неприємне SMS
Після того, як жінка виявила, що її телефон перестав ловити мережу, вона звернулася до “Київстару”, щоб відновити його. Згодом вона почала отримувати сповіщення від різних фінансових установ про забор...
26 марта 03:45
1057
Монах з гори Афон побачив дату закінчення війни: коли настане перемога
Монах з гори Афон побачив дату закінчення війни: коли настане перемога
Перемога України настане вже цього року, в найближчі місяці. Агресор буде змушений сісти за стіл переговорів.Таке пророцтво зробив монах з гори Афон, який попросив залишити його ім’я невідомим для люд...
16 апреля 02:46
1031
У селі Одрадокам'янка росіяни вдарили двома FPV-дронами по автобусу, який віз гуманітарну допомогу
У селі Одрадокам'янка росіяни вдарили двома FPV-дронами по автобусу, який віз гуманітарну допомогу
Транспортний засіб і вантаж – знищені. Лише дивом водій і пасажири не постраждали.Про це повідомив Олександр Прокудін у Facebook.
26 марта 14:20
794
2
Как правильно подобрать размер тактических кроссовок для ЗСУ: практическое руководство
Военная служба предъявляет особые требования к экипировке и, в частности, к обуви. Тактические кроссовки для военнослужащих Збройних Сил Украины (ЗСУ) должны сочетать в себе не только защитные функции...
22 апреля 17:56
177
1
Наслідки обстрілу росіянами Херсонського державного університету (Фоторепортаж)
Наслідки обстрілу росіянами Херсонського державного університету (Фоторепортаж)
Сьогодні росіяни сплутали головний корпус Херсонського державного університету з базою НАТО і вдарили по ньому з лівого берега Дніпра. Пошкоджено три поверхи навчального закладу. Зруйновано кілька учб...
28 марта 17:01
770
1
В Україні виник гострий дефіцит молодих чоловіків: “Наслідки будуть критичними“
В Україні виник гострий дефіцит молодих чоловіків: “Наслідки будуть критичними“
В Україні виник гострий дефіцит молодих чоловіків. Йдеться про громадян 18-30 років. Демографічна криза пов'язана з різними причинами. З'явився несприятливий прогноз щодо ситуації, що склалася у нашій...
18 апреля 04:16
492
1