Все новости Херсона

Лента новостей
Криминал
Директори трьох фірм, що належать міському голові Херсона Ігорю Колихаєву, підозрюються у пособництві РФ
22 февраля 18:52
188
Директори трьох фірм, що належать міському голові Херсона Ігорю Колихаєву, підозрюються у пособництві РФ

Директори трьох фірм, що належать міському голові Херсона Ігорю Колихаєву, підозрюються у пособництві РФ


Директори трьох аграрних фірм, що належать міському голові Херсона Ігорю Колихаєву і які працювали в окупації за російськими законами, підозрюються в пособництві державі-агресору. Це: 62-річний Юрій Васильєв, директор ТОВ «Торговий дім «Горностаївський райагрохім» з Горностаївки, депутат Горностаївської селищної ради від партії Ігоря Колихаєва «Нам тут жити!», 47-річний Сергій Плачков, голова СБК «Світанок» з села Костогризове Зеленопідської громади Каховського району і 68-річний Петро Ляшко з Каховки, директор фермерського господарства «Юкос і К». Юрій Васильєв обвинувачення на свою адресу відкидає.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на оприлюднені підозри управління СБУ в Херсонській області.

За версією слідства, Васильєв Юрій Михайлович, мешканець селища Горностаївка Каховського району, добровільно перейшов на бік ворога. Він добровільно передав майнові права ТОВ «Торговий дім «Горностаївський райагрохім» у сумі 5 млн грн і майно окупаційній адміністрації Херсонської області в особі ООО «Аграриан» з російського Воронежа, директором якого є Альбєрт Рєзця. 

При цьому, згідно установчих документів, Юрій Васильєв уповноважений вчиняти правочини від імені товариства на суму, що не перевищує 200 тис. грн на день з одним контрагентом. 

За умовами підписаного 11 липня 2022 року «договору» права представництва на ТОВ «ТД «Горностаївський райагрохім» незаконно і одноосібно передані Альбєрту Рєзця. В подальшому це підприємство зареєстрували в російській юрисдикції. 

В тексті підозри слідчими СБУ помилково вказано, що Юрій Васильєв не є депутатом ради будь-якого рівня, що не відповідає дійсності. Він – депутат Горностаївської селищної ради від партії Ігоря Колихаєва «Нам тут жити!». 14 жовтня 2022 року російські військові викрадали його разом із дружиною і тримали в полоні 10 днів. Після виходу на волю він виїхав до однієї з країн Євросоюзу. 

У розмові з кореспондентом ЦЖР Юрій Васильєв усі обвинувачення на свою адресу відкидає.
Юрій Васильєв Фото з соцмереж

«Я нічого не підписував окупантам, жодного документа. Росіяни розграбували підприємство, відібрали чотири машини, печатку. Я знаю, що з окупантами співпрацював Петро Ляшко, він займався незаконною реєстрацією райагрохіма за російськими законами. Про Альбєрта Рєзця я чув у полоні, під час допитів. За те, щоб окупанти відпустили мене, викрадену дружину і двох трактористів я заплатив викуп у 100 тисяч гривень. Але мене попередили, щоб я негайно виїжджав з Херсонської області. Що я одразу й зробив. Місяць я лікувався у Криму, а 24 листопада 2022 року я перетнув кордон з Латвією», – розповів ЦЖР Юрій Васильєв.

Ляшко Петро Васильович, мешканець Каховки, голова ФГ «Юкос і К», за версією слідства, увійшов до складу засновників незаконно зареєстрованих у російській юрисдикції ТОВ «ТД «Продексім», ТОВ «ТД «Горностаївський райагрохім» і СБК «Світанок» та «очолив» останні два з них.

За даними ЦЖР, Петро Ляшко дійсно співпрацював з окупантами, надавав їм техніку і місце для розміщення своїх підрозділів. 

Плачков Сергій Іванович, мешканець Херсона, добровільно, як вказано в повідомленні про підозру, передав майнові права очолюваного ним СБК «Світанок» у селі Костогризове російському ООО «Аграриан».

Усім трьом керівникам аграрних підприємств заочно повідомлено підозру в пособництві державі-агресору – за ч. 1 ст. 111-2 КК України. Санкція статті передбачає покарання позбавленням волі на строк від 10 до 12 років з конфіскацією майна.

Всі вказані підприємства належать викраденому в червні 2022 року міському голові Херсона Ігорю Колихаєву. Одним із засновників ТОВ «ТД «Горностаївський райагрохім» є ТОВ «Продексім, Лтд», яким володів Колихаєв. Власником ФГ «Юкос і К» є Віктор Колихаєв, батько мера Херсона – латифундіста. Він же є співзасновником СБК «Світанок».

Як повідомляв ЦЖР, навесні 2023 року окупаційна адміністрація РФ на Херсонщині повідомила про захоплення майна аграрного підприємства, що до окупації належало міському голові Херсона Ігорю Колихаєву, на лівобережній частині області. Між тим показане в сюжеті українське підприємство «Продексім» змінило засновників і бенефіціарів ще влітку 2022 року. Пропагандисти стверджують, що Колихаєв намагався зберегти свою власність за допомогою фермера Альбєрта Рєзця з Воронезької області. 

Окупанти також повідомили, що затримали на території «Продексіма» автомобіль КамАЗ з посівним матеріалом вартістю 23 млн руб, а також остаточно привласнили і опломбували майно підприємства.

За даними російського державного реєстру юридичних осіб, Альбєрт Рєзця є співзасновником ще чотирьох аграрних підприємств у Каховському і Генічеському районах Херсонщини, які могли бути привласнені (з відома або без відома законних власників) і мають нових «директорів». Це ООО «Свитанок» у селі Костогризове, «Торговый дом «Горностаевский райагрохим», «Ланоподовое 1» у селі Подове Новотроїцької громади і «ТД «Продэксим».  Всі ці компанії є клонами українських юросіб. 

ТОВ «ТД «Продэксим» разом із «Аграриан» зареєстровані за адресою: с. Заозерне Тавричанської громади Каховського району, вул. Лесі Українки, 81б. За даними українського державного реєстру юросіб, за цією адресою зареєстроване фермерське господарство «Золото Таврії».
0 комментариев
27 июля 2024, 02:38
Ваш комментарий будет опубликован после модерации.
Читают / Обсуждают
6 років ув’язнення з конфіскацією майна – засуджено жительку Херсонщини за участь в організації та проведенні псевдореферендуму
6 років ув’язнення з конфіскацією майна – засуджено жительку Херсонщини за участь в організації та проведенні псевдореферендуму
За підтримання публічного обвинувачення прокурорами Бериславської окружної прокуратури Херсонської області місцеву жительку визнано винною у колабораційній діяльності (ч. 2 ст. 28, ч. 5 ст. 111-1 КК У...
28 июня 10:57
1706
Закінчення війни в Україні: астрологи та провидці визначилися з датою
Закінчення війни в Україні: астрологи та провидці визначилися з датою
Війна в Україні триває вже понад два роки. За цей час лунало багато різних прогнозів щодо її закінчення - як оптимістичні, так і песимістичні. Однак українці продовжують вірити в те, що незабаром у на...
09 июля 03:32
1190
ISW: Путін прагне "остаточного" завершення війни, щоб знищити Україну
ISW: Путін прагне "остаточного" завершення війни, щоб знищити Україну
Російський диктатор використав зустріч з Віктором Орбаном, щоб виступити проти припинення вогню шляхом переговорів.Заяви та вимоги російського диктатора Володимира Путіна про закінчення війни свідчать...
07 июля 03:45
916
Два роки в полоні: що відомо про долю херсонського мера Ігоря Колихаєва
Два роки в полоні: що відомо про долю херсонського мера Ігоря Колихаєва
В День Конституції України, 28 червня 2022 року, в тоді ще окупованому Херсоні росіяни викрали чинного мера Ігоря Колихаєва. З тих пір мало інформації про його перебування в полоні, але частково є. Ро...
28 июня 14:10
877
Родинам тероборонівців із Херсона, які загинули в Бузковому парку, відновили документи
Родинам тероборонівців із Херсона, які загинули в Бузковому парку, відновили документи
Станом на 12 липня 2024 року відновили документи для родин 12 загиблих військових 194-го батальйону тероборони про визнання їхньої участі в боях за Херсон у Бузковому парку та біля обласного ліцею. Ще...
12 июля 23:14
749
3
Юний шахіст з Генічеської громади серед призерів кваліфікаційного турніру м. Миколаїв
Юний шахіст з Генічеської громади серед призерів кваліфікаційного турніру м. Миколаїв
У шаховому турнірі з нормою 1-го юнацького розряду, організованому Федерацією шахів Миколаївської області, що проходив 1-4 липня у м. Миколаїв, в напруженій та цікавій боротьбі серед 21 учасника. ЮНУС...
05 июля 09:35
745
1
Пам’яті командира роти Василя Паламарчука (позивний «Адвокат»)
Пам’яті командира роти Василя Паламарчука (позивний «Адвокат»)
Василь Паламарчук, адвокат і письменник, командир роти 206-го окремого батальйону територіальної оборони загинув 3 липня 2024 року під час виконання бойового завдання на східному напрямку.Василь був у...
18 июля 10:40
505
1
Синоптики шокували прогнозом погоди на липень: вся Україна – в зоні ризику
Синоптики шокували прогнозом погоди на липень: вся Україна – в зоні ризику
Перший місяць літа – червень – майже позаду, на зміну йому поспішає липень, який називають "маківкою літа", це не від слова "мак", а від поняття "верхівка голови".За інформацією синоптиків, липень – н...
30 июня 08:15
1566
1