Все новости Херсона

Лента новостей
События
Жителям Херсонщини про домашнє насильство
10 марта 16:02
210
Жителям Херсонщини про домашнє насильство

Жителям Херсонщини про домашнє насильство

В Україні майже кожна четверта жінка потерпає від насильства, про що свідчать дані дослідження ФН ООН.  Окрім того, в умовах збройного конфлікту, збільшується кількість випадків насильства і особливо  щодо жінок. Вони  бояться заявляти про це та звертатися по допомогу, особливо в східних областях.

Про це повідомляють правозахисні, громадські організації, надавачі послуг, соціальні служби. Понад 60% потерпілих від насильства не повідомляють про його вчинення та не звертаються по допомогу. Розуміючи масштаби та наслідки даної проблеми, Фонд народонаселення ООН в Україні  спільно з Міністерством соціальної політики України та МБФ «Українська фундація громадського здоров`я»виступили з ініціативою  і створили мобільні бригади соціально-психологічної допомоги, які виявляють та надають екстрену та планову психологічну та соціальну допомогу потерпілим від ґендерно зумовленого, в тому числі домашнього насильства.

З жовтня 2015 року в співпраці з місцевими центрами соціальних служб було створено 21 мобільну бригаду соціально-психологічної допомогу 5 регіонах України, а з жовтня 2016 в цих областях вже діяло 26 бригад. Починаючи з жовтня минулого року, проект розширюється на додаткових 5 регіонів України. І сьогодні він працює в 10 регіонах України: у Вінницькій, Дніпропетровській, Запорізькій, Київській, Львівській, Одеській, Харківській, Херсонській, та на підконтрольних Україні територіях Донецької й Луганської областей.

Він спрямований на посилення національної системи попередження та реагування на ґендерно зумовлене насильство на загальнодержавному та регіональному рівнях для забезпечення умов, в яких більшість потерпілих від насильства зверталися б по допомогу та мали доступ до якісних послуг з особливою увагою на потерпілих, сприяючи поширенню ідеї «нульової» терпимості до насильства в суспільстві.

Мобільна бригадасоціально-психологічної допомоги складається з 2 психологів та 1 соціального працівника, які здійснюють моніторинг випадків  насильства щодо жінокта надають послуги. Кожна співпрацює з  центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді або іншим надавачем соціально-психологічних послуг. Бригади здійснюють регулярні виїзди на виклики та планово до районних центрів, а також віддалених сіл та селищ для виявлення випадків ґендерно зумовленого насильства, в т. ч. домашнього насильства.  Надають послуги в стаціонарних місцях локацій, де вони базуються – переважно на базі центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді або інших надавачів соціально-психологічних послуг.

Психологи й соціальні працівники мобільних бригад надають наступні послуги:

  • Соціально-психологічні консультації для виявлення потерпілих від ґендерно зумовленого, в т.ч. домашнього насильства осіб та оцінку їх психоемоційного стану.
  • Консультації для потерпілих від ґендерно зумовленого, в т.ч. домашнього насильства осіб з метою попередження повторних випадків насильства та покращення їхньої ситуації.
  • Надання соціально-психологічної допомоги потерпілим від насильства за телефоном, у тому числі у вечірній час до 21:00.
  • Комплексну оцінку потреб потерпілих від насильства осіб та направлення для отримання додаткових послуг до інших надавачів (правових, медичних, реабілітаційних).
  • Індивідуальні та групові сесії для осіб, які зазнали ґендерно зумовленого, в т.ч. домашнього насильства. Сесії проводять на базі стаціонарних місць локацій мобільних бригад
  • Консультації для членів родин.
  • Ведення випадку потерпілого від насильства, здійснення соціального супроводу до 3-х місяців, отримання клієнтом соціально-психологічних послуг на базі місця локації мобільної бригади соціально-психологічної допомоги.
  • Проведення групової роботи, майстер-класів, сесій тренінгів, відеолекторіїв та інших просвітницьких заходів спрямованих на попередження ґендерно зумовленого, в т.ч. домашнього насильства, формування особистої безпеки, посилення мотивації протидії насильству, набуття жінками/дівчатами-підлітками навичок особистої безпеки, особистісного зростання, покращення стосунків у родині.

Бригади працюють з:

  • Постраждалими від ґендерно зумовленого насильства (ҐЗН), включаючи домашнє насильство.
  • Партнерами клієнток і чоловіками, які вчинили насильство (за їх згодою).
  • Дітьми, сім’ями, найближчим оточенням постраждалих від ҐЗН.

Кожна бригада робить виїзди, в тому числі у віддалені селища та населені пункти біля лінії розмежування. Сьогодні діють мобільні бригади в таких гарячих точках як Станиця-Луганська, Попасна, Новоайдар, Лисичанськ, Бахмут, Новогродівка, Волноваха, на пунктах пропуску, в місцях компактного проживання ВПО. Інформація яку отримують члени мобільної бригади є конфіденційною, фіксується і заноситься у вхідну он-лайн форму первинної оцінки випадку, що дає можливість миттєво повідомляти про випадок і бачити суть проблеми.

На місці потерпілі отримують консультацію психолога або соціального працівника. Також фахівці можуть провести консультацію з кривдником, за його згоди, та дітьми. Якщо є потреба, фахівці  направляють потерпілих до медиків та юристів, перенаправляють до поліції чи залучають до виїзду поліцію.

За період реалізації проекту з 2015 року мобільні бригади виявили понад 25 000 випадків  насильства тільки в 5 Східних регіонах, де реалізувався проект. 90% потерпілих – це жінки. Понад 60% потерпілих не повідомляли про насильство відносно них ніяким установам. У 56% випадків під час насильства були присутні діти, які спостерігали за цим або самі ж від нього потерпали. В 72% випадків кривдником є чоловіки, і по 14% кривдниками виступають жінки або кривдники обох статей. Всього понад 30% потерпілих пережили фізичне насильство, 46% – психологічне, 1,6% – сексуальне, та 1% – зґвалтування, 16% – економічне насильство. Майже у кожному випадку  застосовувалося по декілька видів насильства одночасно.

У Херсонській області мобільні бригади вже працюють в наступних локаціях:

Мобільна бригада Місце локації Територіальне покриття кущовим методом Контактна телефонна лінія МБ для викликів та консультацій

 

(телефони працюватимуть з 8 до 21)

1. Херсон Херсон, на базі Херсонського ОЦСССДМ

 

(Воронцовська,11)

 

Обслуговує м. Херсон, Обслуговує Білозерський, Олешківський. За потреби МБ зможе обслуговувати  , Голопристанський  райони 066736 8794
2. Чаплинка на базі Центру соціальних послуг

 

 

Чаплинський, ,  Каланчацький райони. За потреби Скадовський р.н. 066 5589621
3. Нова Каховка На базі Новокаховського ЦСССДМ (вул. Новоселівська, 5) Нова Каховка, Каховка, Каховський, Бериславський райони. За потреби МБ може виїжджати до Великоолександрівського та Горностаївського районів 066 7589661
4. Генічеськ на базі Генічеського РЦСССДМ(вул. Володарського, 15) Генічеський, Новотроїцький райони

095 5129790

 

0 комментариев
24 апреля 2024, 20:10
Ваш комментарий будет опубликован после модерации.
Читают / Обсуждают
Путін може завершити війну після того, як захопить найважливіший обласний центр України, - ЗМІ
Путін може завершити війну після того, як захопить найважливіший обласний центр України, - ЗМІ
Російські "політичні еліти" не чекають на "непередбачувані, глобальні та кардинальні" зміни в країні під час нового президентського терміну Володимира Путіна.Як пише незалежне російське видання "Медуз...
27 марта 04:15
1754
«Бʼють та ґвалтують без упину»: жінка-трансгендер з Олешок розповіла про життя в російській окупації
«Бʼють та ґвалтують без упину»: жінка-трансгендер з Олешок розповіла про життя в російській окупації
Українці, які виїжджають із окупації, розповідають про відчуття постійної небезпеки, коли живеш під контролем військових РФ«Бʼють, ґвалтують без упину, знущаються, якщо ти не такий, за їхніми мірками»...
10 апреля 12:33
1573
Зниклі безвісти, купа знищеної техніки в Кринках: ситуація на лівобережжі Херсонщини
Зниклі безвісти, купа знищеної техніки в Кринках: ситуація на лівобережжі Херсонщини
На лівобережжі Херсонщини в Кринках цивільних людей немає, останній житель виїхав два місяці назад. У селі багато знищеної техніки та військових армії РФ.Про це повідомив очільник Херсонської ОВА Олек...
27 марта 17:32
1236
Очільник "поліції" окупованої Голої Пристані отримав 15 років
Очільник "поліції" окупованої Голої Пристані отримав 15 років
Очікують розгляду суду справи 15 перебіжчиків, ще 5 зрадникам повідомлено про підозри.Про це повідомило 29 березня Державне бюро розслідувань.Зокрема за матеріалами ДБР засуджено засуджено очільника п...
29 марта 19:40
1045
У селі Одрадокам'янка росіяни вдарили двома FPV-дронами по автобусу, який віз гуманітарну допомогу
У селі Одрадокам'янка росіяни вдарили двома FPV-дронами по автобусу, який віз гуманітарну допомогу
Транспортний засіб і вантаж – знищені. Лише дивом водій і пасажири не постраждали.Про це повідомив Олександр Прокудін у Facebook.
26 марта 14:20
799
2
Наслідки обстрілу росіянами Херсонського державного університету (Фоторепортаж)
Наслідки обстрілу росіянами Херсонського державного університету (Фоторепортаж)
Сьогодні росіяни сплутали головний корпус Херсонського державного університету з базою НАТО і вдарили по ньому з лівого берега Дніпра. Пошкоджено три поверхи навчального закладу. Зруйновано кілька учб...
28 марта 17:01
775
1
Херсонская городская больница заказала строительство операционного блока «под землей» свыше 27 миллионов гривен
Херсонская городская больница заказала строительство операционного блока «под землей» свыше 27 миллионов гривен
Коммунальное предприятие “Херсонская городская клиническая больница” провело тендер на реконструкцию хранилища с устройством в нем медицинско-операционного блока. Строительные работы обойдутся бюджету...
11 апреля 22:21
700
1
В Україні виник гострий дефіцит молодих чоловіків: “Наслідки будуть критичними“
В Україні виник гострий дефіцит молодих чоловіків: “Наслідки будуть критичними“
В Україні виник гострий дефіцит молодих чоловіків. Йдеться про громадян 18-30 років. Демографічна криза пов'язана з різними причинами. З'явився несприятливий прогноз щодо ситуації, що склалася у нашій...
18 апреля 04:16
509
1