Все новости Херсона

Лента новостей
Политика
Кому вигідний скандал із хабарами у Верховній Раді?
27 октября 14:24
496
Кому вигідний скандал із хабарами у Верховній Раді?

Кому вигідний скандал із хабарами у Верховній Раді?

У Верховній Раді продовжується скандал навколо 11-ти членів комітету з питань фінансів, податкової та митної політики, які не голосували за ліквідацію так званих «майданчиків Яценко» - посередники між оцінювачем нерухомості та Фондом держмайна, які отримую кошти лише за внесення даних до бази Фонду. Одразу після провалу голосування ряд нардепів, більшість з яких представляє у Раді фракцію «Слуга народу», запідозрили у отриманні хабарів, розмір яких, за інформацією ЗМІ, склав 30 тисяч доларів. У числі так званих підозрюваних виявився депутат-мажоритарник з Херсонщини Олексій Ковальов.

За даним фактом Спеціалізована антикорупційна прокуратура зареєструвала кримінальне провадження. Як повідомляла прес-служба САП, були призначені перевірки інформації, яку оприлюднили засоби масової інформації.

«Спеціалізованою антикорупційною прокуратурою, з метою перевірки викладеної у ЗМІ інформації, зареєстровано кримінальне провадження за фактом можливого вчинення корупційного злочину народними депутатами України. Так, за інформацією, оприлюдненої у засобах масової інформації, 11 народних обранців, які є членами парламентського Комітету з фінансів, податкової та митної політики, нібито отримали по 30 тис. доларів США неправомірної вигоди за голосування проти законопроекту про ліквідацію корупційних схем під час оцінки об’єктів нерухомості на засіданні Комітету Верховної Ради», - повідомляє САП. 

У свою чергу Президент України Володимир Зеленський заявив, що усі члени комітету Верховної Ради з питань фінансів повинні пройти перевірку на поліграфі. Першими її пройшли депутати Олександр Дубинський та голова фракції «Слуга народу» Давід Арахамія. Допит на поліграфі пройшов і Олексій Ковальов. Про це він повідомив у соцмережах та опублікував висновки державних полі графологів, де зазначено, що інформація про отримання хабарів за провал голосування за законопроект є неправдою. 

01_29

У коментарі журналістам народний депутат від «Слуги народу» Олексій Ковальов розповів свою позицію стосовно вже скандального проекту закону та причини свого рішення його не підтримувати. За його словами, самого тексту законопроекту ніхто не бачив, тобто він існує формально. Проект навіть не опублікований на сайті Верховної Ради. 

«Зміст запропонованого законопроекту члени комітету навіть не бачили. Хочу зазначити, що комітет лише рекомендує винесення проекту до сесійної зали або не рекомендує. За регламентом Ради, законопроект може внести до порядку денного кожна фракція навіть без погодження з комітетом. Сам же скандал виник після того, коли члени комітету підготували альтернативний законопроект про так звані майданчики, яким ми хочемо ліквідувати. Мова йде не лише про «майданчики Яценко» які викачують з людей до мільйона доларів щомісяця, а й такі сервіси як «СЕТАМ», «АРМА» та навіть «Prozorro», - каже Олексій Ковальов.

Народний депутат зазначив, що система «Prozorro» хоча й державна, але лише формально. Адже майданчики, з якими вона працює, є приватними. Тобто виступають посередниками між державними структурами та підприємцями. Саме власники цих приватних майданчиків фінансово зацікавлені в роботі порталу державних закупівель із таким механізмом, який існує зараз, отримуючи 5% від вартості кожного тендеру. Іншими словами, заробляють гроші «з повітря», як кажуть про схеми Яценка, які згадують особи, що почали інформаційну атаку на членів фінансового парламентського комітету. За словами Олексія Ковальова, через існуючу наразі схему власники ряду електронних майданчиків отримують до своїх кишень сотні мільйонів гривень з бюджету щороку. Ситуація із «СЕТАМ» та «АРМА» дещо інакша – системи працюють на інтереси окремих зацікавлених осіб, через що бюджети різних рівнів недоотримують величезні кошти.

«Через «СЕТАМ» я колись намагався придбати права на оренду земельних ділянок через електронні торги, але навіть не зміг зареєструватися. В аукціонах де виставлені гарні об’єкти, перемагають окремі особи за мінімальну їх вартість. Наприклад, у Чаплинському районі, де оренда гектару землі коштує 6 тисяч гривен, через «СЕТАМ» 560 га продали за 2,4 тисячі за гектар однією мінімальною ставкою. Бюджет в цьому випадку не отримав біля 4 мільйонів гривень. І таких випадків безліч. Стосовно «АРМИ» є прецеденти у Києві. Зокрема, вони 90 квартир продали за 2 тисячі доларів кожну. Це припустимо? Я вважаю, що ні», - каже Олексій Ковальов. 

Існує інша сторона медалі. Одразу після скандалу у парламентського комітету з питань фінансів забрали інший важливий законопроект, який стосується легалізації грального бізнесу. Проект закону націлений на знищення підпільних казино та гральних залів, які маскуються за ліцензіями державних лотерей, що приносять їх власниками мільйони доларів незаконного прибутку щороку. Тож, чиї інтереси лобіюють ті люди, які спричини галас навколо саме фінансового комітету? Та чи саме «майданчики Яценка» викликали скандал? 

У Верховній Раді та Офісі Президента неодноразово наголошували, що нелегальний гральний бізнес має своїх бенефіціарів у високих владних кабінетах. Журналісти-розслідувачі та активісти називали безліч прізвищ можновладців, серед яких є навіть Петро Порошенко та його найближче оточення. Голова фракції «Слуга народу» у Верховній Раді Давид Арахамія заявив, що екс-генпрокурор Юрій Луценко є одним з «акціонерів» підпільного бізнесу. Зараз цей факт перевіряють у Державному бюро розслідувань. 

0 комментариев
19 апреля 2024, 22:33
Ваш комментарий будет опубликован после модерации.
Читают / Обсуждают
"Україна готова": Зеленський прокоментував імовірність переговорів із Путіним
"Україна готова": Зеленський прокоментував імовірність переговорів із Путіним
Президент Володимир Зеленський прокоментував імовірність переговорів із диктатором Володимиром Путіним щодо врегулювання агресії РФ.Як підкреслив він в інтерв'ю PBS, Україна готова до переговорів, але...
17 апреля 03:32
2062
Путін може завершити війну після того, як захопить найважливіший обласний центр України, - ЗМІ
Путін може завершити війну після того, як захопить найважливіший обласний центр України, - ЗМІ
Російські "політичні еліти" не чекають на "непередбачувані, глобальні та кардинальні" зміни в країні під час нового президентського терміну Володимира Путіна.Як пише незалежне російське видання "Медуз...
27 марта 04:15
1629
"Ті, що вижили, позаздрять мертвим": з'явився похвилинний опис подій при ядерному ударі
"Ті, що вижили, позаздрять мертвим": з'явився похвилинний опис подій при ядерному ударі
Ядерна війна починається з проблиску на екрані радара. На годиннику 4:03 ранку, і в полі за 20 миль від столиці Північної Кореї Пхеньяна величезна хмара вогню вибухає всього в декількох метрах від зем...
10 апреля 12:47
1168
Нардеп Гончаренко жахнувся від ситуації на армійському навчальному полігоні
Нардеп Гончаренко жахнувся від ситуації на армійському навчальному полігоні
Народний депутат Олексій Гончаренко оприлюднив скриншот свого листування із військовим, який проходить базову загальновійськову підготовку на одному з навчальних полігонів у зоні відповідальності ОК «...
02 апреля 08:02
1046
Іванка Хильченко: маленька дівчинка з великими планами на відновлення Олександрівки
Іванка Хильченко: маленька дівчинка з великими планами на відновлення Олександрівки
Наприкінці минулого року дванадцятирічна Іванка Хильченко з Олександрівки отримала грамоту від Головнокомандувача Збройних Сил України. Генерал Валерій Залужний відзначив школярку «За активну громадсь...
24 марта 14:34
1022
2
ЗСУ стерли наміри окупантів повернутися на правий берег Херсонщини, — Гуменюк
ЗСУ стерли наміри окупантів повернутися на правий берег Херсонщини, — Гуменюк
На правому березі вже правильно облаштовані оборонні рубежі, через що контрбатарейна боротьба, навіть по воді, на підходах, призводить до того, що наміри окупантів провалюються, говорять в ОК "Південь...
08 апреля 19:26
624
2
У селі Одрадокам'янка росіяни вдарили двома FPV-дронами по автобусу, який віз гуманітарну допомогу
У селі Одрадокам'янка росіяни вдарили двома FPV-дронами по автобусу, який віз гуманітарну допомогу
Транспортний засіб і вантаж – знищені. Лише дивом водій і пасажири не постраждали.Про це повідомив Олександр Прокудін у Facebook.
26 марта 14:20
699
1
Наслідки обстрілу росіянами Херсонського державного університету (Фоторепортаж)
Наслідки обстрілу росіянами Херсонського державного університету (Фоторепортаж)
Сьогодні росіяни сплутали головний корпус Херсонського державного університету з базою НАТО і вдарили по ньому з лівого берега Дніпра. Пошкоджено три поверхи навчального закладу. Зруйновано кілька учб...
28 марта 17:01
702
1