Все новости Херсона

Лента новостей
Общество
Херсон очікує Львівська екологічна катастрофа
10 апреля 07:11
689
Херсон очікує Львівська екологічна катастрофа

Херсон очікує Львівська екологічна катастрофа

Сьогодні проблема сміття стає все більш обговорюваною у Херсоні. І це не дивно, адже вулиці міста буквально «потопають» у смітті, починаючи від будівельних і закінчуючи побутовими. Більша частина сміттєвих контейнерів не лише переповнена, але і обкладена сміттям. Херсонські інспекції майже кожного дня виписують штрафи за невивезені відходи установам та жилим будинкам.

мусор 1

мусор 2

Згідно з реєстром МВВ (місця видалення відходів) в межах території Херсонської міської ради розташовано міський полігон твердих побутових відходів, який є єдиним санкціонованим місцем видалення твердих побутових відходів м. Херсон та прилеглих до нього територій. Відповідно до паспорту МВВ власником Херсонського міського звалища твердих побутових відходів є Департамент житлово-комунального господарства Херсонської міської ради. Херсонське міське сміттєзвалище експлуатується з 1968 року, граничний термін експлуатації полігону було встановлено розрахунковим методом - до 01 січня 2017 року. Начальник Департаменту Попутько Юрій Анатолійович підтвердив це та заявив, що з 1 січня 2017 року полігон вже припинив свою роботу. У відповідь на це міська влада повідомляє, що у них є всі документи, які дозволяють вивозити сміття на полігон до 1 вересня 2017 року.

мусор 3

Згідно з рішенням виконавчого комітету Херсонської міської ради від 22 червня 2016 року №229 ТОВ «ТД ІТАКА» визначено виконавцем послуг із прийняття та захоронення твердих побутових відходів на міському сміттєзвалищі. Так, ТОВ «ТД ІТАКА» звернулося до Департаменту щодо погодження внесення щорічних змін та доповнень до паспорту МВВ. Надані матеріали щодо змін, які вносяться до паспорту МВВ включали в себе відомості про забруднення навколишнього природного середовища у районі МВВ та обсяг відходів, видалених у 2016 році, які в свою чергу, не дали змогу в повному обсязі визначити та оцінити стан поводження з відходами та рівень безпечності експлуатації міського сміттєзвалища. Зокрема, ТОВ «ТД ІТАКА» не надало інформацію щодо можливості продовження терміну експлуатації міського сміттєзвалища, методів, які застосовуються при видаленні відходів, обліку надходження та видалення відходів, екологічних та санітарно-технічних заходів, які здійснюються протягом року, роздільного збору сміття, рекультивації звалища, стану тестових свердловин, пробурених для видобутку біогазу. 

мусор 4

Департамент листом поінформував ТОВ «ТД ІТАКА» про необхідність надання зазначеної інформації та проведення обов’язкової державної екологічної експертизи здійснюваної діяльності. Відповідно до статей 7 та 13 Закону України «Про екологічну експертизу», постанови Кабінету Міністрів України від 28 серпня 2013 року №808 діяльність у сфері поводження з побутовими відходами відноситься до видів діяльності, що становлять підвищену екологічну небезпеку та підлягає здійсненню обов’язкової державної екологічної експертизи, буде визначено та оцінено ступінь екологічної безпеки господарської діяльності, відповідність нормам і вимогам законодавства про охорону навколишнього природного середовища.

мусор 5

На думку Департаменту, Херсонською міською радою ігноруються вимоги Закону України «Про відходи», зокрема не вирішено питання впровадження та запуску сміттєсортувальних ліній, заводу з сортування та переробки твердих побутових відходів, запровадження схем роздільного збирання твердих побутових відходів. Департамент листом звернувся до Херсонського міського голови та повідомив про необхідність вирішення вищезазначених питань. У відповідь Херсонська міська рада повідомила, що на даний час з метою зменшення навантаження на міське звалище розглядається питання, щодо залучення інвестицій для придбання сортувальної лінії. Але придбання сортувальної лінії повністю не вирішить проблему міського звалища твердих побутових відходів, оскільки з 1 січня 2018 року вступає в силу вимога статті 32 Закону України «Про відходи» щодо заборони захоронення неперероблених (необроблених) побутових відходів, тому необхідно невідкладно вирішити питання будівництва заводу з переробки твердих побутових відходів.

Зразу згадується екологічна ситуація у Львові. Якщо з найвищої точки міста глянути в бінокль у північний бік, можна за крайніми багатоповерхівками спального району "Топольна" побачити сірі гори. 

мусор 6

 Але це не кам’яні гори, а величезне скупчення сміття. В село Грибовичі за три кілометри від обласного центру з кінця 50-х років до кінця травня 2016 року звозили всі відходи зі Львова та кількох прилеглих районів області. Але за останні роки ситуація зі сміттям переросла у справжню катастрофу.

Питання щодо закриття Грибовицького сміттєзвалища й будівництва сміттєпереробного заводу у Львові підіймалося неодноразово з кінця 1990-х років. Згодом 43 підприємства з 14 країн світу пропонували побудувати сміттєпереробний завод, однак Львівська міська рада відмовила усім, адже в межах міста побудувати такий завод немає можливості. Отримання землі під завод в межах області блокувалося. У вересні 2011 року жителі села блокували дорогу сміттєвозам, протестуючи проти гігантського смітника. Тоді мер Львова Андрій Садовий пообіцяв відкрити сміттєпереробний завод в іншому районі. Але роки йшли, нічого не будувалося, а лише росли гори сміття. У результаті, там виросло найбільше сміттєзвалище в Україні, що займає площу 26 гектарів. Кожного дня до полігону вивозили 600-700 тон відходів.  

мусор 7

Все це призвело до того, що 28 травня 2016 року на території Грибовицького сміттєзвалища почалася велика пожежа. Незабаром на сміттєзвалищі стався обвал твердих побутових відходів, внаслідок чого під завалами опинилося троє рятувальників. 29 травня року жителі села Великі Грибовичі перекрили дорогу сміттєвозам, що везуть сміття зі Львова на сміттєзвалище. 30 травня року пожежу було ліквідовано. 8 червня пожежа спалахнула знов, її намагались загасити за допомогою пожежних літаків. Екологічна інспекція нарахувала величезний штраф у розмірі 200 мільйонів гривень за забруднення навколишнього середовища, прокуратурою Львівської області заведено 8 кримінальних справ.

мусор 8

мусор 9

Звичайно, почалося негайне реагування на цю катастрофу з боку влади. Мера Львова Андрія Садового зобов’язали вирішити цю проблему якнайскоріше. Львівська міська рада почала домовлятися з іншими регіонами про вивезення сміття на територію їхніх полігонів. Домовлення було з Чернівцями, Дніпром, Миколаєвом та іншими обласними центрами. Але місцеві жителі, намагаючись врятувати своє життя, протестували та перегороджували собою траси, не даючи фурам з відходами проїхати на територію полігонів. 

мусор 10

мусор 11

На всі питання журналістів Андрій Садовий відповідає:

мусор 12

«Проблема сміття є штучною, адже після підпалу полігон не працює, і тепер кожного дня населення має проблему, куди вивозити відходи. Дуже прикро, що держава намагається зробити з цього ще більшу проблему. Звичайно, ми робимо все можливе для того, щоб збудувати базовий  завод для рекультивації побутових відходів. Повірте, на це піде не день і не два. І якщо ця ситуація подіє проти мене у політичному плані, я впевнений, що вкінці всього наші опоненти зазнають краху». 

мусор 13

Однак, президент України Петро Порошенко розкритикував мера Львова Андрія Садового за те, що він не зміг вирішити проблему вивезення сміття з міста. Відповідна заява прозвучала під час засідання Наради національної безпеки та оборони України (ННБО). Також він прокоментував: «Садовий буквально засипав сміттям найгарніше європейське місто України».

мусор 14

Генеральний прокурор України Юрій Луценко не виключає, що серед тих, кому буде пред’явлено підозру за загибель людей на Грибовицькому сміттєзвалищі у Львівській області, буде і мер Львова Андрій Садовий.

За його словами, оскільки експертиза встановила, що пожежа на сміттєзвалищі розпочалася через самозаймання, постає питання про відповідальність за халатність посадових осіб.

Генпрокурор спрогнозував, що оголошення підозри меру Львова може призвести до усунення його з займаної посади, а також до кримінальної відповідальності.

Відзначимо, 13 березня мер Львова Андрій Садовий не виключив той факт, що найближчим часом йому повинні оголосити підозру. 

мусор 15

«Ми дуже не хотіли би, щоб в Херсоні сталося Львівська трагедія, а міський голова зі своїми замами попали за грати, одначе станом на сьогодні, до Департаменту екології Херсонської обласної державної адміністрації для проведення екологічної експертизи відповідності нормам та вимогам чинного природоохоронного законодавства не надходила проектна документація щодо продовження терміну експлуатації міського звалища твердих побутових відходів, провадження сортувальної лінії, будівництва заводу з переробки твердих побутових відходів. Термін вивезення сміття до полігону вже скінчився 01.01.2017, тому ми будемо звертатися до екологічної інспекції, щоб спільними зусиллями провести перевірку для запобігання екологічного лиха», -  повідомив начальник управління Попутько Юрій Анатолійович.

мусор 16

Те, що відбувається, свідчить про неспроможність міської влади вирішити питання безпечного видалення відходів з території Херсона. Така бездіяльність може призвести до екологічної катастрофи, подібної до катастрофи на Грибовицькому сміттєзвалищі у Львові. І саме просте що може бути - це багатомільйонні екологічні штрафи і кримінальна відповідальність міського голови, але найстрашніше – це хвороби, епідемії і зона відчуження Херсонської області. Ми маємо це робити сьогодні, бо завтра може бути вже пізно!

0 комментариев
20 сентября 2024, 13:44
Ваш комментарий будет опубликован после модерации.
Читают / Обсуждают
На утримання доріг в одному з районів Херсонщини планують витратити понад 192 мільйони
На утримання доріг в одному з районів Херсонщини планують витратити понад 192 мільйони
Державна установа "Місцеві дороги Херсонщини" у серпні оголосила три тендери щодо експлуатаційного утримання автомобільних доріг загального користування місцевого значення в Бериславському районі. Заг...
01 сентября 19:17
1176
Місце та терміни закінчення війни в Україні: Портніков назвав два сценарії
Місце та терміни закінчення війни в Україні: Портніков назвав два сценарії
Ми можемо зараз укласти мир із Росією, якщо вона капітулює, але потім все одно повинні готуватися до нападу і знищення України.Про це розповів журналіст та політичний аналітик Віталій Портников на You...
02 сентября 00:45
992
Юні херсонські борці здобули медалі на чемпіонаті з вільної боротьби
Юні херсонські борці здобули медалі на чемпіонаті з вільної боротьби
Юні борці здобули медалі на чемпіонаті з вільної боротьби.Про це повідомлояє у Фейсбуці Херсонська ОВА.У місті Берегове Закарпатської області відбувся відкритий чемпіонат ГО «Всеукраїнське ФСТ «Колос»...
22 августа 21:29
924
Понад дві тонни заморожених собак перевозила вантажівка, яка потрапила в ДТП у центрі Миколаєва
Понад дві тонни заморожених собак перевозила вантажівка, яка потрапила в ДТП у центрі Миколаєва
Вантаж, який перевозив вантажний автомобіль Renault Master, що потрапив у центрі Миколаєва ввечері 28 серпня в аварію, виявився більш ніж дивним: як сказано в накладних, у кузові знаходилося 2,5 тонни...
29 августа 12:32
887
Що відбувається з цінами на хліб в Україні
Що відбувається з цінами на хліб в Україні
Українські пекарі попереджають, що їм доведеться підвищувати ціни на продукцію або згортати виробництво. А це, мовляв, означатиме перебої з хлібом. Серед причин називають подорожчання сировини, електр...
22 августа 13:03
1006
4
В Україні жінок навчатимуть добре оплачуваної професії: як записатись
В Україні жінок навчатимуть добре оплачуваної професії: як записатись
В Україні запустили проєкт з підготовки жінок-водійок автобусів з гарантованим працевлаштуванням – у такий спосіб влада хоче розширити професійний потенціал жінок у галузі пасажирських перевезень. Нав...
06 сентября 16:15
507
3
Ворог атакував дронами Широку Балку на Херсонщині, є поранені
Ворог атакував дронами Широку Балку на Херсонщині, є поранені
Російські війська атакували село Широка Балка Станіславської громади на Херсонщині, внаслідок ударів ворожих дронів поранені двоє людей.Як передає Укрінформ, про це повідомляє Херсонська ОВА у Телегра...
04 сентября 16:09
600
2
В Україні змінилися терміни подання показань газових лічильників: названо нові дати
В Україні змінилися терміни подання показань газових лічильників: названо нові дати
Тепер показання газових лічильників у серпні потрібно подавати після 5 числа. Один із постачальників оголосив нові терміни. Про це повідомили у пресслужбі компанії "Нафтогаз".В Україні в серпні змінил...
09 сентября 01:03
613
1