Все новости Херсона

Лента новостей
Общество
Зручні і безпечні дороги в Херсоні?
11 сентября 10:59
335
Зручні і безпечні дороги в Херсоні?

Зручні і безпечні дороги в Херсоні?

Зручні і безпечні дороги в Херсоні?

«ДТП - це не випадковість, а результат поганого проектування міста. Поки ви не зможете виключити людські помилки, запобігайте аварії з жертвами», об этом написал херсонец Роман Завгородний в соцсети:

«Це основна філософія Vision Zero (Нульова терпимість), програми, перед якою стоїть мета скоротити до нуля смерті в результаті аварій. Стартувала в 1997 році в Швеції, вона справою довела свою ефективність, знизивши смертність від ДТП на 31% з 1997 по 2013 року, незважаючи на зростання автомобілізації. Саме тому за останні 19 років десятки країн і міст перейняли принципи і методи програми. А що у нас?

Дослідницька організація World life expactancy на основі даних Всесвітньої організації охорони здоров'я склала рейтинг країн за смертністю в ДТП. Для цього вони вирахували кількість смертей в аваріях на 100 000 населення. У Європі гірше українських показники у Боснії та Герцеговини, Албанії, Литви, Білорусі та Молдови. Трохи кращі показники у Чорногорії, Латвії, Хорватії та Польщі.

В основному, більшість європейських країн мають суттєво нижчий показник смертності, ніж Україна. Хоча я з упевненістю можу сказати що наші дані фейк

Зручні і безпечні дороги в Херсоні?

Повернемось до наших баранів. Вірніше до міста Херсону. Давайте детально розглянемо які інструментами користується наша влада в Херсоні?

Зручні і безпечні дороги в Херсоні?

У Херсоні давно придумали ставити дорожні огорожі. Мовляв, ось якщо вставимо залізні прути між людиною і півторатонною автівкою, це захистить пішохода від смерті. Але це не працює. Досліджень на користь ефективності парканів для підвищення безпеки вулиць немає, зате є випадки загибелі людей від парканів, неефективного використання коштів, і нівечення міста. В цілому це ознака неправильного планування міського простору. Докази тому - потворне місто Херсон, і статистика смертності на дорогах. Адже не у одній з країн, яка випереджає нашу прекрасну країну в плані смертності, не встановлені паркани (!)

А як же в Європі зберігають життя? Передбачають на етапі проектування помилки людей, роблячи заспокоєння трафіку фізичними способами. Звуження смуг і повороти під 90 градусів, лежачі поліцейські та підняті переходи, розширення тротуару біля переходу і рельєфне покриття проїжджої частини, острівці безпеки - ці та інші методи якраз для цього.

Тому висновок один - проектувати вулиці потрібно так, щоб у водія не було шансу потрапити в аварію - не дати йому розігнатися до шаленій швидкості. Адже в основному вина всіх ДТП, перевищення швидкості.

Як знизити швидкість трафіку:

  1. Зменшити дозволену швидкість в місті до 50 км / год
  2. Зменшити кількість смуг
  3. Зменшити ширину смуг
  4. Зробити штучні нерівності, острівці безпеки, і підняті переходи

Низька швидкість рятує від трупів

При швидкості в 64 км / год ймовірність летального результату складає 80%. При швидкості в 48 км / год шанси вижити - 80%. Ось чому Кабінет Міністрів України знизив максимально дозволену швидкість в місті до 50 км / год, чому він ввів звуження доріг, яке спонукає водіїв знизити швидкість.

Погляньте на шанси пішохода вижити при зіткненні з машиною, що їхала на швидкості 30 км / год, 50 км / год і 60 км / год відповідно:

Зручні і безпечні дороги в Херсоні?

З цього робимо висновок, що замість установки нікому не потрібних і шкідливих парканів необхідні в місті такі рішення: острівці безпеки

Основна мета острівця безпеки - розбити перехід через вулицю на дві частини, в кожній з яких пішохід стежить тільки за одним напрямком руху. Йому не потрібно мотати головою туди-сюди, прогнозуючи безпеку переходу. Подивився наліво - дійшов до острівця, подивився праворуч, дійшов до тротуару.

Також острівці знижують швидкість автомобілів, так як смуга руху звужується і трохи зміщується в бік. Він робить безпечніше ліві повороти на перехрестях, зменшуючи радіус повороту

Зручні і безпечні дороги в Херсоні?

Додаткову гарантію зниження швидкості можна отримати, піднявши проїжджу частину навпроти острівця з плавним в'їздом-з'їздом, розрахованим на 40-50 км / год. Звичайно, це рішення для локальних вулиць, що не вимагають великої пропускної здатності. Зате така комбінація забезпечить майже 100% -ву безпеку, не кажучи про те, що так буде ще зручніше для пішоходів. Тим самим ми допомагаємо людям з інвалідністю вільно пересуватися по місту, економлячи кошти на занижені тротуари.

Зручні і безпечні дороги в Херсоні?

Наприклад на дорогах зі спокійним рухом і нечисленними пішоходами, можна після створення острівця взагалі прибрати світлофори. Тоді пішоходам взагалі не доведеться чекати зеленого сигналу, а водії не будуть стояти даремно на червоний, дивлячись на порожній перехід. Якщо пішоходів все-таки багато і вони йдуть суцільним потоком, то світлофор потрібен, щоб якийсь час і пішоходи почекали, пропустивши машини.

Зручні і безпечні дороги в Херсоні?

Таким чином, острівці можуть пристойно підвищити пропускну здатність перехресть і зменшити аварійність на них. Завдяки острівців з'являється місце для установки знаків, світлофорів, які в свою чергу ще більше підвищують помітність переходу. Коли посеред дороги виростає стовп або знак, це важко не помітити здалеку. А ще під час дощу з пішохідного переходу стікає вода.

А що я пропоную? Для початку:

Проспект Ушакова - вранці в годину пік, вдень і ближче до вечора - середня швидкість руху по проспекту 30 - 50 км / год. Причиною тому є високий трафік і працюючі світлофори. Але у вечірній час вони вимкнені, вулиця порожніє, і починаються перегони. Практично 95% ДТП сталося в нічний час доби. Тому що ніхто починаючи з вечора не їде 50, а їде 80, і навіть 110.

Отже, будь у нас підняті пішохідні переходи в районі перехресть, вдень б трафік своєї швидкості не втратив, а у вечірній час він зберігався завдяки заходам фізичного впливу на трафік. Який сенс розганятися, коли попереду ще один пішохідний перехід?

Отже, будь у нас підняті пішохідні переходи в районі перехресть, вдень б трафік своєї швидкості не втратив, а у вечірній час він зберігався завдяки заходам фізичного умиротворення трафіку. Який сенс розганятися, коли попереду ще один пішохідний перехід?

Зручні і безпечні дороги в Херсоні?

Університетська і вулиця Небесної Сотні - один такий перехід навпроти коледжу, другий навпроти ХДУ, третій навпроти кафе "Два капітани"

Дитячі садки та школи - обов'язкова установка піднятих пішохідних переходів.

Загалом, потрібно робити, вчитися, і брати приклади у прогресивних зарубіжних колег. Втім, навіть найдешевший острівець з асфальтом вже краще ніж наші паркани і майбутні камери стеження за швидкістю на Ушакова».

0 комментариев
24 апреля 2024, 22:16
Ваш комментарий будет опубликован после модерации.
Читают / Обсуждают
Українські чоловіки тисячами переходять кордон, щоб залишити країну, - NYT
Українські чоловіки тисячами переходять кордон, щоб залишити країну, - NYT
Українські чоловіки ризикують життям, перепливаючи річку Тису, щоб не ризикувати життям на сході у війні проти Росії. Про це пише американське видання New York Times.Як пише газета, влада Румунії проі...
16 апреля 02:48
1559
Українцям, які володіють квартирами понад 20 років, доведеться заново пройти реєстрацію житла
Українцям, які володіють квартирами понад 20 років, доведеться заново пройти реєстрацію житла
Українцям, які набули право власності на свої квартири ще в минулому столітті, доведеться заново пройти процедуру реєстрації житла. Якщо вони цього не зроблять, то можуть втратити свою нерухомість.Чом...
30 марта 10:10
1518
Зниклі безвісти, купа знищеної техніки в Кринках: ситуація на лівобережжі Херсонщини
Зниклі безвісти, купа знищеної техніки в Кринках: ситуація на лівобережжі Херсонщини
На лівобережжі Херсонщини в Кринках цивільних людей немає, останній житель виїхав два місяці назад. У селі багато знищеної техніки та військових армії РФ.Про це повідомив очільник Херсонської ОВА Олек...
27 марта 17:32
1237
Справжньої війни ще не бачили: мольфар дав шокуючий прогноз на літо
Справжньої війни ще не бачили: мольфар дав шокуючий прогноз на літо
Відомий мольфар Макс Гордєєв поділився двома прогнозами на літо. За його словами лише до кінця осені Україна отримає ще одну систему ППО Patriot, а наприкінці літа західні партнери нам передадуть якус...
19 апреля 14:32
1047
ЗСУ стерли наміри окупантів повернутися на правий берег Херсонщини, — Гуменюк
ЗСУ стерли наміри окупантів повернутися на правий берег Херсонщини, — Гуменюк
На правому березі вже правильно облаштовані оборонні рубежі, через що контрбатарейна боротьба, навіть по воді, на підходах, призводить до того, що наміри окупантів провалюються, говорять в ОК "Південь...
08 апреля 19:26
718
2
У селі Одрадокам'янка росіяни вдарили двома FPV-дронами по автобусу, який віз гуманітарну допомогу
У селі Одрадокам'янка росіяни вдарили двома FPV-дронами по автобусу, який віз гуманітарну допомогу
Транспортний засіб і вантаж – знищені. Лише дивом водій і пасажири не постраждали.Про це повідомив Олександр Прокудін у Facebook.
26 марта 14:20
802
2
Как правильно подобрать размер тактических кроссовок для ЗСУ: практическое руководство
Военная служба предъявляет особые требования к экипировке и, в частности, к обуви. Тактические кроссовки для военнослужащих Збройних Сил Украины (ЗСУ) должны сочетать в себе не только защитные функции...
22 апреля 17:56
187
1
Бійці ЦСО «А» СБУ гарно працюють по ворожій логістиці на лівому березі Херсонщини
Бійці ЦСО «А» СБУ гарно працюють по ворожій логістиці на лівому березі Херсонщини
 Бійці ЦСО «А» СБУ гарно працюють по ворожій логістиці на лівому березі Херсонщини.Про це повідомляється у телеграм на каналі Сил оборони півдня України. 
21 апреля 22:29
153
1