Все новости Херсона

Лента новостей
Люди
Херсонський юрист Тетяна Тюпляєва розповіла про права жінок
23 марта 09:33
256
Херсонський юрист Тетяна Тюпляєва розповіла про права жінок

Херсонський юрист Тетяна Тюпляєва розповіла про права жінок

Говорячи про права жінок, цікаво буде дізнатися, що, наприклад, у Давній Греції жінки не мали ніяких прав, а деякі грецькі мислителі вважали, що жінок не варто вчити навіть грамоті, оскільки знаючи забагато, вони перестануть коритися чоловікові. До речі, сьогодні, за даними глобальної статистики ООН, жінки становлять 75% усіх неписьменних людей у світі.

Навіть святий Фома Аквінський – філософ, теолог - вірив, що жінка є недосконалим чоловіком. Схожі погляди мав і Аристотель. А Сократ взагалі любив повторювати: «Три речі можна вважати щастям: що ти не дика тварина, що ти  грек, а не варвар, і що ти чоловік, а не жінка».

На щастя, сучасний світ руйнує стереотипи, і жінки поступово відновлюють свої права. В Україні чинне законодавство де-юре ґарантує чоловікам та жінкам рівні права та можливості. Але наскільки вони реально допомагають жінкам відчути себе рівними в політичній, соціальній, культурній, економічній сфері та в повсякденному житті – питання риторичне. До цього переліку слід також віднести і працевлаштування.

Чи однакові можливості працевлаштування та вимоги керівництва до чоловіків і жінок за законодавством і за фактом в Україні? На ці та інші питання ведучої програми «Ранок на Скіфії» Ольги Гмирі відповідає юрист Херсонського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Тетяна Тюпляєва.

- Чоловіки і жінки. Чи однакові у нас можливості влаштуватися на роботу, вимоги до нас роботодавців і умови праці за законом?

- Сучасне законодавство України містить заборону щодо дискримінації за статевою ознакою. Тобто, теоретично гендерній нерівності немає місця ні при прийнятті на роботу, ні при безпосередній роботі. Проте на ринку праці вона все ж таки є поширеним явищем.

Українські жінки «програють» чоловікам як за рівнем зарплатні, так і за кількістю вищих керівних посад. Дані Державної служби статистики України щорічно показують, що заробіток жінок в Україні значно менший, ніж у чоловіків, попри те, що працюють жінки з чоловіками на ідентичних посадах.

Єдине, де жінки випереджають, так це серед технічних працівників, з чого виходить, що в українському суспільстві, на жаль, жінкам знаходиться місце лише на посадах нижчої кваліфікації, незважаючи на те, що за рівнем освіти жінки нічим не поступаються чоловікам.

Знову звернемося до глобальної статистики ООН, яка свідчить, що з 1,3 мільярда найбідніших людей світу абсолютна більшість – жінки.  На цей час жінки володіють лише 1% всієї власності у світі, незважаючи на те, що  виконують 2/3 усієї роботи у світі.

Одним із механізмів дискримінації, до якого вдаються роботодавці, є оголошення про вакансії. Такі оголошення з вказівкою бажаної статі працівника суперечать Закону України «Про забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків», де вказано, що роботодавцям забороняється в оголошеннях (рекламі) про вакансії пропонувати роботу лише жінкам або лише чоловікам, за винятком специфічної роботи, яка може виконуватися виключно особами певної статі, висувати різні вимоги, даючи перевагу одній із статей, вимагати від осіб, які влаштовуються на роботу, відомості про їхнє особисте життя, плани щодо народження дітей.

- Які категорії жінок, згідно з законом, мають право на пільги на роботі?

- Це вагітні жінки, одинокі матері та матері, що мають дітей. Зокрема, на прохання вагітної жінки, жінки, яка має дитину віком до 14 років або дитину-інваліда або здійснює догляд за хворим членом сім'ї роботодавець зобов'язаний встановлювати їй неповний робочий день або неповний робочий тиждень. Оплата праці в цих випадках провадиться пропорціонально відпрацьованому часу або залежно від виробітку.

Також забороняється залучати до надурочних робіт вагітних жінок і жінок, які мають дітей віком до трьох років.

Забороняється тимчасове переведення на іншу роботу вагітних жінок, жінок, які мають дитину-інваліда або дитину віком до шести років, а також осіб віком до 18 років без їх згоди.

Забороняється залучення до роботи в нічний час вагітних жінок і жінок, що мають дітей віком до трьох років.

Забороняється застосування праці жінок на важких роботах і на роботах із шкідливими або небезпечними умовами праці, а також на підземних роботах.

Забороняється також залучення жінок до підіймання і переміщення речей, маса яких перевищує встановлені для них граничні норми.

На підставі медичного висновку жінкам надається оплачувана відпустка у зв'язку з вагітністю та пологами.

За бажанням жінки їй надається відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку з виплатою за ці періоди допомоги відповідно до законодавства.

- Коли жінка може брати відпустку у зв’язку з вагітністю? На якому місяці? І чи виплачуватиметься їй заробітна плата?

- На підставі медичного висновку жінкам надається оплачувана відпустка у зв'язку з вагітністю та пологами тривалістю 70 календарних днів до пологів і 56 (у разі народження двох і більше дітей та у разі ускладнення пологів - 70) календарних днів після пологів, починаючи з дня пологів.

Тривалість відпустки у зв'язку з вагітністю та пологами обчислюється сумарно і становить 126 календарних днів (140 календарних днів - у разі народження двох і більше дітей та у разі ускладнення пологів). Вона надається жінкам повністю незалежно від кількості днів, фактично використаних до пологів.

 - Якщо жінка виходить на роботу до того, як дитині виповнилося три роки, чи має вона якісь пільги?

- Звичайно. По-перше, звільнення жінок, які мають дітей віком до трьох років, не допускається.

Також жінкам, що мають дітей віком до півтора року, надаються, крім загальної перерви для відпочинку і харчування, додаткові перерви для годування дитини. Ці перерви надаються не рідше ніж через 3 години тривалістю не менше 30 кожна. При наявності двох і більше грудних дітей тривалість перерви встановлюється не менше години. Перерви для годування дитини включаються в робочий час і оплачуються за середнім заробітком.

-Додаткові 10 днів до відпустки мають матусі двох і більше дітей, яким ще не виповнилося 14 років, і такі жінки мають право обирати зручний для себе час відпустки…

- Хочу уточнити щодо віку дітей. Законом передбачено надання додаткової відпустки жінці, яка працює і має двох або більше дітей віком до 15 років. Цей строк у 10 днів не враховує святкові і неробочі дні.

Скористатись правом на такий вид соціальної відпустки жінка може лише 1 раз в календарний рік. При цьому поділу на частини ця відпустка не підлягає, вона надається повною тривалістю у будь-який час протягом календарного року незалежно від відпрацьованого часу.

- Хто за законом вважається одинокою матусею та які пільги передбачено?

- Одинокою матір’ю слід вважати жінку, яка не перебуває у шлюбі і у свідоцтві про народження дитини якої відсутній запис про батька дитини; вдову; іншу жінку, яка виховує і утримує дитину сама.

У такому разі жінка має право на додаткову оплачувану відпустку тривалістю 10 календарних днів. Теж саме стосується і одиноких татусів, які виховують дитину без матері.

Також один із батьків, хто самостійно виховує дитину, має право на матеріальну допомогу від держави у розмірі, що дорівнює різниці між 100 відсотками прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку та середньомісячним сукупним доходом сім’ї в розрахунку на одну особу за попередні шість місяців.

Одинокій матусі ґарантується прийом на роботу та заборона на звільнення, надається право працювати неповний робочий день, забороняється надурочна праця та відрядження.

Якщо одинока матуся потребує покращення житлових умов, їй надається першочергове право на жилі приміщення.

-Який прожитковий мінімум на дитину у 2017 році?

Діти віком до 6-ти років             - 1355 грн.; від 6 до 18  років - 1689 грн. і від 18 років до 23 - 1600 грн.                                              

 

-Ми пам’ятаємо, що раніше за кожну дитину давали все більшу суму, жінці виплачували «пологові», вона могла працювати і отримувати якісь кошти. Яка ситуація сьогодні після чисельних відмін цих пільг?

- Допомога при народженні виплачуватиметься у розмірі, який  не буде залежати від того, яка по рахунку дитина у сім’ї  - перша, друга, третя, як було раніше.

Відтепер загальний розмір даних виплат становить 41 280 грн. Проте, ця соціальна допомога виплачується не разово, а в два етапи. Перша виплата - це одноразова допомога, як складає 10 320 грн. Друга виплата - це кошти, що залишились, і сума складає 30 960 грн. Ця сума виплачуються рівними частинами по 860 грн. протягом 3 років.

0 комментариев
19 апреля 2024, 03:46
Ваш комментарий будет опубликован после модерации.
Читают / Обсуждают
"Макрон щось знає", - названо місто, яке РФ може атакувати ядеркою
"Макрон щось знає", - названо місто, яке РФ може атакувати ядеркою
Російський диктатор Володимир Путін може вдатись до застосування ядерної зброї. В даному випадку, ситуація розвиватиметься дуже непередбачувано і стрибкоподібно. Про це під час чату на Главреді заявив...
21 марта 04:16
1702
«Бʼють та ґвалтують без упину»: жінка-трансгендер з Олешок розповіла про життя в російській окупації
«Бʼють та ґвалтують без упину»: жінка-трансгендер з Олешок розповіла про життя в російській окупації
Українці, які виїжджають із окупації, розповідають про відчуття постійної небезпеки, коли живеш під контролем військових РФ«Бʼють, ґвалтують без упину, знущаються, якщо ти не такий, за їхніми мірками»...
10 апреля 12:33
1435
Зниклі безвісти, купа знищеної техніки в Кринках: ситуація на лівобережжі Херсонщини
Зниклі безвісти, купа знищеної техніки в Кринках: ситуація на лівобережжі Херсонщини
На лівобережжі Херсонщини в Кринках цивільних людей немає, останній житель виїхав два місяці назад. У селі багато знищеної техніки та військових армії РФ.Про це повідомив очільник Херсонської ОВА Олек...
27 марта 17:32
1150
Скільки триватиме війна: Світовий банк озвучив прогноз
Скільки триватиме війна: Світовий банк озвучив прогноз
Економічні перспективи України залежать від термінів та кількості надходжень зовнішньої допомоги, а також від передбачуваної тривалості російського вторгнення.Про це повідомляє прогноз Світового банку...
14 апреля 04:32
1087
ЗСУ стерли наміри окупантів повернутися на правий берег Херсонщини, — Гуменюк
ЗСУ стерли наміри окупантів повернутися на правий берег Херсонщини, — Гуменюк
На правому березі вже правильно облаштовані оборонні рубежі, через що контрбатарейна боротьба, навіть по воді, на підходах, призводить до того, що наміри окупантів провалюються, говорять в ОК "Південь...
08 апреля 19:26
609
2
Гуменюк: РФ намагається артобстрілами посилювати тиск уздовж лінії зіткнення
Гуменюк: РФ намагається артобстрілами посилювати тиск уздовж лінії зіткнення
Наразі росіяни намагаються посилювати тиск артилерійськими обстрілами уздовж лінії зіткнення.Про це в ефірі телемарафону "Єдині новини" поінформувала керівник об’єднаного пресцентру Оперативного коман...
20 марта 21:48
879
1
У селі Одрадокам'янка росіяни вдарили двома FPV-дронами по автобусу, який віз гуманітарну допомогу
У селі Одрадокам'янка росіяни вдарили двома FPV-дронами по автобусу, який віз гуманітарну допомогу
Транспортний засіб і вантаж – знищені. Лише дивом водій і пасажири не постраждали.Про це повідомив Олександр Прокудін у Facebook.
26 марта 14:20
669
1
Наслідки обстрілу росіянами Херсонського державного університету (Фоторепортаж)
Наслідки обстрілу росіянами Херсонського державного університету (Фоторепортаж)
Сьогодні росіяни сплутали головний корпус Херсонського державного університету з базою НАТО і вдарили по ньому з лівого берега Дніпра. Пошкоджено три поверхи навчального закладу. Зруйновано кілька учб...
28 марта 17:01
677
1