Все новости Херсона

Лента новостей
Общество
З музикою, прем’єрами та під звуки вибухів: як у Херсоні працює театр імені Миколи Куліша
28 июня 21:11
117
З музикою, прем’єрами та під звуки вибухів: як у Херсоні працює театр імені Миколи Куліша

З музикою, прем’єрами та під звуки вибухів: як у Херсоні працює театр імені Миколи Куліша

У червні Херсонський обласний академічний музично-драматичний театр імені Миколи Куліша, зазвичай, готував цікаві проєкти на різноманітних локаціях: Олешківський ліс, Станіславські кручі, концерти просто неба. І потроху готувався йти в невелику літню відпустку.
Так було до повномасштабного вторгнення.

Але і зараз, попри постійні обстріли Херсона, у театрі вирує творче життя.

Творчі процеси

У будівлі театру із 300 вікон вціліли лише 15. Це наслідки ворожих обстрілів. Проте у приміщенні кипить робота.
  • Ми мріємо повернутись на нашу велику сцену. Але поки граємо на кількох маленьких”. – розповідає директор і художній керівник театру Олександр Книга.
директор і художній керівник херсонського драмтеатру Олександр Книга

На подвір’ї вантажаться декорації для чергової прем’єри, на репетицію збираються музиканти, Тим часом в арт-хабі в укритті теж велелюдно: тут дорослі плетуть вироби з бісеру, а тут вже діти малюють веселих китів. Трохи згодом дорослі збираються на заняття з англійської та української.

Збройні сили України звільнили Херсон від окупантів 11 листопада 2022 року. Наступного дня у дворі театру актори, які всю окупацію лишались в місті, вивісили український прапор. А вже 19 листопада Олександр Андрійович зміг потрапити в приміщення театру.
одна з маленьких сцен, де грають вистави

“Я одразу оголосив збори колективу, тих, хто в місті. І одразу почали думати як ми можемо відновлювати роботу. Бо окупанти викрали з театру всі інструменти, навіть молотка не було. Костюми теж з собою забрали. Колектив розпорошений по Україні та світу. Перший місяць ми працювали, фактично, як гуманітарний штаб. Але паралельно думали і над творчістю. Я сказав нашому диригенту Артему Філенку, який всю окупацію лишався в місті, збирати музикантів. І отак Артем дуже швидко зібрав музикантів, які в місті були і були без роботи. Хтось в музичній школі працював, хтось ще десь. Люди прийшли і І ми одразу почали музичні програми створювати”. – розповідає директор театру.
майстер-клас для дітей

Перше велике свято влаштували вже на День Святого Миколая. Благодійники допомогли з подарунками. І за кілька тижнів резиденція Чарівника (так організатори самі його назвали – авт.) прийняла 1700 дітей.

Далі, окрім музичних програм, репертуар поповнився і виставами: прем’єрою «Позивний «Горобчик», відродженою «Кицькою на спогад про темінь», сімейним мюзиклом «Котигорошко проти вікінгів», який написали завліт Альона Мовчан і завідуючий музичної частини театру Олексій Пономарьов, новою виставою «Буде тобі, враже…»

Окрім цього, з музичними програмами театр побував ще в кількох населених пунктах Херсонської громади.

Також запустили акцію «Квитки херсонцям». Це коли люди за межами Херсона можуть придбати квитки на музичні програми чи вистави для тих, хто в місті.

У репертуарі поновили і виставу «Баба Пріся…» та комедію «Обережно: жінки».

А ще в графіку – багато гастролей, фестиваль і нові проєкти.

…Того дня в укритті глядачі зібрались на джазову програму. На годину звуки музики допомагали трохи видихнути.

Синергія двох міст

Через безпекову ситуацію, на великій сцені херсонського театру грати неможна. На допомогу прийшов Миколаївський академічний художній драматичний театр. Він надав не лише майданчик, а й акторів.

“У нашому колективі не вистачає акторів-чоловіків. Тому долучились і миколаївські колеги. Так і реалізували спільні проєкти з сімейним мюзиклом «Котигорошко проти вікінгів», «Катерина» за поемою Шевченка та «Перевізник» про життя в окупації. Думаю, це чудовий приклад синергії двох театрів, двох міст”. – розповів Олександр Книга.
музична програм “Все буде джаз”

Будь-який проєкт потребує фінансування. І херсонський театр «стукає» в усі двері. Наприклад, USAID передав інструменти для технічних цехів та звукову апаратуру. Свіжа прем’єра «Перевізник» співфінансується програмою ZMINA: Rebuilding, створеною за підтримки Європейського Союзу в рамках спеціального конкурсу заявок на підтримку українських переселенців та українського культурного і креативного секторів, за підтримки МБФ «ІЗОЛЯЦІЯ», Trans Europe Halles та Malý Berlín.
інструменти від USAID

«Мельпомені Таврії» – бути!

У цьому запевнив Олександр Книга. Цьогорічним гаслом обрали «Мельпомена Таврії. Відновлення».

– Відновити всю нашу роботу. Відновити наші вікна, наші будинки, відновити наші душі. Відновити повноцінне наше життя. Відновити нашу країну. Багато чого нашаровується на це поняття. Тому хочеться його втілити. – зазначив Олександр Андрійович.
на малій сцені в укритті грають моновиставу “Юда”

За його словами, іноземні та деякі українські театри вже висловили бажання долучитись до фестивалю. Наразі організатори ще думають над форматом. Орієнтовно, фестиваль запланований на вересень.

«Наша робота інколи схожа на те,що ти будуєш картковий будиночок. Ти його будуєш, будуєш, а потім хтось необережно чи навмисно витягнув якусь карту, і все впало. І ти починаєш все спочатку. От зараз те саме. Я пишаюсь тим, що Херсон – театральне місто. Це ми його таким зробили. І тому цей бренд треба підтримувати та розвивати. Нас об’єднала війна. Дай Боже, нам цього єднання і розуміння один одного не втратити після війни!. – каже Олександр Книга.

P.S. До Дня Конституції України головному диригенту театру Артему Філенку присвоїли почесне звання «Заслужений діяч мистецтв України».
фото автора та Херсонського драмтеатру

mistosontsia.com.ua
0 комментариев
01 июля 2024, 02:24
Ваш комментарий будет опубликован после модерации.
Читают / Обсуждают
Є великий ризик антиукраїнської провокації у Херсоні: пропаганда РФ запустила фейк
Є великий ризик антиукраїнської провокації у Херсоні: пропаганда РФ запустила фейк
Росіяни можуть готувати провокаційні обстріли житлових кварталів Херсона, щоб звинуватити у цьому злочині ЗСУ.Про це в ефірі Апостроф TV розповів перший заступник голови Херсонської обласної ради Юрій...
07 июня 12:17
1258
Окупанти поставили на потік вивіз зерна з ТОТ Херсонщини
Окупанти поставили на потік вивіз зерна з ТОТ Херсонщини
Компанії окупанта вивезли з тимчасово окупованих територій Херсонської області як мінімум 30 тисяч тонн аграрної продукції та заробили понад 6 млн. євро. Ворог створив цілу схему розкрадання українсь...
07 июня 13:13
1208
Зеленський відкинув можливість територіальних поступок: жодних ліній для зла не існує
Зеленський відкинув можливість територіальних поступок: жодних ліній для зла не існує
Україна не погодиться на територіальні поступки для завершення війни Це лише дасть паузу Росії перед новою війною.Про це заявив президент України Володимир Зеленський під час  виступу  перед Національ...
07 июня 12:15
1203
З окупованої Херсонщини повернули восьмирічного хлопчика
З окупованої Херсонщини повернули восьмирічного хлопчика
Це стало можливим завдяки наполегливій роботі благодійної організації «Save Ukraine».Про це повідомив начальник Херсонської обласної військової адміністрації Олександр Прокудін, зазначає Район.Каховка...
07 июня 11:48
978
Підрив росіянами Каховської ГЕС: що утворилося на затоплених землях після катастрофи
Підрив росіянами Каховської ГЕС: що утворилося на затоплених землях після катастрофи
Енергетики хочуть відбудовувати ГЕС, натомість природоохоронці закликають відродити Великий Луг як природний заповідник.Російські окупаційні війська 6 червня 2023 року здійснили підрив Каховської ГЕС....
02 июня 14:29
1484
4
18-річний одесит пішов на пограбування, щоби не воювати
18-річний одесит пішов на пограбування, щоби не воювати
У Приморському районі Одеси 18-річний містянин пограбував жінку, щоб у майбутньому уникнути мобілізації.Як повідомили у регіональному главку Національної поліції, пограбування сталося у середмісті – н...
18 июня 03:02
210
3
"Це з області фантастики": Плетенчук про можливу висадку ворога на правобережжі Херсонщини
"Це з області фантастики": Плетенчук про можливу висадку ворога на правобережжі Херсонщини
Він вважає, що у ворожих ДРГ мало шансів проникнути на підконтрольну Україні територію Херсонщини.У російських диверсійно-розвідувальних груп немає шансів проникнути на правобережну частину Херсонщини...
04 июня 18:08
832
1
Окупанти намагаються спалити урожай на Херсонщині
Окупанти намагаються спалити урожай на Херсонщині
На Херсонщині окупанти продовжують нищити екосистеми регіону та спалювати цьогорічний урожай.Про це повідомили в пресслужбі ДСНС України в Херсонській області.У дописі йдеться про те, що протягом доби...
05 июня 20:49
705
1