Все новости Херсона

Лента новостей
Криминал
«Зірка «Телеграму» та «викрадачка дітей». Хто із херсонських науковців перейшов на бік росіян
04 мая 08:36
131
«Зірка «Телеграму» та «викрадачка дітей». Хто із херсонських науковців перейшов на бік росіян

«Зірка «Телеграму» та «викрадачка дітей». Хто із херсонських науковців перейшов на бік росіян


Частина викладачів херсонських університетів із початком повномасштабного вторгнення Росії в Україну і тимчасової окупації Херсонської області пішли на співпрацю з окупаційною владою. Район.Берислав розповідає, хто вони. Почнемо з наказу ректорки створеного окупантами херсонського технічного університету (ХТУ)  щодо режиму праці їхнього фейкового навчального закладу. Тут і віднайшли інформацію про керівний склад ХТУ. 
Редакція  володіє наказом ректорки створеного окупантами ХТУ щодо режиму праці  їх фейкового навчального закладу. Тут міститься інформація про  керівний склад ХТУ.  Фейсбук ХНТУ
Редакція володіє наказом ректорки створеного окупантами ХТУ щодо режиму праці їх фейкового навчального закладу. Тут міститься інформація про керівний склад ХТУ. Фейсбук ХНТУ

Втім, рухаємось далі і розповідаємо про тих, чия колабораціоністська діяльність вже відома. 
 

Зірка Телеграму

Втікала так швидко, що залишила у кабінеті власні речі. Але не забула пограбувати сейфи. Все це про  так звану «деканесу» фейкового «Херсонского государствєного педагогічєского універсітєта» Регіну Андрєєву.
Все, що залишила після себе  Регіна Андрєєва. Фото автора
Все, що залишила після себе Регіна Андрєєва. Фото автора
Вона є випускницею Херсонського державного університету, захистила кандидатську дисертацію та  багато років працювала у рідному університеті. Була заступницею декана, але потім перейшла до іншого херсонського вишу − Херсонського державного  аграрно-економічного університету (ХДАЕУ). Там вона працювала начальницею навчально-методичного відділу.
Матеріал на сайті українського ХДАЕУ про Регіну Андрєєву
Матеріал на сайті українського ХДАЕУ про Регіну Андрєєву
У редакції Район.Берислав є документи, які доказують, що вже у вересні 2022 року Регіна Андрєєва почала працювати у створеному окупантами Херсонському державному педагогічному університеті (російська абревіатура – ХГПУ).

Під час окупації Херсона, на посаді деканки факультету фізичного виховання і спорту створеного окупантами ХГПУ, Регіна Андрєєва організувала проведення вступної кампанії на факультет, затверджувала педагогічне навантаження та мережу факультету фізичного виховання та спорту, видавала довідки  «студентам» тощо. Цьому є свідчення очевидців та документи, які знайшли після її втечі на окуповане лівобережжя Херсонщини.
Редакція володіє довідкою про навчання у  ХГПУ, яка була надана за підписом пані Андрєєвої. Фото автора.
Редакція володіє довідкою про навчання у ХГПУ, яка була надана за підписом пані Андрєєвої. Фото автора.
Так,  влітку 2022 року під час окупації Херсона, вона організовувала та брала активну участь  у пропагандистських акціях російських окупантів щодо роботи захопленого навчального закладу. Це різноманітні спортивні заходи, які проходили у  спортивному залі захопленого ХДУ.

До речі, ці активності демонструвалися на херсонському телеканалі «ВТВ плюс», яким керувала Тетяна Каменська. Після захоплення Херсона російськими окупантами цей телеканал почав прославляти окупантів та висвітлювати діяльність окупаційної влади. СБУ у березні 2023 року повідомило їй про підозру, правоохоронці інкримінують Каменській колабораційну діяльність. ЇЇ підозрюють у здійсненні інформаційної діяльності у співпраці з державою-агресоркою.  Цю справу з обвинувачувальним актом вже передали до суду. Херсонський міський суду викликав Каменську на розгляд цієї справи.
 Відеосюжет телерадіокомпанії «ВТВ плюс»  під час окупації Херсона
У листопаді 2022 року, після втечі разом із російською армією, Регіна Андрєєва  продовжила працювати у ХГПУ.  За інформацією, яка міститься на окупаційних медіа,  університет, який створила окупаційна влада, зараз перебуває в Ялті (територія окупованого росіянаи Криму).
Регіна Андрєєва у Ялті. Світлина з окупаційного телеграм-каналу.
Регіна Андрєєва у Ялті. Світлина з окупаційного телеграм-каналу.
Там пані Андрєєва  постійно бере участь у пропагандистських заходах і є активною героїнею окупаційного телеграм-каналу самопроголошеного херсонського вишу.
Регіна Андрєєва бере участь у заходах, організованих керівництвом фейкового ХГПУ. Скани з телеграм-каналу  самопроголошеного херсонського вишу
Регіна Андрєєва бере участь у заходах, організованих керівництвом фейкового ХГПУ. Скани з телеграм-каналу самопроголошеного херсонського вишу
 На одному з відео вона публічно заявляє про майбутню перемогу. «Всєх пабєдім», − каже вона.
За словами ректора українського ХДУ Олександра Співаковського, приблизно 10 — 12 працівників ХДУ перейшли на бік росіян і погодилися працювати у так званому ХГПУ.

 «Всього на час початку повномасштабного вторгнення в українському ХДУ було 350 працівників», − зауважив ректор.

Олександр Співаковський каже, що майже по всіх співробітниках ХДУ, які зголосилися працювати в окупаційному навчальному закладі, заведені карні справи.
ХДУ в Івано-Франківську Фото Тарас Бузак
ХДУ в Івано-Франківську Фото Тарас Бузак
Зараз український ХДУ релокований до Івано-Франківська і він продовжує роботу на базі Прикарпатського національного університету імені В. Стефаника. Університет працює в режимі двох офісів: херсонського та івано-франківського.
Ректор Херсонського державного аграрно-економічного університету Юрій Кирилов ще у січні 2023 року оприлюднив знайдені після визволення Херсона документи часів російської окупації Херсона. Цей список складається з 38  співробітників  навчального закладу, які  пішли на співпрацю з російськими окупантами та погодилися працювати у створеному ними так званому «ГБОУ ВО «Херсонский аграрный университет».

Викрадачка дітей

Наступним персонажем є Євгенія Чернишова, окупаційна «ректорка» ГБОУ ВО Херсонский аграрный университет, який російські окупанти створили влітку 2022 року на базі захопленого ними  Херсонського державного аграрно-економічного університету. 
Доказ того, що Євгенія Чернишова працює у створеному окупантами ХАУ: скриншот з телеграм-каналу окупаційного ХАУ
Доказ того, що Євгенія Чернишова працює у створеному окупантами ХАУ: скриншот з телеграм-каналу окупаційного ХАУ
До своєї зради вона працювала  на кафедрі ботаніки Херсонського державного аграрно-економічного університету. Мала звання доцентки.
Підтвердження того, що  пані Чернишова працювала на кафедрі ботаніки Херсонського державного аграрно-економічного університету та мала звання доцента: скриншот з офіційної фейсбук-сторінки українського ХДАЕУ
Підтвердження того, що пані Чернишова працювала на кафедрі ботаніки Херсонського державного аграрно-економічного університету та мала звання доцента: скриншот з офіційної фейсбук-сторінки українського ХДАЕУ
Служба безпеки України ще у березні 2023 року повідомила їй про підозру у  пособництві державі-агресорці (ч. 1 ст. 111-2 ККУ).  У матеріалах слідства правоохоронці зазначають, що у липні 2022 року вона, отримавши  посаду ректорки фейкового  університету, запрошувала  абітурієнтів на денну та заочну форму бюджетного навчання, а також затверджувала кандидатури працівників закладу.

Херсонська обласна прокуратура повідомила, що до суду скерували обвинувальний акт стосовно вищезгаданої пані. Нагадаємо, що правоохоронці інкримінують Чернишовій  факт державної зради та колабораційної діяльності (ч. 2 ст. 111, ч.3 ст. 111-1 КК України).
Чернишова на нараді ректорів російських аграрних вищих навчальних закладів: фото з телеграм-каналу окупаційного ХАУ
Чернишова на нараді ректорів російських аграрних вищих навчальних закладів: фото з телеграм-каналу окупаційного ХАУ
У тексті підозри СБУ зазначено, що пані Чернишова добровільно пішла на співпрацю з окупантами та погодилася стати ректором захопленого російськими окупантами  університету.

Також, вона була серед організаторів псевдореферендуму щодо «приєднання Херсонщини до складу рф».

В підозрі СБУ громадянці Чернишовій зазначено, що вона, в інтерв'ю у вересні 2022 року, розповідала про розташовані на території захопленого ХДАЕУ  так звані виборчі дільниці з псевдореферендуму і що там голосують  «викладачі» та «студенти» створеного окупантами ХАУ. І що їх майбутнє тепер ‑ з Росією.

В приміщеннях захопленого навчального закладу вона допомагала  проводити різні пропагандистські заходи, які  організовані російськими окупантами, такі як: пробіжки «Молода Русь» з нагоди дня прапора країни-агресора.
Пропагандистський захід, організований окупантами у фейковому ХАУ. Скриншот з телеграм-каналу окупаційного ХАУ
Пропагандистський захід, організований окупантами у фейковому ХАУ. Скриншот з телеграм-каналу окупаційного ХАУ
Також, вона брала активну участь у  так званій акції «Волонтери zа Россию» з нагоди дня народження російського президента Владіміра Путіна.

За свідченнями правоохоронців, ця акція проходила 7 жовтня 2022 року  на території  четвертого Таврійського мікрорайону міста Херсона. Під час такої акції учасники висадили фруктові дерева і прив'язали стрічки у вигляді російського триколора.

Крім  пособництва державі-агресору, СБУ підозрює Євгенію Чернишову у незаконній депортації дітей з тимчасово окупованого села Новопетрівка Миколаївської області у 2022 році. Цих дітей вивезли під примусом до раніше захопленого окупантами Центру соціально-психологічної реабілітації дітей, що в селі Степанівка Херсонської міської громади.

За даними правоохоронців, у жовтні 2022 року Чернишова наказала директорці Новопетрівської спеціальної школи Наталії Луцик збирати дітей для незаконної депортації до окупованого Криму. У разі незгоди вона погрожувала викликати російських військових і вчинити розправу над ними.

Попри те, що жодних підстав для незаконного вивезення дітей зі Степанівки не було, 15 вихованців Новопетрівської спецшколи силою відвезли до річкового вокзалу Херсона, у супроводі озброєних військових Росії, посадили в човен і переправили на лівий берег області, до міста Олешки. Там дітей посадили на автобус і вивезли до Джанкою, що в Криму.

А на додачу, Чернишовій повідомили підозру  в порушенні законів та звичаїв війни, а саме за організацію насильницького переміщення 15 вихованців Новопетрівської спеціальної  школи до АР Крим.

За це їй «світить» від 8 до 12 років позбавлення волі.

Корінна росіянка

Окремо  необхідно зупинитися на одній із титулованих  представниць херсонської науки, яка пішла на співпрацю з окупантами. Це Олена Євгеніївна Блинова − доктор психологічних наук, професорка, працювала завідувачкою кафедри загальної та соціальної психології Херсонського державного університету. Зараз ця пані працевлаштувалася завідувачкою кафедри прикладної психології та розвитку особистості  фейкового ХГПУ.  
О. Блинова (сидить біля червоного прапора) на одній з наукових конференцій в рф. Фото окупаційного телеграм-каналу  самопроголошеного херсонського вишу
О. Блинова (сидить біля червоного прапора) на одній з наукових конференцій в рф. Фото окупаційного телеграм-каналу самопроголошеного херсонського вишу
Як науковиця, вона інтегрувалася у науково-педагогічне поле країни-агресорки, брала участь в наукових конференціях, які проходили у російських містах Владімір і Пенза. Виступала там з доповідями та звітами. Про це повідомляють окупаційні пропагандистські медіа.
Скриншот з окупаційних телеграм-каналів, які висвітлюють участь Олени Блинової на наукових конференціях в країні-агресорі. Скриншот з окупаційного телеграм-каналу  самопроголошеного херсонського вишу
Скриншот з окупаційних телеграм-каналів, які висвітлюють участь Олени Блинової на наукових конференціях в країні-агресорі. Скриншот з окупаційного телеграм-каналу самопроголошеного херсонського вишу
Сама Блинова народилася у російському Владивостоці та, за інформацією її колег, з якими вона працювала в українському ХДУ, є етнічною росіянкою, мешкала в країні-агресорці, навчалася в тамтешній школі і закінчила у 1985 році Ленінградський  державний університет. А вже потім переїхала в Україну ‑ на Херсонщину. 

Тому, можна припустити, що перехід на бік ворога з її сторони був добровільним та зрозумілим з огляду на те, що вона завжди підкреслювала своє російське походження.
Коли українці вдягали вишиванки, вона намагалася зберегти свій строгий стиль. Блинова - без вишиванки у білому піджаку. Світлина: Прес-центр ХДУ
Коли українці вдягали вишиванки, вона намагалася зберегти свій строгий стиль. Блинова - без вишиванки у білому піджаку. Світлина: Прес-центр ХДУ
Також, Олена Блинова - відома в Україні психологиня. Вона керувала багатьма профільними  громадськими організаціями та творчими спілками. Очолювала херсонський осередок «Асоціації політичних психологів України», херсонське відділення «Всеукраїнської психодіагностичної асоціації». 
Скриншот офіційного сайту «Асоціації політичних психологів України». Розповідь про Олену Блинову
Скриншот офіційного сайту «Асоціації політичних психологів України». Розповідь про Олену Блинову
Блинова була нагороджена почесною грамотою  Верховної Ради України, відповідна інформація міститься на сайті Асоціації політичних психологів України.

На офіційному сайті ХДУ є інформація про те, що пані Блинова має звання  «Відмінник освіти України», та, що вона  входила до складу експертів Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти.

Пішли на колаборацію «тихенько»

В коментарі нашому виданню  ректор ХДУ зазначає, що серед колаборантів  Херсонського державного університету здебільшого люди, які пішли на колаборацію «тихенько».

«Є такі, що навіть зараз, коли роблять спільні фото в російському ХГПУ, то прикривають обличчя підручниками і книжками», − зазначає Олександр Співаковський.

Ректор ХДУ розповідає, що, на його думку, частині з цих 12-ти людей просто соромно, а інша частина займає позицію, що їм краще жити при російській владі.

«Знаю лише одну людину, яка займала активну проросійську позицію. Це Ольга Борисівна Полєвікова. Після окупації Херсона вона «вивозила дітей» в кримський дитячий табір «Артек» (це окупанти називали оздоровленням) і так далі», − наголосив Співаковський.
Олена та Ігор Полєвікови. Фото-колаж зроблено зі світлин, які взяті з сайту Миротворець
Олена та Ігор Полєвікови. Фото-колаж зроблено зі світлин, які взяті з сайту Миротворець
Ольга Борисівна Полєвікова – кандидатка педагогічних наук, доцентка кафедри теорії та методики дошкільної та початкової освіти ХДУ, працювала на кафедрі дошкільної освіти ХДУ. Зараз вона є фігуранткою бази «Миротворець». Центр Миротворець зазначає, що пані Полєвікова добровільно пішла на співпрацю з окупантами та працювала «в.о. міністра освіти та науки» захопленої Херсонської області.

Зрадив Україну і її чоловік, Ігор Олексійович Полєвіков ‑ музикант, педагог, композитор, кандидат педагогічних наук, в минулому директор херсонської музичної школи ДМШ №3. Також, він вів активну громадську діяльність: був керівником ГО «Центр руської культури», засновником та головою Херсонської обласної ГО «Місто Сонця». Крім того, він був керівником і засновником ГО «Князь Потьомкін».

Ігор Полєвіков спільно з іншими прибічниками багато років просував в Херсоні  ідеї «русского міра».  Наприклад, в музичній школі, якою він керував, щороку проводився Міжнародний музичний фестиваль-конкурс «Бархатний сєзон».  Спонсором такого фестивалю виступав  фонд «Русский мир». Він також брав участь у фестивалях в анексованому країною-агресором Криму. А у  2019 році пан Полєвіков подорожував до Москви з виставою «Волшєбнік ізумрудного города».

Також він, від імені усіх  громадських організацій, які сповідували ідеологію «русского міра»,  на одній з нарад в Херсонській державній адміністрації заявив, що російська мова для херсонської громади потребує захисту.
 
А тому не дивно, що окупанти довірили йому керівництво новоствореного «Херсонского областного дворца культуры».

Зараз Ольга Полєвікова  є однією із засновниць херсонського відділення «Союза пісатєлєй Росії».  Відповідні відомості можна знайти на російському ресурсі  ЗА ЧЕСТНЫЙ БИЗНЕС, скриншот з якого оприлюднений нижче.
Засідання так званого Херсонського відділення «Союза пісатєлєй Росії»: Фото окупаційного телеграм-канала
Засідання так званого Херсонського відділення «Союза пісатєлєй Росії»: Фото окупаційного телеграм-канала
За інформацією окупаційних телеграм-каналів, головним завданням цього відділення є підтримка та створення комфортних умов для «письменників» Херсонщини. Хоча все, на що вони спромоглися за останній час, – це нагородження самих себе та пафосний прийом в свою організацію нових членів.
Скриншот з російського ресурсу  «За честный бизнес»
Скриншот з російського ресурсу «За честный бизнес»

Викрадачі подушок

За повідомленням ректора українського ХДАЕУ Юрія Кирилова, представники так званої «нової адміністрації» захопленого окупантами ХДАЕУ, крім  колабораційної діяльності,  ймовірно займалися банальним розкраданням майна університету.  Керівництво навчального закладу направило до правоохоронних органів відповідну заяву про вчинення злочину. Так, відомо, що пограбували лабораторії кафедри готельно-ресторанного та туристичного бізнесу українського  Херсонського державного аграрно-економічного університету. Орієнтовна сума збитків оцінюється в один мільйон п'ятсот тисяч гривень.  Керівництво законного ХДАЕУ звернулося до національної поліції України із заявою про злочин, в якій наведені зазначені вище факти.
Скриншот з російського ресурсу  «За честный бизнес»
Скриншот з російського ресурсу «За честный бизнес»
Ректор Херсонського державного аграрно-економічного університету Юрій Кирилов у коментарі нашому виданню зазначив, що  від діяльності окупаційної влади університету найбільше постраждав автопарк навчального закладу.

Після втечі керівництва фейкового університету зникли автобуси, що належали ХДАЕУ, а також  інші авто: мікроавтобус, автомашина «Волга» тощо.
Фото автобусів, які викрали  з автопарку українського ХДАЕУ. Фото надав ректор ХДАЕУ Юрій Кірілов
Фото автобусів, які викрали з автопарку українського ХДАЕУ. Фото надав ректор ХДАЕУ Юрій Кірілов
Крім того, з гуртожитків  зникла постільна білизна, переважно – подушки.

А от засоби для навчання працівників окупаційного університету цікавили значно менше: після їх перебування на території ХДАУ зникли хіба поодинокі предмети, як, наприклад високоточний мікроскоп.
Викладачі фейкового  ХАУ користуються високоточним мікроскопом, який потім було викрадено Фото з окупаційного телеграм-каналу
Викладачі фейкового ХАУ користуються високоточним мікроскопом, який потім було викрадено Фото з окупаційного телеграм-каналу
Можна припустити, що нове керівництво вишу не дуже переймалося навчанням студентів, а задовольняло власні меркантильні бажання, оскільки після їхнього «господарювання» зникли саме ті цінності, які можна або забрати собі, або вигідно продати.   

Також Юрій Кирилов розповів, що псевдокерівники досить активно вивчали архівні справи працівників університету. Можливо хотіли знайти тих, кого можна переманити або заманити працювати  на роботу до окупантів.

Він наголосив, що зникли трудові книжки, особові справи працівників, деякі з них знаходили в кабінетах окупаційного керівництва.
«Мабуть, їх вивчали», − припустив пан Юрій.


Керівники українського ХДАЕУ у своїх заявах про злочин, які скерували до СБУ та Національної поліції України у листопаді 2022 року, зазначали, що все вкрадене майно перебувало в приміщенні, до якого мала повний та безперешкодний доступ в.о. завідувача кафедри готельно-ресторанного та туристичного бізнесу та іноземних мов Олена Морозова. Йдеться про період окупації Херсона, коли росіяни захопили приміщення українського університету.

Листом до правоохоронців від 15 серпня 2022 року Херсонський державний аграрно-економічний університет повідомляв, що Олена Морозова зголосилася працювати на окупантів, отримала від них посаду «заведующая кафедри».

За інформацією, зазначеною у заяві Херсонського державного аграрно-економічного університету до правоохоронних органів, йдеться про те, що  після того, як Олена Морозова зголосилася працювати на окупантів, то вона почала активно агітувати  інших працівників навчального закладу погоджуватися на роботу в російському ХАУ (це створений російськими окупантами клон українського ХДАЕУ).

«Вона активно закликала інших співробітників до того ж самого, після захоплення університету проходила курси російської мови, їздила на «підвищення кваліфікації» в Крим», — про це керівництво ХДАЕУ повідомило правоохоронні органи.

Ректор українського ХДАЕУ Юрій Кирилов також зауважив, що крім самої Олени Морозової в  університеті, створеному окупантами, працюють і деякі її родичі: колишній професор кафедри менеджменту та інформаційних технологій ХДАЕУ Роман Морозов; колишній професор кафедри гідротехнічного будівництва, водної та електричної інженерії ХДАЕУ Олексій Морозов; колишня доцентка кафедри економіки та фінансів ХДАЕУ Ольга Морозова; колишній професор кафедри гідротехнічного будівництва, водної та електричної інженерії ХДАЕУ Володимир Морозов.

Щодо пограбування  Херсонського державного університету, то за словами його ректора, в університеті багато чого зникло.

«Багато чого пропало, дещо ми досі не можемо знайти. Але ми не можемо стверджувати, що пограбували ВНЗ саме викладачі, які зголосилися працювати на російських окупантів», − розповідає Співаковський.

Однак, за словами ректора ХДУ, документи,  особливо ті, які мають відношення до національного фонду, експонати археологічного музею, картини, скульптури, гербарій, – збережені і перевезені до Івано-Франківська.


Шанувальники російської освіти з  фейкового ХНТУ

Також у Херсонському національному технічному університеті (ХНТУ) оприлюднили документи, що містять інформацію про співпрацю колишніх викладачів цього навчального закладу з російськими окупантами під час окупації Херсона. Йдеться приблизно про 10 — 15 працівників. Ці  особи створили на базі ХНТУ незаконний навчальний заклад — Херсонський технічєский унівєрсітєт (ХТУ).
Розклад занять фейкового ХТУ. Керівництво українського ХНТУ оприлюднило у фейсбуці знайдені після визволення Херсона документи часів російської окупації Херсона. Зазначений документ звідти
Розклад занять фейкового ХТУ. Керівництво українського ХНТУ оприлюднило у фейсбуці знайдені після визволення Херсона документи часів російської окупації Херсона. Зазначений документ звідти
Так звана ректорка «ХТУ» Галина Райко 6 жовтня 2022 року отримала від СБУ підозру за колабораціонізм за статтею 111-2 ККУ. Їй світить від 10 до 12 років ув'язнення. А вже у квітні 2023 року обвинувальний акт направили до суду.
 
Видання «Стопкор» зазначає, що доцентка Галина Райко 18 років пропрацювала в українському ХНТУ і донедавна була завідувачкою кафедри інформаційних технологій. Хоча її перша спеціальність – економіка підприємств, жінка у 2008 році захистила дисертацію кандидатки технічних наук, а ступінь магістерки з комп'ютерних наук отримала лише 3 роки тому. Тут же згадується, що «як зазначають колишні колеги, вона давно не приховувала своєї любові до всього російського: навіть у своїй сторінці в соціальній мережі херсонська науковиця зазначала, що вона «з Москви».
Світлина Стопкор
Світлина Стопкор
Винагородою за зраду і перехід на бік окупантів для багатьох було просування по «кар'єрній драбині».

Так, Наталія Кругла, яка раніше очолювала факультет кібернетики ХНТУ, погодилася стати «першою проректоркою» створеного окупантами ХТУ.
Редакція  володіє наказом ректорки створеного окупантами ХТУ щодо режиму праці  їх фейкового навчального закладу. Тут міститься інформація про  керівний склад ХТУ.  Фейсбук ХНТУ
Редакція володіє наказом ректорки створеного окупантами ХТУ щодо режиму праці їх фейкового навчального закладу. Тут міститься інформація про керівний склад ХТУ. Фейсбук ХНТУ
Колишня заступниця декана факультету міжнародних економічних відносин, управління і бізнесу ХНТУ Наталія Пустова стала «проректоркою» з освітньої діяльності окупаційного ХТУ.

Наталія Субботіна в окупаційному навчальному закладі  також пішла на підвищення  і почала працювати «проректоркою»»з наукової роботи та міжнародних звʼязків. До захоплення Херсона російською армією, ця пані  була звичайною кандидаткою технічних наук та мала  вчене звання доцентки.

Ймовірні причини  такого кроку

На нашу думку, не існує єдиної причини, яка б пояснила дії херсонських науковців, які перейшли на бік окупантів. Їхні мотиви можуть ґрунтуватися на поєднанні різних факторів. Перший фактор – це російське походження: деякі науковці могли мати російське походження, родинні зв'язки з Росією, що вплинуло на їхню лояльність до країни-агресорки. Другий фактор – підтримка «русского міра»: існує ймовірність, що деякі науковці поділяли ідеї «русского міра» та вірили в те, що Росія несе «визволення» Україні. Також зрадники могли йти на співпрацю з окупантами, сподіваючись отримати кращі матеріальні умови та кар'єрні можливості. Не можна виключати й те, що деяких науковців могли шантажувати або примушувати до співпраці з окупантами.

Тарас БузакТарас Бузак
0 комментариев
18 мая 2024, 08:43
Ваш комментарий будет опубликован после модерации.
Читают / Обсуждают
Розстріл поліції: підозрювані, які хотіли втекти з України, назвали причину нападу
Розстріл поліції: підозрювані, які хотіли втекти з України, назвали причину нападу
Підозрювані у нападі на поліцейських на Вінниччині планували втекти з України і після затримання назвали правоохоронцям причину скоєного.Про це розповіла представник Нацполіції Олена Бережна, повідомл...
22 апреля 04:02
2444
«Приїхали»: як каратимуть водіїв, які тікають від мобілізації
«Приїхали»: як каратимуть водіїв, які тікають від мобілізації
18 квітня набуде чинності ухвалений закон про мобілізацію. Разом з багатьма нормами почнуть діяти і заходи впливу щодо тих, хто ухиляється від виконання конституційного обов’язку.Порівняно із першим в...
20 апреля 07:29
1232
Ті, хто поїхав у Росію за «сертифікатами», змушені повернутись додому
Ті, хто поїхав у Росію за «сертифікатами», змушені повернутись додому
На окуповану територію Херсонської області повернуться ті наші нерозумні земляки, які повірили окупантам і «евакуювались» у глиб держави-агресора у надії отримати там «житловий сертифікат».«Зараз вже...
24 апреля 21:05
994
Как выбрать подходящую варочную панель: руководство для покупателей
Варочные панели - https://www.siemens-home.bsh-group.com/ua/ru/pribory/prigotovlenie-i-vypekanie/varochnye-poverkhnosti - играют важную роль в кухонном пространстве, и правильный выбор может существен...
29 апреля 22:13
915
Україна вже не може забезпечити виплату пенсій усім громадянам похилого віку: залишився єдиний вихід
Україна вже не може забезпечити виплату пенсій усім громадянам похилого віку: залишився єдиний вихід
В Україні виплата пенсій опинилася під загрозою. Через різке скорочення українців, що працюють, пенсіонерам уже нічим виплачувати зароблене. Через це депутати терміново приступають до впровадження пен...
13 мая 09:25
588
4
Бійці ЦСО «А» СБУ гарно працюють по ворожій логістиці на лівому березі Херсонщини
Бійці ЦСО «А» СБУ гарно працюють по ворожій логістиці на лівому березі Херсонщини
 Бійці ЦСО «А» СБУ гарно працюють по ворожій логістиці на лівому березі Херсонщини.Про це повідомляється у телеграм на каналі Сил оборони півдня України. 
21 апреля 22:29
646
1
Світова війна: в Україні зійшлися два величезні альянси, - Bloomberg
Світова війна: в Україні зійшлися два величезні альянси, - Bloomberg
Бойові дії в Україні стали першим глобальним конфліктом нової холодної війни. Два величезні альянси опосередковано, але зіткнулися на полі бою в Європі.Видання Bloomberg пише, що війна в Україні розді...
14 мая 03:17
324
1
Чорнобаївська громада отримала понад 1200 книжок
Чорнобаївська громада отримала понад 1200 книжок
Чорнобаївська громада Херсонської області, у рамках всеукраїнського проєкту «Вільні читають українською!», отримала понад 1200 книжок.Їх для мешканців прифронтових та деокупованих регіонів зібрали зак...
02 мая 10:03
474
1