Все новости Херсона

Лента новостей
Политика
Епідемія в Херсоні, ремонти відремонтованого та форсування Дніпра. Підбірка російських фейків про південь України за червень
29 июня 21:39
138
Епідемія в Херсоні, ремонти відремонтованого та форсування Дніпра. Підбірка російських фейків про південь України за червень

Епідемія в Херсоні, ремонти відремонтованого та форсування Дніпра. Підбірка російських фейків про південь України за червень



Закінчується перший місяць літа, але не закінчується натхнення у російських пропагандистів. У червні вони не стали розмінюватись на дрібниці й вигадали нову смертельну епідемію в Херсоні від Пентагону, про яку самі херсонці навіть не підозрювали. Ще росіяни традиційно брехали про “відбудову” на окупованих ними територіях, “звірства ЗСУ” та форсування Дніпра за допомогою крадених в українських аграріїв китайських дронів. Про ці фейки докладніше Ви дізнаєтесь із нашого матеріалу. 

Холера ясна в Херсоні

У червні російські ЗМІ створили, мабуть, найсміливіший фейк за цей рік. За словами пропагандистів, на початку місяця на правобережжі Херсонщини почалась епідемія черевного тифу, яка згодом перетворилась на глобальний спалах холери. Це вірусне захворювання нібито розповсюджується серед містян з блискавичною швидкістю, а понад 20 херсонців від тієї ж таки холери навіть встигли померти. Яке водиться, жодних доказів епідемії, що викошує мешканців звільненого Херсона, не наводилось.

Після цих бездоказових повідомлень прогандистів  події розвивались, як у голлівудській комедії. Одразу в кількох регіонах Росії пройшли навчання з протидії інфекційним захворюванням, а в Криму радісно заявили, що заражена холерою вода з Херсона, після підриву росіянами дамби Каховської ГЕС до них не потрапить. На лівобережжі Херсонщини Роспотребнадзор створив спеціальну “антиепідеміологічну бригаду медиків, обладнану новітньою апаратурою”, яку, щоправда, також не показали. Мабуть, секретна.  Згодом на Кубані місцеві Телеграм-канали повідомили про виявлення перших випадків “херсонської холери”, проте згодом інформація, як це не дивно, не підтвердилась. 
Не в змозі зупинитись, росіяни розкручували тему далі. За їхніми словами, РФ звернулась до Всесвітньої організації охорони здоров’я із запитом щодо “епідемії в Херсоні”. Російські журналісти навіть нібито отримали коментар з цього приводу у “Офіційного представника Європейського бюро ВООЗ Бану Бхатнагара”. Така людина справді працює в зазначеній організації, ось тільки займається пан Бхатнагар зв’язками з громадськістю, тобто, коментувати епідеміологічну ситуацію не є його особистою компетенцією. У ВООЗ на запит росіян відповіли, що ніякої холери в Херсоні не бачили останні півстоліття, після чого пропагандисти звинуватили організацію у брехні та співпраці з “київським режимом”. 
Заголовки російських ЗМІ про “херсонську холеру”. 
І звісно ж, як ви гадаєте, кого росіяни зробили винним в цьому уявному спалаху холери? Звісно ж, американці!  Віцеспікерка Державної Думи РФ Іріна Яровая повідомила, що уявна епідемія пов’язана з біологічними дослідами Пентагону над військовими та цивільними українцями. “Ні для кого не є секретом, що в Україні працюють американські біологічні лабораторії. Про це багаторазово повідомлялося.
Тому мене особисто не дивує конспірологічна версія про те, що американці зі своєї лабораторії підкинули генетично модифіковану холеру у воду, щоб отруїти російських солдатів, але помилилися адресою і отруїли не тих, кого планували”, – пише одне з російських видань. 

Також росіяни аргументують можливість поширення інфекційних захворювань правобережжям Херсонщини антисанітарією та відсутністю стабільного водопостачання. Ось тільки в переважній більшості громад регіону такої проблеми немає. Навіть у Херсоні, який окупанти обстрілюють безперестанно, у більшості районів вода постачається цілодобово. Інша справа – окуповані території області. Тут і справді жителі скаржаться на пусті водогони. Наприклад, у селищі Новотроїцьке є люди, які вже понад місяць живуть без централізованого водопостачання, а призначена росіянами місцева влада аргументує кризу “плановими роботами”. Така ситуація здатна справді викликати спалах згаданої холери. Ба більше, знаючи, як російська пропаганда полюбляє працювати на випередження та віддзеркалювати реальну ситуацію на обох берегах Дніпра, – епідемія, вірогідно, може розпочатись саме тут. 

Щодо офіційної версії української сторони – вона зрозуміла та однозначна. Те, що російська писанина є фейком, підтвердила головна лікарка Херсонської обласної інфекційної лікарні Олена Тимошенко за запитом наших журналістів: “За останні 20 років холери у Херсонській області не було. І ніяких передумов для спалаху інфекції наразі немає. Ситуація стабільна та контрольована”.

Чудовий врожай на висохлій землі

Зрадник Володимир Сальдо зустрівся в Кремлі з російським диктатором Путіним і, серед іншого, похвалився великим цьогорічним врожаєм у херсонських аграріїв. Зрадник, певно, забув, що ще місяць тому заявляв про те, що після підриву росіянами дамби Каховської ГЕС врожайність в області знизиться на 30-50% у порівнянні з тогорічною.

“Морози по нас не вдарили, тому посіви всі збереглися. У загальний кошик Росії ми додамо досить великий урожай”, – обіцяв Сальдо.
“Губернатор”, втім, змушений був визнати проблеми в сільському господарстві, які, однак, не здатні “затьмарити перемоги”. Води не вистачає, бідкався зрадник, але тисячі комбайнів, тракторів та автомобілів уже в полях, збирають данину окупантам.
Сальдо на зустрічі з Путіним розповідає про “чудовий врожай”Сальдо на зустрічі з Путіним розповідає про “чудовий врожай” на крадених землях Херсонщини. Фото: соцмережі

Тим часом аграрії, які погодились співпрацювати з росіянами на лівобережжі Херсонської області, розлючені тим, що їхні поля просто “горять”. За рік після підриву окупантами дамби Каховської ГЕС окупаційна адміністрація так і не спромоглась запропонувати місцевим фермерам альтернативу дніпровській воді. 

“У відповідь на критичний виклик, кинутий посухою сільському господарству Херсонщини, “Народный фронт” організував у Чаплинці екстрену зустріч-консультацію. Ініціаторами діалогу виступили самі аграрії – група з 50 фермерів звернулася за допомогою у розвʼязанні гострої проблеми поливу сільськогосподарських культур”, – йдеться у повідомленні росіян.

Тимчасовий вихід із ситуації окупанти  вбачають у розробці нових артезіанських свердловин. Це мало чим допоможе, адже в регіоні також падає і рівень ґрунтових вод.

Форсування Дніпра… на дронах

За відсутності будь-яких варіантів щодо повернення під свій контроль правобережжя Херсонщини російські пропагандисти продовжують фантазувати на тему форсування Дніпра. Тепер вони обіцяють, що десант окупантів зможе висадитись в Херсоні… прилетівши туди на дронах. Демонструються навіть і самі БпЛА, які мають транспортувати росіян через річку. Ось тільки все це більше схоже на чийсь невдалий жарт, аніж на реальну загрозу окупацыъ Херсона.

“В угрупованні військ “Днепр” розробили унікальний ударно-транспортний безпілотник “Перун”. Нова розробка на російському програмному забезпеченні може доставляти важкі вантажі, виконувати функцію розвідника, проводити пошуково-рятувальні роботи, а також закидати в тил ворога десантні групи”, – зазначають росіяни.

Заявляється, що нова “вундерваффе” є суто російською розробкою, хоча, якщо придивитись, у “Перуні” можна впізнати китайський дрон DJI Agras зі зміненою камерою. Такі БпЛА до початку повномасштабного вторгнення активно використовували фермери півдня України для обробки своїх полів.
БпЛА “Перун” несе російського десантникаБпЛА “Перун” несе російського десантника. Фото: соцмережі

Та найкумедніше, що росіяни погрожують перелетіти на крадених китайських дронах Дніпро. “Кадри шокують: потужний і одночасно компактний квадрокоптер легко переносить в повітрі бійця і дбайливо опускає його на землю”, – коментують російські журналісти відповідне відео, на якому “Перун” підіймає у повітря на висоту трьох метрів російського військового.

Звичайно, всі чудово розуміють, що перед нами просто цирковий номер. По-перше, коштує кожен DJI Agras близько мільйона гривень, що є досить значною сумою. До того ж не відомо, чи долетять “Перуни” до правобережжя взагалі, а якщо і так, то треба сотні, якщо не тисячі БПЛА, щоб транспортувати достатню кількість російських військових. Ну і погодьтесь, таке чудо досить складно не помітити в небі, а отже такого роду десант стане легкою здобиччю для українських мобільних вогневих груп, адже швидкість і маневровість “Перуна” – мінімальні.

Ремонти відремонтованого та будівництво неіснуючого

На окупованій частині Запорізької області ремонтний бум. От тільки об’єкти для відбудови окупанти разом з місцевими посіпаками обирають вже відремонтовані, причому, відремонтовані якісно і незадовго до повномасштабного вторгнення. 

Наприклад, гауляйтерка Мелітополя Галина Данильченко анонсувала ремонт покрівлі і фасаду мелітопольського Будинку культури залізничників. Початку цбого грандіозного проекту пропагандисти присвятили цілий сюжет, в якому показали буквально кожну шпаринку на фасаді будівлі, капітально відремонтованої у 2020 році. Ремонт Будинку культури тоді коштував 43 млн гривень, п’ята частина з яких була з місцевого бюджету, а 36 мільйонів  –  кредиту Європейського інвестиційного банку.
“Ремонт” БК в Мелітополі“Ремонт” БК в Мелітополі
Схожа ситуація і з доброустроєм, який окупанти анонсували і в екопарку на головному проспекті Мелітополя. Проте цей об’єкт у 2020 році вже отримав нове життя: тоді там були встановлені лавки, приведені до ладу  зелені насадження та відреставровано стелу на вході. 

Не тільки в Мелітополі “ремонтують”  відремонтоване до окупації.  У селищі Більмак Пологівського району росіяни прозвітували про відновлення та запуск першого молодіжного центру. “Ремонтні роботи велися за підтримки Республіки Марій Ел. Також шефський регіон закупив меблі та оргтехніку для центру”, – повідомили пропагандисти. 

Молодіжний центр окупанти розташували у “віджатому” у вірян Домі молитви. У місцевому чаті жителі обурюються, що ремонтних робіт ця споруда точно не потребувала. “Зайшли у нове приміщення, а видали, як наче провели ремонт”, “Дом молитви завжди був в порядку, а ви вори й мародери”, – пишуть жителі громади. 

А родзинкою будівельного “буму” стала розробка проєкту благоустрою набережної в селищі Якимівка Запорізької області. Для розуміння: набережної в цьому населеному пункті не існує, а навколо пересихаючої влітку річки Малий Утлюк, яка протікає Якимівкою, розташовані городи місцевих жителів та місця для випасу тварин.

Проєктом фейкового благоустрою займається головний архітектор Ярославля – так званого шефського регіону окупованої Якимівки. Він констатує: упорядкувати й облаштувати йому доведеться густо заросле поле з невеликою кількістю низькорослих дерев. “Ці невеликі дерева для проєкту вкрай важливі, це максимум, на що здатна природа місцевої екосистеми”, – вважає архітектор. Хоча, чому ми одразу критикуємо? Можливо, в Ярославлі на “набережній” також пасеться худоба? 

Херсонські колаборанти тим часом продовжують ставити перед собою до безглуздості амбітні плани, будуючи язиком і на папері чергові об’єкти нерухомості. Наприклад, так званий “губернатор” ТОТ області Володимир Сальдо пообіцяв росіянам звести на узбережжі моря новий комплекс, площа житлової забудови якого має складати 3,7 мільйона кв.метрів . Це, між іншим, на мільйон квадратів більше, ніж сума площі всіх житлових споруд, що знаходяться на окупованій частині Херсонщини!” Схоже, апетити на розпилі бюджетних кошитів на будівництві “потьомкінських сіл” у Сальдо і будівельного віцепрем’єра Росії Хуснулліна ростуть не по-дитячому. 

Нагадаємо, що  ці ж корумпанти з кінця 2022 року заявляли про будівництво “урядового кварталу”, житлового кварталу в Генічеську і  цілого міста на Арабатській Стрілці.  Натомість Сальдо демонстрував росіянам приміщення віджатого окупантами Реабілітаційного центру професора Козявкіна, що були збудовані  на Арабатській Стрілці задовго до початку повномасштабного вторгнення. З того часу ніяких нових об’єктів у межах “нового міста” поблизу Генічеська не з’явилось. Тож гауляйцтери переключились на Скадовськ – там мало вирости нове місто і проводитись “Таврійські ігри“. Але нічого не будується. 

Фейки про мобілізацію

У червні російські фейкомети продовжували підігрівати тему мобілізації в ЗСУ. Фантазії про людей, схоже, вичерпуються, перейшли на “мобілізацію майна” на потреби армії. “У Сумському управлінні МВС з’явилася скринька для доносів на сусідів із “хорошим життям” – для збору повідомлень про сім’ї з двома машинами для конфіскації на користь армії”, – пише Телеграм-канал “Вежливые и заботливые”. Фейк помітний неозброєним оком: на явному фотошопі бачимо слово «ящик» замість українського  «скринька».
Фейк про “скриньки з доносами”
Фейк про “скриньки з доносами”
Цю брехню спростовує головний сервісний центр МВС. “Встановлювати таку скриньку не мало б жодного сенсу, адже сервісні центри МВС і так є розпорядниками реєстру транспортних засобів, які перебувають у власності громадян України. Тому збирати у громадян таку інформацію немає потреби”, — спростувала начальниця управління комунікації Головного сервісного центру МВС Катерина Самітовська. 

Нові фабрики брехні на ТОТ сходу і півдня

На окупованих територіях Донецької, Луганської, Херсонської та Запорізької областей збільшується кількість каналів розповсюдження російської пропаганди. Тут з’явилось чергове пропагандистське видання “Новое. Медиа”, зареєстроване Роскомнадзором у квітні 2024 року з юридичною адресою в Ростові-на Дону.  Засновником вказана московська Автономна некомерційна організація «Национальный культурный центр “Действие”. 

Головним редактором є Ларіса Рафаеловна Рижова (ІПН 773372971555), зареєстрована у лютому 2023 року як індивідуальна підприємиця в Москві. Рижова використовує також псевдонім Ржондовская і під ним же веде відомий прокремлівський Телеграм-канал “Дорогая хурма”. У  2023 році вона подавала заявку на отримання гранту від президентського “Фонду культурних ініціатив” РФ на виготовлення фільмів про 12 російських міст, які мають “пробуждать чувство гордости”, яка не була підтримагна. Однак згодилась для нової ролі – поширювати російські наративи і пропаганду  на окупованих територіях України. 

Шеф-редактором видання, що матиме мережу у 20 містах,  на презентації був названий Джаван Кєрімов, який раніше працював у Ханти-Мансійському окрузі, а в останні роки публікувався у прокремлівському виданні “Федерал Пресс”.

Центр журналістських розслідувань
0 комментариев
02 июля 2024, 02:25
Ваш комментарий будет опубликован после модерации.
Читают / Обсуждают
Окупанти поставили на потік вивіз зерна з ТОТ Херсонщини
Окупанти поставили на потік вивіз зерна з ТОТ Херсонщини
Компанії окупанта вивезли з тимчасово окупованих територій Херсонської області як мінімум 30 тисяч тонн аграрної продукції та заробили понад 6 млн. євро. Ворог створив цілу схему розкрадання українсь...
07 июня 13:13
1234
"Вода знищила майже все". Херсонець щодня приходить до свого будинку, який був затоплений після підриву Каховської ГЕС
"Вода знищила майже все". Херсонець щодня приходить до свого будинку, який був затоплений після підриву Каховської ГЕС
Херсонець Володимир Грудковський щодня приходить до своєї оселі, яка була затоплена після підриву військовими РФ Каховської ГЕС. Вода знищила майже все майно, змила всю городину, дерева, квіти. Господ...
07 июня 12:16
1152
СБУ в Івано-Франківській області повідомила про заочну підозру зраднику, який очолює окупаційну адміністрацію на Херсонщині
СБУ в Івано-Франківській області повідомила про заочну підозру зраднику, який очолює окупаційну адміністрацію на Херсонщині
Слідчі Служби безпеки зібрали докази колабораційної діяльності мешканця Верхніх Сірогоз Херсонської області, який очолює місцеву окупаційну адміністрацію.Про це повідомляє пресслужба СБУ Івано-Франків...
07 июня 11:26
1050
Каховське водосховище знову з водою: що це означає?
Каховське водосховище знову з водою: що це означає?
Через рік після руйнування греблі Каховської ГЕС Каховське водосховище знову наповнене водою. Науковці розмірковують, як його можна використовувати надалі.Після руйнування греблі Каховської ГЕС Каховс...
13 июня 18:26
1002
Підрив росіянами Каховської ГЕС: що утворилося на затоплених землях після катастрофи
Підрив росіянами Каховської ГЕС: що утворилося на затоплених землях після катастрофи
Енергетики хочуть відбудовувати ГЕС, натомість природоохоронці закликають відродити Великий Луг як природний заповідник.Російські окупаційні війська 6 червня 2023 року здійснили підрив Каховської ГЕС....
02 июня 14:29
1531
4
18-річний одесит пішов на пограбування, щоби не воювати
18-річний одесит пішов на пограбування, щоби не воювати
У Приморському районі Одеси 18-річний містянин пограбував жінку, щоб у майбутньому уникнути мобілізації.Як повідомили у регіональному главку Національної поліції, пограбування сталося у середмісті – н...
18 июня 03:02
235
4
Окупанти завдали три удари дронами по храму у Зміївці. Храм повністю вигорів
Окупанти завдали три удари дронами по храму у Зміївці. Храм повністю вигорів
Так нині вигадає Православна Свято-Архангело-Михайлівська церква у Зміївці Бериславського району.Фото у facebook опублікував керівник Херсонської ОВІА Олександр Прокудін."Сьогодні вдень росіяни завдал...
01 июля 22:56
53
1
Окупанти намагаються спалити урожай на Херсонщині
Окупанти намагаються спалити урожай на Херсонщині
На Херсонщині окупанти продовжують нищити екосистеми регіону та спалювати цьогорічний урожай.Про це повідомили в пресслужбі ДСНС України в Херсонській області.У дописі йдеться про те, що протягом доби...
05 июня 20:49
724
1