Все новости Херсона

Лента новостей
Общество
"Корові відірвало ногу, вівчарку - на куски..." Як жилося людям і худобі на лінії вогню
06 февраля 15:13
296
"Корові відірвало ногу, вівчарку - на куски..." Як жилося людям і худобі на лінії вогню

"Корові відірвало ногу, вівчарку - на куски..." Як жилося людям і худобі на лінії вогню

Херсонський та Бериславський райони найбільше постраждали від бойових дій, а прибережні села та сам Херсон і далі піддаються щоденним обстрілам. 

Про село Мала Сейдеминуха почули у Калинівсьому -  про те, що там відбувалися вуличні бої, і воно геть зруйноване, як і сусідні Сухий Ставок, Андріївка, Зелений Гай і ще багато інших сіл. 
З усіх відвіданих місць околиці Малої Сейдеминухи і аж до Давидового Броду вражають найбільше. Такої мінної забрудненості полів і сіл, як тут, годі знайти. Вздовж по периметру були окопані окупанти, звідки їх вибивали українські військові… Вогонь вівся настільки щільно, що немає жодного вцілілого дерева у лісосмугах.
Ми заїхали в Сейдеминуху з самого ранку. Село, здавалося, вже мало б повільно просинатися. Але тут майже не лишилося нічого й нікого. Двір у двір, хата в хату зруйновано все до щенту. Уявіть собі здивування, коли бачимо чоловіка, що везе кукурудзянку…
– Де ж ви тут живете, коли все зруйновано? – цікавлюся.
– Ходіть, покажу, – запрошує нас до себе додому.
Чоловіка звати Сергій. Залишався тут з дружиною всю окупацію, у вересні, під час наступу, евакуювалися лиш на якийсь час - і відносно недавно, як і ще 16 мешканців, повернулися жити в рідне село після звільнення.
Під час окупації тут залишалося 50 жителів зі 180. 
Електроенергії в околиці немає вже дев’ять місяців і найближчим часом не очікується. 
– Корів у селі не осталося. Може яких дві. У нас було 70 корів, то почті всіх побило чи на мінах підірвалися. Отам корова валяється, там… Ми ще до всіх не добралися. Чого туди заходить, там міни. Отам як з танка лупануло, прямо з кар’єру… тут є що хочеш.
– Чому ви тут залишилися жити? – запитую.
– А куди мені було їхати? Мене хтось у списки вніс у Тероборону і мене не випускали. Сказали сидіти дома. І я сидів дома, лише корів виводив за город пастися. У село дорогу мені закрили, сказали, щоб даже не мелькав.
У селі днрівці стояли, падли. А там – уже російські війська. Але їх я лише один раз бачив. Вони прийшли звідкись зі степу. Були харашо заряджені.
– Грабували? – запитую.
– Приходили і треба було дать, не даси, самі заберуть. Брали кисляк і всяке таке пожрать. Натомість, бувало, принесуть кіло рису чи щось таке. І треба було брать, бо якщо не брать, скажуть: «харашо живеш, ходи сюда». Бігали по селу коноплі дикі рвали… Але яка там конопля, здичавіла… Всякий зброд тут був.
Підходимо до хати господаря. Подвір’я родина прибрала і руйнування тепер виглядають не такими страшними.
– Ось тут погріб, у якому ми ховалися, – показує на місце, де лишилася тільки яма і кілька цеглин, – тільки ми виїхали, і сюди і влучило у погріб. Кухоньку нашу зруйнувало також. 
Наші стояли у селі Новогреднєве. По прямій це два кілометри від Великої Сейдименухи. Бої тривали з березня, але більш інтенсивні – два місяці. Наші не могли до них підступити. Самольоти підлітали на низькій висоті, відстрілювалися і летіли назад. 
– Хата ваша, бачу, вціліла.., – кажу.
– Та яке вціліла? Снаряд залетів у дах і прямо на горищі розірвався. Вікна були повилітали. Це ми вже хату відремонтували. Ось тут снаряд під землю зайшов, а оце був наш гараж, – показує на геть знищене приміщення.
Моїй корові відірвало ногу. Приїхали зі Снігурівки, дорізали і забрали її за чотири тисячі. 
А цього парня, – показує на бичка, – хлопці з 61-ої бригади відв’язали на волю, щоб не здох. Коли я приїхав додому, знайшов його, він тут блудив. 
Оце я поотмічав червоною лєнточкою снаряди, які в нас на городі стирчать. 
Оце ось підземні залітали. Бункерні, мабуть. Залітали під землю і там був взрив. Оце я нащитав біля своєї хати і батькової 42 прильоти розірваних. 9 нащитав нерозірваних. Ще треба пощитати червоні прапорці, які я понаставляв… 
Оце пасіка моя, а тут вівчарку нашу розірвало на куски. 
Наші зайшли сюди 9 вересня. Заходили через мій двір. Сказали: батя, уходь, бо тут буде пекло. І 14 вересня ми покинули село. Я своїм москвичем по польовій дорозі виїжджав. Солдати наші, коли заходили, то розмінували.
Наші хлопці, коли прийшли, сказали: Дядьку, ми за вами спостерігали півтора тижня, щоб сюди зайти.
-Ходіть за мною , – запрошує на город, встелений нерозірваними боєприпасами. 
– А сюди можна йти?, –  з острахом запитую.
– Та я вже тут ходив. Якщо помрем, то хоч вмєстє.
Сміється. 
– Я уже потєряв був чуство страха… Неділі три нікого з нас у селі не було. Тільки солдати. У селі велися вуличні бої. У мене за хатою стояв БТР…
Річку Інгулець заміновано. Вони літом там приїжджали і мінували. Одному там ноги відірвало. Щоправда, не знаю, чого він там лазив. А туди он – кинули протитанкові міни, бо там можна було переїхати річку вбрід.
– І що тепер будете робити? Село зруйноване... Самі будете в селі жити?, – запитую.
– Та не знаю, пока так. Мене гукають, де жити. Але я тут родився, тут женився, тут, наверноє, і здохну.
Я отут коров виганяв, а звідти танк бив по тому селу. І снаряди прямо над головою літали. Думаєте, хорошо було? Ми за секунду на землю падали.
– Але все одно виводили корів?
– А що мені було робить? Чим їх кормить? Куди я їх міг діть? Оркам отдать?
Ось тут перша ракета була впала і викотився цей шар, – показує на металеву кулю, - і тут у мене була корівка прив’язана. Чую свист-свист-свист і попри мене пролетіла, я впав, моє тіло потерпло, хата підпригнула, шифер з гвоздями повилітав, така взривна волна була.
Коровку відкинуло, ланцюг відірвало, а їй хоть би що. Одна царапина була. Але злякалася була так, що вже і не доїлася. І я не знаю, як зірватися коло корови і не вбить її. 
Та вони стріляли по коровах, коли вони паслися. Бо що, не було видно, що то корова?!
Отак як зайшли вони були в місяці березні, а наші стояли десь коло станції Калініндорф і отак – ті туди, а ті звідти. А ми на лінії вогню. А в самому селі почали битися з дев’ятого вересня. 
– Які у вас тепер очікування? - цікавлюся.
– Та які очікування?! Жив та й добре. Не літає над головою, то й слава Богу! 
 З розмінуванням найбільша проблема. Ото пішло було четверо розміновувати і всі підірвалися. Потім ще троє підірвалося.
– На щось жалієтеся? 
– Та на що мені жалітися? Я живий і все.
– Ви зраділи, коли наші військові прийшли?
– А ви б не зраділи? Вони прийшли до мене пів першого дня. Сиділи ось тут під деревами. Я йшов бджолам підкормку положити на зиму. Вівчарка почала гавкати, думаю, що таке... Дивлюся, хлопці з жовтими лєнточками, махають мені. Я присів.
Запитують, де ті, москалі? Хоча і на нас тут на півдні кажуть москалі.
Сміється.
– Я не вхожий був по селі, але я знав, де вони були. Но наші були безстрашні! Кажу: та тут на горі сидять, зараз вас побачать. А вони: тут уже їх нема. 
Одного солдата було ранило в мене в саду. Вони тоді пробули до пів десятої вечора і пішли з села. Кажуть: батя, ми зараз не вдержимо. Прийдемо завтра. 
Але вони аж через чотири дня приїхали автобусами вивозити людей. Один автобус пішов і почалися обстріли. І старі люди по років 70 пішки бігли, задихалися, щоб там сісти в автобус...
До нас виходить дружина пана Сергія – Світлана. 
– Знаєте, коли наші хлопці зайшли, я плакала. Вони мені кажуть: мамочко, мовчіть! …Ви собі не уявляєте, як це півгода бачити ті морди…
Нам на прощання дарують баночку херсонського меду: "Це воєнний мед. Зібраний під кулями".
Прощаємось зі змішаними почуттями: як це все могло відбутися з нашими людьми, і як тепер будуть відроджуватися українські села? Надію вселяють ці непафосні, але такі щирі патріоти своєї землі як пан Сергій і його дружина Світлана. 

Оксана Климончук, спеціально для Укрінформу
Фото авторки і Євгена Максюти
0 комментариев
20 апреля 2024, 14:32
Ваш комментарий будет опубликован после модерации.
Читают / Обсуждают
"Україна готова": Зеленський прокоментував імовірність переговорів із Путіним
"Україна готова": Зеленський прокоментував імовірність переговорів із Путіним
Президент Володимир Зеленський прокоментував імовірність переговорів із диктатором Володимиром Путіним щодо врегулювання агресії РФ.Як підкреслив він в інтерв'ю PBS, Україна готова до переговорів, але...
17 апреля 03:32
2110
Путін може завершити війну після того, як захопить найважливіший обласний центр України, - ЗМІ
Путін може завершити війну після того, як захопить найважливіший обласний центр України, - ЗМІ
Російські "політичні еліти" не чекають на "непередбачувані, глобальні та кардинальні" зміни в країні під час нового президентського терміну Володимира Путіна.Як пише незалежне російське видання "Медуз...
27 марта 04:15
1660
"Ті, що вижили, позаздрять мертвим": з'явився похвилинний опис подій при ядерному ударі
"Ті, що вижили, позаздрять мертвим": з'явився похвилинний опис подій при ядерному ударі
Ядерна війна починається з проблиску на екрані радара. На годиннику 4:03 ранку, і в полі за 20 миль від столиці Північної Кореї Пхеньяна величезна хмара вогню вибухає всього в декількох метрах від зем...
10 апреля 12:47
1194
Зеленський назвав один із варіантів закінчення війни
Зеленський назвав один із варіантів закінчення війни
Є різні думки з приводу завершення війни в Україні: хтось каже, вона не завершиться поки при владі Путін, а хтось вважає, що Україна має стати сильною.Про це сказав президент України Володимир Зеленсь...
30 марта 03:45
1015
Іванка Хильченко: маленька дівчинка з великими планами на відновлення Олександрівки
Іванка Хильченко: маленька дівчинка з великими планами на відновлення Олександрівки
Наприкінці минулого року дванадцятирічна Іванка Хильченко з Олександрівки отримала грамоту від Головнокомандувача Збройних Сил України. Генерал Валерій Залужний відзначив школярку «За активну громадсь...
24 марта 14:34
1040
2
У селі Одрадокам'янка росіяни вдарили двома FPV-дронами по автобусу, який віз гуманітарну допомогу
У селі Одрадокам'янка росіяни вдарили двома FPV-дронами по автобусу, який віз гуманітарну допомогу
Транспортний засіб і вантаж – знищені. Лише дивом водій і пасажири не постраждали.Про це повідомив Олександр Прокудін у Facebook.
26 марта 14:20
711
1
Наслідки обстрілу росіянами Херсонського державного університету (Фоторепортаж)
Наслідки обстрілу росіянами Херсонського державного університету (Фоторепортаж)
Сьогодні росіяни сплутали головний корпус Херсонського державного університету з базою НАТО і вдарили по ньому з лівого берега Дніпра. Пошкоджено три поверхи навчального закладу. Зруйновано кілька учб...
28 марта 17:01
711
1
Херсонская городская больница заказала строительство операционного блока «под землей» свыше 27 миллионов гривен
Херсонская городская больница заказала строительство операционного блока «под землей» свыше 27 миллионов гривен
Коммунальное предприятие “Херсонская городская клиническая больница” провело тендер на реконструкцию хранилища с устройством в нем медицинско-операционного блока. Строительные работы обойдутся бюджету...
11 апреля 22:21
565
1