Все новости Херсона

Лента новостей
Общество
Кримські історії моряків зі Стрілкового: як затримували і звільняли рибалок
12 мая 07:54
206
Кримські історії моряків зі Стрілкового: як затримували і звільняли рибалок

Кримські історії моряків зі Стрілкового: як затримували і звільняли рибалок

Ми повідомляли, що до України з Криму повернули 2-х рибалок зі Стрілкового Генічеського району Херсонщині - Руслана Кондратюка та Андрія Морозова.

Їх затримали у вересні 2018 р. прикордонники ФСБ РФ під час пришвартування моторного човна через поломку мотора на кримському березі озера Сиваш. Човен поки залишається в Криму.

Раніше мешканці Стрілкового стверджували, що двоє затриманих займалися риболовлею на моторному катері, що належить місцевому рибінспектору Сергію Самойленку.

4 травня минув рік відтоді, як російські прикордонники затримали в Чорному морі українське риболовецьке судно "ЯМК-0041" з Очакова з п'ятьма моряками, нагадує «BBC News Україна»:

«Їх звинуватили в незаконному рибному промислі. Згодом чотирьох членів екіпажу звільнили, а капітан судна досі перебуває в анексованому Криму.

А 7 травня на материкову Україну повернулись рибалки з села Стрілкового Генічеського району Херсонщини. Андрія Морозова і Руслана Кондратюка російські прикордонники з Криму затримали у вересні минулого року в затоці Сиваш, коли рибалки пристали до берега через поломку човна.

Повернення українських моряків - непроста і своєрідна процедура. Офіційно тут не фігурують фрази "заручники", "агресія", "обмін". Рибалок звинувачують у браконьєрстві, а суди виносять вироки тоді, коли досягаються політичні домовленості.

"Браконьєри" з Очакова

У травні 2018 року риболовецька фелюга "ЯМК-0041" була затримана неподалік мису Тарханкут у Чорному морі і доставлена на територію півострова "для проведення процесуальних дій".

Російські прикордонники в Криму тоді заявили, що українські рибалки проводили "незаконний промисел камбали-калкана в економічній зоні Росії".

У неволі опинилися чотири члени екіпажу: Сергій Калиниченко, Руслан Скрипник, Олег Блок та Геннадій Отичко, а також капітан судна Віктор Новицький. Капітану висунули обвинувачення у браконьєрстві і помістили у слідчий ізолятор Сімферополя.

Членам екіпажу жодних звинувачень не висували, однак документи в них забрали. За словами кримського адвоката Едема Семедляєва, який надавав допомогу морякам, вони проходили у справі як свідки.

Відповідь за "Норд"?

Незадовго до затримання судна "ЯМК-0041", 25 березня минулого року, українські прикордонники затримали риболовецьке судно "Норд" під прапором РФ з припискою у порту Керчі. Судно затримали за звинуваченням у вилові риби без відповідних документів.

Після цього ситуація в акваторіях Азовського і Чорного морів почала загострюватись. Російські силовики стали часто і ретельно перевіряти українських рибалок. Затримання моряків судна "ЯМК-0041" у ЗМІ часто називали відповіддю з боку Росії саме за "Норд".

Судно "Норд"

Морські інциденти набули політичного забарвлення. Тривав судовий процес над капітаном "Норда" Володимиром Горбенком, якого звинуватили у браконьєрстві.

Інші члени екіпажу цього судна намагалися повернутися в Крим, але без українських документів прикордонники їх не відпускали. А в Криму утримувати моряків з Очакова, а їхнього капітана Новицького так само звинувачували у браконьєрстві.

Сім на сім без капітанів

Після тривалих переговорів з російською стороною, вдалося домовитись про обмін моряками. Наприкінці жовтня на материкову Україну повернулися члени екіпажу суден "ЯМК-0041" та "ЯОД 21-05" (цих моряків кримське ФСБ затримало в серпні минулого року).

До Криму натомість змогли виїхати члени екіпажу російського "Норду". Домовленості про обмін вели російський омбудсмен Тетяна Москалькова та колишня українська омбудсмен, а зараз віце-президент австрійської неурядової організації "Європейський інститут омбудсмена" Ніна Карпачова.

Згодом у лютому цього року до Криму виїхав і капітан "Норда" Володимир Горбенко. Російським ЗМІ він заявив, що спокійно перетнув КПВВ "Чаплинка" в Херсонській області. Однак українські прикордонники заявили, що він не міг легально перетнути цей пункт, бо не мав спеціального дозволу і перебуває під слідством.

Моряки з судна "Норд"

В цей час у Криму російські силовики продовжували утримувати капітана судна "ЯМК-0041" Віктора Новицького, а також двох рибалок зі Стрілкового, Херсонської області.

7 травня український омбудсмен Людмила Денісова повідомила, що моряки зі Стрілкового Руслан Кондратюк та Андрій Морозов теж повернулись додому.

"Щойно телефоном розмовляла з Уповноваженим з прав людини в РФ Тетяною Москальковою. Вона повідомила мені, що у рамках наших з нею попередніх домовленостей, були звільнені разом зі своїм судном утримувані на території окупованого Криму два херсонські рибалки - Руслан Кондратюк та Андрій Морозов", - написала пані Денісова у Facebook.

Руслана Кондратюка зустрічають на межі Генічеського району

Віктор Новицький же досі залишається у Криму. В коментарі до посту Денісової про звільнення моряків зі Стрілкового дружина капітана "ЯМК-0041" Тетяна Новицька розкритикувала роботу Денісової з визволення її чоловіка.

Тетяна Новицька написала, що члени екіпажу "ЯМК-0041" не отримували жодної допомоги з офісу омбудсмена.

"У звільненні капітана Новицького ми, як і раніше, на Вас не сподіваємось", - написала Тетяна Новицька. Пані Денісова на цей коментар не відповіла.

Скріншот з дописом Денісової та відповіддю Новицької

"Мій чоловік досі там"

У коментарі для BBC News News Україна пані Новицька розповіла, що протягом усього періоду тримання очаківських рибалок у неволі, до них не з'явився жоден офіційний представник з України.

"Ми самі збирали кошти для чоловіків, платили адвокатам, обходили десятки кабінетів. Допомоги від офіційних структур так і не дочекалися, хоча це ж наші громадяни, яких тримали фактично в заручниках. Добре, що повернулися члени екіпажу. Але мій чоловік досі там", - каже вона.

В листопаді, додає жінка, завдяки домовленостям пані Карпачової, її чоловіку змінили міру запобіжного заходу і випустили з ізолятора.

"Тепер знімаємо йому квартиру (у Криму - Ред.). За ним слідкують, щоб він нікуди не виїхав. Суд по суті має відбутися в кінці травня", - додає Тетяна Новицька.

Чому Україна не допомогла фінансами?

У квітні минулого року уряд України ухвалив постанову №328, якою визначається порядок використання бюджетних коштів для захисту прав людей, позбавлених свободи "незаконними збройними формуваннями" чи "окупаційною адміністрацією" в Криму на Донбасі чи на території Росії.

Згідно з постановою, українським громадянам, які незаконно утримуються "окупаційними адміністраціями" чи владою РФ, передбачається правова допомога, грошові допомога, заходи соціальної реабілітації та інша допомога.

Однак у грудні 2018 року уряд вніс зміни до постанови, згідно з якими на таку допомогу можуть розраховувати лише люди, ув'язнені "у зв'язку з громадською або політичною діяльністю", а також їхні родини.

Тож звичайні цивільні моряки не можуть розраховувати на державну допомогу.

"Можуть відпустити після "суду"

Борис Бабін

Експерт із морського права, екс-представник президента України в АР Крим Борис Бабін вважає, що Новицького можуть відпустити після рішення суду, яким його визнають винним.

"Буде якийсь вирок, можливо зарахують як покарання час його перебування в СІЗО, а потім відпустять після того, як вичерпається термін апеляції. Це реальний сценарій. Що буде з самим судном - невідомо, воно проходить у справі як речовий доказ", - коментує Бабін.

"На жаль, Україна відмовилась визнавати їх заручниками і ніхто, я вважаю, не буде займатися обставинами їх викрадення. Хоча ми спостерігали сплановану операцію з викрадення українських громадян із застосуванням кораблів російських прикордонників, до того ж - усе відбулося у водах поблизу материкової України. Не виключаю, що екіпаж "ЯМК-0041" буде скаржитись на Україну щодо дискримінації їхніх прав», - каже Бабін.

Заручники ситуації

Щодо рибалок зі Стрілкового Бабін додає: вони стали заручниками ситуації. Через несправність човна Руслан Кондратюк і Андрій Морозов опинилися на території анексованого Криму і були затримані росіянами.

За словами Ніни Карпачової, цих рибалок виявили випадково, під час відвідин Віктора Новицького у СІЗО Сімферополя у жовтні минулого року. Тоді, після консультацій із російським омбудсменом Москальковою, вдалося надати їм правову допомогу.

Зараз звільнені рибалки зі Стрілкового уникають контактів із пресою.

"Вони прості роботяги, думаю вони не хочуть нічого розказувати. Знаю, що до них уже приїжджали журналісти, але вони відмовились будь-що коментувати", - розповідає редактор генічеського видання "Новий візит" Геннадій Осьмак.

"Основні важелі тиску - політичні"

Рибалки

Доки Крим залишається анексований Росією, акваторії Азовського і Чорного моря є територією небезпечною для промислу, навіть попри угоду між українською та російською стороною щодо розподілу квот на вилов живих біоресурсів, вважає Борис Бабін.

"У разі нового захоплення українських моряків я б радив звертатися до усіх можливих інстанцій: до Української незалежної морської профспілки, до незалежних правозахисників, безумовно подавати заяви до поліції, СБУ, до офісу омбудсмена" - каже Бабін.

"Однак, при всій повазі до цих органів, я вважаю, що основні важелі впливу на Росію - політичні", - зазначає він.

Ідеться, за його словами, зокрема про детальне документування таких випадків, висвітлення їх на міжнародних заходах, подання позовів до міжнародних судових структур».

0 комментариев
24 апреля 2024, 18:56
Ваш комментарий будет опубликован после модерации.
Читают / Обсуждают
"Україна готова": Зеленський прокоментував імовірність переговорів із Путіним
"Україна готова": Зеленський прокоментував імовірність переговорів із Путіним
Президент Володимир Зеленський прокоментував імовірність переговорів із диктатором Володимиром Путіним щодо врегулювання агресії РФ.Як підкреслив він в інтерв'ю PBS, Україна готова до переговорів, але...
17 апреля 03:32
2419
Українцям, які володіють квартирами понад 20 років, доведеться заново пройти реєстрацію житла
Українцям, які володіють квартирами понад 20 років, доведеться заново пройти реєстрацію житла
Українцям, які набули право власності на свої квартири ще в минулому столітті, доведеться заново пройти процедуру реєстрації житла. Якщо вони цього не зроблять, то можуть втратити свою нерухомість.Чом...
30 марта 10:10
1512
Скільки триватиме війна: Світовий банк озвучив прогноз
Скільки триватиме війна: Світовий банк озвучив прогноз
Економічні перспективи України залежать від термінів та кількості надходжень зовнішньої допомоги, а також від передбачуваної тривалості російського вторгнення.Про це повідомляє прогноз Світового банку...
14 апреля 04:32
1353
"Ті, що вижили, позаздрять мертвим": з'явився похвилинний опис подій при ядерному ударі
"Ті, що вижили, позаздрять мертвим": з'явився похвилинний опис подій при ядерному ударі
Ядерна війна починається з проблиску на екрані радара. На годиннику 4:03 ранку, і в полі за 20 миль від столиці Північної Кореї Пхеньяна величезна хмара вогню вибухає всього в декількох метрах від зем...
10 апреля 12:47
1258
ЗСУ стерли наміри окупантів повернутися на правий берег Херсонщини, — Гуменюк
ЗСУ стерли наміри окупантів повернутися на правий берег Херсонщини, — Гуменюк
На правому березі вже правильно облаштовані оборонні рубежі, через що контрбатарейна боротьба, навіть по воді, на підходах, призводить до того, що наміри окупантів провалюються, говорять в ОК "Південь...
08 апреля 19:26
715
2
У селі Одрадокам'янка росіяни вдарили двома FPV-дронами по автобусу, який віз гуманітарну допомогу
У селі Одрадокам'янка росіяни вдарили двома FPV-дронами по автобусу, який віз гуманітарну допомогу
Транспортний засіб і вантаж – знищені. Лише дивом водій і пасажири не постраждали.Про це повідомив Олександр Прокудін у Facebook.
26 марта 14:20
799
2
Херсонская городская больница заказала строительство операционного блока «под землей» свыше 27 миллионов гривен
Херсонская городская больница заказала строительство операционного блока «под землей» свыше 27 миллионов гривен
Коммунальное предприятие “Херсонская городская клиническая больница” провело тендер на реконструкцию хранилища с устройством в нем медицинско-операционного блока. Строительные работы обойдутся бюджету...
11 апреля 22:21
700
1
Бійці ЦСО «А» СБУ гарно працюють по ворожій логістиці на лівому березі Херсонщини
Бійці ЦСО «А» СБУ гарно працюють по ворожій логістиці на лівому березі Херсонщини
 Бійці ЦСО «А» СБУ гарно працюють по ворожій логістиці на лівому березі Херсонщини.Про це повідомляється у телеграм на каналі Сил оборони півдня України. 
21 апреля 22:29
151
1