Все новости Херсона

Лента новостей
Экономика
Будівництво свердловин, які мали напоїти жителів Херсонщини замість Каховського водосховища, через “призму” Prozorro
01 марта 19:35
602
Будівництво свердловин, які мали напоїти жителів Херсонщини замість Каховського водосховища, через “призму” Prozorro

Будівництво свердловин, які мали напоїти жителів Херсонщини замість Каховського водосховища, через “призму” Prozorro


Хто отримав кошти на будівництві свердловин у громадах Херсонській області, які залишилися без водопостачання через підрив греблі Каховської ГЕС, – журналісти Медіаплатформи “Вгору” проаналізували відкрити дані платформи Prozorro.

Нагадаємо, після теракту РФ 6 червня 2023 року виникла проблема із забезпеченням питною водою жителів населених пунктів, які “живилися” від Каховського водосховища. На Херсонщині найважча ситуація склалася в Бериславській, Новорайській, Милівській, Новоолександрівський і Нововоронцовській громадах. Кабмін виділив з резервного фонду держбюджету 145,65 млн грн на будівництво 50 свердловин та реконструкцію водопровідних мереж.

А також спростив процедуру (постанова № 771 від 25 липня). Зокрема, дозволив проводити закупівлі послуг без використання електронної системи, тобто укладати договори напряму, навіть якщо вартість робіт перевищує 1,5 млн грн. Крім того, учасники вже могли “не заморочуватися” землевідведенням, містобудівною документацією, експертизою проєктів будівництва, оцінкою впливу на довкілля та іншими погодженнями.

Міндовкілля призначено координатором, відповідальними – обласну військову адміністрацію (Департамент розвитку територій Херсонської облдержадміністрації).

І вже наприкінці минулого літа міністр захисту довкілля та природних ресурсів України Руслан Стрілець заявляв, що роботи з буріння, за попереднім дедлайном, мають закінчитися 15 жовтня. Прокладання трубопроводів – до 15 листопада.

Але.

Милівська сільська територіальна громада 

На території Милівської СТГ мали пробурити дев’ять артезіанських свердловин: по дві в центрі громади та в Дудчанах, й по одній у селах Суханове, Червоний Яр, Новокаїри, Качкарівка, Саблуківка.

Село Дудчани, квітень 2017 року.
Проєктно-кошторисну документацію на об’єкти готували фахівці відокремленого підрозділу південноукраїнської гідрогеологічної експедиції держпідприємства “Українська геологічна компанія” (підрозділ ДП “УГК”, Херсон). Загальна вартість проєктів – 2 675 137, 11 грн.

Але жодних свердловин в громаді так і не пробурили, – не знайшлося виконавців. Щоправда, був один підрядник, з яким Департамент розвитку територій Херсонської облдержадміністрації підписував договір на виконання робіт в селах Милове, Суханове, Червоний Яр та Новокаїри. Це київське товариство з обмеженою відповідальністю “Міратекс Лімітед”.

За умовами договору, ТОВ “Міратекс Лімітед” мало до кінця листопада пробурити, укріпити та облаштувати п’ять свердловин. У тому числі збудувати підсобні приміщення, змонтувати електрообладнання, зробити під'їзд та об'їзд навколо кожного з об’єктів, паркан, ворота, хвіртку та озеленити територію. На це з резервного фонду державного бюджету виділялося 20 550 483,34 грн.

Проте 28 листопада Департамент розірвав договір з ТОВ “Міратекс Лімітед”. Формально – через порушення підрядником строків та зобов'язань, адже жодних дій так і не було вчинено.

Згодом голова ХОВА Олександр Прокудин пояснив, що виконанню робіт заважають обстріли з боку РФ.

Крім того, як вже повідомляла Медіаплатформа “Вгору”, з 13 липня 2023 року села Дудчани, Качкарівка, Милове, Республіканець Милівської СТГ значаться в переліку територій, на яких ведуться бойові дії.

На платформі Prozorro також вказано, що завершена закупівля послуги з розроблення проєктно-кошторисної документації на капітальний ремонт і реставрацію водопровідних мереж для забезпечення водопостачання в селі Дудчани. Переможцем вказано херсонське приватне підприємство “Южний альянс”. Вартість робіт – 498 217 грн. Термін виконання – з 19 вересня до 25 грудня 2023 року.
Однак самої угоди між ПП “Южний альянс” та Департаментом розвитку територій Херсонської облдержадміністрації на час підготовки статті – не оприлюднено.

Нововоронцовська територіальна громада

До 1 грудня 2023 в Нововоронцовській ТГ мали зробити вісім артезіанських свердловин. Розробленням проєкту займався херсонський підрозділ ДП “УГК”. Вартість послуги – 1 498 884, 36 грн.

Договір на будівництво Департамент ХОДА уклав безпосередньо з гендиректором держпідприємства Ігорем Шевердіним.  ДП “УГК” мав здати готові об’єкти до 01 грудня 2023 року та отримати 26 645 092,79 грн. 

Ще 387 898, 97 грн мало отримати київське  ТОВ “Інжинірінгова компанія Фортіс” за технічний нагляд на будівництві об’єктів. 

Але 30 листопада сторони уклали додаткові угоди про продовження строку виконання робіт до 01 вересня 2024 р.

В інтерв’ю Медіаплатформі “Вгору” голова Нововоронцовської сільської військової адміністрації Андрій Селецький розповів, що в громаді застаріла система водогону, а після підриву Каховської ГЕС обміліли свердловини, які подавали воду на Нововоронцовку та Осокорівку. Проблему намагаються вирішити бурінням нових і розконсервуванням старих свердловин, але є бюрократичні перепони з під’єднанням об’єктів до електромережі. 

Фото зі сторінки Нововоронцовської селищної військової адміністрації у Фейсбук. Осокорівка. Чистка старого замуленого шахтного колодязя, вересень 2023 року.

Як альтернативу – відродили 10 старовинних колодязів та встановили там помпи. Роботи з їх облаштування профінансувало кілька благодійних організацій. 

Новоолександрівська територіальна громада

У Новоолександрівській ТГ вже мали зробити вісім артезіанських свердловин – у центрі громади та в селах Гаврилівка, Михайлівка, Золота Балка. Послугу з проєктування об’єктів Департамент ХОВА замовляв приватному підприємцю з села Софіївська Борщагівка Київської області Артему Горбунову. Загальна вартість послуги – 1 599 863 грн. 

Вже навіть є підписаний договір на буріння та облаштування свердловин у двох селах – Гаврилівці та Новоолександрівці. На це з резервного фонду держбюджету виділено 36 533 902,79 грн. Підрядник – приватне підприємство “АБЗ”, зареєстроване в місті Дружківка Донецької області.
Роботи мали закінчитися 01 грудня 2023, але строк дії угоди продовжено до 01 вересня 2024 року.

Новорайська територіальна громада

У  Новорайській громаді мали побудувати одну артезіанську свердловину в селі Крупиця (населення до повномасштабного вторгнення складало 211 осіб) та ще вісім у Новорайську та Червоному Маяку. 

Проєкти розробляв київський приватний підприємець Олександр Лазарев. Вартість послуги – 1 610 375 грн.
Оприлюднених у Prozorro договорів на виконання цих робіт не виявлено.


Бериславська міська територіальна громада

У Prozorro оприлюднена інформація про завершення закупівлі двох послуг з проєктування свердловин для забезпечення водопостачання Бериславської МТГ Херсонської області внаслідок руйнування Каховської ГЕС.

Одна – для трьох свердловин в селах Новоберислав та Зміївка. Друга – для десяти свердловин у Бериславі.

Обидві послуги замовлено ТОВ “Водопроект” з Дніпра. Загальна вартість – 1 826 623 грн. 

Але договорів з ТОВ “Водопроект” не оприлюднено.

Втім, як і будь-яких інших, які б мали стосунок до будівництва свердловин не на паперах, а в реальності.


Вікторія Глєбова, Вгору
0 комментариев
27 апреля 2024, 14:12
Ваш комментарий будет опубликован после модерации.
Читают / Обсуждают
Українські чоловіки тисячами переходять кордон, щоб залишити країну, - NYT
Українські чоловіки тисячами переходять кордон, щоб залишити країну, - NYT
Українські чоловіки ризикують життям, перепливаючи річку Тису, щоб не ризикувати життям на сході у війні проти Росії. Про це пише американське видання New York Times.Як пише газета, влада Румунії проі...
16 апреля 02:48
1597
Нардеп Гончаренко жахнувся від ситуації на армійському навчальному полігоні
Нардеп Гончаренко жахнувся від ситуації на армійському навчальному полігоні
Народний депутат Олексій Гончаренко оприлюднив скриншот свого листування із військовим, який проходить базову загальновійськову підготовку на одному з навчальних полігонів у зоні відповідальності ОК «...
02 апреля 08:02
1148
В Херсоне руководитель ТЦК организовал преступную группу по переправке уклонистов за границу
В Херсоне руководитель ТЦК организовал преступную группу по переправке уклонистов за границу
Руководитель территориального центра комплектования и социальной поддержки в Херсоне вместе с подчиненным и местным жителем организовал коррупционную схему заработка на военнообязанных мужчинах.Об это...
15 апреля 18:03
993
Росіяни планують удар ракетами “Циркон“ по Київській ГЕС, щоб затопити українську столицю
Росіяни планують удар ракетами “Циркон“ по Київській ГЕС, щоб затопити українську столицю
Після ударів росіян по дніпровських електростанціях кияни побоюються, що наступна атака може бути на Київську ГЕС. У Мережі з'явилася інформація, що у разі руйнування греблі у Вишгороді, потік води мо...
30 марта 13:45
986
Наслідки обстрілу росіянами Херсонського державного університету (Фоторепортаж)
Наслідки обстрілу росіянами Херсонського державного університету (Фоторепортаж)
Сьогодні росіяни сплутали головний корпус Херсонського державного університету з базою НАТО і вдарили по ньому з лівого берега Дніпра. Пошкоджено три поверхи навчального закладу. Зруйновано кілька учб...
28 марта 17:01
866
5
Херсонская городская больница заказала строительство операционного блока «под землей» свыше 27 миллионов гривен
Херсонская городская больница заказала строительство операционного блока «под землей» свыше 27 миллионов гривен
Коммунальное предприятие “Херсонская городская клиническая больница” провело тендер на реконструкцию хранилища с устройством в нем медицинско-операционного блока. Строительные работы обойдутся бюджету...
11 апреля 22:21
800
1
В Україні виник гострий дефіцит молодих чоловіків: “Наслідки будуть критичними“
В Україні виник гострий дефіцит молодих чоловіків: “Наслідки будуть критичними“
В Україні виник гострий дефіцит молодих чоловіків. Йдеться про громадян 18-30 років. Демографічна криза пов'язана з різними причинами. З'явився несприятливий прогноз щодо ситуації, що склалася у нашій...
18 апреля 04:16
571
1
Как правильно подобрать размер тактических кроссовок для ЗСУ: практическое руководство
Военная служба предъявляет особые требования к экипировке и, в частности, к обуви. Тактические кроссовки для военнослужащих Збройних Сил Украины (ЗСУ) должны сочетать в себе не только защитные функции...
22 апреля 17:56
294
1